ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Георги Иванов-Геша пред Nostrabet: Левски има нещо специално, което другите нямат

0
Георги Иванов-Геша
Снимка: Георги Иванов-Геша Източник: Личен архив

Георги Иванов е левскар от дете, а като футболист сбъдна мечтата си да носи синия екип. Геша, както го знаят футболните хора, стана два пъти шампион и веднъж вдигна Купата с любимия си тим, а в Шампионска лига участва при паметния успех срещу Рейнджърс.

Сега варненският треньор подкрепя Левски като фен и като всички други симпатизанти на „сините“ иска по-скоро да забрави отиващия си сезон, в който отборът не постигна това, към което се стремеше.

В интервю за Nostrabet.com обаче Георги Иванов изразява мнение, че нещата за Левски през това първенство не са толкова черни, колкото изглеждат.


Георги, как приемате нулевата година за Левски?

– Какво да Ви кажа, когато Левски не се класира за Европа, винаги е провал. Така че, въпреки че имаше добри игри през шампионата и „сините“ се представиха добре в доста от мачовете, натежават двете загуби от Лудогорец и двете от ЦСКА, както и това, че Левски остана извън турнирите на Стария континент.

Кое не се получи при Левски?

– Може би му се отрази това, че след Нова години бяха продадени водещи играчи. Аз обаче мисля, че в общи линии Левски запази игровия си облик и има потенциал, както и перспективи, и с няколко попълнения ще разполага с боеспособен и конкурентноспособен отбор за следващия сезон.

Проблем ли е за „сините“, че при някои техни играчи желанието превишава качествата?

– Ако си в Левски, първо трябва да имаш качества, а после желание. Но, ако нямаше желание, тогава става сложно. Хубавото е, че повече млади кадри на клуба вече намират място в представителния отбор и се представят добре. Защото те знаят какво означава Левски и синята фланелка, и когато излязат пред толкова хора на терена, се раздават докрай. За разлика от някои наемници и чужденци, които не си дават сметка къде са попаднали. Младите показват дух, желание и себераздаване, и е страхотна тенденция, че ги налагат.

Защо Левски се провали срещу водещите?

– Всеки отбор минава през върхове и спадове през един сезон. Лошото при Левски е, че се получи спад в най-важните мачове, но е трудно да се поддържа върхова спортна форма през цялата година. Смятам обаче, че чисто в спортно-технически аспект нещата не бяха зле, но лошо е класирането. Влизането на собствени юноши при мъжете обаче е много положително и тепърва ще се берат плодовете от тяхната работа.

В кои линии е необходимо да се подсили тимът?

– Това ще решава новият треньор, но най-важното е да се вземат качествени попълнения, като преди това бъде преценено дали имат необходимите качества за Левски. Надявам се те вдигнат нивото на отбора, а не просто да се привлекат няколко нови, само за да се каже, че е направена селекция, и да стане, че имаме големи очаквания, а после да претърпим огромно разочарование. Затова внимателно трябва да се пипа през летния трансферен прозорец.

След като през зимата бяха продадени двама основни играчи, това лято се очаква същото да стане с други трима. Това текучество не пречи ли на Левски да изгради силен тим?

– Текучеството може и да е повече, но нека припомня, че Левски води битка на още един фронт – с държавните институции. Ръководството е тръгнало да изчиства всички задължения, но въпреки това трябва да се мисли и за футбола, и Левски да има отбор, с който да гони медал и да е в Европа. Защото от Европа могат да влязат свежи пари, както стана миналото лято, които ще помогнат за погасяване на борчовете, а що се отнася до тях, аз лично се надявам до една година те да бъдат изчистени.

Казахте медал, значи титлата остава мираж и за догодина?

– Няма как да е иначе при това финансово състояние на Левски, и като знаем промените в ЦСКА, който строи и нов стадион, и финансовата мощ на Лудогорец. Левски изостава от тях с парите, но Левски пък има коз, който другите нямат.

Кой е той?

– Това е атмосферата, която вдъхва друг живот, и духът, който витае на „Герена“ и който на другите стадиони го няма. Всичко това е заради тази многобройна фенска маса на Левски, и е неприятно, че в момента тя е разединена. Ако обаче се обедини, дори и с по-малко финанси от другите, Левски ще им е главен конкурент, защото сините фенове са специални и самият стадион на Левски е пропит с нещо, което при другите го няма. Този дух и тези истории и традиции в един момент може да се окажат и решаващи.

Какъв трябва да бъде новият треньор на Левски?

– Той трябва да е наясно с материята и детайлите, а не само да прави състав и да гледа отстрани. Предвид това, че Левски постоянно гради нов отбор, треньорът трябва да е наясно, като заминат някои, кои да дойдат на техните места, за да продължава Левски да играе по един и същи начин. Новият наставник трябва също да носи духа на Левски в сърцето си и да знае, че този отбор е неговият и да го приеме като лична кауза. Небходимо е още да е малко луд в добрия смисъл, да е перде и да върви с главата напред.

Кой ще е по-удачния избор за овакантения от Николай Костов пост – българин или чужденец?

– Надявам се да е българин, тъй като е правилно да се дава шанс на наши специалисти. Те не са по-слаби от чужденците, но те се ползват с повече привилегии и повече права, докато на родните треньори им се месят в работата.

Вашият бивш съотборник Станислав Генчев добър вариант ли е за Левски?

– Той постигна невероятни успехи с Крумовград и дано да не е епизодично. Ако е писано той да води Левски, му пожелавам успех и нека да бъде младият човек, който ще даде допълнителен импулс и съдържание в играта на Левски.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.
Коментирай

Няма коментари.