ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Мбапе завърши пъзела в Реал Мадрид, но какво означава това за останалите играчи?

0
Килиан Мбапе
Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Това е един от онези хубави проблеми, които може един отбор да има. Килиан Мбапе официално подписа петгодишен договор с Реал Мадрид, след като още през месец май той обяви решението си да напусне Пари Сен Жермен. Реал, който на 1 юни спечели 15-ата си Шампионска лига, потвърди сделката, преди Мбапе да се включи в приятелските мачове на Франция преди ЕВРО 2024. Световен шампион от Мондиал 2018, 25-годишният Мбапе вкара рекордните 256 гола за ПСЖ, откакто се присъедини към клуба през 2017-а година от Монако.

Мбапе помогна на ПСЖ да спечели 6 титли в Лига 1 и ги изведе до финала на Шампионската лига през 2020-а година, който парижани загубиха от Байерн Мюнхен. Той отбеляза и хеттрик във финала на Световното първенство срещу Аржентина в Катар през 2022-а година, но в крайна сметка Аржентина и Лео Меси се поздравиха с успеха след продължения и дузпи.

Да, привличането на Мбапе от страна на Реал е страхотно, но сега ги поставя пред някои трудни решения за вземане – решения, които може би ще нарушат този перфектен баланс, който имаха, особено в атака. Предпочитаната схема на игра от страна на старши треньора Карло Анчелоти през изминалия сезон включваше двама нападатели, както и Джуд Белингам точно зад тях, а Мбапе няма да бъде единственият нов в атаката на „Лос Бланкос“ през лятото.

Килиан Мбапе
Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

На „Сантиаго Бернабеу“ пристига и бразилското чудо Ендрик. Все още само на 18 години, той ще се присъедини към отбора след края на Копа Америка. А в момента Реал разполага още с Хоселу, Арда Гюлер и Браим Диас в предни позиции.

И така, какво крие бъдещето за атакуващите играчи на Реал Мадрид? И как Анчелоти може да продължи да изповядва своята печеливша формула, нека разберем сега!

Джуд Белингам

Белингам получи, донякъде изненадващо, по-офанзивна роля след присъединяването си от Борусия Дортмунд миналото лято. Той, обаче, се справи брилянтно, като беше моторът на отбора рез първата половина на сезона и завърши кампанията като техен втория най-добър голмайстор с 23 попадения, с един по-малко от Винисиус Жуниор, във всички турнири.

„Мисля, че се справям най-добре, когато имам свобода на терена. Когато играя като номер „10“, имам свободата да отида навсякъде, което означава, че мога да играя по-дълбоко, мога да създавам ситуации“, заяви Белингам миналата седмица.

Джуд Белингам
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Дадената му свобода от Анчелоти помогна много на англичанина, който често успяваше да се позиционира между двамата нападатели, като по този начин осигуряваше допълнителен човек в последната третина на терена. Най-често виждахме това, когато Реал играеше своята хибридна система 4-4-2. Той действаше в полузащита, когато опонетите владееха топката, като Белингам имаше свободата да атакува, когато „белите“ пък бяха с топката. Ако Анчелоти продължи с този план, то Мбапе ще трябва да заеме мястото на Родриго, за да партнира на Винисиус на върха, като ролята на Белингам едва ли ще се промени твърде много.

Но, ако Анчелоти пусне и тримата – Мбапе, Винисиус и Родриго, се очаква ролята на Белингам да „еволюира“ обратно към нещо като старата му позиция в Дортмунд, по-близо до централната халфова линия. В крайна сметка той може да загуби част от тази „свобода“, когато Анчелоти почувства необходимостта да подсили стабилността в центъра, но пък англичанинът има способността да разиграва от дълбочина, като се има предвид, че пенсиониращият се Тони Кроос вече няма да играе ролята на „разпределител“ в халфовата линия.

Винисиус Жуниор

Това беше най-резултатният сезон на Винисиус с белия екип, отбелязвайки 24 гола в 39 мача (той изигра 17 мача по-малко този сезон, след като получи две мускулни контузии в началото на кампанията). На хартия, бразилецът може да изглежда най-застрашен от идването на Мбапе, тъй като и двамата са склонни да играят от лявата страна по атаката.

Въпреки това Вини Жуниор може да бъде поставян и в центъра, и то с голям ефект. Както беше Мбапе в Пари Сен Жермен.

