ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Решителните плейофи за ЕВРО 2024 – шест отбора се борят за последните три места

0
Топката от UEFA EURO 2024
Топката за UEFA EURO 2024 (Снимка: БТА)

Повечето европейски нации вече мислят за предстящото първенство на Стария континент през идното лято, но все има няколко държави, които таят надежда да „хванат последния влак“ за големия форум.

Като домакин на първенството Германия бе първият сигурен участник, а груповата фаза на пресявките даде шанс на още 20 отбора да заслужат участие на UEFA EURO 2024 – победителите и техните подгласници във всяка от десетте групи.

Настоящият европейски шампион Италия достигна трудно финалите след равенство с Украйна в последния си двубой, докато финалистът от миналия турнир Англия ще получи шанса за изкупление, след като премина сравнително лесно през квалификациите. Не е изненадващо, че Испания, Португалия, Франция, Нидерландия и Белгия също ще присъстват на Европейското първенство, докато полуфиналистите от преди три години – Дания, също си резервираха своя билет за Германия.

Шотландия беше един от първите отбори, които си осигуриха място на турнира след впечатляваща квалификационна кампания, като Албания и Румъния бяха две от изненадите в пресявките, завършващи, на втора позиция.

Европейското първенство в Германия ще се проведе 10 града в страната. Турнирът стартира в петък 14 юни, а откирващият мач с участието на домакините ще се проведе в Мюнхен, а финалът ще бъде в Берлин. ЕВРО 2024 ще завърши точно месец по-късно – на 14 юли. Сега три отбора обаче очакват своя шанс да допълнят останалите 21 страни във вторник, като победителят се определя в един двубой.

Уелс е сред шестте отбора в действие, като отборът на Роб Пейдж приема. Украйна също остава в играта след късна победа срещу Босна и Херцеговина и ще се изправи срещу Исландия, докато Грузия ще бъде домакин на победителя от ЕВРО 2004 Гърция в последния финален плейоф.

Ето какво да очакваме от последните три плейофа за класиране на Европейското първенство!

Уелс – Полша (Кардиф, 21:45 часа)

Уелс
Уелс (Снимка: БТА)

Уелс се надява да стигне до трето поредно Европейско първенство, когато приеме Полша на Роберт Левандовски. Класацията на ФИФА предполага, че това ще бъде невероятно равностоен мач, като само едно място разделя двете страни (Уелс са 29, а Полша 30-и в класирането).

В полуфиналния плейоф миналия четвъртък във Варшава поляците разбиха Естония с 5:1. Капитанът на Лудогорец Якуб Пьотровски се отличи с красив гол и асистенция за изразителния успех на домакините. Уелс пък победи Финландия с 4:1 в Кардиф.

„Драконите“ са в страхотна форма и са непобедени в седем поредни мача, като Полша също не е вкусвал загубата в последните си пет двубоя. Лошата новина за отбора на Пейдж е, че Уелс спечели само една от последните десет мача срещу „Дружина полска“, като този успех е от вече далечната 1973-а година.

Полша
Полша (Снимка: БТА)

Който и отбор да си осигури място в Германия, ще влезе в група „D“ на ЕВРО 2024, където ще прави компания на световния вицешампион Франция, Нидерландия и Австрия.

Домакинското предимство може да бъде от значение и затова букмейкърът Betano гласува доверие на Уелс с коефициент за победа от 2.45 срещу 3.20 за Полша. Равенството, което ще означава и продължения, е оценено на 3.00.

Украйна – Исландия (Вроцлав, Полша, 21:45 часа)

Украйна
Украйна (Снимка: БТА)

Украйна и Исландия също ще се борят за място на ЕВРО 2024, като първите ще бъдат символични домакини на срещата, тъй като мачът ще се играе в Полша поради продължаващата руска инвазия в Украйна.

Тимът на Серхий Ребров направи късен обрат в последните минути, за да обърне Босна и Херцеговина в полуфиналния плейоф миналата седмица след голове в 85-ата и 88-ата минута. Междувременно Исландия спечели с 4:1 срещу Израел в своя полуфинал, въпреки че ще влизат като аутсайдери за сблъсъка срещу Украйна, тъй като са на цели 49 места под опонентите си в класацията на ФИФА (24-о място за Украйна 73-а позиция за Исландия).

Исландия
Исландия (Снимка: БТА)

Победителят от този финален плейоф ще бъде поставен в група „E“ за ЕВРО 2024 заедно, където ще се изправи срещу Белгия, Румъния и Словакия.

Букмейкърът Betano залага на сигурното и дава победа за Украйна с коефициент от 1.50, докато този за Исландия е 7.70. „Хиксът“ тук е определен на 4.00.

Грузия – Гърция (Тбилиси, 19:00 часа)

Хвича Кварацхелия
Звездата на Грузия Хвича Кварацхелия (Снимка: БТА)

Грузия ще се стреми да се класира за първи голям турнир в своята история във вторник вечер, когато приеме Гърция в столицата Тбилиси. Водени от звездата на Наполи Хвича Кварацкхелия, грузинците успяха да преодолеят Люксембург след комфортна победа с 2:0 в плейофния си полуфинал.

Сега те се ще изправят срещу труден съперник в лицето на един от вкусвалите славата на Европейското първенство Гърция, който победи Казахстан с 5:0, за да стигне до финала. „Елините“, които показват постоянство в представянето си под ръководството уругвайският специалист Гус Пойет, спечелиха последната среща срещу Грузия през 2021-а година по време на квалификациите за Световното първенство и ще търси нов успех в Тбилиси този вторник.

Гърция
Гърция (Снимка: БТА)

Победителят от този финален плейоф ще бъде пратен в група „F“ срещу Португалия, Турция и Чехия на ЕВРО 2024.

Въпреки че са домакини, Грузия влиза като отборът с по-висок коефициент за победа – 3.40, докато този за южните ни съседи е 2.35, което означава, че букмейкърът Betano вижда Гърция като по-вероятния победител от сблъсъка. За равенство пък ставката е 3.05.

Груповата фаза за Европейското първенство в Германия през лятото:

Група „А“: Германия, Шотландия, Унгария, Швейцария

Група „В“: Испания, Хърватия, Италия, Албания

Група „С“: Словения, Дания, Сърбия, Англия

Група „D“: Уелс/Полша, Нидерландия, Австрия, Франция

Група „Е“: Белгия, Словакия, Румъния, Украйна/Исландия

Група „F“: Турция, Грузия/Гърция, Португалия, Чехия

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.