ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Време е за пълен рестарт в ЦСКА

0
Стоян Орманджиев ЦСКА - пресконференция
ЦСКА - пресконференция (Снимка: БТА)

Мина поредна футболна година без ЦСКА да е печелил титлата на България. За последно го стори 2008-а. „Червените“ зациклиха здраво и имат нужда от пълен ремонт. На всички нива. Смяната на собствеността идва в най-удачния момент.

Гриша Ганчев направи много и заслужава уважение за стореното, но няма как ЦСКА да е без титла 16 години! Никой в Борисовата градина не се успокоява със „заплатите се плащат редовно“ и „два пъти влязохме в групите на Европа“. Славният клуб трябва да започне отначало. Сегашният план явно не работи. Още това лято голяма част от футболистите да се махат и нека остане едно ядро, около което да се гради отбор. Заедно с новите попълнения.

Поне 3-4 от тях трябва да са топ качество и да правят разликата в мачовете. Но и на нужните позиции, а не „червена“ България да гледа състав без нападател и с петима централни защитници. Много лоши практики в управлението, а и начина на мислене в клуба, трябва да спрат. Пълен рестарт.

ЦСКА - Левски
Футболистите на ЦСКА се радват на фона на унилия Марин Петков (Снимка: БТА)

Нов отбор, нови шефове, нови практики

От сегашния състав има малко играчи с шампионски манталитет и нужната класа. Повечето са сърцати момчета, но кусурите им са твърде много. Или ще са бавни и тромави при връщане назад, или ще имат сериозни пропуски в техническите качества. И какво ли още не.

Ясно се вижда разликата с Лудогорец, където следват своя модел на работа година след година и очевидно той работи. Изключваме всички субективни фактори. Просто Разград в момента има по-добър отбор.

ЦСКА трябва да има план за развитие

Както краткосрочен, така и дългосрочен. Час по-скоро трябва да се обявят новите шефове. Стоян Орманджиев и Филип Филипов хубаво поеха отговорност на пресконференцията, но ще е голяма глупост пак да се привлекат куп нови футболисти, а чак тогава да бъде представен нов шеф и/или треньор. Да се прави селекция без план за развитие и идея кой ще води отбора.

При досегашното ръководство често се избираше нов треньор 2-3 кръга след началото, който идваше с различна философия и схема на игра. А половината нови попълнения ставаха ненужни. Това автоматично поставя ЦСКА в твърде неизгодна позиция за целия сезон, като после казваме „първенството е решено“.

Карло Мухар Асен Дончев
Карло Мухар и Асен Дончев (Снимка: Facebook: ЦСКА - една борба, една любов)

Крайно време е българите да се завърнат

ЦСКА няма как да печели без нито един българин в състава. Това не е частен проект като Лудогорец. Тук говорим за гранд. Клуб от национално значение. С който хората се събуждат и си лягат. Припомнете си снимката от финала за Купата на България срещу Левски (0:1), на която Асен Дончев плаче, а Карло Мухар до него се държи за… мъжките атрибути. Как можеш да очакваш от подобен играч пълно самораздаване? Защото без такова Лудогорец няма да падне още 13 години.

В момента Мухар прави добра кариера в Румъния, Естрада сигурно отново ще къса мрежи в Южна Америка. Те обаче не могат да виреят в гранда ЦСКА, където се иска да имаш силен характер, а не само да си добър в ритането на топка. Изискват се чисто човешки качества. Много малко чужденци могат да се впишат добре в столичния гранд. Именно затова приоритет №1 пред ръководството е да изгради план, който да върне българите. Без тях титлата ще е мираж.

Да, в юношеския ни футбол проблемите са безброй. В такъв случай на първо време ще се мисли за силни вътрешни трансфери. Преди години ЦСКА обираше каймака у нас. Защо отново да не го прави?

Фенове на ЦСКА
Фенове на ЦСКА (Снимка: LAP.bg)

Ръководството управлява социален феномен

За финал ще нахвърляме няколко проблема, а след това и евентуалното им решение. Защото е лесно само да сочиш с пръст без да даваш алтернативен вариант. Първо – ЦСКА има ужасен маркетинг. Правиха се опити за подобрение в тази насока, но липсва последователност. Прост пример – Фернандо Каранга се завръща зимата. Това е най-голямата звезда в Борисовата градина през последните няколко години. Първата работа е да се пусне нова серия тениски с някаква заигравка или любопитно послание. Феновете обичат такива неща. 

Откъм артикули и рекламирането им ситуацията е трагична. Можете да отворите фен магазина на Ботев Пловдив онлайн и да видите колко по-добри идеи са изложени там. А след това на мач има 17 хиляди души в жълто. Прави се празник с гайди, български знамена, DJ микс подгрява атмосферата и тн. Това са елементарни неща, които прилягат на всеки голям клуб.

Ботев Пловдив
Ботев Пловдив (Снимка: БТА)

Около новия стадион на ЦСКА трябва да се изградят куп заведения, поляни за игра, места за концерти на феновете дори. Хората да знаят, че в 18:00 има мач и да си отделят целия ден за семейни забавления в парка. Това е футболът. Играта на масите. Той обединява хора от всякакви прослойки. Хубаво е от време на време да им се погали егото. Направи програми за мача, че дори малки книжки. Пусни лимитирано издание шалове. В началото може да не се продават много бройки, но с доза търпение след известно време публиката ще свикне и ще си взима.

ЦСКА е социален феномен и трябва да бъде управляван като такъв. Покани в полувремето на мача волейболния отбор да направи кратко шоу на терена, ако трябва. Нека има някаква приемственост между „армейците“. Те често ходят в сектор „Г“ със Сашо Попов да подкрепят футболистите. Има много трески за дялкане. Хубаво е да се работи последователно и нещата ще се наредят. Ако обаче клубът се управлява хаотично и на парче, то цикленето ще продължи още години.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.