ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Най-тежките трансферни грешки на Ганчев в ЦСКА (ЧАСТ 1)

0
Дауде Бамба
cska.bg

В ЦСКА винаги е имало голямо текучество на футболисти. При вече напусналия собственик Гриша Ганчев не беше различно. Много идваха, много си отиваха, а това неминуемо се отразяваше и на качеството.

Трансферните грешки на Ганчев и неговите доверени хора са десетки. По една или друга причина, мнозина футболисти дойдоха и си тръгнаха безславно от стадион „Българска армия“.

Свещената червена фланелка обличаха чужденци с добри визитки, но и такива, за които човек се чуди как са професионални играчи. За деветте години на Ганчев в центъра на София не са един или два случаите на футболисти с хронични контузии, но все пак подписали договори. Съответно и взимали заплата месеци или години наред. Точно като някои от героите по-надолу в текста.

Кевин Кубемба

Нападателят с конгоански корени беше едно от първите чуждестранни попълнения на Гриша Ганчев. Снажният таран дойде няколко седмици преди Фернандо Каранга, но противовесът в представянията на двамата ще се помни дълги години наред. Кубемба записа 26 мача с червената фланелка, в които вкара 5 гола. Левичарят не успя да се преброи с конкуренцията на Каранга, нито на някой от фланговите футболисти на ЦСКА по онова време и след само 12 месеца си замина.

Кевин Кубемба
Кевин Кубемба (Снимка: LAP.bg)

Кубемба дойде с нелоша визитка на „Българска армия“ – юноша на Амиен и Лил, за последно играл в белгийския Сейнт Трюден. Но престоят му в София може да се охарактеризира с една дума – провал. Бърза справка показва, че и до ден днешен нападателят не се заседява особено много в отборите си. Понастоящем 31-годишният таран е в ливанския Тадамон Сур. За шестте години след ЦСКА Кубемба е сменил 7 отбора – френския втородивизионен Бурж-ен-Брес, азербайджанските Сабаил и Сабах, албанския Теута, малайзийския Куала Лампур, украинския Черноморец Одеса, румънския Арджеш, за да стигне до първа дивизия на Ливан.

Укра

Португалецът е олицетворението на играчите с много добри визитки, които по различни причини не са успяли в ЦСКА. На негово място преспокойно можеше да бъде Юнус Санкаре, Диего Фабрини, Томи Юрич, Раул Лое или някой друг подобен. Случаят на Укра обаче е много специфичен, защото за шест месеца крилото записа…11 минути. Дебют и бенефис срещу Ботев Пловдив. Обяснение така и не последва от никой от тогавашното ръководство на ЦСКА.

Материали от края на 2017-а или 2018-а припомнят, че Укра идва с травма в България, като в ЦСКА дори се колебаят за привличането му. Въпросителните са били много основателни предвид игровото време на португалеца, дошъл от саудитския Ал Фатех.

Укра
Укра (Снимка: CSKA.bg)

След авантюрата си в ЦСКА Укра се завръща в родната си страна, където в продължение на три години защитава цветовете на елитния Санта Клара. През 2021-ва юношата на Порто сменя скромния тим за далеч по-познатия Рио Аве, с който също игра в първия ешелон на иберийската страна. В момента Укра е на 36 години и върви към края на кариерата си с едва 6 мача през тази кампания.

Вив Соломон-Отабор

Още едно трансферно разочарование с наглед добра визитка. Отабор пристигна в ЦСКА през лятото на 2019-а година. Тогавашната селекция на „армейците“ се състоя от „попадения“ като гореспоменатите Фабрини и Юрич, плюс пропилелия таланта си Денис Давидов. Вероятно един от най-неуспешните пазари на клуба през този век. А може би и изобщо на български отбор.

