10LV Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

От Мората до Мбапе – кои са най-добрите трансфери на лятото до момента?

0
Килиан Мбапе
Килиан Мбапе беше представен на "Сантиаго Бернабеу" като играч на Реал Мадрид (Снимка: БТА)

В последния около месец и половина фокусът на всички беше насочен към ЕВРО 2024 и Копа Америка и напълно разбираемо. Въпреки това, в това време клубовете осъществяваха интересни сделки, които останаха леко в сенките, но все пак успяха да развълнуват футболните фенове.

Европейските грандове в разгара на своите подготовки и вече се подсилват за новия сезон. Например, Манчестър Юнайтед най-накрая показа известна компетентност на пазара, докато Байерн Мюнхен също вече може да се похвали с някои добри попълнения. Разбира се, в центъра на вниманието е и Реал Мадрид, който всяка година се опитва да събере най-добрите играчи, а това лято не е изключение от правилото.

Но кои бяха най-интересните трансфери до момента, нека научим заедно!

10. Дайчи Камада в Кристъл Палас (свободен трансфер)

Дайчи Камада
Японският национал Дайчи Камада се събра с треньора Оливер Гласнер в Кристъл Палас (Снимка: БТА)

Кристъл Палас се оказа спасителя на Дайчи Камада, който изкара една доста незадоволителна година в Лацио, където премина през миналото лято.

Въпреки че не притежава същите качества като напусналия лондончани Майкъл Олисе, Камада със сигурност е добро допълнение към нападателната линия на Палас и играч, който преди това е играл най-добрия футбол в кариерата си под ръководството на мениджъра на „орлите“ Оливър Гласнер в Айнтрахт Франкфурт.

При това идва напълно безплатно, така че спокойно 27-годишният японски атакуващ халф можем да го наречем отличен трансфер за английския тим.

9. Арчи Грей в Тотнъм Хотспър (41.2 милиона евро)

Ако сте запален фен на Football Manager, ще сте напълно наясно, че Арчи Грей е един от най-вълнуващите млади и перспективни кадри в играта.

След като изкара първи пълен сезон в професионалния футбол с родния си клуб Лийдс Юнайтед през 2023/2024, 18-годишният централен полузащитник си спечели голям трансфер в гранда от Висшата лига Тотнъм това лято.

Способността му да играе едновременно добре както в центъра, така и като десен, може да се окаже изключително ценна за мениджъра Ангелос Постекоглу през новата кампания.

8. Алваро Мората в Милан (13 милиона евро)

Алваро Мората
Капитанът на Испания Алваро Мората се завърна в италианската Серия А с екипа на Милан (Снимка: БТА)

Подобна сума за нападател, който е капитан на своята страна, която триумфира на Европейското първенство и отбеляза 21 гола във всички турнири през миналия сезон, не е малко малка? Да, това наистина си е трансферен удар.

В допълнение към страхотната форма на Мората за Атлетико Мадрид и Испания, нападателят има и богат опит в Серия А с екипа на Ювентус. 31-годишният Алваро носи със себе си в Милан и способността безпроблемно да запълни празнината, оставена от Оливие Жиру в атакуващ план.

Един наистина хитър и обещаващ трансфер.

7. Савиньо в Манчестър Сити (25 милиона евро)

Савио
Бразилското крило Савио стана първото ново попълнение на Манчестър Сити през лятото (Снимка: БТА)

Технически Манчестър Сити плати на един от сестринските си клуб, който е част от City Football Group (CFG) около 40 милиона евро. В действителност, поради структурата на CFG, „гражданите“, обаче, дадоха „само“ 25 милиона евро за Савиньо или Савио, както е известен.

Независимо от финансовия аспект на този трансфер, изглежда, че Ман Сити е привлякъл страхотен играч. 20-годишното дясно крило показа на какво е способен по време на наема си в хита в Ла Лига през миналия сезон Жирона, друг клуб от CFG, като го изведе до историческо първо участие в Шампионската лига със своите 19 попадения.

6. Йошуа Зиркзее в Манчестър Юнайтед (42.5 милиона евро)

Нидерландският национал е сравняван със Златан Ибрахимович благодарение на качеството си да отиграва топката и е справедливо да се каже, че феновете на Ман Юнайтед с право са развълнувани от привличането на Зиркзее.

