Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Арсенал преобрази битката за титлата с огромна победа и разкри недостатъците на Ливърпул

0
Мартин Йодегор и Букайо Сака
Капитанът на Арсенал Мартин Йодегор се поздравява с автора на първото попадение за "артилеристите" Букайо Сака срещу Ливърпул на "Емиратс" (Снимка: БТА)

Английският вицешампион Арсенал засили натиска върху лидера Ливърпул, като намали разликата до само две точки, след като победи червените с 3:1 в неделния късен двубой във Висшата лига. „Артилеристите“ бяха далеч по-добрия отбор на „Емиратс“ и заслужено стигнаха до нея. Мърсисайдци пък играха много под възможностите си и допуснаха редица досадни, а на моменти и детински грешки.

По този начин Арсенал взе реванш за загубата с 0:2 за ФА Къп през януари, отново на „Емиратс“. По-рано през сезона пък двата тима направиха 1:1 на „Анфийлд“ за първенство.


Домакините започнаха с пределна агресия и мотивация и поведоха в 14-а минута след чудесно изнасяне на топката през центъра от Олександър Зинченко, който намери капитана Мартин Йодегор, а той пък изведе сам срещу вратаря Кай Хаверц. Последва спасяване на Алисон след удара на германеца, но при добавката Букайо Сака не сгреши в опразнената врата.

До почивката Арсенал контролираше събията на терена, но сякаш от никъде Ливърпул изравни след груба грешка пък в защитата на домакините. В добавеното време на първата част Райън Гравенберх изведе Луис Диас, а Уилям Салиба опита да гардира топката. Вратарят Давид Рая закъсня, а Диас успя да чукне топката, която се отклони от ръката на Габриел Магаляеш и влезе в мрежата.

Въпреки че резултатът бе равен на почивката, Арсенал ограничи своите гости до нито еди точен удар към вратата на Рая, като xG-то на Ливърпул през първото полувреме беше едва 0,10 спрямо 2,03 за домакините.

Голът даде импулс в редиците на Ливърпул и през втората част играчите на Юрген Клоп започнаха по-активно. Мак Алистър на два пъти стреля опасно, но встрани от вратата. Двубоят вървеше към реми, но в 67-ата минута огромно неразбирателство в отбраната на Ливърпул позволи на Габриел Мартинели да отбележи скъпоценния втори гол. В ситуацията капитанът на „червените“- Върджил ван Дайк опита да гардира топката за вратаря Алисон, който се размина в опита си да я изчисти и Мартинели се възползва от подаръка, пращайки топката в опразнената врата.


Когато Ливърпул опита да натисне в търсене на ново изравняване, стана още по-тежко за момчета на Юрген Клоп, след като две минути преди края на редовното време тимът остана с 10 души след втори жълт и червен картон за Ибрахима Конате.

В добавеното време Арсенал стигна до трети гол. Влезлият като резерва Леандро Тросар преодоля като на шега Елиът на левия фланг, нахлу в наказателното поле и с удар от малък ъгъл между кракатта не неубедителния Алисон вкара за крайното 3:1.

По този начин Арсенал сложи край на серията на Ливърпул от 15 поредни мача без загуба в първенството и отново зае второто място в класирането с 49 точки, две по-малко от лидера. Трети е Манчестър Сити с 46 точки, но и два мача по-малко.

Това беше срща №200 между Ливърпул и Арсенал, а „артилеристите“ записаха 67-ата си победа срещу 79 за мърсисайдци и 54 равенства. Статистиката е красноречива, че лондончани си заслужаваха трите точки, след като регистрира 3,52xG (очаквани голове) срещу 0,41 за Ливърпул. „Топчиите“ регистрираха 15 удара и седем в целта срещу 10-те удара на Ливърпул (само един в целта). Показателно бе и това, че 3,52 е най-високият коефициент, срещу който Ливърпул някога се е изправял в мач от Висшата лига, откакто се води статистика за очакваните голове.

