Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Интер няма спирачки, шампионът Наполи запя стара песен

0
Франческо Калцона
Снимка: БТА

26-ият кръг в Серия А е вече история. В това позакъсняло завъртане фокусът падна основно върху сблъсъците в неделя и понеделник. Петъкът и съботата бяха сравнително постни откъм атракция, както анонсирахме и в превюто на кръга.

След 26-ото завъртане в челната тройка няма размествания. Интер е далеч напред, следван от Ювентус и Милан. „Бианконерите“ и „росонерите“ очевидно ще се борят за вицешампионското място. Между четвърто и девето място е истинският екшън. Наполи продължава с издънките, Рома се засилва, а Фиорентина обърна Лацио в пряк сблъсък.

Ювентус изстрада своето срещу Фрозиноне

Ювентус е отново на победния път, макар и по много изстрадан начин. „Бианконерите“ надвиха с 3:2 Фрозиноне в ранния неделен двубой в Серия А. Масово в Италия грандовете не обичат тези обедни срещи – на Ботуша по това време е 12:30 часа. „Старата госпожа“ изстрада и началния час на мача, и първия си успех от месец насам.

Първото полувреме в Торино бе истински трилър – 2:2. Душан Влахович продължава да бележи със завидна честота. Сърбинът даде аванс на своя тим още в третата минута, а към края на полувремето успя и да изравни за 2:2. Между попаденията му отбраната в черно и бяло допусна сериозни неточности, позволили на „канарчетата“ да вкарат на два пъти.

В самия край на срещата вечната резерва в Юве – Даниеле Ругани, донесе успеха за италианския рекордьор по титли. С тази победа торинският колос си гарантира второто място за поне още кръг-два.

Наполи пее старата песен на трети нов глас

Шампионът на Италия Наполи се е запътил към една от най-слабите защити на Скудетото. Партенопеите не успяха да победят Каляри в Сардиния – 1:1. Късен гол на анголския национал Дзито Лувумбо разочарова третия треньор на южняците през сезона Франческо Калцона. Друг африкански футболист – Виктор Осимен, даде аванс на неаполитанците по-рано. Голът на нигериеца стигна само за точка и отдалечаване от четвъртата позиция, вече на 11 точки отстояние.

За чирака Калцона предстои особено много работа и вероятно самият той го знае. Сега за настоящия селекционер на Словакия предстои още едно гостуване – на Сасуоло. Дали поправителният ще бъде взет срещу „неровердите“, предстои да проследим. Любопитен факт е, че и Сасуоло ще има нов наставник след уволнението на Алесио Дионизи.

Има ли кой да спре Интер?

В синьо-черната част на Милано изглежда безоблачно. Кандидат-шампионът Интер разби с 4:0 Лече на „Виа дел Маре“ дни, след като надви и Атлетико Мадрид с 1:0 в Шампионска лига. Безупречна седмица за „нерадзурите“ с други думи. Лаутаро Мартинес възстанови разликата на върха в голмайсторската листа след по-ранните попадения на Душан Влахович. Аржентинецът отново води със седем гола на сърбина (22 срещу 15).

Срещата в Южна Италия не предложи почти никаква интрига, след като Мартинес се разписа след само четвърт час игра. Второто полувреме мина изцяло под диктовката на миланския гранд – голове между 54-ата и 56-ата минута дело на Давиде Фратези и Лаутаро. Стефан де Фрай пък довърши започнатото с един от редките си голове.

Интер вече е 9 точки пред преследвача Ювентус, а и с мач по-малко при 12 оставащи кръга.

Спорна дузпа спаси Аталанта в Милано

Вездесъщата форма на Аталанта през 2024-а година бе тествана максимално в Милано, но издържа. Милан и бергамаските направиха 1:1 на „Сан Сиро“.

„Богинята“ изоставаше в резултат почти до почивката, когато бе отсъдена доста спорна дузпа за нарушение на Оливие Жиру. Първоначално Даниеле Орсато не отсъди фал на французина срещу Емил Холм, но бе привикан на ВАР от едно от уважаваните имена зад монитора в Италия – Масимилиано Ирати. Въпреки че на кадрите се вижда ясно, че Жиру не рита в лицето Холм, опитният арбитър Орсато даде дузпа за Аталанта, а Тюн Копмайнерс вкара за 1:1. Така и завърши двубоят, макар Милан да бе по-активният тим през второто полувреме. „Росонерите“ не стигнаха до съществен превес над своя гост от Бергамо, но имаха известно териториално преимущество.

Положителното за Милан е, че звездата на тима Рафаел Леао прекъсна головата си суша в Серия А, простираща се от септември месец. С липсата на наказания Лука Йович на пейката обаче, Стефано Пиоли загуби много силен свой жокер, който можеше да отведе мача и в друга посока.

Дибала изригна за успех над Торино

Пауло Дибала напомни за най-силните си години от Ювентус. Бижуто, както е наричан аржентинецът, наниза три гола за успеха с 3:2 над Торино на „Олимпико“. Вторият гол на левичаря пък наистина бе бижу…

„Вълците“ продължават да трупат победи над по-леките съперници и единствената им загуба при Даниеле Де Роси е тази от Интер (2:4). Капитанът Лоренцо Пелегрини намери най-добрата си форма, а изглежда същото се случва и с Дибала. Двата мотора на този състав на Рома вече са на пълни обороти, а ако успеят да заразят и останалите си съотборници, може да видим много силен финален спринт от „джалоросите“.

Към момента разликата с четвъртия Болоня е само 4 точки, ала борбата не е единствено с „рособлу“. В битката за зона Шампионска лига са още Аталанта, Лацио, Фиорентина, а дори и Наполи.


Магията на „Ла Виола“ обърна Лацио

Колебливите Фиорентина и Лацио направиха атрактивен мач във Флоренция, което бе вън от съмнение. „Ла Виола“ обаче показа магията си и обърна от 0:1 римския тим до 2:1.

Срещата на „Артемио Франки“ предложи много инфарктни моменти, един от които бе втората поредна изпусната дузпа от Николас Гонсалес. Фио се съвзе моментално и не след дълго Джак Бонавентура вкара победното попадение във вратата на Иван Проведел. Преди гола на Джакомо, Луис Алберто бе дал аванс на „орлите“, а Майкъл Кайоде изравни с дебютното си попадение за сезона.

И двата тима остават силно в битката за Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите. Но хипотезата за 6-7 италиански отбора в Турнира на богатите не бива да ги успокоява, а дори напротив – да ги мотивира за силни финални епизоди в италианското калчо.

Всички резултати:

Болоня – Верона 2:0

Сасуоло – Емполи 2:3

Салернитана – Монца 0:2

Дженоа – Удинезе 2:0

Ювентус – Фрозиноне 3:2

Каляри – Наполи 1:1

Лече – Интер 0:4

Милан – Аталанта 1:1

Рома – Торино 3:2

Фиорентина – Лацио 2:1

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.