ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Скритият фаворит за ЕВРО 2024: Португалия има всичко нужно за триумф

0
португалия
Снимка: БТА

Португалия традиционно е водеща футболна сила, особено в ерата на Кристиано Роналдо. Очакванията са предстоящото Европейско първенство в Германия, което започва след само три дни, вероятно да бъде последният турнир на Стария континент за петкратния носител на „Златната топка“ с националния отбор. А втори негов триумф с „мореплавателите“ би означавал идеален завършек на неговата звездна кариера.

Отборът от пиринейския полуостров не срещна трудности по време на квалификациите, като постигна 10 победи от 10 мача, отбелязвайки 36 гола и получавайки едва два във вратата си. Това показва, че тимът е в отлична форма под ръководството на Роберто Мартинес и ще бъде сериозен претендент. В тяхната група „F“ ще бъдат отборите на Турция, Чехия и дебютанта на подобен форум Грузия.

Португалия
Португалия (Снимка: БТА)

Португалия също има значими моменти в историята на турнира, като особено болезнен беше този през 2004-а година, когато, въпреки че бяха домакини и достигнаха до финала, загубиха от Гърция. Те, обаче, се реваншираха през 2016-а година, когато успяха да спечелят титлата във финала срещу Франция, където, след контузия на Роналдо, Едер стана герой с решаващ гол в продълженията.

„Мореплавателите“ продължават да разчитат на висококачествени играчи на всички позиции. Защитата е водена то Рубен Диаш (Манчестър Сити), Жоао Кансело (Барселона) и Данило Перейра (Пари Сен Жермен). В средата на терена диригенти са Бруно Фернандеш (Манчестър Юнайтед) и Бернардо Силва (Манчестър Сити), а атаката е подсилена от таланта на Жоао Феликс (Барселона), Рафаел Леао (Милан) и Гонсало Рамош (Пари Сен Жермен). На вратарската позиция блести младият Диого Коща от Порто.

Кристиано Роналдо
Капитанът на Португалия Кристиано Роналдо

Не можем да пренебрегнем и капитанът Кристиано Роналдо, който продължава да бъде значима фигура въпреки преминаването си в Ал Насър в Саудитска Арабия. Прилаганият от Мартинес модел на игра подчертават креативните полузащитници и бързи крила, което прави Португалия отбор, стремящ се към значими успехи.

Селекционерът

След като не успя да спечели титла със „златното поколение“ играчи на Белгия страна, Роберто Мартинес сега има шанса да го стори с, може би, „най-балансирания“ отбор в Европа.

Испанецът изведе „червените дяволи“ до върха в световната ранглиста на ФИФА и ги задържа там повече от половината от шестгодишния си престой начело, но така и не успя в нито един от големите форуми да стигне до финала. Те загубиха от шампиона на Световното първенство през 2018-а година Франция на полуфиналите и от победителя на предишното Европейско първенство Италия на ¼-финалите. Мартинес се раздели с Белгия по разочароващ начин през 2022-а година след срамното отпадане още в груповата фаза на Световното първенство в Катар.

Роберто Мартинес
Селекционерът на Португалия Роберто Мартинес (Снимка: БТА)

Мартинес, обаче, е симпатична фигура и започна с Португалия по същия начин, както и в Белтия – да печели мачове и да играе високоенергиен атакуващ футбол, който феновете могат да обикнат. Както стана ясно, те преминаха през квалификациите с 10 победи от първите 10 мача. Виждаше се, че в последните мачове, включително загубите от Словения и Хърватия, Мартинес не спира да експериментира с тактики и схеми (3-4-3, 4-2-3-1 и 4-4-2, като най-вече прави ротации в центъра на терена), тъй като той се стреми да „напипа“ успешната формула за нападението на Португалия, като същевременно запази достатъчно здрава защита, за да спечели турнира.

Неговият предшественик – Фернандо Сантош, завинаги ще бъде икона в Португалия, след като изеде „мореплавателите“ до триумфа на Европейското първенство през 2016-а година, но той беше треньор, който се славеше с добрата игра в защита. Дори, когато Бруно Фернандеш, Бернардо Силва, Жоао Феликс, Диого Жота, Гонсало Рамос и Рафаел Леао се присъединиха към Кристиано Роналдо в атаката, Сантош не успя да приобщи напълно техните качества към отбора и тази задача сега пада върху Мартинез.