Арсенал върна битката за титлата в изходна позиция

Лудите празненства на мениджъра Микел Артета и неговите футболисти след мача изглеждаха доста пресилени, все едно са спечелили Шампионската лига. В същото време обаче подчертаха какво представлява победата на Арсенал в тази надпревара за титлата във Висшата лига.


Ако Ливърпул беше стигнал до успеха, то лондончани щеше да има вече до голяма степен само теоретични шансове с осем точки изоставане. Сега обаче домакините вече дишат във врата на настоящия лидер след категорично представяне от началото до края в неделния сблъсък. Играта на „артилеристите“ почти неизменно вървеше перфектно, благодарение в не малка степен на дългоочакваното завръщане на Жоржиньо в средата на терена.

Това беше трета голяма домакинска победа за Арсенал през този сезон след тез над Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед, но може неделната бе най-вълнуващата от всички. Тя е много по ценна от тези над двата манчестърски гранда. Сити може да се върне на върха, ако спечели и двата си мача в запас, но Арсенал може би чувства за първи път от известно време, че може да направи нещо по въпроса.

„Артилеристите“ на Артета остават непобедени срещу съперниците от „голямата шестица“ в лигата през кампанията. Те спечелиха три двубоя и направиха три равенства в срещите си с Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм и Челси този сезон.

Микел Артета
Мениджърът на Арсенал Микел Артета изразява радостта си след победата с 3:1 над Ливърпул на "Емиратс" (Снимка: БТА)

„Огромна победа. Момчетата вложиха сърцата и душите си в битката за всяка топка. Сега имаме три поредни победи, постигнати по наистина убедителен начин. Целият сезон е пред нас. Днес (б.р. – вчера) показахме, че имаме елитен манталитет. Сега обаче трябва да го покажем и на утрешната тренировка и след това в мача с Уест Хем. Ние сме в битката за титлата. От нас зависи да успеем да се преборим. Ще мислим мач за мач. От решаващо значение е дали целият състав ще бъде наличен. Разбрахме го през миналия сезон. Този успех означава много, защото Ливърпул е невероятен отбор. Те може би са тима в най-добра форма в Европа“, заяви самият Артета след двубоя.

Грешки, грешки и отново грешки и в двете защити

„Нападанията печелят мачове, защитите печелят титли“, гласи известното клише. В мача на „Емиратс“ в неделя и двата отбора допуснаха доста груби неточности в отбранителната фаза, макар че тези на Ливърпул бяха повече.

Първо, неразбирателството между Уилям Салиба и Дейвид Рая донесе на мърсисайдци, донякъде незаслужено на фона на събитията на терена, равенство в самия край на първото полувреме.

Луис Диас, Уилям Салиба, Давид Рая и Габриел Магаляеш
Футболистът на Ливърпул Луис Диас успя да чукне топката, което доведе до неразбирателство между вратаря на Арсенал Давид Рая и Уилям Салиба и впоследтвие автоголът на Габриел Магаляеш за 1:1 (Снимак: БТА)
Луис Диас, Уилям Салиба, Давид Рая и Габриел Магаляеш
Футболистът на Ливърпул Луис Диас успя да чукне топката, което доведе до неразбирателство между вратаря на Арсенал Давид Рая и Уилям Салиба и впоследтвие автоголът на Габриел Магаляеш за 1:1 (Снимак: БТА)
Ливърпул
Футболистите на Ливърпул празнуват след изравнителното попадение срещу Арсенал на "Емиратс" (Снимка: БТА)

Това, което последва обаче, бледнееше пред детинската грешка на един от най-добрите вратари в света Алисон и един от най-добрите защитници в света Върджил ван Дайк, когато се сблъскаха след едно безобидно дълго подаване на границата на наказателното си поле. Двамата не се разбраха кой да отиграе и да изчисти кълбото, което позволи на Мартинели да отбележи един от най-лесните голове в кариерата си.

