Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Какво ни показаха мачовете от Шампионска лига в сряда вечер?

0
Чиро Имобиле
Нападателят и капитан на Лацио Чиро Имобиле празнува след гола си от дузпа за победата с 1:0 над Байерн Мюнхен в първи 1/8-финален двубой от Шампионската лига (Снимка: БТА)

Шампионската лига се завърна с гръм и трясък тази седмица с първите 1/8-финални сблъсъци. Във вторник видяхме победите на актуалния първенец Манчестър Сити и рекордьора по титли Реал Мадрис, но и сряда беше вечер изпълнена със събития и емоции.

На „Олимпико“ в Рим Лацио постави на колене германския шампион Байерн Мюнхен и влоши ситуацията му след тежкото поражение от Байер Леверкузен през уикенда в Бундеслигата, докато на „Парк де Пренс“ Пари Сен Жермен взе комфортен аванс от два гола срещу една от изненадите в турнира до този момент Реал Сосиседад.

Какво обаче научихме от тези два двубоя, нека да разберем!

Томас Тухел е в сериозна в беда

Всяка загуба се счита за катастрофална, когато си треньор на Байерн Мюнхен, което те кара да се чудиш какво ли пък ще означават две поредни загуби за клуба и за бъдещето на наставника Томас Тухел?

Това не е нещо, с което германските грандове са свикнали, тъй като за последно претърпяха подобна съдба през декември 2019-а година. Това беше сезон, завършил с титлата в Шампионската лига, но подобен сценарий сега се чувства повече като фантастика. Лошото е, че това важи и за Бундеслитата… Байерн изостава на пет точки от Байер Леверкузен след крушението им с 0:3 през уикенда, а също така бе изхвърлен от Купата на Германя по шокиращ начин от третодивизионния Заарбрюкен.

Сега баварците са изправени пред задачата да запазят поне малка надежда за успех в Европа. Байерн показа миналия сезон, че не се страхува да направи промени по средата на сезона, когато Тухел бе назначен на мястото на Юлиан Нагелсман в навечерието на четвъртфиналите срещу Манчестър Сити миналата година.

Какви са шансовете сега друг треньор да бъде в двубоя на „Алианц Арена“ за реванша след три седмици?

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел по време на загубата с 0:1 от Лацио в първи 1/8-финален двубой от Шампионската лига (Снимка: БТА)

Повече от заслужена победа за Лацио

Въпреки че катастрофалната вечер на Байерн залива всички заглавия, нищо не може да бъде отнето на Лацио, който ицигра повече от отличен мач. „Римските орли“ се борят да намерят формата си в Серия А, но отборът на Маурицио Сари изглеждаше пълен с увереност от самото начало на „Олмипико“ срещу германския хегемон, като до голяма степен ннадигра Байерн и се възползва максимално от шансовете си.

На страхотно ниво в центъра се представи бившият играч на Арсенал Матео Гуендузи, а в нападен датският таран Густав Исаксен спечели дузпата, след като беше посечен от Даю Упамекано, който впоследствие получи червен картон. Естествено, големият герой бе голмайстор №1 на Лацио в новата история – Чиро Имобиле, който успя да вкара единственото попадение от белята точка и да прати „Олимпико“ в екстаз.

Чиро Имобиле
Нападателят и капитан на Лацио Чиро Имобиле празнува след гола си от дузпа за победата с 1:0 над Байерн Мюнхен в първи 1/8-финален двубой от Шампионската лига (Снимка: БТА)

Това беше първата победа за Лацио в елеминациите в Шампионската лига от 24 дълги години, но те все още очакват да преминат в следващата фаза за първи път. Възможно ли е това да е тяхната година?

Лацио
Футболистите на Лацио празнуват след победния гол на своя капитан Чиро Имобиле от дузпа с 1:0 над Байерн Мюнхен в първи 1/8-финален двубой от Шампионската лига (Снимка: БТА)

Принцът на Париж

Сагата с трансфера на Килиан Мбапе заема централна тема в повечето издания и се фокусира повече върху бъдещето му, отколкото върху настоящето. В сряда вечер той обаче показа, че слуховете изобщо не му влияят и помогна на своя отбор за ценната победа с 2:0 срещу коравия отбор на Реал Сосиедад.