„Първоначално не бях убеден, но сега съм много щастлив, че мога да играя там. Той (Анчелоти) винаги ми е казвал, че ще вкарам повече голове, аз не му вярвах и в крайна сметка нещата се получиха добре“, сподели Винисиус преди време относно смяната на позицията му.

Винисиус Жуниор
Борусия Дортмунд - Реал Мадрид, Винисиус Жуниор (Снимка: БТА)

„Сега му е малко по-трудно да играе отляво“, пошегува се пък Анчелоти в скорошно интервю за испанската телевизия La Sexta.

Не би трябвало да има твърде много притеснения относно минутите на Винисиус през следващия сезон. Както вече видяхме, ако хибридната схема 4-4-2 продължи да бъде основната такава за Реал, той и Мбапе могат да играят заедно на върха, като Родриго ще седне на пейката. Определено Винисиус е във формата на живота си и неслучайно е опреселян като фаворит за спечелване на „Златната топка“.

Ако Анчелоти предпочиташе трима нападатели, бразилецът можеше да играе на предпочитания ляв фланг или в средата. Той много рядко се е появявал на десния фланг, като реално не е играл там от 2021-а година.

Родриго показва най-голяма гъвкавост от нападателите в системата на Анчелоти, справяйки се еднакво добре както по двата фланга, така и в центъра, но изглежда най-вероятната „жертва“, когато са необходими само двама нападатели на терена.

Родриго

Родриго завърши изминалия сезон със 17 гола в 51 мача във всички турнири, като а нарежда на трето място след Винисиус и Белингам. Най-доброто му представяне през кампанията дойде в полуфинала на Шампионската лига срещу Манчестър Сити. И в двата мача той игра отляво, вкарвайки два гола при равенството 3:3 и беше в основната на това да дебалансира защитата на отбора на Хосеп Гуардиола.

Но още преди пристигането на Мбапе, бъдещето на Родриго в испанската столица стана голяма тема за разговори. В интервю миналата седмица той си остави „вратичка“ за евентуално напускане напускане. По-късно той заяви, че думите му са били „извадени от контекста“, когато публикува пояснение в социалните медии, което потвърждава ангажимента му към клуба.

Родриго Реал Мадрид
Родриго Реал Мадрид

Родриго е смятан за играча, който вероятно ще бъде наистина основната „жертва“ след привличането на Мбапе, което не е лесно да се приеме от футболист, който е твърд титуляр в Реал. За справка, само Федерико Валверде и Антонио Рюдигер са записали повече от неговите 3706 минути през изминалия сезон.

Но кампанията беше трудна за Родриго. Той е играл на няколко позиции и се бореше да показва постоянсво. Бразилецът беше откровен за проблемите си като номер „9“ в хибридната схема 4-4-2 на Анчелоти в интервю за радиостанция COPE през ноември.

„С моите характеристики не ми подхожда много. Много обичам да играя с топката и не мога да го правя толкова, когато играя като номер „9“.

Малко вероятно е Родриго да получи твърде много минути като централен нападател следващия сезон пред Винисиус и Мбапе, които вече показаха, че могат да играят там. Очаква се Хоселу да остане в Реал и през новата кампания, тъй като клубът реши да активира опцията да откупи правата му от Еспаньол постоянен за около 1,5 милиона евро.

Ако, обаче, Анчелоти избере да играе с трима нападатели, би било логично Родриго да го видим на десния фланг. За момента неговото обкръжение настоява, че бразилецът иска да бъде част от „великия проект“, планиран за следващия сезон, след като има договор до 2028-а година. Но по времето на управлението на Флорентино Перес се видя, че той често бе безкомпромисен в продажбата на играчи, които се смятаха за незаменими, независимо дали им това им харесваше или не. Примери за това са Анхел ди Мария (2014-а година в Манчестър Юнайтед) и Месут Йозил (2013-а година в Арсенал).

Ендрик

Реал Мадрид обяви трансферна на Ендрик на от 35 милиона евро още през декември 2022-а година от Палмейрас. Тогава бразилецът беше само на 16 години, но правилата на ФИФА означаваха, че той може да се присъедини към „Лос Бланкос“ едва, след като навърши 18 години.

Ендрик впечатли в приятелските мачове срещу Испания и Англия по-рано тази година и беше от решаващо значение за спечелването на втора поредна титла на Палмейрас през 2023-а година. Той е играл предимно като централен нападател в своите 82 мачове за първия отбор на бразилския тим, но също така е бил използван и по двата фланга.