Върджил ван Дайк, Алисон, Габриел Мартинели
Неразбирателството между капитана на Ливърпул Върджил ван Дайк и вратаря на "червените" Алисон, което доведе до гола на Габриел Мартинели, след който Арсенал поведе с 2:1 на "Емиратс" (Снимка: БТА)
Върджил ван Дайк, Алисон, Габриел Мартинели
Неразбирателството между капитана на Ливърпул Върджил ван Дайк и вратаря на "червените" Алисон, което доведе до гола на Габриел Мартинели, след който Арсенал поведе с 2:1 на "Емиратс" (Снимка: БТА)
Габриел Мартинели
Футболистът на Арсенал Габриел Мартинели празнува попадението си за 2:1 срещу Ливърпул на "Емиратс" (Снимка: БТА)

Това може би беше и ключовия момент в мача, след който Арсенал пое напълно инициативата, която ги изведе до победата. Феновете на Ливърпул определено ще поглеждат със затаен дъх, когато двамата отново попаднат в подобна ситуация в някои от следващите мачове.

Самият Ван Дайк пък пое отговорността за поражението на „Емиратс“. „Поемам пълна отговорност за това. Това беше повратната точка в мача. Трябваше да реагирам по-добре, трябваше да взема правилното решение. Сега ме боли и мен, и целия отбор. Преди този гол бяхме добри, имахме положения, доминирахме. След втория гол на Арсенал ситуацията стана нервна. Взех грешно решение, това се случва във футбола. За съжаление имаше много такива епизоди в моята кариера. Ще се възстановя от тази грешка и ще си науча урока. Винаги се уча от ситуации, когато нещо се обърка“, каза нидерландецът.

Ако това не беше достатъчно, то бразилският вратар бе хванат „за мезе“ и от Леандро Тросар, който успя да мкара топката първо между ръцете и след това между краката му от малък ъгъл за 3:1 в добавеното време.

Тези три момента на лудост, ако можем да ги наречем, които оживиха вече така или иначе напечената битка, са причината хората да обичат Висшата лига.

Трент Александър-Арнолд стана жертва на страхотната форма на Конър Брадли

След като английският национал получи контузия именно по време на предишния двубой между двата тима за ФА Къп, спечелен от мърсисайдци на „Емиратс с 2:0 в началото на януари, той се завърна сред титулярите именно за неделния сблъсък. Без увъртания, но Александър-Арнолд изглеждаше много под нивото си.

Най-вероятно Конър Брадли щеше отново да бъде титуляр на десния бек, като не беше трагичната новина за смъртта на баща му.

Ако Брадли беше стартирал, то Трент можеше да бъде „пъхнат“ в центъра на терена, но сега беше поставен пред трудната задача да се справя с техничния Мартинели. Нещо, с което обаче Александър-Арнолд определено не се справи.

Трент Александър-Арнолд и Габриел Мартинели
Футболистът на Ливърпул Трент Александър-Арнолд в опит да спре играча на Арсенал Габриел Мартинели по време на двубоя между двата отбора на "Емиратс" (Снимка: БТА)

Райън Гравенберх все едно не беше на терена (отново)

Ливърпул плати 35 милиона паунда за 21-годишния Райън Гравенберх през лятото. След обещаващи първи няколко двубоя, представянето му наистина отбеляза сериозен регрес. Той е единственият от квартета в халфовата линия, пристигнал през лятото, който не изглежда да се е установил много добре и това за пореден път се доказа в неделя вечер, когато се представи доста слабо.

Въпреки че беше в основата за изравнителния гол в края на първата част, когато даде хубав пас за Луис Диас, той беше напълно невидим през цялото време и не беше изненадващо, че Клоп го извади още на почивката.

Едва ли нидреландецът щеше да стартира в двубоя, ако Доминик Собослай беше на разположение. Никой преди двубоя не знаеше, че унгарецът има някакъв проблем, но след срещата Клоп потвърди, че Собослай е претърпял рецидив на контузията на бедрото.

