ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Най-тежките трансферни грешки на Ганчев в ЦСКА (ЧАСТ 2)

0
ЦСКА Яник-Сони Вилдсхут
Lap.bg

След като видяхме пет от най-големите трансферни грешки на Гриша Ганчев в ЦСКА, сега е ред на още толкова на брой футболисти.

С новите пет почти ще сформираме титулярен състав от провалили се играчи на стадион „Българска армия“. Но пак няма да изчерпим всички селекционни гафове между 2015-а и 2024-а година.

Всяка селекция неминуемо има позитиви и негативи. За ЦСКА понятието фиаско в определени трансферни прозорци далеч не е чуждо. Ако в предната статия неволно акцентирахме на пазара на „червените“ през 2019-а година, сега ще обърнем подобаващо внимание и на още едно пагубно лято за столичния гранд. 

Жуниор Нзила

Един от най-странните трансфери на ЦСКА в последните години е този на Жуниор Нзила. Той дойде на само 20 години и с визитката на минал през академията на Наполи. През 2021-ва година, когато Нзила пристигна в София, ЦСКА отново направи мащабна селекция, уви, оказала се по-скоро фарс – като целия последвал сезон.

190-сантиметровият халф взе участие в едва пет мача през кампанията 2021/22. В тези пет мача Нзила има „умопомрачителните“ 99 минути. Добрата новина за селекционното звено в ЦСКА е, че полузащитникът бе само под наем на „Българска армия“, а не с дългосрочен договор.

Жуниор Нзила
Жуниор Нзила (Снимка: CSKA.bg)

В момента Нзила е част от третодивизионния белгийски Роял Капелен. „Жълто-червените“ изпаднаха в четвъртото ниво на Белгия преди броени дни.

Бисмарк Чарлс

Малцина може би са очаквали това име в подобен черен списък. Ганаецът Бисмарк Чарлс донесе последния трофей във витрината на ЦСКА – Купата на България през 2021-ва година. Да, но оттогава няма гол или асистенция…(Отскоро сме месец май 2024-а).

В последните три години след прословутия финал Бисмарк, наричан често Канцлера, е записал едва 28 мача във всички турнири. Към момента нападателят е част от Железничар Сараево. Под наем в босненската столица го взе покровителят му от периода в България – Бруно Акрапович. Бившият треньор на Локомотив Пловдив и ЦСКА одобри африканеца за „червените“ през зимата на 2021-ва година след пробен период. При Любо Пенев пък Канцлера разцъфна и донесе Купа №21 на „армейците“. Това обаче се оказа и лебедовата му песен. Поне засега.

Бисмарк Чарлс
Бисмарк Чарлс

Кариерата на Бисмарк е белязана от многобройни контузии в последните три години. Къде леки, къде по-тежки, Бисмарк е олицетворението на думата „заплатаджия“. През есента на 2023-а той се превърна във вероятно единствения играч в света, който не записва нито 1 минута за наелия го тим. Ощетен се оказа Пирин Благоевград.

Диего Фабрини

Случаят „Укра“ от първата част на тази статия. Диего Фабрини стига до италианския национален отбор в даден момент, записвайки едно участие в приятелска среща. Във визитката си атакуващият полузащитник пък е сменил цели 17 отбора. Най-известните тимове, в които Фабрини е веел дългите си черни коси, са Удинезе, Емполи, Палермо, Уотфорд, Бирмингам, Мидълзбро, Динамо Букурещ и разбира се ЦСКА.

Диего Фабрини
Диего Фабрини (Снимка: CSKA.bg)

Историята на Фабрини и ЦСКА е крайно любопитна. През 2019-а година „червените“ надцакват Левски за подписа на италианеца, който пристига в България от съседна Румъния. След само месец и половина на „Армията“ Фабрини реши, че иска отново да играе отвъд Дунава и ръководството изпълни желанието му. Офанзивният футболист премина в Динамо Букурещ без трансферна сума, но и без да отбележи или асистира в 11-те си мача за ЦСКА.

Фабрини се завърна през 2021-ва година в родината си и оттогава е сменил няколко отбора. В момента е част от Самбенедетезе в Серия Д.

Томи Юрич

Още един пример за чужденец с добра визитка, неуспял в ЦСКА. Дори провалил се тежко. Томи Юрич пристига в „армейския“ лагер в края на лятото на 2019-а (това пусто откъм трансферни перли лято…). За първия си сезон нападателят записва невзрачните 7 мача, въпреки че се разписва срещу една от най-големите заплати в клуба.

Австралийският национал, минал през елитните дивизии на Швейцария и Нидерландия, игра година и половина с екипа на ЦСКА, като общата му сметка е 11 мача и 1 гол.

Томи Юрич
Томи Юрич (Снимка: CSKA.bg)

Снажният таран обаче показа психика и се върна на добро ниво във футбола, правейки фурор по австралийските терени. Между 2021-ва и 2023-а Юрич смени Аделаида, Макартър и Мелбърн Виктори, и навсякъде остави добри впечатления. В момента довършва кариерата си в индийския Нортийст Юнайтед. За екзотичния тим Юрич също се представя добре – 5 гола в 6 мача.

Хамза Чатакович

Дали ще сложим Хамза Чатакович или Лазар Туфегджич няма особено голямо значение. И в двата случая става въпрос за играчи от бивша Югославия, с нелоши визитки, определен потенциал и нулев принос за ЦСКА. Изборът пада върху Чатакович заради доста по-слабите му показатели при „червените“.

Левичарят дойде с големи очаквания през лятото на…2021-ва. Той се появи на терена едва в 12 мача, нанизвайки 1 гол и бележейки 1 асистенция на късата си сметка.

Хамза Чатакович
Хамза Чатакович (Снимка: CSKA.bg)

Хамза дойде като централен нападател от словашкия Тренчин. 24-годишният тогава Чатакович бе голмайстор на словаците, но изненадващо Любослав Пенев и Стойчо Младенов го изтеглиха по-назад като атакуващ халф. Босненецът така и не успя да покаже качествата, които изглежда, че все пак има. През настоящия сезон Чатакович има 16 гола за Сараево в родината си. Със столичния тим от Босна левичарят почти сигурно ще участва в квалификациите на Лига на конференциите. А в столицата на България едва ли има и един човек, който да го помни.


Бонус: Яник-Сони Вилдсхут

Емблемата на слабия завършващ удар – това е Яник Вилдсхут. Крилото е още една от „перлите“ на лято 2021. Не е ясно какво са видели от ЦСКА в него, но е факт, че крилото се превърна в най-мразената фигура от феновете за няколко месеца време.

Суринамският национал не е най-най лошият играч, обличал червената фланелка, но е един от най-упорито налаганите. Вилдсхут имаше доста добър дрибъл, но…абсолютно нищо друго. За 45 мача фланговият футболист вкара едва един гол. По ирония на съдбата във вратата на Рома (при загубата 2:3 в Лига на конференциите).

Често Вилдсхут бе основен виновник за равенства и загуби на ЦСКА, тъй като пропускаше всяко положение пред себе си. Името му стана нарицателно за неефективност. Вилдсхут очаквано не игра много за ЦСКА – едва един сезон. Фамилията му обаче още кънти в кошмарите на „червените“ фенове.

Яник Вилдсхут
Яник Вилдсхут

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.