ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Какво постигна Гриша Ганчев в ЦСКА?

0
Гриша Ганчев
Източник: Подкаст "Код спорт"

Управлението на Гриша Ганчев и синът му Данаил в ЦСКА приключи. Близо 9 години бе престоят на една от най-богатите родни фамилии на „Българска армия“. За малко под десетилетие при „армейците“ се случиха много, много неща.

Бурни години с Ганчеви начело, започнати от Трета лига и фалита на старото дружество. Оттам непрестанна неуспешна борба за призовите места с абонирания шампион Лудогорец, завръщане в Европа, обръщане на баланса във Вечното дерби с Левски и още, и още. Несравнимо тежки времена, безтитлие, разединена фенска маса, медийни атаки, война с БФС.

Един текст не може да събере деветте години на Ганчеви в ЦСКА. И не бива. Иначе би било безкрайно скучно и сиво за един гранд.


Какво постигна Ганчев?


Сезонът в Трета лига

Първият сезон на Гриша Ганчев в ЦСКА бе в третото ниво на българския футбол. Там „червените“ маршируваха в югозападния шампионат и с изцяло българския си състав разсипваха отборите в тази четвъртина от страната. Редовните резултати бяха победи с по 6-7-8 гола разлика, но не те бяха най-ценното. Настроението по трибуните бе приповдигнато, а фенската маса обединена и по-силна от всякога. Сезонът във В група завърши по мечтан начин – Купа на България пред около 37 000 зрители на Националния стадион „Васил Левски“. Истинска магия за „червена“ България. Вероятно най-топлият спомен на всички по-малки армейци, които не са виждали тимът с титла.

цска фенове
Сектор Г (Снимка: LAP.bg)

Връщането на емблемата

Символите на ЦСКА са изконното за „червения“ клуб. С поредица от юридически хватки и с помощта на феновете, емблемата бе закупена за над 8 милиона лева. Макар и в 12 без 5. Радостта на привържениците на „армейците“ бе като за шампионска титла през горещата спортно и управленски 2017-а. Търгът за емблемата, разпрострял се в рамките на 2 отделни дни, ще текне винаги в сърцата на запалянковците. Въпреки че мнозина от тях не искат да си спомнят за тревожността, че клубните знамена могат да отидат при недоброжелатели…

ЦСКА емблема
ЦСКА емблема (Снимка: Lap.bg/Юлиан Тодоров)

Завръщането на отбора в Европа

През 2017-а година ЦСКА бе изваден от жребия за Лига Европа минути преди началото му. Там се настани Дунав Русе, което не бе и най-неочакваният ход в интерес на истината. През 2018-а обаче нямаше какво да спре „армейците“ към европейските вечери. И те си осигуриха такива с Рига, Адмира Вакер и Копенхаген. Пълният „Васил Левски“ срещу датчаните безспорно е един от символите на управлението на Ганчев в ЦСКА. Това е и един от силните мачове на тима в Европа, въпреки че след глуповат червен картон и спорни съдийски отсъждания, столичният гранд загуби с 1:2. Реваншът бе загубен със същия резултат и още по-спорни решения от съдийската бригада.

Представянето на ЦСКА в Европа през 2020-а и 2021-а е още един от проблясъците на Гриша Ганчев. Двете поредни участия в групови фази на европейските турнири донесоха незабравими мачове. Елиминацията на БАТЕ Борисов, вечерта в Базел, победата над Рома в София – магични мигове измежду трудните шампионатни битки в тези две кампании. През следващата 2021-а година имаше разстрел над хърватския Осиек в София, епос с Виктория Пилзен и нови сблъсъци с Рома, но в групите на Лигата на конференциите.

рома цска
ЦСКА срещу Рома (Снимка: LAP.bg)

Разрешителното за стадиона

Болната тема на „червена“ България от близо 20-30 години е стадион „Българска армия“. С идването си в Борисовата градина Ганчев даде ясно да се разбере, че съоръжението е една от топ целите му.

Много нерви, много борба с най-различни институции, много подводни камъни и през 2019-а година ЦСКА представи три проекта за нов стадион. Да, ама не.

Неволите тепърва започнаха и едва в края на 2022-а година започнаха реалните стъпки за нов стадион. В трите години между 2019-а и 2022-а имаше още повече нерви, още повече бюрокрация и още повече ями.

На 5 октомври „най-голямата мечта“ на Ганчев се изпълни и ЦСКА придоби разрешително за реконструкция на „Българска армия“. От 1 април 2024-а пък съоръжението в центъра на София се бута със светкавични темпове. А след около две години ЦСКА ще посреща съперниците в новия си дом и ЗАРАДИ Ганчев.

Българска армия
Проектът на "Българска армия" (Снимка: cska.bg)

В рамките на следващ материал ще обобщим и какво не успя да стори Гриша Ганчев за деветте си години в ЦСКА!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.