Роберто Мартинес
Селекционерът на Португалия, Роберто Мартинес (Снимка: БТА)

В Белгия нещата донякъде се провалиха, тъй като най-добрите им играчи остаряха и той се върна към по-скоро един стил на контраатака. С Португалия нещата все още са свежи и вълнуващи, което е предпоставка да се постигне нещо повече в Германия.

Коя може да бъде изненадата в състава на Португалия?

Жоао Невес има потенциала да бъде една от най-големите изненади на турнира. Той дебютира за мъжкия тим само преди 18 месеца, но до края на 2023-а година 19-годишният Невеш вече беше спечелил основно място в състава на Португалия и определено е вдъхновяващо присъствие в халфовата линия на Бенфика.

В какво е добър? Е, в почти всичко. Можем да го сравним с Родри от Манчестър Сити, но все още недостигнал напълно неговия опит, но пък Невеш притежава повече енергия и нестандартна визия. Умеещ да държи добре топката, агресивен играч с добър дрибъл, умело раздава пасове и има хубав завършващ удар. Невеш играе като номер „6“ (дефанзивно разположен полузащитник) за Бенфика, но може спокойно да бъде позициониран и по-напред по терена.

„Най-добрият начин да прецените даден играч е да погледнете реакцията в съблекалнята. Жоао, на 19 години, спечели уважението на съблекалнята за два дни. Никога не бях виждал това в кариерата си. Беше поразително“, заяви наскоро Мартинес по адрес на Невеш.

Предвид огромния му набор от качества, няма съмнение, че Невеш се е насочил към самия връх. Просто е въпрос на време да се случи.

Силните страни на Португалия

Отборът на Португалия е абсурдно силен до такава степен, че нападателят на Спортинг Лисабон Педро Гонсалвеш (18 гола и 17 асистенции във всички турнири през миналия сезон) и нападателят на Брага Рикардо Орта (13 гола и 14 асистенции) не попаднаха сред 26-те имена за Германия. Халфът на Манчестър Сити Матеус Нунеш също не беше викнат първоначално, но в крайна сметка бе взет за заместник на контузения Отавио.

Ако сте фен на Шампионската лига или Уулвърхемптън Уондърърс, играчите на Португалия ще ви бъдат много познати – три четвърти от отбора или са играли в най-престижния европейски клубен турнир, или с екипа на „вълците“ през изминалия сезон.

Навсякъде в отбора има страхотно качество. Например, португалците могат да се справят с отсъствието на единствения си контузен играч от първия отбор – левия защитник на Байерн Мюнхен Рафаел Герейро, защото на разположение пък е Нуно Мендеш от Пари Сен Жермен. Или ако не той, какво ще кажете за Жоао Кансело от Барселона? Или Диого Далот от Манчестър Юнайтед?

Гонсало Рамош и Жоао Кансело
Португалия, Гонсало Рамош и Жоао Кансело (Снимка: БТА)

Същото важи и за останалите позиции. Това е почти същият състав, който беше в Катар, но с Диого Жота (фланговият нападате на Ливърпул беше контузен през 2022-а година), плюс три ярки нови млади играчи – Гонсало Инасио (22-годишен централен защитник от Спортинг), Невеш и Франсиско Консейсао (21-годишен полузащитник от Порто). Педро Нето също е във форма и, ако успее да повтори представянето си, което показа в първите месеци на сезона във Висшата лига, той ще бъде един от „жокерите“ от резервната скамейка.

Освен това, след Мондиала в Катар, някои играчи се подобриха и се превърнаха в още по-важни фигури, като Жоао Палиня и Рафаел Леао. Дуото вече печели много повече игрово време, отколкото при Сантош, докато талантливият полузащитник на ПСЖ Витиня попадна в идеалния отбор на френската Лига 1 за изминалия сезон.

Рафаел Леао
Португалия, Рафаел Леао (Снимка: БТА)

Не трябва да забравяме, че Кристиано Роналдо също беше върнат в стартовата единайсеторка, след като оставен на пейката за двата елиминационни двубоя по време на Световното първенство. Той вкара 10 гола в квалификациите и, дори на 39 години, остава основната фигура и лидерът на този отбор на Португалия. Той е на път да играе на своето рекордно шесто поредно Европейско първенство!

