Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Челси се превърна в „черната котка“ за Манчестър Сити

0
Ерлинг Халанд
Разочарованите Ерлинг Халанд и неговите съотборници от Манчестър Сити след равенството 1:1 срещу Челси на "Етихад" (Снимка: БТА)

Английският шампион Манчестър Сити стъпи накриво и пропусна идеална възможност да се приближи максимално до върха на Висшата лига, след като на своя „Етихад“ направи само 1:1 срещу Челси в двубой от 25-и кръг на шампионата. По този начин тимът от западен Лондон за втори път препъва „небесно-сините“, след като по-рано през сезона двата отбора завършиха при зрелищното 4:4 на „Стамфорд Бридж“.

По този начин „гражданите“ остават на третата позиция, макар и да има мач по-малко, но дори и при победа над Брентфорд в отложената среща във вторник отново ще останат с точка зад лидера Ливърпул.

Възпитаниците на Хосеп Гуардиола отправиха 31 удара и имаха над 70 процента от притежанието на топката, но направиха редица пропуски. Началото бе дадено в 12-ата минута от Ерлинг Халанд, който стреля с глава покрай гредата. Малко по-късно Едерсон спаси шут на Николос Джаксън от гостите.

„Сините“ от Лондон обаче дочакаха своя шанс в 42-ата минута, когато бившият футболист на Ман Сити наказа шампионите. Той получи топката при бърза контраатака, финтира Кайл Уокър и стреля покрай вратаря Едерсон за 0:1.

Рахийм Стърлинг
Футболистът на Челси Рахийм Стърлинг се въздържа да изрази радостта си след гола си срещу бившия му отбор Манчестър Сити (Снимка: БТА)

През втората част Манчестър Сити осъществи страхотен натиск в търсене на пълен обрат. Халанд направи още два фрапиращи пропуска, а Стърлинг също изпусна да реши всичко за Челси при добра ситуация.

Манчестър Сити имаше нужда от 27 ударна към вратата на гостите, преди да изравни резултата в 83-ата минута, когато Родри успа да спаси точката за своя тим, след като с плътен удар и рикошет направи вратаря Джордже Петрович безпомощен.

Челси обаче устиска точката до края, въпреки че положенията пред вратата на сърбина продължиха да валят. Така „сините“ събраха 35 точки и остават на десетата позиция, а също така бе спряна и серията на „гражданите“ от 11 поредни победи във всички турнири.

Хосеп Гуардиола
Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)

Работата на Маурисио Почетино в Челси започва да дава резултат

Въпреки че отборът на аржентинеца стигна само до точка, това може би беше най-доброто представяне не Челси, откакто бившият мениджър на Тотнъм застана начело на тима от „Стамфорд Бридж“.

Контраатаката работеше добре, а само поредните пропуски на Джаксън попречиха на „сините“ да водят с повече от един гол на почивката. В другия край на терена Мало Густо и Аксел Дисаси изиграха най-добрите си мачове, откакто подписаха с клуба, не оставяйки никакви шансове на Жереми Доку отляво по атаката на Сити.

С по-качествен нападател, Челси лесно можеше да спечели този мач и то с удобна разлика, за да вземе първия голям скалп в ерата на Почетино. Ако лондончани играят така всяка седмица, кой знае къде ще бъде таванът на този отбор.

Николос Джаксън
Нападателят на Челси Николос Джаксън е спрян от вратаря на Манчестър Сити Едерсон (Снимка: БТА)

Ерлинг Халанд просто нямаше ден

Със сигурност щяхме да говорим по съвсем различен начин, ако Халанд си беше реализирал шансовете. Норвежецът имаше не една, не две, а три великолепни възможности да промени резултата на „Етихад“, когато Челси водеше, но и в трите случая, по някакъв начин, той не успя да ги ополозтвори.

Такива дни са рядкост за Халанд, но точно този дойде в лош момент за отбора на Пеп Гуардиола. Загубените точки означават, че Сити ще завърши на трето място уикенда, на четири точки зад лидера в Ливърпул.

Ерлинг Халанд
Нападателят на Манчестър Сити Ерлинг Халанд след края на двубоя срещу Челси от 1:1 (Снимка: БТА)

Въпреки че шампионите имат мач по-малко от хората на Юрген Клоп, мърсисайдци и Арсенал изглежда ще поемат контрола върху битката за титлата. Ако Сити иска да достигне нивото си от миналия сезон, то Халанд трябва бързо отново да намери головия си нюх, което най-вероятно ще се случи още в следващия кръг, сякаш нищо не се е случило.

Познат герой отново изпъкна за Манчестър Сити

За пореден път Родри доказва, че е един от най-важните играчи на Манчестър Сити, когато отборът е в затруднено положение. Испанецът отново излезе на сцената, за да спаси точката за „гражданите“ със запазената си марка – удар от границата на наказателното поле. Късните голове се превърнаха в негова силна страна. Няма как да не отчетем, че той беше човекът, който успя да донесе така жадуваната Шампионска лига в историческия сезон, завършил с требъл.

Не са много дефанзивните халфове, които могат да се похвалят с 10 или повече гола, особено в отбор, който може да се похвали от изобилие от талант в атаката си като Сити. Но Родри се оказва също толкова важен и в този департамент.

Нужно е само да споменем, че Ман Сити няма загуба от 5 февруари 2023-а година с Родри в състава си.

„Призракът“ на Рахийм Стърлинт още витае на „Етихад“

Почти сигурно беше, че бивш играч на Манчестър Сити може да ги накаже по време на мача с Челси. Единственият въпрос беше кой. Както се оказа, Рахийм Стърлинг е по-голям трън в очите на действащите шампиони от съотборника му Коул Палмър.

Английският национал отбеляза попадението за лондончани на „Етихад“, с което головете му срещу бившия му отбор вече са два. След откри резултата в края на първото полувреме, Стърлинг вече може да се похвали, че е първият играч в историята, който вкарва срещу отбора на Пеп Гуардиола както у дома, така и като гост в един сезон.

Стърлинг влезе в историята и по още един показател, след като задмина рекорда на Стивън Джерард по отбелязани попадения във Висшата лига. Английското крило вече има с един повече от легендарния капитан на Ливърпул – 121.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.