Ендрик
Ендрик (Снимка: БТА)

Справедливо е да се каже, че Ендрик няма да как да бъде избран пред Мбапе за титулярното място, но как ще влезе в плановете на Анчелоти? Случаят с Винисиус е подобен на този на неговия млад сънародник. Той също беше привлечен от Реал на крехка възраст и трябваше да изчака да навърши 18 години, преди да се присъедини към отбора. Когато пристигна на „Сантиаго Бернабеу“, бразилецът беше пратен във втория отбор.

Когато Флорентино Перес назначи отново Анчелоти през 2021-а година, италианецът даде да се разбере, че има доверие на Винисиус и, че младото крило ще бъде ключът към успеха на неговия проект. Бразилецът, обаче, напълно оправда това доверие.

За разлика от него, Ендрик няма да стартира във втория отбор. Очакванията са той да бъде интегриран постепенно в неговата дебютна кампания в испанската столица. Точно, както беше и с Арда Гюлер.

Арда Гюлер

Дебютната кампания на Гюлер беше помрачена от различни контузии, като той изигра общо 440 минути, въпреки че успя да отбележи шест гола. Анчелоти често се беше съветван да му дава повече шансове и на моменти Гюлер беше разочарован, но сега нещата ще се променят.

Арда Гюлер
Арда Гюлер (Снимка: БТА)

През следващия сезон се очаква Гюлер да остане в първия отбор, вместо да бъде даден под наем, но би било справедливо да се предположи, че идването на Мбапе само ще ограничи възможностите му за повече минути. Конкуренцията е жестока, но едно нещо, което може да е в полза на турчина, е склонността му да започва по дясното крило, където опциите са по-ограничени. Също така трябва да се отбележи, че сезонът на Реал ще бъде дълъг (и Ендрик също може се възползва от това).

През новата кампания отборът на Анчелоти ще се състезава в Ла Лига, Купата на Краля, Суперкупата на Испания, Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА, Междуконтиненталната купа на ФИФА и Световното клубно първенство. Това ще даде възможност на всеки да блесне по свой начин.

Браим Диас

Роденият в Малага мароканец имаше някои забележителни моменти през изминалия сезон, най-вече, когато вкара възхитителен победен гол в първия 1/8-финален двубой от Шампионската лига срещу РБ Лайпциг. Той дори се утвърди като предпочитан избор на Анчелоти, когато някой трябваше да замества Белингам поради контузия или наказание.

Браим Диас
Браим Диас (Снимка: БТА)

Общо той изигра 2064 минути във всички турнири в 44 изяви, като бе 15-ият най-използван играч от италианския специалист. В тях той отбеляза 12 попадения. Смята се, че 24-годишният Диас е направил скок в развитието си през сезона. Сега той ще се надява, че ще продължи да получава доверие, но пък трябва да продължи да показва тази последователност.

С пристигането на Мбапе и Ендрик възможностите му за изява може би ще са по-ограничени, но гъвкавостта на Браим трябва да играе в негова полза.

Хоселу

Той беше неочакваният герой, който прати Реал Мадрид на финала на Шампионската лига с два късни гола в реванша срещу Байерн Мюнхен. И сега Хоселу е готов да остане и де се бори за мястото си в отбора. 

34-годишният испанец имаше своите възходи и падения през сезона. В домакинския мач от груповата фаза срещу Наполи той пропусна много шансове, преди най-накрая да намери мрежата и да се извини на феновете, но Хоселу записа името си в историята на клуба, към който се присъедини за първи път преди 15 години.

Сега Реал реши да го откупи от Еспаньол и ветеранът може да очаква да има подобна роля през следващата кампания. Когато отборът се нуждае от малко по-различен и по-физически подготвен играч, той може да го осигури. Но Хоселу, може би, е най-малко гъвкавият от играчите, споменати до момента, като Мбапе и Ендрик спокойно могат да го заместят като централен нападател.

Ако Ендрик започне с темпото, което показва досега, се предполага, че Хоселу ще остане твърдо на пейката. Но все още ще има своите възможности за изява да окаже влияние от резервната скамейка в по-някои мачове от Ла Лига или в Купата на Краля.

Хоселу
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен, Хоселу (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.