Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Задава се смяна на караула в Германия – Леверкузен тотално унищожи Байерн

0
Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват откриващото попадение на Йосип Станишич при победата над Байерн Мюнхен с 3:0 (Снимка: БТА)

Невероятният сезон на Байер Леверкузен продължава, след като лидерът в Бундеслигата постигна уникална победа с 3:0 над актуалния шампион Байерн Мюнхен в дербито на върха от 21-ия кръг на първенсвото. Тимът на Шаби Алонсо вече има 55 точки и води с пет пред баварците, а също така остава и единствения непобеден отбор, както и с 31 поредни мача без поражение.

И без голямата си звезда в атаката Виктор Бонифейс, който е контузен, тимът от Леверкузен не остави съмнение, че е в много добро състояние и вече се превръща в сериозен претендент за титлата. Победата на Байер е напълно заслужена, защото те наложиха контрол от първите минути и доминираха в голяма част от мача. Шампионите подобриха представянето си през второто полувреме и по-точно след 60-ата минута, но това не им донесе никакъв реален резултат. Още по-притеснителното беше, че английският им голмайстор Хари Кейн не беше никакъв фактор в мача.

Байер Леверкузен, който никога не е бил шампион, в момента е и единственият отбор без загуба в петте най-силни първенства на континента. Те спечелиха 17 от 21 мача на континента, всичките си четири срещи за Купата на Германия, където вече са на четвъртфинал и всичките си шест мача в групата си в Лига Европа, където ще играят на 1/8-финал.

В Байерн имаше доста проблеми преди мача, като основните защитници Ким Мин-дже и Даю Упамекано не бяха в най-доброто си състояние, а Мануел Нойер застана на вратата без да тренира цяла седмица заради болки в коляното. Баварците започнаха активно двубоя, като държаха топката в полето на домакините в първите 10 минути. Тогава Леверкузен създаде и първата опасност, но ударът Амин Адли не беше точен.

Ким Мин-дже и Флориан Вирц
Защитникът на Байерн Мюнхен Ким Мин-дже в битка за топката с полузащитника на Байер Леверкузен Флориан Вирц (Снимка: БТА)

В 18-ата минута Роберт Андрих проби от ляво и пусна прострелно центриране, което Йосип Станишич, който играе под наем при „аспирините“ именно от Байерн, oчакваше на задна греда и без проблем вкара. 

Йосип Станишич
Футболистът на Байер Леверкузен Йосип Станишич се радва след попадението, с което откри резултата при победата над Байерн Мюнхен с 3:0 (Снимка: БТА)
Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват откриващото попадение на Йосип Станишич при победата над Байерн Мюнхен с 3:0 (Снимка: БТА)

Този гол вдъхна увереност на домакините, които продължиха да застрашават Нойер. Капитанът трябваше да вади изстрел на Нейтън Тела, а Упамекано блокира в последния момент шут на Адли. Пет минути след началото на второто полувреме Нейтън Тела и Грималдо направиха двойно подаване, за да може последният да остане сам срещу вратаря и макар под ъгъл, прати топката под гредата за 2:0.

Алехандро Грималдо
Футболистът на Байер Леверкузен Алехандро Грималдо празнува гола си за 2:0 при победата с 3:0 над Байерн Мюнхен със своя съотборник Пиеро Хинкапие (Снимка: БТА)
Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват попадението за 2:0 на Алехандро Грималдо при победата с 3:0 над Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

Старши треньорът на баварците Томас Тухел пусна в игра Йосуа Кимих и Томас Мюлер, но нямаше кой знае колко драстична промяна. Байерн се хвърли в атаки, които обаче не водеха до нищо опасно пред вратата на Лукаш Храдецки.

Йосуа Кимих и Томас Мюлер
Футболистите на Байерн Мюнхен Йосуа Кимих и Томас Мюлер се готвят да влязат в игра през второто полувреме при загубата с 0:3 от Байер Леверкузен (Снимка: БТА)

В последните секунди резултатът дори стана и 3:0, след като Джереми Фримпонг надбяга двама бранители и вкара на празна врата, докато Нойер се беше включил в атака.

Джереми Фримпонг
Футболистът на Байер Леверкузен Джереми Фримпонг в луда радост със своите съотборници, след като отбеляза третия гол за победата с 3:0 над Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

За Байерн предстои визита на Лацио в първи осминафинален мач от Шампионската лига, преди отборът да се завърне в Бундеслигата с гостуване на Бохум. Леверкузен също ще играе извън дома в следващия си двубой – той е срещу новака Хайденхайм.


Байер Леверкузен вече държи битката за титлата под свой контрол

Спокойно може да се каже, че Байер Леверкузен вече контролира надпреварата за титлата, след като си свърши с доста голяма лекота работата над меко казано слабия отбор на Байерн. Пет точки преднина на върха и 31 мача без загуба във всички турнири само показват превъзходството на момчетата на Шаби Алонсо. Отборът беше страхотен във владението на топката и страхотно ефективен. С това си представяне те усилиха вярата, че това ще бъде годината, в която най-накрая могат да спечелят първата си титла в Бундеслигата.

Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен в луда радост след третия гол на Джереми Фримпонг при победата с 3:0 над Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

Третият гол на Фримпонг добавеното време превърна спокойната победа в унижение за противника. Сега всички погледи са насочени върху гранда от Мюнхен. Голямата идея на треньора им Томас Тухел да играе със система 3-4-3, предназначена да спре същата конфигурация на Леверкузен, доведе до зрелищен обратен ефект. Байерн бяха толкова фокусирани върху ограничаването на силните страни на опонента си, че не успяха да спрат нито един от тях…

Гранит Джака и Джамал Мусиала
Футболистът на Байер Леверкузен Гранит Джака в битка за топката с този на Байерн Мюнхен Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

Те почти нямаха смислено отиграване през първото полувреме, а когато опитаха да водят играта през втората част бяха напълно безидейни. Безцелните центрирания в наказателното поле бяха всичко, което можеха да измислят. Това беше повече от болезнена загуба и огромен удар по техните амбиции за титлата. Определено това представяне може и да означава евентуален край на кариерата на Тухел на „Алианц Арена“.

Разбит и унизен – Байерн изглеждаше покъртително слабо

Нищожните 0,27 очаквани гола за Байерн в най-важния мач за сезона на баварците само показва колко е напрегната обстановката в отбора. Да видиш как хегемонът в Германия е надигран по такъв начин е трудно за асимилиране. В продължение на 11 поредни години те винаги излизаха мотивирани, когато имаше най-голямо значение, срещу който и да е тим, който е бил най-близо по това време в тях в класирането. Но поражението им на „БайАрена“ събуди спомените за загубата с 2:5 от Борусия Дортмунд на Юрген Клоп във финала за Купата на Германия през 2012-а, а година по-късно започна тяхната доминация в Лигата. Конкретно, за първенството, трябва да се върнем още по-назад, до унижението от 2009-а година с 1:5 като гост на бъдещия шампион Волфсбург.

Непознатата схема на игра от 3-4-3, използвана за първи път този сезон, беше проектирана да бъде огледална на Леверкузен. Например, Саша Боеи, който е със силен десен крак, беше позициониран отляво с идеята са се противопостави на темпото Джереми Фримпонг.

Саша Боеи и Йосип Станишич
Футболистът на Байерн Мюнхен Саша Боеи в битка с Йосип Станишич от Байер Леверкузен (Снимка: БТа)

Тухел обаче не можеше да знае, че Шаби Алонсо също ще избере различна система. Испанецът се разграничи от основната роля на крилото към хибридна четворка/петица в защита с много по-дефанзивно настроения играч на Байерн Йосип Станишич на мястото на Фримпонг.

Байерн наистина започна добре и контролираше нещата поне за десет минути, преди поредица от грешки, които нямаха нищо общо със системата, да отворят вратата за домакините. Но пълната липса на реакция след гола на Станишич в 18-ата минута доказа, че проблемите са много по-дълбоки.

„Отбор като нашия би трябвало да може да се адаптира към нова система“, заяви Йосуа Кимих, който влезе в игра през второто полувреме. Томас Мюлер пък гневно заяви на своите съотборници, че им „липсват топките“ да играят с онзи вид свобода и рутина, както на тренировките.

„Не става въпрос за тактика. Имахме достатъчно играчи с нужното качество. Но аз говоря за вземане на решения с топката, да играеш интелигентно. Добре е да чувстваш натиск. Но този натиск трябва да се превърне в енергия“, заяви Мюлер, който критикува отбора, че играе с твърде много подавания, които не придвижват топката напред. „Прекалено усложняваме нещата“, каза още той.

Томас Мюлер
Футболистът на Байерн Мюнхен Томас Мюлер реагира по време на загубата с 0:3 от Байер Леверкузен (Снимка: БТА)

Но и треньорът трябва да носи известна отговорност. Тухел, не за първи път, свеждаше офанзивните проблеми до играчите, които не се справиха с противниковите футболисти. Една от водещите му тактически идеи, повлияна от Хосеп Гуардиола, е да изолира защитниците в ситуация един срещу един Тъй като играчите на Байерн по дефиниция са по-добри от своите съперници в Бундеслигата, това трябва да е обещаваща стратегия. Но контузиите на Серж Гнабри и Кингсли Коман намалиха общото въздействие по фланговете, докато Лерой Сане и Джамал Мусиала загубиха инерция след зимната пауза, заедно с всички останали.

Твърде много играчи се борят да възвърнат формата си, за да играят с характера, което се очаква от опитен футболист на Байерн. Най-лошото обаче е, че изглежда липсва колектива при баварците, които разчитат твърде много на индивидуалните качества на футболистите си. Срещу Байер, Байерн беше толкова вял в атака, че човек се чуди дали головете на Хари Кейн просто са били един мираж на атакуващата мощ на отбора.

Хари Кейн
Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн беше напълно безличен при загубата с 0:3 в гостуването на Байер Леверкузен (Снимка: БТА)

Това не е състояние на нещата, което ще бъде толерирано дълго в баварската столица. Последният треньор на Байерн Мюнхен, който загуби от Леверкузен на Алонсо – Юлиан Нагелсман, беше уволнен пет дни по-късно.

Юлиан Нагелсман и Руди Фьолер
Националният селекционер на Германия и бивш треньор на Байерн Мюнхен Юлиан Нагелсман на трибуните на "БайАрена" заедно с Руди Фьолер (Снимка: БТА)

Нещата не са толкова мрачни за Тухел, колкото бяха за неговия предшественик преди единадесет месеца. Но ще е необходима силна серия в Шампионската лига, за да се намали шокът от най-посредственото представяне на Байерн в потенциално решаващ титлата мач. Ако Тухел не успее бързо да вдъхне повече увереност на загубения си отбор, раздялата изглежда неизбежна през лятото.

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел реагира при загубата с 0:3 от Байер Леверкузен (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.