Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Наско, и без гостуващи агитки ще има боеве на Вечното дерби

0
Фенове на Левски ултраси Сектор Б
Снимка: БТА

„Ще настояваме пред ръководството на БФС дербитата с ЦСКА да са без гостуваща публика. Категорични сме в тази си позиция“, обяви Наско Сираков на пресконференция след поражението от „червените“ с 0:2. Коментар след другите тези вижте ТУК. Мажоритарният собственик на „сините“ дава идея, която вече е приложена в Гърция. Повод за това изказване пък е напрежението по време на мача в неделя.

Защо обаче Сираков не обели дума за масовия бой между фенове на Левски?

Реално агитките на двата столични гранда не са влизали във физическа саморазправа по време на, преди или след дерби от много години. Изключваме сблъсъци между няколко души по градинките и тн. Не е нормално на Националния стадион в сектор „А“ да нахлуе ударна бригада, която да раздава правосъдие. Боят беше между „сини“, а не с привърженици на ЦСКА. Подобно нещо се случи преди време и в сектора за гости в Коматево при гостуване на Ботев Пловдив. Тогава пак ли „червени“ бяха виновни?

Фенове на Левски ултраси Сектор Б
Полицията позволи на ултраси от Сектор "Б" да влязат в "А" (Снимка: БТА)

Без гостуващи фенове дербито ще се обезличи

Сектор Г представи три впечатляващи хореографии. Отсрещната трибуна пък им отговори с множество транспаранти и закачки. Двете „морета“ в синьо и червено са традиция за сблъсъците между столичните грандове. Ако едното от тях бъде премахнато, нищо вече няма да е същото. Левски не може без ЦСКА и обратното. Нима 17 хиляди души ще изкупят за часове всички билети за мача, ако знаят, че отсреща ще зее празна трибуна? Или идеята на Сираков е да се опита да напълни цял стадион с левскари срещу вечния съперник, което би било против всякакви разпоредби на ФИФА и УЕФА. А няма и да се получи.

Българите отдавна не ходят на Вечното дерби, за да гледат спектакъл на терена. Мнозинството е там именно заради шоуто по трибуните. Заради тръпката, да натрие носа на феновете в отсрещния сектор и на следващия ден на работа да ги вземе за мезе. Кой е вдигнал по-хубава хореография, кой е допуснал правописна грешка, чии песни са се чували повече, кой си е тръгнал предварително и още, и още безброй причини за закачки. Такъв е фенският фолклор.

Георги Иванов-Гонзо
Феновете на Левски посрещнаха радушно Георги Иванов-Гонзо (Снимка: БТА)

„Синьото“ настояване вероятно ще даде резултат

Все пак, ако Наско Сираков наистина е решил „да настоява пред БФС“, то е напълно реално още следващото издание на Мач №1 на България да е без гостуващи привърженици. Георги Иванов-Гонзо бе избран с подкрепа от Левски, макар и това да бе обявено полугласно. Беше посрещнат радушно във ВИП ложата от „сините“ преди мача с ЦСКА. Той е клубна легенда и вероятността да се вслуша в „категоричната позиция“ на Сираков е огромна.

„Ние не толерираме това, което се случи извън терена и това, което направи агитката на ЦСКА. Не толерираме бомбите и ракетите, защото застрашават здравето на хората. Футболът е една игра и хората на стадиона трябва да се чувстват спокойни. Винаги има високо напрежение, когато играят Левски и ЦСКА“, обяви Гонзо след дербито.

И той „не видя“ боя между левскари. Както и изстреляните от тях сигнални ракети. Да, трябва да се спре с това безумие, но и от двете страни. Но нима не е задача на полицията да задържа пиротехниката преди хората да влязат на стадиона? Нима от „Б“ сектор не направиха пирошоу с факли и димки, каквото отсрещна от феновете на ЦСКА нямаше? Явно Георги Иванов си закрива очите, когато става въпрос за неговия любим отбор. Колкото и да твърди, че ще работи еднакво за всички клубове начело на БФС.

Истината е, че дори и без да има гостуваща агитка, привържениците на Левски и ЦСКА ще продължават да използват бомбички, ако ги вкарат на стадиона. Те ще са все така опасни за здравето, ако паднат в сектора. Идеята на Наско Сираков има много повече минуси от плюсове.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.