Betano Вземи бонуса
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Петров, Шопов и Стойчев – ядрото на младежкия национален отбор

0
България младежи U21
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam

Националният отбор на България за младежи има сериозно изпитание в предстоящата европейска квалификация с Полша на 26 март. Селекционерът Александър Димитров вече обяви състава, в който са включени трима футболисти от ЦСКА – Християн Петров, Станислав Шопов и Мартин Стойчев (б.а. впоследствие отпаднал заради контузия). Триото е и гръбнакът на представителната гарнитура, като централният защитник е капитан.

В ЦСКА разполагат с много талант в лицето на тези футболисти и трябва да се подходи отговорно за развитието им. Съвсем скоро те плавно ще прелеят към националния отбор за мъже, за което обаче се изисква още работа.

Християн Петров България младежи U21
Християн Петров е капитан на отбора (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Християн Петров

Пловдивчанинът прави много силен сезон с ЦСКА. Именно неговата статистика е най-добрата от всички защитници на 31-кратния шампион. Постепенно се превърна в твърд титуляр в Борисовата градина. Християн заслужено получи признание за своя труд по време на церемонията „Футболист на годината“, печелейки класацията за най-прогресиращ българин през 2023-а.

Петров е много важна част от младежкия национален отбор. Едно от най-важните качества в играта на 21-годишния защитник е неговото постоянство. Тази черта е нетипична за повечето млади футболисти у нас. Преди време нидерландски журналисти сравниха бранителя на ЦСКА с Върджил ван Дайк в свой анализ. Само по себе си това е огромно признание. Благодарение на неговите усилия и тези на колегите му в отбрана, както и на Густаво Бусато, „червените“ имат допуснати едва 13 гола от началото на сезона в Първа лига. Сложи и капитанската лента на ЦСКА за първи път. Това се случи при контузията на Юрген Матай срещу Берое, когато и Амос Юга беше заменен.

България младежи U21
Станислав Шопов блести за младежите (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Станислав Шопов

Наскоро халфът започна да измества Тобиас Хайнц от титулярния състав на ЦСКА. С двата си гола и асистенция при победата с 3:0 над Берое пък беше избран за Играч на 23-и кръг в първенството. Подобно представяне очаква Червена България от левичар, носещ легендарния №8. Могат да се търсят и други препратки към Христо Стоичков, но все пак все още е твърде рано. 

Шопов е на 22 години, но има право да довърши квалификационния цикъл с младежите, а след това и евентуално да участва на първенството. Със своите две асистенции Слави води по този показател при „лъвчетата“. Блесна и с фамозен гол във вратата на Германия U21 (2:3). През зимата се заговори за евентуално негово завръщане в Ботев Пловдив, от което ЦСКА нямаше да спечели. Самият играч иска повече минути и е нормално да му минават мисли за напускане. Нестор Ел Маестро обаче показа, че ще разчита на него. 

Мартин Стойчев България младежи U21
Мартин Стойчев е важна част от младежкия отбор (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Мартин Стойчев

Александър Димитров трябваше да търси заместник на десния бек, който получи лека контузия и няма да е на разположение за мача с Полша. Това е сериозен удар за младежите, защото Стойчев е много важна част от отбора. При трансфера му в ЦСКА неговият селекционер Димитров сподели в интервю за „Тема спорт“:

„Гледаме на Мартин като бъдеща звезда на българския футбол, има целия потенциал да го постигне – като качества, манталитет и характер. Много е трудолюбив, целенасочен, отдал се е изцяло на футбола. Без да подценявам моите любимци Виктор Попов, Иван Турицов, Йоан Стоянов, но Стойчев се доближава до техните качества и спокойно може да ги достигне и надмине. В юношеските си години игра като десен краен нападател, така че са обясними някои негови дефицити в дефанзивен план. Но в мачовете ни с националния отбор показа, че работи много усилено върху това и се справи отлично в множество ситуации един на един във фаза защита. Отделно разполага с чудесна скорост и центриране, което го прави много остър в нападение. Арда беше много добър трамплин за неговото развитие, изигра много мачове през есента и това му позволи да направи следващата крачка в кариерата си“.

Силата на Мартин са пробивите и агресията в нападение. Не се притеснява да търси залъгване при ситуация един на един, което е рядкост за младежите у нас. В Борисовата градина трябва да поработят още за представянето му в защита и ще сбъдне прогнозите за бляскаво бъдеще.

Александър Димитров
Александър Димитров и екипа му (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Какви са шансовете?

България трябва да търси задължителна победа или поне равенство при гостуването си на Полша. В момента „лъвчетата“ изостават на шест точки от този отбор, както и на три от втория Германия. Третото място обаче не ни топли, защото първият тим се класира директно, а вторият също има този шанс или ще играе допълнителни баражи.

До края имаме четири срещи, като след тази визита посрещаме поляците (10 септември). Предстои тежкото гостуване на Германия (11 октомври) и полет до Израел (15 октомври).

Класиране:

1. Полша 15 т.

2. Германия 12 т. (два мача по-малко)

3. България 9 т.

4. Косово 8 т.

5. Естония 1 т.

6. Израел 0 т. (два мача по-малко)

България младежи U21
Младежкият национален отбор на България (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.