Да, Гравенберх е все още млад и може да играе много по-добре, така че няма смисъл да бъде критикуван много-много. Но е ясно, че ще отнеме известно време и упорита работа, преди Ливърпул да види най-доброто, на което Гравенберх е способен.

Завръщането на Тиаго Алкантара

Тиаго Алкантара не беше играл за Ливърпул от април месец миналата година, след като претърпя операция на бедрото и изкара тежка рехабилитационна програма. Той обаче официално се завърна в игра, появявайки се на „Емиратс“ пет минути преди края като резерва.

Разбира се, това не беше завръщането, за което той би мечтал, влизайки на терена по време на едно от най-слабите представяния на Ливърпул за сезона. Но въпреки това, Тиаго носи това ниво на проницателност и опит, което малко играчи в света притежават. Ако мърсисайдци успеят да го върнат в познатата му форма, то испанецът може да се окаже ключов играч за отбора в битката за титлата.

Ливърпул няма право на повече грешки

На „Емиратс“ 19-кратните шампиони изглеждаха като уморен отбор, нещо, за което загатна и самият Клоп след победата с 4:1 над Челси в средата на миналата седмица. Редицата контузени и отсъстващи играчи също изиграха лоша шега на „червените“, което доведе до едва второто им поражение през кампанията.

Юрген Клоп
Мениджърът на Ливърпул поздравява феновете на Ливърпул след загубата с 1:3 от Арсенал на "Емиратс" (Снимка: БТА)

Любопитното е, че единствената загуба на Ливърпул в Лигата от 1 април насам също беше в Северен Лондон, като гости на Тотнъм, когато те с девет човека на терена. Хората на Юрген Клоп бяха загубили само един от последните си 33 мача във Висшата лига, преди сблъсъка с Арсенал.

„Много неща в този двубой бяха срещу нас. Ние им помогнахме, защото не играхме футбол достатъчно дълго. Владеехме топката, но ни липсваше точността при завършващите удари. Като цяло можем да признаем, че Арсенал си заслужи трите точки. Но обстоятелствата за постигането на тази победа бяха малко странни. Успяхме да вкараме точно преди паузата, след като нямахме нито един изстрел във вратата. Странна работа беше с това попадение. Наложи се многократно в течение на срещата да се адаптираме към случващото се. И ние допуснахме странен гол (б.р. – този на Мартинели за 2:1). В съблекалнята вече обсъдихме станалото с хората, които бяха замесени в ситуацията (б.р. – Ван Дайк и Алисон). Просто нямахме късмет … Не знаем как щеше да се развие срещата, ако не бяхме допуснали второто попадение. Стигна се до неразбирателство между двете ни основни „пушки“. Това само показва, че и те са хора. Понякога се забравяше, че и ние сме хора. Не сме доволни от случилото се, но и като цяло ние трябваше да направим повече. Като се стигне до нещо такова, приемаш станало, но после се надигаш и продължаваш“, обобщи двубоя Клоп.

Ливърпул на Клоп обаче се доказа през годините, че трудно повтаря едни и същи греши често и няма да бъде изненада, ако до края на сезона НЕ видим подобно слабо представяне, както в неделя вечер. Особено, след като отборът ще направи всичко възможно да изпрати своя мениджър по възможно най-успешния начин.

Мърсисайдци ще трябва да покажат реакция още в следващия двубой срещу Бърнли на „Анфийлд“. До края на кампанията „червените“ имат ключови срещи с Манчестър Сити и Тотнъм у дома, както и гостувания на Евертън, Манчестър Юнайтед и Астън Вила, които на хартия изглеждат като най-тежките предизвикателства по пътя към 20-ата титла.

Юрген Клоп
Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп поздравява играите си след загубата с 1:3 от Арсенал на "Емиратс" (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.