Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Неделни емоции с Висшата лига: ще продължи ли възходът на Манчестър Юнайтед?

0
Манчестър Юнайтед
Футболистите на Манчестър Юнайтед Расмус Хойлунд, Алехандро Гарначо и Бруно Фернандеш (Снимка: БТА)

Съботният ден предложи много емоции със седем двубоя от 25-ия кръг на английската Висша лига. Видяхме комфортни победи на Ливърпул и Арсенал в битката за титлата, както и поредното отлично представяне на Уулвърхемптън, който изненада Тотнъм насред Лондон.

И този път обаче не мина без голямо дерби, което осигуриха Манчестър Сити и Челси. След зашеметяващото 4:4 през есента, сега отново не видяхме победител, но паднаха само две попадения за ново равенство 1:1. Повече за двубоя може да прочетете ТУК!

До края на кръга обаче предстоят още три двубоя, като два от тях ще се изиграят в неделя и един в понеделник вечер. Всяка една от срещите си има своето значение и нито не е за пропускане. Нека погледнем какво ни очаква до края на уикенда във Висшата лига!

Шефилд Юнайтед – Брайтън & Хоув Албиън, 16:00 часа

Шефилд Юнайтед все още има някаква надежда да запази елитния си статут, след като победи като гост с 3:1 директния съперник Лутън Таун миналия уикенд, но положителното усещане може да не продължи дълго срещу Брайтън. „Остриетата“ са допуснали цели 60 попадения в едва в 24 мача от Висшата лига този сезон, а „чайките“ ще се стремят да добавят още няколко към тях в неделя.

След победа миналия уикенд над Лутън, шансовете на Шефилд за бягство се увеличиха, но все пак остават на седем точки от спасителната зона. Това ще има значение, само ако продължат да постигат резултати, като се започне с двубоя срещу Брайтън. По време на своята пресконференция преди мача мениджърът Крис Уайлдър обясни значението на инерцията и как иска да върне „хеви метъл футбола“. Предстои да видим дали това наистина ще се случи.

„Чайките“ пък се отдалечиха малко от Топ 6, след като загубиха от Тотнъм преди седмица и остават на деветата позиция, на шест точки от шестия Манчестър Юнайтед.

Шефилд Юнайтед вероятно ще бъде без контузените Крис Башъм, Джордж Балдок, Джон Игън, Даниъл Джебисън и Рийс Норингтън-Дейвис. Оливър Макбърни пропусна последните два мача на „остриетата“ заради контузия на прасеца, но нападателят се очаква да се завърне за неделя.

Брайтън ще бъде без Хулио Енсисо, Джеймс Милнър, Соли Марч и Джак Хиншълуул за пътуването до „Брамал Лейн“. Жоао Педро пропусна гостуването на „чайките“ на „шпорите“ миналия уикенд заради контузия в подколянното сухожилие, която изглежда ще остави бразилеца извън игра за продължителен период от време.

Тук букмейкърът Inbet гласува доверие за победа на Брайтън с коефициент от 1.70, докато този за Шефилд Юнайтед е 4.50. Равенството е оценено на 4.25.

Лутън Таун – Манчестър Юнайтед, 18:30 часа

Манчестър Юнайтед ще се опита да продължи възраждането си в неделя следобед, когато пътува до „Кенилуърт Роуд“, за да се изправи срещу Лутън Таун. Кампанията на „червените дяволи“ до момента може спокойно да се нарече хаотична, но от началото на 2024-а година момчетата на Ерик тен Хаг се радват на страхотна форма и серия от шест поредни мача без поражения във всички турнири, като в последните си четири срещи нижат победа след победа. Преди седмица беше победен и Астън Вила като гост с 2:1. Този им рейд ги изкачи обратно до шестото място, на осем точки именно от виланите, които са четвърти.

Междувременно Лутън също се радваше на впечатляваща форма, преди да изненадващо да загубят домакинството си на Шефилд Юнайтед миналия уикенд. „Шапкарите“ влизат в днешния сблъсък на 17-о място и с реален шанс за оцеляване.

Домакините ще бъдат без Марвелос Накамба в неделя, така че в средата на терена се очаква да стартират Алберт Самби Локонга и Рос Баркли. Мениджърът Роб Едуардс ще трябва да се оправя още без Том Локиър, докато под въпрос остават още Мадс Юел Андерсен, Фред Онейдинма и Дайки Хашиока. Добрата новина е, че Таит Чонг може да се завърне в стартовите 11 срещу бившия си клуб.

