ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Леверкузен може да стане шампион и какво още ни показа кръгът в Бундеслигата?

0
Йосип Станишич
Футболистът на Байер Леверкузен Йосип Станишич се радва след попадението, с което откри резултата при победата над Байерн Мюнхен с 3:0 (Снимка: БТА)

Изпратихме още един страхотен кръг от германската Първа Бундеслига, след който вече нещата може да не бъдат такива, каквито бяха досега. Най-вече заради голямото дерби на върха в битката за титлата между Байер Леверкузен и Байерн Мюнхен, в което „аспирините“ попиляха баварците и дадоха сериозна заявка, че са готови да детронират актуалния шампион.

Като цяло станахме свидетели на общо 22 попадения в девет срещи през уикенда, като битката за местата в Топ 4 също остава отворена, а не е за подценяване и борбата в дъното.

Нека погледнем какво се случи по терените в Германия през изминалия 21-и кръг:

Борусия Дортмунд продължи с чудесната форма

„Жълто-черните“ победиха Фрайбург с 3:0 като домакин в първия двубой от кръга. Така тимът от Дортмунд продължава без поражение в Бундеслигата от началото на декември, а вече има 40 точки на четвъртото място във временното класиране. Борусия спечели първите си три срещи за 2024-а година, но предизвика критики с представянето си срещу новака Хайденхайм при нулевото равенството в миналия кръг. Фрайбург пък допусна трета поредна загуба в шампионата и остава седми с 28 точки в актива си.


Мачът бе прекъсван на два пъти заради протестите на феновете по трибуните срещу планираната инвеститорска сделка от Германската футболна лига. Запалянковците хвърляха към терена топки за тенис и шоколадови бонбони във формата на монети, което наложи допълнителни 12 игрови минути за първото полувреме.

Нидерландецът Дониел Мален се разписа на два пъти за домакините. Той реализира за 1:0 от близко разстояние в 16-ата минута след подаване от Никлас Фюлкруг, а в седмата минута на добавеното време на първата част направи резултата 2:0.

Иън Маатсен удари греда в 72-ата минута, а Мален пропусна шанс да оформи хеттрик, пращайки топката встрани от вратата на Фрайбург в 74-ата минута. Третото попадение в двубоя бе дело на Никлас Фюлкруг, който отпразнува рождения си ден, покачвайки аванса на Борусия Дортмунд на 3:0 след точен изстрел с глава в 87-ата минута.

Айнтрахт Франкфурт отново забуксува

„Орлите“ от Франкфурт записаха втори пореден мач без победа, след като стигнаха само до 1:1 в домакинството си на Бохум. Айнтрахт излезе напред в 14-ата минута с гол на Омар Мармуш, който се завърна след провала на Египет на турнира за Купата на африканските нации. Гостите изравниха само след 4 минути малко щастливо. Удар на Мориц Брозчински рикошира в тялото на бранител и подлъга вратаря Йенс Граал, сменил под рамката малко преди началото на мача титулярния страж Кевин Трап.


Нов гол до края на падна и двата тима взеха по точка. С нея Айнтрахт събра 32 и остава на шестата позиция, но се отдалечи на осем от четвъртия Борусия Дортмунд в борбата за Шампионската лига. Бохум пък вече има 22 пункта на 14-о място, с шест повече от зоната за плейоф.

Непостоянството на РБ Лайпциг може да им изиграе лоша шега

„Червените бикове“ направиха зрелищно голово равенство от 2:2 като гости на Аугсбург, а по този начин помрачиха победата си с 2:0 на Унион Берлин миналия кръг, с която спряха серията си от три порени поражения от началото на годината.


Аугсбург първи нанесе удар в 35-ата минута с гола на Филип Тийц, но само четири Лоис Опенда изравни с глава след подаване на Давид Раум. За Опенда това е гол номер 15 от началото на сезона. Бенямин Шешко с глава донесе пълния обрат за гостите седем минути след почивката, благодарение на чудесна индивидуална атака на Дани Олмо, но Ермедин Демирович изравни за крайното 2:2 осем по-късно. Малко преди да стане равенство за втори път, Дани Олмо вкара за евентуално 1:3, но съдиите маркираха засада.

10 минути преди края вратарят на домакините Фин Дамен спаси дузпа, бита от Опенда и отказа РБ Лайпциг от победата. Така след 21 мача гостите имат 37 точки и се нареждат на петото място в класирането, с три по-малко от Борусия Дортмунд в битката за местата в ШЛ. Аугсбург пък е 11-и с 23.

Байер Леверкузен отвя Байерн и даде сериозна заявка за титлата

31 поредни мача без загуба! Звучи невероятно, но „аспирините“ продължават да впечатляват цяла Европа. Момчетата на Шаби Алонсо не само, че не се затрудниха, те направо унижиха хегемона в последното повече от десетилетие Байерн.

Подробен анализ на двубоя и играта на двата отбора може да прочетете ТУК!

Леверкузен, който никога не е бил шампион, в момента е и единственият отбор без загуба в петте най-силни първенства на континента. Те спечелиха 17 от 21 мача на континента, всичките си четири срещи за купата на страната, където вече са на четвъртфинал и всичките си шест мача в групата в Лига Европа, за да стигнат осминафинал.


Домакините нанесоха своя първи удар в 18-ата минута, когато Роберт Андрих проби от ляво и пусна прострелно центриране, което играещият под наем на „БайАрена“ именно от Байерн Йосип Станишич, засече на втора греда за 1:0. Пет минути след началото на второто полувреме Нейтън Тела и Алехандро Грималдо направиха двойно подаване, за да може последният да остане сам срещу вратаря и макар под ъгъл, прати топката под гредата за 2:0. В последните секунди стана и 3:0, след като Фримпонг надбяга двама бранители и вкара на празна врата, докато вратарят на баварците Мануел Нойер се беше включил в атака.

