ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ново начало – какво научихме от пресконференцията в ЦСКА?

0
ЦСКА - пресконференция
ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

Новата ера в ЦСКА след оттеглянето на фамилия Ганчеви е факт. Ръководството на клуба даде първа пресконференция, в която говори за бъдещите планове и линията на развитие. Изпълнителните директори Стоян Орманджиев и Филип Филипов отговориха на важни въпроси от представители на медиите. Какво казаха те и какво НЕ?

Стадион ще има – всичко върви по план

Орманджиев потвърди самоличността на разкрития от Nostrabet „професионален“ жалбоподател – Николай Веселинов. В журналистическо разследване миналата година нашият сайт публикува серия от материали, в които ви запозна с всички детайли по казуса. Шефът в ЦСКА потвърди, че към момента няма спънки за реконструкцията на стадион „Българска армия“. Именно затова в ход са демонтажните действия.

Българска армия
Българска армия (Колаж: Nostrabet)

Съдът чака бившият зам.-министър на „Красно село“ да получи документацията си по жалбата, след което тя ще бъде обявена за нищожна. Това е чисто процесуална стъпка. Има действащо предварително изпълнение, което гарантира строежът на стадиона.

Освен това Орманджиев обясни, че скоро дадените от клуба пари по мащабния проект ще бъдат „28 милиона и малко“. Той благодари на фамилия Ганчеви за цялата работа, която са свършили през годините. Така мечтата на „Червена България“ ще се сбъдне и върви по план.

За селекцията

„За нас идеята е селектирането да не бъде от един човек – главен скаут, а да има одобрение от три страни. От една ще бъде треньорът, от друга страна да е скаутското ниво и ние с Филип Филипов да участваме в този процес. Решението ще бъде на треньора“, обясни Орманджиев.

Стоян Орманджиев ЦСКА - пресконференция
Стоян Орманджиев; ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

Така се слага край на практиката даден човек да води футболисти в Борисовата градина, а след това старши треньорът да им търси място. В последните години Стойчо Стоилов вършеше основно тази работа. Първо бе официално в клуба, а след това продължи в сянка. Сега ще се действа с различни мениджъри.

Филипов подчерта, че първо трябва да се оправи дисбаланса в състава. „Не може да имаш петима централни защитници и един нападател“, правилно отчете Фичо. Той подчерта, че големи трансфери ще се правят, чак когато се създаде готово ядро и на всеки пост има нужния брой състезатели.

Няма задължения

Шефовете на ЦСКА увериха, че към момента клубът не дължи абсолютно нищо. Орманджиев обяви, че към НАП всичко е изчистено и към днешна дата срещу името на отбора стои „нула“. 

Репортер попита дали ЦСКА има дългове, които Ганчев е взимал под формата на кредит към свои фирми.

Филип Филипов ЦСКА - пресконференция
Филип Филипов; ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

На него Стоян Орманджиев отговори с увереност, че липсват подобни задължения. „Когато сериозни хора бизнесмени си прехвърлят дялове и акции, те се разбират за всички подобни казуси. ЦСКА не дължи абсолютно нищо“, сподели изпълнителният директор.

По повод евентуалното завръщане на големи фигури от близкото минало в ЦСКА – двамата бяха категорични, че все още не са се водили подобни разговори. Те определиха всичко като „слухове в медиите“. Орманджиев и Филипов обявиха, че именно те ще бъдат категорични за всичко и ще поемат вината при провали. Все пак вероятно ще има назначения на знакови фигури в клуба, които ще бъдат обявени преди началото на новия сезон. Просто двамата не пожелаха да разкриват имена. Те намекнаха, че когато нещо е официално, тогава ще бъде обявено на клубния сайт.

Школа, подготовка и… една „естрада“

Спортният журналист Лъчезар Тодоров посочи тази и миналата година като такива без титли в Академия ЦСКА. Неговият въпрос беше кога най-сетне ще има поне двама-трима продукти на школата твърди титуляри в отбора. Освен това попита шефовете дали са доволни от работата на директора на школата Костадин Ангелов.

ЦСКА - пресконференция
ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

Филипов му отговори, че за всички в клуба това е болна тема. По негово мнение няма как толкова бързо да се видят резултати от работата на Ангелов заради спецификата на всяка футболна академия. „Това ще стане след 4-5 години. Надяваме се школата на ЦСКА да заработи както приляга на клуба“.

Беше обявено, че лятната подготовка ще бъде проведена в България. Така ще бъдат избегнати много логистични проблеми. Относно „трансферните провали“ в ЦСКА, Стоян Орманджиев даде за пример доскорошния нападател Майкъл Естрада, който пристигна с големи очаквания.

„Майкъл Естрада е футболист, играл на Световно първенство. Той идва тук и тренировъчното му темпо е „майка бута количка в парка“. Той беше дошъл тук като на почивка. Това го превръща в трансферно разочарование. Това не поставя по никакъв начин качествата му. Затова не трябва да се бърза с избора.“

Стамен Белчев
Стамен Белчев върна увереността в отбора (Снимка: БТА)

Стамен Белчев има цел

„ЦСКА има старши треньор и той е Белчев“, увериха двамата изпълнителни директори. За тях той е много важна част от клуба. Специалистът обаче има цел и ако не я изпълни, няма да продължи да води отбора през следващия сезон – класиране в Лига Европа.

Това би било възможно, ако Лудогорец спечели Купата на България във финала с Ботев Пловдив, а ЦСКА завърши на второ място в първенството. Вземат ли „канарите“ трофея или варненци изместят столичния гранд – Белчев и щабът му ще бъдат заменени.

Орманджиев благодари на Стамен за мъжеството да поеме отбора в труден момент. Освен това го определи като страхотен специалист в работата с младите таланти от дубъла. Това би могло да се приеме като намек, че при нов треньор през лятото Стамен Белчев отново ще се завърне в ЦСКА II.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.