Тен Хаг едва ли ще направи много промени състава от миналата неделя на „Вила Парк“ предвид отсъстващите. Нидерландецът отново ще бъде без Антони Марсиал, Лисандро Мартинес и Аарън Уан-Бисака. Люк Шоу е под въпрос заради мускулна контузия. Мейсън Маунт и Тирел Маласия се доближават до завръщането си, но не се очаква нито един от играчите да вземе участие в двубоя срещу Лутън.

Попадението на Виктор Линделоф донесе трите точки на Юнайтед на нервния „Олд Трафорд“ в първия двубой през ноември, като „червените дяволи“ трябваше да работят упорито за победата си. Точно това е силата на Лутън – принуждава съперниците си да се борят за победата си, дори и на свой терен. „Шапкарите“ вече измъчиха Манчестър Сити и Арсенал докрай на „Кенилуърт Роуд“ и бяха на минути от осигуряването на запомняща се победа над Ливърпул.

Очакванията са за нов труден мач за хората на Тен Хаг, които обаче намериха начини да си свършат работата през последните седмици, така че ще бъде доста интересно в неделя привечер. Определено обаче Ман Юнайтед влиза като фаворит и букмейкърът Inbet го потвърждава с коефициент за победа от 1.87 срещу 3.95 за Лутън. Ставката за равенство пък се оценява на 4.05. Коефициентът за гол/гол от 1.48 също изглежда като добър варинат тук.

Евертън – Кристъл Палас (понеделник, 19 февруари, 22:00 часа)

В понеделник вечер Евертън и Кристъл Палас са готови за голям сблъсък, който може значително да повлияе на битката за оцеляване. Срещата на „Гудисън Парк“ не е просто още един мач – това е шанс за „карамелите“ да завлекат със себе си „орлите“ към зоната на изпадащите и в същото време да се доближат до спасението.

Евертън, който в момента е на 18-то място и е в серия от седем мача без победа в първенството, се намира в доста критичен момент в своя сезон. „Карамелите“, под ръководството на Шон Дайч, се взират в дулото на нервен финал на сезона, като оцеляването във Висшата лига виси на косъм. Победа срещу „орлите“ би била не само психологически тласък, но и би намалила разликата между тях до само две точки. Наскоро мърсисайдци вече триумфираха над Палас и за ФА Къп.

От друга страна, лондончани, въпреки доброто представяне срещу Челси, се оказват също в безизходица след само две победи в последните си 13 мача в Лигата. Постът на Рой Ходжсън е под сериозна въпросителна, а в последните дни опитният специалист дори беше в болница, след като припадна на тренировка на отбора по-рано тази седмица и няма да го видим край страничната линия на „Гудисън Парк“. Почти сигурно 76-годишният Ходжсън ще се оттегли изцяло от поста си, като ще бъде заменен от бившия треньор на Айнтрахт Франкфурт Оливер Гласнер.

Шон Дайш няма да може да разчита н Деле Али, Андре Гжмеш и Арнаут Данжума, докато под въпрос остава Абдулай Дукуре заради проблем с подколянното сухожилиеего. Добрите новини пък са свързани със завръщането на Амаду Онана и Шеймъс Коулман.

Двубоят за Кристъл Палас ще пропуснат доста контузени играчи, а сред тях са основни футболисти като Майкъл Олисе и Еберечи Езе. Отсъствието на Марк Гехи и Роб Холдинг засилва притесненията в защита, а аут са още Шейк Докуре и Джесуран Рак-Сакий. Под въпрос пък остава Уил Хюз.

Евертън, с подкрепата на своята публика, ще трябва да печели важна победа в събота, но пък Палас също се бори за своята съдба. Този мач е повече от просто поредния такъв, това е разказ за оцеляването и безмилостната реалност на Висшата лига.

Букмейкърът Inbet дава предимство на домакините от Евертън с коефициент за победа от 1.70, докато този за Кристъл Палас е 5.25. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 3.80.

Програма и резултати от мачовете от 25-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 17 февруари:

Брентфорд – Ливърпул 1:4

Тотнъм Хотспър – Уулвърхемптън Уондърърс 1:2

Нотингам Форест – Уест Хем Юнайтед 2:0

Нюкасъл Юнайтед – Борнемут 2:2

Фулъм – Астън Вила 1:2

Бърнли – Арсенал 0:5

Манчестър Сити – Челси 1:1

Неделя, 18 февруари:

16:00 часа | Шефилд Юнайтед – Брайтън & Хоув Албиън

18:30 часа | Лутън Таун – Манчестър Юнайтед

Понеделник, 19 февруари:

22:00 часа | Евертън – Кристъл Палас

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.