ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Германия започва нова ера с домашното си ЕВРО 2024

0
Германия
Германия (Снимка: БТА)

До началото на Европейското първенство по футбол остават броени дни, а погледите на мнозина са вперени в националния отбор на Германия, който е домакин на голямата надпревара. „Маншафта“, който е едно историческите величия в световния футбол, влиза в домашния си турнир с амбиции да затвърди своята репутация като една от водещите футболни нации.

Трудно е да отхвърлим с лека ръка твърдението, че Германия не е сред фаворитите за завоюването на европейската титла, особено като домакин на турнира. Въпреки някои трудности в последните години, отборът на Юлиан Нагелсман иска да зарадва своите привърженици с отлични резултати.

Германският национален отбор започна подготовката си за турнира доста рано, като интегрира някои нови таланти за създаването на идеален баланс между опит и младежка енергия. Промените в игровата философия подчертават контрола на топката, високата преса и бързите атаки, което обещава ефективност и зрелище за феновете.

Германия
Германия (Снимка: БТА)

Бундестимът е участвал в 12 Европейски първенства и е печелил три отличия, последно през 1996-а година. Юрген Клинсман и Томас Хеслер са сред футболистите с най-много мачове за Германия в тези турнири, като първият също държи рекорда за най-много голове на европейски първенства – пет.

Германия изглежда се върна във възходяща траектория под ръководството на Юлиан Нагелсман, като светлината на прожекторите на ЕВРО 2024 ще падне основно върху вълнуващата им атака, а не върху липсата на дълбочина в защита. Тимът е в група „A“ заедно с отборите на Шотландия, Унгария и Швейцария.

Нека погледнем по-детайлно състава и очакванията за Германия на ЕВРО 2024!

Селекционерът

Ще бъде странно да определим един млад 36-годишен треньор, че е в нещо като фаза на своето възстановяване или възобновяване на кариерата. Но случаят с Юлиан Нагелсман е точно такъв, след като беше уволнен, според мнозина незаслужено, от Байерн Мюнхен. До него се стигна през месец март 2023-а година. След като направи име в Хофенхайм и РБ Лайпциг, Байерн просто изглеждаше като естествената следваща стъпка във възхода му. Не нещата не се получиха така, както може би си ги е представял. На фона на коментарите относно стила му на обличане, нрава му и хобито му да кара скейтборд, този блясък, който показваше в предишните си отбори, изчезна, когато беше уволнен само 18 месеца след назначаването му на „Алианц Арена“.

Юлиан Нагелсман
Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман (Снимка: БТА)

Този „блясък“, обаче сега се завръща, като Нагелсман е в основата на промяната в настроението около националния отбор. От доста време се забавляваше незаинтересоваността към подмладяването и опита да се изгради нов облик на Германия след триумфа им на Световното първенство през 2014-а година. Чашата напълно преля след катастрофалното представяне на на последното Световно първенство в Катар преди две години, което много германци просто пренебрегнаха.

Последователните победи срещу Франция и Нидерландия по време на подготовката на „Маншафта“ тази година, обаче, започнаха да носят нещо като еуфория и големи очаквания за феновете, които изглежда, малко или много, се наслаждават на идеите на Нагелсман, които младият треньор опитва да наложи в националния отбор. Определено започва нова ера за Германия.

Очакванията са, че Нагелсман ще заложи на формация 4-3-2-1 това лято. Германия ще иска да бъде агресивна с топката и ще използва обърнатите си крайни защитници. Тони Кроос се завръща за един последен „танц“, преди да се оттегли окончателно от футбола, което променя калибъра на притежание на топката в средата на терена. Зад „фалшивата деветка“ Кай Хаверц, Нагелсман също ще използва „близнаци“ като „десетки“ – Джамал Мусиала и Флориан Виртц.

Юлиан Нагелсман
Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман (Снимка: БТА)

Притежава ли Германия тайно оръжие?

За мнозина името Максимилиан Мителщад не говори твърде много. Кариерата му тръгна стремглаво нагоре едва в последните 12 месеца по начин, който никой не можеше да предвиди и, който, най-вероятно, ще го превърне в едва от изненадите на турнира.

По това време миналата година Мителщад току-що беше изпаднал във Втора Бундеслига с Херта Берлин. Те бяха ужасни, завършиха на дъното на Бундеслигата, а той далеч не беше толкова забележителен. Но, през юли, той се присъедини към Щутгарт на Себастиан Хьонес за 500 000 евро и стана част от един от най-драматичните обрати в германския футбол.

Максимилиан Мителщед
Защитникът на Германия Максимлиан Мителщед (Снимка: БТА)

Хьонес изведе Щутгарт от плейофа за изпадане през миналия сезон до вицешампион на страната през този сезон и участие в Шампионската лига догодина в рамките на една кампания. А Мителщад се превърна в основна фигура на левия фланг.

Мителщад със сигурност не е най-добрият германски ляв защитник в страната, но е идеалният компонент за Нагелсман. Той също се възползва от своя шанс. Той вкара брилянтен гол срещу Нидерландия през март и в по-широк аспект има безстрашен ангажимент да движи топката напред, което го прави изключително приятен за наблюдаване.

Какви са силните страни на Германия?

Отговорът е много прост – Джамал Мусиала и Флориан Виртц заедно на терена. Ако се върнем няколко месеца назад, това дуо се възприемаше като като проблем. Да, Германия имаше двама млади играчи от световна класа. За съжаление, обаче, и двамата играеха на една и съща позиция. Това напомня на ситуацията със Стивън Джерард и Франк Лампард от близкото минало в Англия, като се очакваше един от двамата да бъде „жертван“ в името на другия.

