Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Исторически кръг във Висшата лига!

0
Фил Фодън
Футболистът на Манчестър Сити Фил Фодън, след като реализира хеттрик за победата с 3:1 като гост на Брентфорд (Снимка: БТА)

Изпратихме в историята най-резултатния кръг в английската Висша лига в историята. Важно е да се уточни, че става дума за кръг с 10 мача. Така в последните три дни видяхме рекордните за първенството 45 попадения! По този начин беше подобрен досегашният рекорд от 44 гола, който беше поставян на два пъти – първо във втория кръг на сезон 2020/2021, а след това и в 34-ия кръг на миналата кампания 2022/2023.

Така, до този момент през този сезон вече имаме невероятните 730 отбелязани гола в само 228 мача. Съботните срещи от изминалия 23-и кръг бяха предвестник на това, което се случи, тъй като беше поставен рекордът за голове в рамките на само един с пет мача – общо 26 попадения. Предишният рекорд от 24 гола в ден с пет срещи беше поставен в края на миналата година – на 3 ноември, неделя.

Иначе, този кръг предложи страшно много емоции, като трябва само да споменем убийствения трилър между Нюкасъл Юнайтед и Лутън Таун в събота, завършил 4:4, както и разгромът на Астън Вила като гост на Шефилд Юнайтед с 5:0 малко по-късно същия ден. Неделята не отстъпи на емоционално ниво, след като Манчестър Юнайтед надделя с 3:0 над Уест Хем Юнайтед, докато Уулвърхемптън „хапна“ за следобедна закуска Челси насред Лондон с 4:2.

Дербито на кръга между Арсенал и Ливърпул завърши с победа за „артилеристите“ с 3:1, с което те се завърнаха в битката за титлата, която стана още по-завързана и след успеха на Манчестър Сити със същия резултат като гост на Бернтфорд в понеделник вечер.

Нека си припомним какво се случи по английските терени в мачовете от 23-ия кръг на Висшата лига:

Бойкият Евертън не се даде на Тотнъм

Евертън и Тотнъм направиха 2:2 в първия мач от изминалия кръг. И двата гола за „шпорите“ вкара бившият футболист на Евертън Ричарлисон, като бразилският национал покажа уважение към публиката на „карамелите“ и не се зарадва, а се поклони и аплодира феновете. Между тях се разписа Джак Харисън за домакините, а в добавеното време на мача Джарад Брантуайт изравни резултата за втори път. Това бе пето поредно равенство между двата отбора на „Гудисън Парк“ за първенство.


Тотнъм откри резултата още в началото на мача, когато Ричарлисон засече остро центриране на Дестъни Удоджи отляво и прати топката под напречната греда.

След половин час игра Джак Харисън изравни за Евертън с мощен изстрел с глава отблизо. Десет минути по-късно Ричарлисон с много хубав техничен удар в горния ляв ъгъл на вратата на Джордан Пикфорд.

През второто полувреме Евертън опита да изравни, но нямаше успех, като не стигна до много ситуации пред вратата на Викарио. В 88-ата минута резервата Чермити имаше добър шанс за „карамелите“, но слабият му удар от чиста позиция бе спасен лесно от италианския вратар. В четвъртата минута на добавеното време при центриране от пряк свободен удар най-съобразителен бе защитникът Джаред Брантуайт, който изпревари вратаря и отблизо с глава вкара топката в мрежата.

По този начин Тотнъм остава пети в класирането с 44 точки, с две по-малко от четвъртия Астън Вила. Със спечелената точка Евертън събра 19, но остава в опасната зона, на 18-ата позиция, с една по-малко от новака Лутън, който обаче има и мач по-малко.

Истински голов спектакъл на „Сейнт Джеймсис Парк“

Нюкасъл и Лутън завършиха наравно 4:4 в спиращо дъха зрелище. На „Сейнт Джеймсис Парк“ двата отбора предложиха истинско шоу на зрителите по трибуните, което в крайна сметка не излъчи победител.


Шон Лонгстаф изведе „свраките“ напред в резултата в седмата минута, но Габриел Ошо възстанови равенството. Лонгстаф върна преднината на домакините с втория си гол в мача, но новаците изравниха повторно преди почивката чрез Рос Баркли. След паузата феновете на стадиона видяха нови четири гола. „Шапкарите“ осъществиха пълен обрат и дръпнаха с два гола разлика след точните интервенции на Карлтън Морис от дузпа и Илайджа Адебайо, но Кийрън Трипиър и завърналият се след дълго време в лазарета Харви Барнс донесоха точката за възпитаниците на Еди Хау.

