ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кой е Михаил Александров – наглед перфектен за директор в ЦСКА

0
Михаил Александров
Facebook: Михаил Александров

Името на Михаил Александров се спряга за отговорна позиция в ЦСКА вече седмици наред. Според водещи медии той вече дори работи по различни въпроси в отбора. Последните дни информациите идват от все повече независими източници и това ни кара да ги считаме за достоверни. 

Александров е познат най-вече от успешния си престой като футболист в Лудогорец до средата на миналото десетилетие. Той обаче е юноша на ЦСКА. Последните години се посвещава на спортния мениджмънт, който се превръща в голямата му страст.

В следващите редове ще ви запознаем в детайли с работата му и защо той би помогнал много на 31-кратния шампион. Освен това можете да си припомните едно хубаво наше интервю с Михаил Александров от октомври 2023 година.

Михаил Александров
Снимка: Личен архив

Кой е ръководителят Михаил Александров?

Несъмнено най-голямо впечатление във визитката му след края на неговата професионална кариера прави едно обучение. Става въпрос за най-добрата програма на УЕФА за бивши футболисти (MIT). В нея от 800 кандидати влизат само 30, като Михаил е един от тях. В двугодишното обучение са заложени всички модерни практики относно управление и менажиране на даден клуб или федерация.

В курса му личат имена на познати играчи от близкото минало, сред които Неманя Видич, Сами Кедира, Найджъл де Йонг, Хамит Алтънтоп, Бенедикт Хьоведес, Демба Ба и още. Любопитно е, че Александров завършва с проект за стадионите в България. В сряда се появи информация в медиите, че той ще има сериозни задачи по реконструкцията на „Българска армия“, като трябва да следи изкъсо всички процеси по нея.

„За мен най-важното от този курс са хората, с които се запознах, защото с тях ще работя в бъдеще. Научаваш много неща и това ми дава спокойствие за бъдещето“, коментира Александров пред БНТ през 2013 година.

Българска армия
Проектът на "Българска армия" (Снимка: cska.bg)

За екипа на Бербатов и мача на Стенли

Михаил е от големите критици на статуквото в Българския футбол съюз. Заедно с Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров се опита да внесе така нужната промяна, но клубовете гласуваха доверие на Георги Иванов-Гонзо. Дори се появи информация, че легендата на Левски е пожелал да привлече Александров като технически директор в БФС, който да отговаря за нацоналните гарнитури. Именно този пост заемаше Гонзо преди да застане начело на федерацията. Ако е имало подобно нещо, очевидно Михаил Александров е отказал.

Така е демонстрирал лоялност към Бербатов и останалите борци срещу статуквото. Самият столичен гранд ЦСКА години наред води война срещу прогнилата система и е точният клуб за Михаил. А при „червените“ трябва да има такива млади, образовани и кадърни специалисти, които не биха се продали за сладко постче в БФС.

Освен това беше и един от главните организатори на благотворителния „Мач на надеждата“ на Стилиян Петров. Чрез него се събраха над 850 хиляди лева за лечебни заведения, специализирани в борбата с онкологични заболявания. Самият Стенли призна, че Александров е водил активна кореспонденция с почти всички звезди на събитието.

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

Защо спортен мениджмънт?

Неведнъж Михаил Александров е казвал, че треньорският занаят не е за него. Вместо това е усетил влечение към ръководенето на футболни структури и тяхното развитие. В края на миналата година Nostrabet.com го потърси за интервю, в което сподели именно тази си философия:

„Да, малко преди да се откажа от футбола мислех как бих се представял в живота след футбола. Установих, че да съм треньор не е точно моето, а по-скоро се насочих към спортния мениджмънт, от който в много по-голяма степен може да повлияеш на футбола като цяло. Наясно сме, че когато си треньор, може да повлияеш единствено на своя отбор, докато при мениджмънта може да се разгърнеш една идея повече. Освен това винаги съм гледал да съм по-различен от останалите и това не е стъпка, която е толкова типична за един бивш футболист. Смятам, че това е призванието ми“, заяви пред нашата медия Михаил Александров.

Димитър Бербатов
Димитър Бербатов (Снимка: Lap.bg)

Александров начело на ЦСКА звучи обещаващо

След смяната на собствеността писахме, че в най-успешния български клуб е нужна промяна на всички нива. Освен това първата работа е да бъдaт назначени директори, които с визията си да внесат план за развитието на клуба. Михаил има отлични контакти в Европа. За него като ръководител ЦСКА може да е трамплин, след който да поеме към големия футбол на Запад.

Именно затова той би приел своята работа в Борисовата градина като кауза. Отговорността е голяма. Кадърни и обучени хора обаче могат да я поемат. Михаил Александров със сигурност ще поддържа тясна връзка с всички от щаба на Димитър Бербатов, които биха му помогнали да внесе своите идеи за промяна у нас.

ЦСКА е орисан да е бялата лястовица в българския футбол.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.