Тимът на Шаби Алонсо вече има 55 точки и води с 5 пред Байерн на Томас Тухел, чието бъдеще все повече започва да бъде обект на сериозни дискусии. За Байерн предстои визита на Лацио в първи осминафинален мач от Шампионската лига, преди отборът да се завърне в Бундеслигата с гостуване на Бохум. Леверкузен също ще играе извън дома в следващия си двубой – той е срещу новака Хайденхайм.

Щутгарт няма да отстъпи лесно третото място

„Швабите“ отговориха по категоричен начин на отпадането за Купата на Германия от Байер Леверкузен в средата на миналата седмица и постигна убедителна победа с 3:1 над намиращия се на дъното Майнц. С този успех Щутгарт събра 43 точки и държи третото място, с три пред четвъртия Борусия Дортмунд.


Максимилиан Мителщад откри резултата в началото на добавеното време на първата част, засичайки на първа греда центриране от дясно на Паскал Щенцъл. Още две по-късно, преди дори да е приключило първото полувреме, стана 2:0 и то пак след центриране на Щенцъл. Автор на втория гол стана Джейми Люелинг.

Протестът на феновете и тук наложи да се играе допълнително време от 15 минути, което дори стигна почти 17 заради хвърлените тенис-топки. Денис Ундав, за когото вървят слухове, че ще бъде национал на Германия за следващия лагер, вкара за 3:0 в 73-ата минута. Той овладя на гърди топката след подаване на Антъни Роуалт, елиминира един бранител и от въздуха прониза вратаря Робин Центнер. В игра за „швабите“ пък се завърна и голмайсторът на тима през есента Серу Гираси след отпадането на Гвинея от КАН.

Гостите от Майнц, които са на предпоследното 17-о място в класирането с 12 точки, върнаха едно попадение чрез Людовик Ажорке. Освен Майнц, и Дармщат има 12 точки на дъното, като те изостават на четири от Кьолн, който е на 16-ата позиция, даваща право на плейоф за оставане.

Какво направиха останалите отбори?

Унион Берлин постигна важна победа за оцеляване в Бундеслигата в драматична среща с Волфсбург. Берлинчани спечелиха с гол на Данило Дьоки, който вкара в 21-ата минута на добавеното време с глава. Срещата се забави половин час заради протеста на феновете срещу влизане на корпорации като собственици в Бундеслигата. По този начин столичани постигнаха четвърти пореден домакински успех и събраха 21 точки на 15-ата позиция, като се отдалечиха на пет от 16-ия Кьолн. За Волфсбург това бе шести пореден мач без победа, като отборът вече е на девет точки от шестата позиция.


Кьолн изпусна победата срещу Хофенхайм в последните минути и двата отбора трябваше да се задоволят с равенство 1:1. Макс Финкграфе с технично изпълнение на свободен удар даде преднина на Кьолн в 79-ата минута, а в четвъртата на добавеното време Андрей Крамарич изравни. Пропуснатият успех е болезнена развръзка за гостите от Кьолн, които са на 16-о място, точно над зоната на директно изпадащите два състава. С точката „козлите“ събраха 16 точки, с четири повече от Майнц и Дармщад. Хофенхайм пък е на осмо място с 27 точки.


Отборите на Борусия Мьонхенгладбах и Дармщат завършиха при разочароващо нулево равенство на „Борусия Парк“, като това бе и четвърто реми в последните пет мача между двата тима. „Жребчетата“ определено бяха по-настойчивият тим през по-голямата част от срещата, като отправиха цели 24 удара по посока на противниковата врата, но вратарят на гостите Марсел Шюнен блесна с впечатляващите 8 спасявания. Така Гладбах заема 13-ото място в класирането с актив от 22 точки, докато със своите 12 Дармщат остава на дъното.


Гостуващият новак Хайденхайм пък помрачи 125-годишнитата и празниците по този повод на Вердер Бремен, след като ги победи с 2:1. И трите гола паднаха през първите 20 минути, като за тима на Франк Шмит точни бяха Ленард Малоуни в 12-ата и Ян-Никлас Бесте в 18-ата минута, а Романо Шмид върна едно попадение минута по-късно, но това се оказа недостатъчно. Така Хайденхайм вече е с осем последователни срещи без загуба и се намира на девета позиция с 27 точки, като изпревари в класирането именно Вердер, който е десети с точка по-малко.


Всички резултати от 21-ия кръг на германската Първа Бундеслига:

Борусия Дортмунд – Фрайбург 3:0

Унион Берлин – Фолфсбург 1:0

Айнтрахт Франкфурт – Бохум 1:1

Борусия Мьонхенгладбах – Дармщат 0:0

Вердер Бремен – Хайденхайм 1:2

Аугсбург – РБ Лайпциг 2:2

Байер Леверкузен – Байерн Мюнхен 3:0

Щутгарт – Майнц 3:1

Хофенхайм – Кьолн 1:1

Още в петък стартира новият 22-и кръг в Бундеслигата, в който ще видим поредните страхотни сблъсъци, сред които – Волфсбруг – Борусия Дортмунд, Дармщат – Щутгарт, Хайденхайм – Байер Леверкузен, РБ Лайпциг – Борусия Мьонхенгладбах, Фрайбург – Айнтрахт Франкфурт и Бохум – Байерн Мюнхен. Очаквайте в петък подробно превю на най-интересните срещи от кръга!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.