Отабор игра в 17 мача за ЦСКА, вкара един гол и подаде за още два. Едва ли обаче някой скърби за него, тъй като ефективността му клонеше към нулата. Феновете на ЦСКА го оприличаваха стилово на позабравения Нджонго Присо. Самият Отабор, по неведоми пътища, стигна до националния отбор на Нигерия във времето, в което бе част от ЦСКА. Тогава в селекцията на „суперорлите“ попадаше и друг играч от родната efbet Лига – Стивън Езе (Локомотив Пловдив).

Вив Соломон-Отабор
Вив Соломон-Отабор (Снимка: Facebook.com)

Отабор се отличаваше със завидна скорост и маневреност. Тези му качества бързо бяха замаскирани от неспособността му да взима верни решения. Може би най-запомнящият се миг от престоя на нигериеца ще си остане едно силно включване във Вечно дерби с Левски. Мачът завърши 0:0, но миналият през Уигън, Болтън, Портсмут и Бирмингам играч изкара червен картон на Нуно Рейш от „сините“. Това е и най-голямото му постижение с екипа на ЦСКА.

В момента Отабор е част от Майти Лайънс в китайската Суперлига, за който има 2 гола и 5 асистенции в 9 мача. Доста солидно на фона на изявите му у нас.

Дауда Бамба

Едно от пресните трансферни разочарования в ЦСКА. Котдивоарецът дойде на „Армията“ през вялото за тима лято на 2022-ра година. Тогава наставник на „червените“ бе Саша Илич и именно легендата на Партизан настоя за привличането на африканския стрелец. Бамба изкара едномесечен пробен период заради предполагаема контузия.

В крайна сметка опасенията се оправдаха и често Бамба бе извън групата на столичния гранд заради хронична травма в коляното. По-запознатите фенове и близките до клуба журналисти са наясно как голаджията не попадаше в групата за гостувания именно заради коляното си.

Дауда Бамба, Даниел Наумов, ЦСКА, ЦСКА 1948
Дауда Бамба, Даниел Наумов, ЦСКА, ЦСКА 1948 (Снимка: LAP.bg)

В крайна сметка агонията на Бамба и ЦСКА продължи една година. Котдивоарецът записа 14 изяви за „червения“ клуб. В тях се отчете с 1 гол, 2 асистенции и редки добри включвания от пейката. През лятото на 2023-а Бамба се завърна там, откъдето дойде в ЦСКА – втора турска дивизия. Последният клуб на нападателя преди „червените“ бе Алтай, а в момента 29-годишният играч с норвежки паспорт е част от Юмраниеспор. За турския тим Бамба има едва три мача от началото на сезона с общо 180 минути. Достатъчно показателно.

Денис Давидов

Някогашният руски талант Давидов е част от наистина „уникалната“ селекция на ЦСКА през лятото на 2019-а година. В момент, в който „червените“ изпускат титлата за само 1 точка, правят изключително слаба селекция, от която позитивите са може би само Брадли Мазику и Густаво Бусато. 

Но връщайки се към Давидов, още е трудно да се обясни защо бе взет руснакът. Юношата на Спартак Москва трябваше да се пребори за позицията на атакуващ халф с Тиаго Родригес и скъпоплатените Диего Фабрини и Греъм Кери. Съвсем очаквано, Давидов бе смъртна резерва. В малкото си минути на терена Давидов не се представи лошо и дори изигра силен мач срещу Локомотив Горна Оряховица за Купата. Юношата на Спартак Москва вкара във вратата на „железничарите“ за победа с 3:0. Това си остава и неговата единствена следа в ЦСКА.

Взетият с големи очаквания при „червените“ Давидов не успя и да си помисли за титулярно място. Вероятно дошлата пандемия в началото на 2020-а година усложни максимално адаптацията на техничаря в България. След родния ЦСКА Давидов се завърна в Русия и смени няколко отбора, а дори за кратко прекрати кариерата си. В момента е част от Росич Московски – нискодивизионен отбор в родната Русия.

Денис Давидов
Денис Давидов (Снимка: CSKA.bg)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.