С нея Нюкасъл има вече 33 в актива си, като е на 13 от четвъртия Астън Вила. Лутън вкара Евертън в зоната на изпадащите, като е с точка повече и мач по-малко от „карамелите“. За играчите на Роб Едуардс, които все още нямат загуба през календарната 2024-а година, предстои домакинство на последния в таблицата Шефилд Юнайтед, докато Нюкасъл гостува на Нотингам Форест.

Астън Вила заби поредния пирон в ковчега на Шефилд Юнайтед

Астън Вила бе безкомпромисен и победи Шефилд Юнайтед при гостуването си с 5:0. Тимът от Бирмингам поведе с 4:0 още до почивката, като голмайстори през първата част бяха Джон Макгин в 12-ата, Оли Уоткинс в 16-ата, Леон Бейли в 20-ата и Юри Тилеманс в 30-ата минута.


Още в самото начало на второто полувреме Алекс Морено съвсем пречупи съпротивата на „остриетата“, като вкара пети гол за отбора на мениджъра Унай Емери. В добавеното време на мача Джак Робинсън от домакините вкара почетно попадение, но то не бе зачетено заради положение на засада.

Астън Вила се изкачи на четвърто място в класирането, като изпревари тима на Тотнъм с две точки, който по-рано през деня стигна само до равенство с Евертън. Шефилд Юнайтед изглежда обречен, тъй като има само 10 точки на последното място и е на цели 10 точки от зоната на спасението.

Манчестър Юнайтед продължи възраждането си с втора поредна победа

„Червените дяволи“ постигнаха втора поредна победа, след като надиграха с 3:0 у дома Уест Хем. Расмус Хойлунд откри резултата в полза на домакините в 23-ата минута след асистенция на Каземиро.


Гостите от Източен Лондон пропуснаха няколко възможности за изравняване, а четири минути след почивката Алехандро Гарначо удвои аванса за 20-кратните шампиони след подаване на Бруно Фернандеш и удар от наказателното поле, след който се получи щастлив рикошет. Шест минути преди края на редовното време Гарначо се възползва от подаване на резервата Скот Мактоминей и оформи класическия успех в полза на Юнайтед.

Лошата новина за мениджъра на 20-кратните шампиони – Ерик тен Хаг, бе новата контузия на защитника Лисандро Мартинес, който се очаква да отсъства от терените за около два месеца.

По този начин „червените дяволи“ вече имат актив от 38 точки на шеста позиция, като изпревариха именно Уест Хем, който остава на седмо място с две точки по-малко.

Мъките за Челси нямат край

Челси претърпя поредно унизителна домакинска загуба, след като бе разбит с 2:4 от Уулвърхемптън Уондърърс на своя „Стамфорд Бридж“. Над всички беше нападателят на „вълците“ Матеуш Куня, който направи изключителен мач за гостите и блесна с хеттрик.


Нищо не предвещаваше такъв развой, след като Коул Палмър откри за домакините от Лондон в 19-ата минута. Мойсес Кайседо изведе бившия футболист на Манчестър Сити и той успя да реализира. Радостта на „сините“ обаче бе кратка, тъй като точно три минути след това гостите изравниха чрез Матеуш Куня.

„Вълците“ стигнаха и до пълен обрат в 43-ата минута. След удар на Раян Аит-Нури топката се отклони в Дисаси и влетя в мрежата на „сините“. В крайна сметка попадението бе записано като автогол.

Гостите нанесоха своя решителен удар в 63-ата минута, когато Куня заби втория си гол в мача. Нето напредна и премина покрай Тиаго Силва, а след това пусна топката към своя съотборник, който реализира. За 1:4 точен бе отново Куня, който оформи своя хеттрик в 82-ата минута на срещата. Домакините стигнаха до още един гол чрез Тиаго Силва четири минути по-късно, но това се оказа и последният гол в двубоя.

По този начин Челси изпадна от Топ 10 и заема 11-ата позиция с актив от 31 точки, а Уулвърхемптън изпревари именно лондончани за десетото място и има точка повече.

Арсенал си го върна на Ливърпул, а битката за титлата е по-жива от всякога!

Арсенал удари лидера Ливърпул с 3:1 на своя „Емиратс“ в голямото дерби от кръга и му нанесе първа загуба за първенство от 30 септември миналата година. „Артилеристите“ определено бяха по-добрият отбор на терена и заслужено стигнаха до трите точки.

Подробен анализ на двубоя може да прочетете ТУК!