Джамал Мусиала
Футболистът на Германия Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

Само че, за разлика от всички изредили се селекционери на Англия, Нагелсман успя да реши този проблем. Мусиала и Виртц показаха перфектна хармония по време на паузите за национални отбори тази година и комбинацията от тяхната визия, задържане на топката и носейки сериозни опасности за опонета, подкррепена от интелигентната игра на Кай Хавертц малко по-напред, ще ги направи един от най-опасните тандеми на турнира.

Ако Германия стигне напред в надпреварата, то именно тази динамика между футболистите на Байерн и Байер Леверкузен вероятно ще бъде причината.

Флориан Вирц
Флориан Вирц (Снимка: БТА)

Какви са слабостите на този национален тим?

Въпрос: къде изчезнаха всички германски защитници? Един от най-екзистенциалните дебати в страната е за главоломно намаляващия брой бранители. От началото на този век Германия притежаваше изобилие от технични и поливалентни играчи, но за сметка на по-традиционните компоненти на играта, като централни защитници или номер „9“.

Германия има достатъчно опит и свежа кръв в халфовата линия и нападението, но центърът на защитата е проблем от години и този недостатък все още притеснява сериозно привържениците.

Йонатан Та
Защитникът на Германия Йонатан Та (Снимка: БТА)

В момента най-добрият германски бранител се счита, че е шампионът с Байер Леверкузен Йонатан Та. Да, той беше страхотен в основата на историческия сезон, който „аспирините“ направиха, но не трябва да забравяме и Антонио Рюдигер, който стана шампион на Испания и Европа с Реал Мадрид. Ето тук, обаче, идва проблемът на Нагелсман – той ще трябва да изкара целия турнир само с тях двамата.

Антонио Рюдигер
Защитникът на Германия Антонио Рюдигер (Снимка: БТА)

Едно име, който прави впечатление, е това на Нико Шлотербек от Борусия Дортмунд. Макар че 24-годишният футболист направи добър сезон с „жълто-черните“, в Германия не отчитат, че той е готов да бъде титуляр на такъв форум. В страната останаха изненадани и от факта, че неговият доста опитен съотборник на „Сигнал Идуна Парк“ Матс Хумелс, макар и на 35 години, не беше повикан, най-малкото като присъствие в отбора, с което да вдъхне повече увереност заради лидерските си качества.

Германия е домакин на турнира, но очакванията не са големи

Удивително е колко бързо се променят нещата във футбола. Да се върнем само шест месеца назад и ще видим, че в Германия нямаше дори и намек, че това лято в страната ще има голям футболен турнир. Доста от германците дори се страхуваха, че ще бъдат унижени на собствена територия и ще станах за смях пред цяла Европа. В допълнение, към това, в Германия се притесняваха относно и своята влакова мрежа. Не е тайна, че и железопътният транспорт в страната е пълен хаос от известно време, а мнозина щяха да зависят от него, за да обикалят страната, за да гледат мачове. Определено не беше нещо, което да очакваме с нетърпение. Немска ефективност? Не точно.

Не се очаква отборът на Нагелсман да се бори сериозно за титлата, но по-скоро както, когато Германия беше домакин на Световното първенство през 2006-а година, две години след отпадането в груповата фаза на ЕВРО 2004, има известна надежда, че могат да направят смела крачка напред. И дори, ако в крайна сметка бъдат победени от Франция, Англия или Португалия, тези играчи могат поне да загатнат за това какво бъдеще очаква Германия.

В този отбор има смирение и, може би, това помага. Нагелсман подобри формата на отбора, тропна по масата и показа, че не се страхува да остави някои големи имена извън състава, като Леон Горецка и Серж Гнабри от Байерн, споменатия вече Хумелс, Юлиан Брандт, Никлас Зюле и Емре Джан от Борусия Дортмунд.

Крайният резултат е един отбор с няколко по-опитни и наближаващи края на кариерата си играчи, към които се добавят доста млади звезди за бъдещето и няколко такива, които наистина заслужиха мястото си и правото си да се докажат заради силния сезон, който направиха в клубните си отбори.

Томас Мюлер, Тони Кроос и Йосуа Кимих
Тренировка на Германия, Томас Мюлер, Тони Кроос и Йосуа Кимих (Снимка: БТА)

Окончателният състав на Германия за ЕВРО 2024:

Вратари: Мануел Нойер (Байерн Мюнхен), Марк-Андре тер Стеген (Барселона), Оливер Бауман (Хофенхайм);

Защитници: Валдемар Антон (Щутгарт), Бенямин Хенрихс (РБ Лайпциг), Йосуа Кимих (Байерн Мюнхен), Робин Кох (Айнтрахт Франкфурт), Максимилиан Мителщед (Щутгарт), Давид Раум (РБ Лайпциг), Антонио Рюдигер (Реал Мадрид), Нико Шлотербек (Борусия Дортмунд), Йонатан Та (Байер Леверкузен);

Полузащитници: Роберт Андрих (Байер Леверкузен), Крис Фюрих (Щутгарт), Паскал Грос (Брайтън & Хоув Албиън), Илкай Гюндоган (Барселона), Тони Кроос (Реал Мадрид), Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен), Александър Павлович (Байерн Мюнхен), Лерой Сане (Байерн Мюнхен), Флориан Виртц (Байер Леверкузен);

Нападатели: Максимилиан Байер (Хофенхайм), Никлас Фюлкруг (Борусия Дортмунд), Кай Хавертц (Арсенал), Томас Мюлер (Байерн Мюнхен), Дениз Ундав (Щутгарт, под наем от Брайтън).

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.