Той беше изключителен за Болоня през миналия сезон, където отбеляза 11 гола и даде 4 асистенции в 34 мача, за да класира отбора за Шампионската лига. Като се има предвид още неговата възраст и профил, тези малко над 42 милиона, които „червените дяволи“ похарчиха, за да придобият услугите му, изглеждат като добра сума.

23-годишният Зиркзее е кадър на Байерн Мюнхен, който ще получи половината от трансферната сума, защото държеше 50% от правата му. Интересното е, че баварците имаха възможност да спрат трансфера му в Юнайтед и да си го върнат срещу 20 милиона евро, но се отказаха от този шанс и избраха да получат парите.

5. Лени Йоро в Манчестър Юнайтед (62 милиона евро)

Лени Йоро
Бившият защитник на Лил Лени Йоро предпочете Манчестър Юнайтед пред Реал Мадрид и Пари Сен Жермен (Снимка: БТА)

Да дадеш над 60 милиона евро за 18-годишен играч са си доста пари, но Лени Йоро може наистина да е толкова специален. Манчестър Юнайтед си осигури услугите на играч, който би могъл да ръководи отбраната на отбора през следващите 15 години.

„Червените дяволи“ победиха конкуренцията от страна на Реал Мадрид и Пари Сен Жермен за младия французин. Самият той пък сподели след участието си в първата контрола на Ман Юнайтед, че е готов да даде живота си за клуба.

Като вземете всичко това предвид, вероятно в крайна сметка платената сума не е никак много.

4. Жоао Палиня в Байерн Мюнхен (51 милиона евро)

Най-накрая. След като беше близо до подпис с Байерн в последния ден от летния трансферен прозорец преди година и дори премина медицинските прегледи в Мюнхен, преди да разбере, че Фулъм се е отказал от сделката в последния момент, то Жоао Палиня сега официално е играч на баварците.

Португалският полузащитник, който направи повече шпагати от всеки друг играч от Висшата лига в последните две години, е идеалното допълнение към доста „кухата“ халфова линия на Байерн.

3. Дъглас Луис в Ювентус (51 милиона евро)

Дъглас Луис
Бразилският полузащитник Дъглас Луис ще играе в Ювентус (Снимка: БТА)

„Биаконерите“ свършиха добра работа да се разделят с вече неефективния толкова Адриен Рабио, но да го заменят с Дъглас Луис? Е, това е вече си е перфектен бизнес.

Бразилецът беше един от най-добрите халфове във Висшата лига през изминалия сезон и ще бъде играчът, около който Тиаго Мота ще изгражда новата халфова линия на Ювентус.

Определено един много умел и хитър ход от страна на „старата госпожа“, която в последните години позабравихме, че може да бъде фактор в привличането на някои от най-добрите играчи.

2. Майкъл Олисе в Байерн Мюнхен (53 милиона евро)

Майкъл Олисе
Френското крило на Кристъл Палас Майкъл Олисе беше искан от редица кубове, но избра да премине в Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

По принцип редица грандове в Европа искаха да подпишат с Майкъл Олисе, включително Манчестър Юнайтед, Челси и Пари Сен Жермен. И като се има предвид фактът, че той е само на 22 години и отбеляза 16 гола в само 14 старта през миналия сезон във Висшата лига с Кристъл Палас, доста лесно е да се разбере защо.

В Олисе Байерн вижда крило, което е способно да се превърне в играч от световна класа и може внесе този X-фактор в тяхната атака. Пазете се Лерой Сане, Кингсли Коман и Серж Гнабри, защото Олисе пристигна!

1. Килиан Мбапе в Реал Мадрид (безплатен трансфер)

Килиан Мбапе
Килиан Мбапе беше представен на "Сантиаго Бернабеу" като играч на Реал Мадрид (Снимка: БТА)

Едва ли някой е очаквал нещо друго? Разбира се, че сагата с Килиан Мбапе и Реал Мадрид е на първо място в този списък.

Как Мбапе ще се впише в отбора на Реал Мадрид?

Реал Мадрид буквално подписа с най-добрия футболист в света за никакви пари. Да, може би, струваше много нерви и чакане в продължение на няколко години, но рано или късно се знаеше, че това ще се случи. И дори опитите на Пари Сен Жермен да задържи за пореден път своя талисман този път не се получиха.

Както Мбапе каза на представянето си, че сбъдва своята голяма мечта, то Реал Мадрид сбъдва и мечтата на своите фенове, поставяйки вече сериозните основи на новото „Галактико“. Без допълнителни уговорки, това е и ще бъде най-големият трансфер на лято 2024.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.