Домакините започнаха с пределна агресия и мотивация и поведоха в 14-а минута. Капитанът Мартин Йодегор изведе сам срещу вратаря Кай Хаверц, вратарят Алисон спаси удара на германеца, но при добавката Букайо Сака не сгреши в опразнената врата – 1:0. До почивката Арсенал контролираше събитията на терена, но против хода на играта Ливърпул изравни след груба грешка в защитата на домакините. В добавеното време на първата част Райън Гравенберх изведе Луис Диас, а Уилям Салиба опита да гардира топката, вратарят Давид Рая закъсня, Диас успя да чукне топката, която се отклони от ръката на Габриел Магаляеш и влезе в мрежата.

Двубоят вървеше към реми, но в 67-ата минута неразбирателство в отбраната на Ливърпул позволи на Гарбиел Мартинели да отбележи скъпоценния втори гол. Капитанът на гостите Върджил ван Дайк опита да гардира топката за вратаря Алисон, който се размина в опита си да я изчисти и Мартинели се възползва от подаръка, пращайки топката в мрежата.

Две минути преди края Ливърпул остана с 10 души след втори жълт и червен картон за Ибрахима Конате. В добавеното време Арсенал стигна до трети гол. Влезлият като резерва Леандро Тросар преодоля елегантно Харви Елиът на левия фланг, нахлу в наказателното поле и с удар от малък ъгъл между краката на Алисон за крайното 3:1.

Успехът на „артилеристите“ завърза битката за титлата и прекъсна серията от 11 мача без загуба на Ливърпул. Арсенал е трети в класирането с 49 точки, колкото има и Манчестър Сити, който обаче остава с мач по-малко. Лидерът остава Ливърпул, но вече само с две точки аванс пред лондончани и „гражданите“ – 51.

Магически хеттрик доближи Манчестър Сити максимално до върха

Актуалният шампион Манчестър Сити се доближи на две точки от лидера във Висшата лига Ливърпул, след като победи Брентфорд с 3:1 като гост в последен мач от 23-ия кръг на първенството. На терена на „пчеличките“ в герой за шампионите се превърна юношата на клуба Фил Фодън, който отбеляза и трите гола за „гражданите“.


Брентфорд, който спечели два пъти срещу „гражданите“ през миналия сезон, откри резултата след 21 минути игра. Вратарят Марк Флекен изрита топката от собственото си наказателно поле и прехвърли защитата, а Нийл Мопе изскочи сам срещу вратаря и се разписа за пети път в пет мача на Брентфорд. Флекен също така отрази няколко удара, преди Фоудън най-накрая да го надиграе в добавеното време на първата част след грешка в отбраната на „пчеличките“. Халфът изведе Сити напред с втория си гол в 53-та минута и след това оформи хеттрика си за крайното 3:1 двадесет минути преди края.

Двубоят беляза и завръщането в игра на голмайстора на „гражданите“ Ерлинг Халанд, който бе извън игра в последните седмици заради контузия.

След тази победа Манчестър Сити вече има 49 точки, две по-малко от първия в класирането Ливърпул. Тимът на Хосеп Гуардиола обаче е изиграл мач по-малко и може да се изкачи на върха, ако вземе отложения си двубой, който отново е срещу Брентфорд, само че на „Етихад“. Отборът на Томас Франк заема 15-та позиция в подреждането с актив от 22 точки, на три от опасната зона.

Всички резултати в мачовете от 23-ия кръг на английската Висша лига:

Евертън – Тотнъм Хотспър 2:2

Нюкасъл Юнайтед – Лутън Таун 4:4

Бърнли – Фулъм 2:2

Брайтън & Хоув Албиън – Кристъл Палас 4:1

Шефилд Юнайтед – Астън Вила 0:5

Манчестър Юнайтед – Уест Хем Юнайтед 3:0

Челси – Уулвръхемптън Уондърърс 2:4

Борнемут – Нотингам Форест 1:1

Арсенал – Ливърпул 3:1

Брентфорд – Манчестър Сити 1:3

През седмицата предстоят да се изиграят реваншите от четвъртия кръг на ФА Къп. Във вторник (6 февруари) ще видим двубоите Саутхемптън – Уотфорд (1:1), Плиймут – Лийдс Юнайтед (1:1) и Ковънтри – Шефилд Уензди (1:1), а ден по-късно са срещите Нотингам Форест – Бристол Сити (0:0) и Астън Вила – Челси (0:0).

Тази събота пък ще бъде време да се насладим и на новия 24-и кръг във Висшата лига. Всичко стартира в събота (10 февруари) със сблъсъка Манчестър Сити – Евертън, а до края на деня ще играят още Тотнъм – Брайтън, Ливърпул – Бърнли и Нотингам Форест – Нюкасъл, докато в неделя Уест Хем приема Арсенал в лондонско дерби, а Астън Вила ще бъде домакин на Манчестър Юнайтед. Кръгът приключва в понеделник с друго лондонско дерби – Кристъл Палас срещу Челси.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.