Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кръгът във френската Лига 1 разкрива много карти

0
ПСЖ
Снимка: БТА

28-ият кръг във Франция чука на вратата. Още в петък вечер Лил и Марсилия откриват това завъртане в Лига 1, след което може картите да се наредят до една степен.

ПСЖ изглежда сигурен шампион и приема почти сигурния изпадащ Клермон. Монако ще атакува второто място с домакинство на борещия се за Европа Рен.

Кръгът ще бъде закрит от класическия за Франция мач между Нант и Лион.

Лил и Марсилия в ключов за зона Европа мач

Два от отборите в битка за Европа се вкопчват на „Пиер Мороа“ още в петък вечер. „Кучетата“ влизат в мача след трудната победа с 2:1 над Ланс преди седмица. Тогава пък марсилци загубиха с 0:2 в Льо Класик от ПСЖ, въпреки че бяха с човек повече цяло полувреме.

Шампионът от 2021 година вече хвърля по един поглед и на идващите битки с Астън Вила в Лига Европа. Отборът на Пауло Фонсека е в серия от шест мача без загуба във всички турнири и ако не загуби следващите два (с Лил и Вила) е възможно сезонът да е само на крачка от това да бъде маркиран като успешен.

Джонатан Дейвид
Джонатан Дейвид (Снимка: БТА)

Португалският наставник на „песовете“ Фонсека не може да разчита на много играчи, сред които Самюел Умтити, Тиаго Мораис, Андрей Илич, Рафаел Фернандес, Габриел Гудмундсон, а вече и Анхел Гомес. Едон Жегрова и Джонатан Дейвид обаче са в страхотна форма и са готови да покажат най-доброто от себе си срещу ОМ.

От друга страна „фокейците“ са пред угрозата да не играят европейски футбол през следващата кампания. Марсилия има безброй кадрови проблеми. Джонатан Клаус, Исмаила Сар, Валентин Ронжие, Жан Онана, Амир Муриьо и Шансел Мбемба са в лазарета и няма да пътуват близо 2000 километра до „Стад Пиер Мороа“ в петъчното гостуване на тима.

Лил е фаворит на Palmsbet на 2.05. Коефициентът за Марсилия е 3.33, докато равенството се котира на 3.40 от букмейкъра.

ПСЖ с една от последните крачки към титлата

ПСЖ посреща Клермон на „Парк де Пренс“ в сблъсък между върха и дъното в Лига 1. Отборът на Луис Енрике е само на три победи от титлата, докато Клермон се нуждае от чудо, за да оцелее.

Увереността в ПСЖ определено ще бъде висока след фантастичната над Марсилия във френската класика. Така или иначе, „принцовете“ не се нуждаят от особено много мотивация, за да е ясно, че са с класи над Клермон. Гостите в събота вечер са и единственият клуб в топ 10 първенствата в Европа, който все още не е отбелязал 20 гола през сезона. Спасителният бряг е на цели 7 точки – седем са и кръговете до края на шампионата.

Килиан Мбапе
Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Вероятно Енрике ще ротира сериозно състава на парижани. Килиан Мбапе е почти сигурен оставащ на пейката заради предстоящите мачове с Барселона в Шампионска лига. Брадли Баркола е аут с контузия, а същото важи за Преснел Кимпембе и Лейвин Курзава.

Любопитна статистика гласи, че в последните девет мача от Лига 1 Клермон има най-малко точки, най-малко голове и най-много допуснати попадения. А срещу най-добрата атака във Франция, опазването на суха мрежа изглежда невъзможна задача.

Изненада при ставките тук няма – „палмите“ дават 1.17 за ПСЖ срещу 13.00 за Клермон. Хиксът е на точно 8.00.

Монако ще пази тройката срещу Рен

Освен ПСЖ още един тим има задача да пази мястото си, въпреки че няма същия точков комфорт. Монако посреща Рен в опит да продължи по график към бронза или дори среброто.

Монегаските размазаха Метц с 5:2 като гост преди седмица и настроението при Ади Хютер и компания е приповдигнато. Въпреки многото контузии, в Княжеството се надяват на още една победа. С нея преднината пред Лил би се удължила за поне още кръг. Още повече, че „песовете“ играят ден преди Монако и евентуална тяхна грешка може да донесе допълнителна еуфория на „Луи Втори“.

Монако
Монако (Снимка: БТА)

За Рен също мачът е важен на база евроизлаз. „Червено-черните“ изостават от Ланс, а Марсилия и Реймс също дебнат за грешка наоколо.

Палмсбет смята, че Монако е по-класният тим и му дава 1.81. Ставката за Рен е 4, а да няма победител в мача също толкова – 4.00.

Нант и Лион закриват 28-ия кръг

И Нант, и Лион не се радват на най-добрите си кампании. „Канарчетата“ все още не са си гарантирали оцеляването математически и двубоят с „хлапетата“ е от особена важност предвид 14-ата позиция и малкото точки разлика до опасната зона. Нант има само два пункта преднина от зоната на плейаута, където е Лориен. Предпоследният Метц е с пет пасив от „жълто-зелените“. На практика липсва и ден спокойствие за Нант на този етап. Успех над Лион обаче може да окрили отбора в оставащите кръгове.

Седемкратният шампион Лион пък вече се отърсва от кошмарната есен, но евроквотите изглеждат безкрайно, безкрайно далеч. Разликата с шестия Ланс е 7 точки, но „жълто-червените“ са достатъчно солидни за момента. Марсилия, Рен и Реймс също са там и първи биха се възползвали от неточност на Ланс.

Мама Балде, Лион
Мама Балде, Лион (Снимка: БТА)

Лион не успя да победи именно „червените“ от Бретан в последния кръг, и то на собствения си „Групама Арена“. Равенството бе посрещнато много зле в ОЛ, но сега Александър Лаказет и компания ще имат шанс да се реваншират, макар и далеч от дома.

Тук коефициентите на Палмс Бет са доста равностойни. За Нант ставката е 3.14, а за победа на гостите от Лион 2.28. Равенството се оценява на 3.25.

Всички мачове от кръга в Лига 1:

5 април, петък| Лил – Марсилия

6 април, събота| Ланс – Льо Авър

6 април, събота| ПСЖ – Клермон

7 април, неделя| Брест – Метц

7 април, неделя| Монпелие – Лориен

7 април, неделя| Реймс – Ница

7 април, неделя| Тулуза – Страсбург

7 април, неделя| Монако – Рен

7 април, неделя| Нант – Лион

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.