ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Може ли Левски отново да падне в „капана“ на Любо Пенев?

0
Марин Петков и Рикардиньо
Крилото на Левски Марин Петков празнува попадението си срещу Пирин Благоевград заедно със съотборника си Рикардиньо (Снимка: БТА)

С тежък двубой ще завърши 23-ият кръг в родната efbet Лига. В понеделник, 4 март, от 17:30 часа един срещу друг на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик ще се изправят отборите на Хебър и Левски. И двата тима има за какво да се борят, а също така показват различно лице от началото на годината.

„Сините“ има да си връщат на този съперник, който ги отстрани в края на миналата година на 1/8-финалите в турнира за Купата на България, което си беше огромен шок за столичани, с оглед на това, че тимът вече няма шанс за титлата и Купата бе единственият шанс за трофей през сезона.

Сега обаче мачът е за първенство и целите пред двата отбора са съвсем различни. Хебър продължава битката си за оцеляване, като към момента заема 13-ата позиция с 23 точки и е само на три от десетия Славия. В Левски пък се надяват добрата серия да ги отведе до заветната трета позиция, която към днешна дата е само на четири точки, но преди ЦСКА да е изиграл двубоя си с Берое. Ако „червените“ си тръгнат с успех от „Васил Левски“, то разликата ще скочи на седем преди двубоя в понеделник.

Хебър е на гребена на вълната

В последните месеци основна тема около тима от Пазарджик е финансовото състояние на тима, което не е никак добро. През зимата отборът беше напуснат от редица основни играчи, сред които вратарят Матвей Игонен, голмайстора Георги Николов и халфа Карлос Охене, който премина именно в Левски. Дори се говореше, че треньорът Любослав Пенев също ще си тръгне от стадион „Георги Бенковски“, но той остана и е основната причина за това Хебър да прави чудеса на терена.

Последното от тях бе през седмицата, когато пазарджиклии победиха Пирин Благоевград с 2:1 и се класираха на исторически първи ½-финал за Купата на България. Този успех може само да мотивира допълнително „гробарите“ да продължат своята борба и защо да не мечтаят за трофея. Техен съперник стъпка преди финала обаче ще шампионът и актуалният носител на трофея от Купата Лудогорец. Той изглежда като най-тежкия съперник, но победителят от този сблъсък ще бъде определен в два мача, което определено дава шанс на Хебър да поднесе нова голяма изненада.

Хебър Пазарджик
Хебър Пазарджик - Пирин Благоевград (Снимка: Facebook.com/ФК Хебър Пазарджик / FC Hebar Pazardzhik)

Преди него обаче за момчетата на Любо Пенев предстоят важни двубои с опоненти, от които могат да бъдат взети в борбата си за оставане в елита и догодина. На хартия най-тежкия съперник е първият, а именно Левски. По-рано през сезона „сините“ изтръгнаха трите точки с късно попадение на „Георги Аспарухов“, но в началото на декември бяха попарени с късен гол в Пазарджик, като по този начин бяха елиминирани от Купата.

Хебър показва отлична игра от началото на 2024-а година и, макар че отстъпи на Локомотив София у дома при подновяването на първенството, след това записа страхотен обрат над Локомотив Пловдив на „Лаута“ с 2:1, последван от успеха над Пирин за Купата. Това вдъхва допълнителна увереност на „гробарите“ да се изправят без страх срещу възраждащият се Левски и да търсят нов положителен резултат пред своята публика.

Георги Каракашев, Димитър Илиев и Георги Вълчев
Хебър Пазарджик - Пирин Благоевград, Георги Каракашев, Димитър Илиев и Георги Вълчев (Снимка: БТА)

В лицето на Пенев пазарджиклии имат опитен и доказан треньор, който се доказа през годините и като добър мотиватор и тактик. Определено знае как да накара играчите си да покажат пълно себераздаване, дисциплина и характер, което ще бъде в основата за това да дадат сериозен отпор на „сините“.

Кадровите проблеми пред Хебър преди сблъсъка в понеделник са свързани с контузиите на Мартин Михайлов, Николай Николаев и Октай Хамдиев, докато Жоао Сеско остава под въпрос. Все още пък се очакват документите на новото попълнение Хуан Рамон Иваноф. Неясна обаче остава ситуацията около Атанас Кабов, който беше привлечен от столичния Септември през есента, но от три седмици той тренира с дублиращия отбор на пазарджиклии и пропусна всички мачове от пролетния полусезон. Смята се, че това „наказание“ му е било поставено именно от Пенев, тъй като Кабов опита да избяга без пари в Левски тази зима. Не е ясно докога ще продължи отсъствието му от първия отбор на Хебър, но със сигурност той няма да бъде в групата за утрешното домакинство на „сините“.