Кристиано Роналдо
Капитанът на Португалия Кристиано Роналдо (Снимка: БТА)

Къде може да се пропука Португалия?

Да разбереш как по най-добрия начин да използваш Роналдо, Фернандес, Бернардо, Леао, Жота, Жоао Феликс, Рамос и останалите е проблем, който всеки треньор би искал да има, така че това едва ли е слабост, но също така не е лесен пъзел за разрешаване, както Сантош установи, когато Португалия загуби с 0:2 от Мароко на четвъртфиналите в Катар.

В отбраната има голяма въпросителна кой ще партнира на Рубен Диаш, като младите Антонио Силва (20), от Бенфика и Инасио (22) се редуваха по време квалификациите, заедно с човека, който е с две десетилетия по-възрастен от тях в лицето на Пепе който, все още не се отказва, дори и на 41 години. Вратарят Диого Коща беше критикуван по време на последния Мондиал, но вече изглежда доста по-солиден.

Португалия
Португалия (Снимка: БТА)

Съществува и теазата, че Мартинес ще изведе Португалия на Европейското, след като все още не е попаднал на някои от най-сериозните отбори на Стария континент. Пресен пример бе загубата от Хърватия преди няколко дни, макар и в контролна среща. Десетте победи в също толкова мачове по време на квалификациите беше впечатляващо постижение, но ако трябва да сме честни, групата беше толкова лесна, че играчите на Португалия под 21 години също можеха да я спечелят. Техни опоненти бяха Словакия (48-о място в класацията на ФИФА), Исландия (72-о), Босна и Херцеговина (74-о), Люксембург (87-о) и Лихтенщайн (202-о).

Бернардо Силва
Португалия, Бернардо Силва (Снимка: БТА)

Нещо, което не знаехте

Ако Пепе запише минути по терените в Германия, той ще стане най-възрастният футболист, играл на Европейско първенство, подобрявайки рекорда на унгарския вратар Габор Кирали, който играеше с анцуг. През 2016-а година той бе 40 години и 86 дни, когато игра срещу Белгия.

Пепе
Португалия, Пепе (Снимка: Twitter.com/Portugal)

Скритият фаворит за спечелването на ЕВРО 2024?

В груповата фаза Португалия ще срещне тимовете на Чехия, Турция и дебютанта Грузия, които вероятно няма да окажат който знае колко голяма съпротива, но Португалия гледа далеч отвъд това. Те са достатъчно добри дори да спечелят целия турнир и очакванията са много високи.

Португалия има защитници от най-високо ниво, дисциплина, магия в халфовата линия и много креативност в нападение. Плюс това, което техният селекционер вярва, че отборът е перфектната комбинация от младост и опит. Могат ли наистина да повторят триумфа си от ЕВРО 2016, тепърва ще разберем…

Фенове на Португалия
Фенове на Португалия (Снимка: БТА)

Съставът на Португалия за ЕВРО 2024:

Вратари: Диого Коща (Порто), Руи Патрисио (Рома), Жозе Са (Уулвърхемптън Уондърърс);

Защитници: Рубен Диаш (Манчестър Сити), Данило Перейра (Пари Сен Жермен), Антонио Силва (Бенфика), Пепе (Порто), Гонсало Инасио (Спортинг Лисабон), Нелсон Семедо (Уулвърхемптън Уондърърс), Жоао Кансело (Барселона), Диого Далот (Манчестър Юнайтед) , Нуно Мендес (Пари Сен Жермен;

Полузащитници: Бруно Фернандеш (Манчестър Юнайтед), Витиня (Пари Сен Жермен), Рубен Невеш (Ал Хилал), Жоао Палиня (Фулъм), Жоао Невеш (Бенфика), Матеус Нунеш (Манчестър Сити);

Нападатели: Кристиано Роналдо (Ал Насър), Диого Жота (Ливърпул), Бернардо Силва (Манчестър Сити), Жоао Феликс (Барселона, под наем от Атлетико Мадрид), Рафаел Леао (Милан), Гонсало Рамос (Пари Сен Жермен), Педро Нето (Уулвърхемптън Уондърърс), Франсиско Консейсао (Порто).

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.