Баските, които имаха най-добрата защита в груповата фаза, се задържаха в резултата до 58-ата минута, когато Мбапе се оказа непокрит на задната греда, където отклони топката във вратата на Алекс Ремиро, след като капитанът Маркиньос му я отклони след изпълнение на корнер.

Това беше неговият 44-ти гол в Шампионската лига, изпреварвайки бившия си съотборник Неймар във вечната ранглиста, а също така се изравни по този показател с Дидие Дрогба и Мохамед Салах.

За разлика от тримата обаче, френският капитан все още не е вдигнал знаменития трофей. Може ли да този път да го направи във вероятната си лебедова песен за ПСЖ на „Уембли“ през юли?

Килиан Мбапе
Нападателят на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе празнува откриващото си попадение за победата с 2:0 над Реал Сосиедад в първи 1/8-финален двубой от Шампионската лига (Снимка: БТА)

Хари Кейн за пореден път бе невидим, а Байерн стреляше с халосни патрони

Едва ли има по-разочарован човек от слабите мачове на Байерн от Хари Кейн, въпреки че той не е виновен за никоя от тях. След като се радваше на невероятно темпо в началото на престоя си в Германия, английският капитан понамали оборотите в последните седмици, но същото важи и за целия отбор. Сега той има само два гола в шест мача, въпреки че общо през кампанията той има 28 попадения в 29 двубоя, което си остава невероятно постижение.

Хари Кейн и Луис Алберто
Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн в битка за топката с полузащитника на Лацио Луис Алберто (Снимка: БТА)

Кейн имаше само 18 докосвания при загубата през уикенда в Леверкузен и направи 31 в италианската столица, като много от тях дойдоха в средата на терена, където той бе принуден да се връща, за да опита да измисли нещо за своите съотборници в предни позиции след това. Може да звучи като шокираща статистика за някои, но Байерн записа само един точен удар за последните си 180 минути футбол.

Никога от сезон 2011/2012 баварците не са успявали да завършат сезона си без някакви титла, но сегашната им форма води до темата за „проклятието на Кейн“, който все чака първия си клубен трофей. Вярно или не, нещо трябва да се промени както за отбора, така и за капитана на Англия.

Хари Кейн
Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн загрява преди първия двубой с Лацио от 1/8-финалите в Шампионската лига, загубен с 0:1 (Снимка: БТА)

„Децата“ в състава на Луис Енрике са добре

Мбапе си суперзвездата в отбора на ПСЖ, но снощи показа, че френският клуб бавно, но славно се отклонява от политиката за закупуването на на скъпоплатени звезди. Лионел Меси и Неймар напуснаха през лятото, заменени от по-млади френски таланти като Усман Дембеле, Рандал Коло Муани, Брадли Баркола и Уорън Заир-Емери.

Последните двама бяха две от звездите на „Парк де Пренс“ в сряда, когато Баркола надбяга защитата на Сосиедад и завърши хладнокръвно във вратата втория гол на парижани, а Заир-Емери записа поредно впечатляващо представяне в сърцето на халфовата линия на шампионите. Трудно е да се повярва, че това момче е само на 17 години.

Брадли Баркола
Нападателят на Пари Сен Жермен Брадли Баркола празнува гола си със своите съотборници за крайното 2:0 над Реал Сосиедад в първи 1/8-финален двубой от Шампионската лига (Снимка: БТА)

Доста иронично е, че това младежко движение стартир, точно когато Мбапе изглежда, че най-накрая ще напусне. Твърдеше се, че той е искал това нещо да бъде приложено през предишните сезони, а сега се вижда , че то сочи към по-светло бъдеще за клуба. Париж е една от най-концентрираните области на футболни таланти в света. Крайно време изглежда е ПСЖ да се възползва напълно от това.

Килиан Мбапе
Нападателят на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе се поздравява със съотборника си Уорън Заир-Емери след победата с 2:0 над Реал Сосиедад в първия 1/8-финал от Шампионската лига (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.