Любослав Пенев
Хебър Пазарджик - Пирин Благоевград, Любослав Пенев (Снимка: БТА)

Левски няма да повтаря старите грешки

26-кратните шампион вдъхнаха увереност в своите фенове с представянето си в първите два мача след подновяването, където постигнаха победи над Пирин в Благоевград с 2:1 и над Арда на „Герена“ с 4:0. „Сините“ показват и нов стил игра, който Николай Костов започна да прилага още по време на зимната подготовка и се вижда, че постепенно започва да дава резултат.

Николай Костов
Старши треньорът на Левски реагира при загубата с 0:3 в контролата срещу Баник Острава (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Освен борбата за третото място и ново участие в Европа, пред Левски сега седи и жаждата за мъст срещу Хебър „Сините“ гостуват на стадион, на който през миналата година имаха поводи както за радост, така и за сълзи. На 5 март отборът успя да прекъсне негативната си серия от 11 поредни мача без победа в елита (3 загуби и 8 равенства), след като надделя с 2:0 над Хебър. Девет месеца по-късно обаче на същия терен Левски записа споменатото поражение с 1:2 в осминафинална среща в турнира за Купата.

На „Герена“ бяха и доста активни на трансферния пазар, след като бяха привлечени петима нови футболисти, последният, от които бе нападателят Евертон Бала, който дойде от Серия Б на Бразилия. Куршума, както е по-известен, ще му е нужно малко време, за да може да влезе във форма. Преди това обаче трябва да вземе работна виза. „Сините“ правят всичко възможно това да се случи преди домакинството на Крумовград, което идва след гостуването на Хебър.

Евертон Бала
Новото попълнение на Левски Евертон Бала позира с фланелката на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

С оглед на добрата игра в последните два двубоя, старши треньорът Николай Костов едва ли ще прибегне до някакви сериозни промени в състава. Единствената рокада, която е и наложителна, ще бъде с позицията на левия бек, където Вандерсон Цунами е наказан. Централният защитник Хосе Кордоба, който се завръща именно от санкцията си срещу Пирин, е една от двете опции за ляв бек срещу Хебър. Освен панамеца, вариант е и Хоакин Фернандес, който все още очаква своя официален дебют с екипа на столичани.

Още няколко играчи на „сините“ обаче „висят“ с картони и няма да е изненада, ако в следващите двубои е да се изчистят с тях. В момента на един картон от наказание са Рикардиньо, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба и Марин Петков. Столичани имат четири двубоя преди да влязат в изключително тежката си серия в края на редовния сезон. Тя включва гостуване на Лудогорец, домакинство на ЦСКА и двубой с Черно море на „Тича“, а отсъствието на всеки един от въпросните играчи за тези мачове може да струва скъпо на Николай Костов. Именно точно те ще покажат къде е летвата за този Левски.

Левски
Левски (Снимка: Сайт на Левски)

До тях обаче може да бъде набрано голямо самочувствие, тъй като преди това пък са мачове с Хебър, Крумовград, Етър и традиционно неудобния Славия, в които Левски няма право на грешка, но пък отсъствието на един играч едва ли ще бъде толкова фатално. Освен това е важно Костов да има повече опции в състава, а не да загуби двама или трима накуп.

Левски
Футболистите на Левски празнуват попадението на Патрик-Габриел Галчев при победата с 4:0 над Арда (Снимка: БТА)

Прогноза за двубоя

Позовавайки се на цифрите и историята, се вижда, че те говорят в полза на Левски, който е спечелил последните си пет срещи с Хебър за първенство, като е вкарал 12 гола и е допуснал само един. Три от тези победи са в София, а две в Пазарджик, където „сините“ са изгубили точки за последен път преди 33 години, завършвайки 1:1 на 28 март 1991-а година.

С оглед на това, можем да кажем, че Левски влиза като фаворит. 26-кратните шампиони записаха четири поредни успеха в шампионата – по два в края на миналата и в началото на новата година, като това е и най-добрата серия на отбора, откакто Николай Костов пое столичани през лятото.

Букмейкърът Inbet e оценил победата на Левски с коефициент от 1.53, а като добра опция изглежда и залога за над 1.5 гола, като ставката там е 1.44.

Левски
Футболистите на Левски преди старта на двубоя срещу Арда, спечелен с 4:0 на стадион "Георги Аспарухов" (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.