ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кой заслужава да остане от играчите с изтичащи договори?

0
Юрген Матай, Мено Кох
Снимка: LAP.bg

ЦСКА ще се раздели с доста играчи през лятото при всички положения. Много договори на футболисти изтичат и едва ли всички от тях ще бъдат подновени. По думи на изпълнителните директори Стоян Орманджиев и Филип Филипов договори ще бъдат преподписани само при условия в полза на ЦСКА. Както можем да предположим, това вероятно означава намаляване на заплатите спрямо игровото време, съкращаване на определени разходи по контрактите и други подобни.

В последните часове не спират и информациите за първите потенциални напускащи след новата ситуация. Спекулациите сочат, че двамата капитани Юрген Матай и Амос Юга ще са сред първите на изхода, въпреки че националът на ЦАР e обвързан дългосрочно.

Нидерландският защитник обаче е под договор само до юни, както и сънародникът му на левия фланг на отбраната Брадли де Нойер. Както Nostrabet първи съобщи – Колегата на Матай в центъра на ариергарда – Мено Кох, вече не е футболист на ЦСКА, след като е взето окончателно решение контрактът му да не бъде продължен. Енес Махмутович също изглежда пред напускане, както и дошлият през миналото лято Емануел Шакич. С почти изпълнени договори, но с опции за продължаване са Данило Асприля и Фернандо Каранга – двама от най-опитните на „Българска армия“.

ЦСКА
ЦСКА

Ситуацията с Иван Турицов изглежда предрешена. Родният национал ще напусне „червените“ и ще опита късмета си в чужбина. Лошата новина за столичния гранд е, че няма да прибере пари за дългогодишния си футболист. На обратния полюс е вратарят Густаво Бусато, считан за сигурен преподписващ. Двамата са и от най-много време в тима – от 2019 година.

Кои от останалите играчи обаче заслужават нови договори и с какво те могат да допринесат към следващия сезон? Очаква се ЦСКА да гради изцяло нов отбор, като думата по селекцията ще е на директорите Филипов и Орманджиев. Глас ще има и следващият треньор – бил той и сегашният временен вариант Стамен Белчев.

Енес Махмутович – националът на Люксембург дойде в началото на 2022 година. Близо 6 месеца нямаше право да играе, но от лятото на същата година започна да навлиза постепенно в състава. През двата си пълни сезона на „Армията“ Махмутович е по-скоро резерва. Снажният бранител често запълва дупки и ролята му не е маловажна. При условия „в полза на ЦСКА“, както се изрази Стоян Орманджиев, едва ли би било грешка Енес да остане. Чували сме стигмата, че резервите трябва да са млади играчи, български момчета. Но наистина ли някой смята, че само с такива може да се гонят успехи? За ЦСКА е важно да има млади и талантливи родни футболисти, но опитни и научени бойци като Махмутович никога не са в излишък.

АНдриан Краев, Енес Махмутович, ЦСКА - Левски
Андриан Краев, Енес Махмутович, ЦСКА - Левски (Снимка: LAP.bg)

Густаво Бусато – избор номер 1 под рамката на вратата на ЦСКА вече няколко години. Бразилецът претърпя страхотен прогрес на немалка възраст. Той е един от любимците на феновете и ако има пост в ЦСКА, който може да изчака още време за реновиране, това е вратарският. Бусато ще навърши 34 години след няколко месеца и не е далеч времето, когато ще мисли за пенсия. Но за още сезон или два бразилецът изглежда много добра опция. Бусато има и отлична алтернатива под рамката в лицето на Димитър Евтимов. Новият контракт между бразилеца и ЦСКА изглежда формалност, и през сезон 2024/25 рамката на „червената“ врата отново ще бъде охранявана от Бусато.

Густаво Бусато от ЦСКА
Густаво Бусато е един от най-постоянните за ЦСКА (Снимка: cska.bg)

Юрген Матай – нидерландецът изглежда много по-близо до изхода, отколкото до подновяване. Матай дойде в ЦСКА през 2020 година и започна престоя си изключително колебливо. С течение на времето успя да се утвърди като стожер в отбраната на ЦСКА и раздяла с него не би се приела лесно от никого предвид ролята му. Юрген имаше лошия късмет да получи една от най-тежките контузии във футбола през юни 2023 година и се лекува близо 8 месеца. От завръщането си през февруари Матай далеч не е в добра форма. Неговите плюсове са най-вече в безспорните му лидерски качества – важен компонент за почти всеки опитен защитник. И ако има играч, чието бъдеще е мътно към момента, но заслужава още един шанс в Борисовата градина – то това е Матай.

ЦСКА - Левски, Юрген Матай, Рикардиньо
ЦСКА - Левски, персонален сблъсък между Юрген Матай и Рикардиньо (Източник: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.