ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Европа, пази се! Фаворитът Франция атакува ЕВРО 2024 със звездни победители

0
Франция
Франция (Снимка: Twitter.com/French Team ⭐⭐)

Пет дни. Толкова останаха до началото на Европейското първенство по футбол в Германия, а Франция гледа към турнира с много голям оптимизъм и очаквания, като цели да добави трети трофей от европейски финали. Поражението на осминафиналите на последния шампионат на Стария континент от Швейцария и загубата от Аржентина на финала на Световното първенство в Катар са допълнителна мотивация за възпитаниците на Дидие Дешан да стигнат до крайния успех това лято.

Французите се класираха като убедителен лидер в своята квалификационна група, надделявайки над Нидерландия, Гърция, Република Ирландия и Гибралтар. Те записаха 7 победи и само 1 равенство, като вкараха 29 гола. Сега, те попаднаха в група „D“ на ЕВРО 2024, където „петлите“ отново ще срещнат Нидерландия, както още Полша и Австрия, като очакванията са те да оглавят групата дори при наличието на подобни силни противници.

Отборът разчита на силно звезден състав, където вратарската позиция е единствената по-слаба точка поради несигурната форма на Майк Менян от Милан. Негови алтернативи ще бъдат Алфонс Ареола и Брайс Самба. В защита Тео Ернандес и Бенжамен Павар са основни фигури, докато в средата на терена блестят Едуардо Камавинга и Орелиен Чуамени от Реал Мадрид, подкрепяни от младия талант на Пари Сен Жермен Уорън Заир-Емери и опитните Н’Голо Канте и Адриен Рабио.

Нападението е водено от капитана Килиан Мбапе, а негови помощници ще бъдат Антоан Гризман, Оливие Жиру, Усман Дембеле и новия изгряващ талант Брадли Баркола.

Време е да разбием по-подробно състава на Франция и да разберем какво да очакваме от „петлите“ по терените в Германия!

Какво се промени за „петлите“ след последното Европейско първенство преди три години?

Карим Бензема водеше атаката на Франция на последното издание, като тогавашният капитан на Реал Мадрид отбеляза четири гола в четири мача. Ветеранът, обаче, се отказа от националния отбор в навечерието на Световното първенство в Катар през 2022-а година след нещо като скандал със селекционера Дешан. Сега новият капитан Килиан Мбапе вече е натоварен със задачата да бъде лидерът на „петлите“ в атака.

Карим Бензема
Карим Бензема (Снимка: БТА)

Един от другите двама голмайстори на Франция на последното Европейско първенство беше Пол Погба, но халфът на Ювентус получи четиригодишно наказание заради допинг и бе заменен в халфовата линия от Орелиен Чуамени.

На сцената пък вече излязоха и няколко нови млади звезди, които очакват с нетърпение да докажат своята стойност на първия си голям турнир. Такива са Уорън Заир-Емери, Брадли Баркола и Уилям Салиба.

Селекционерът

Дидие Дешан е третият най-дълго служил треньор на европейска нация и беше човекът, който върна Франция на върха в световния футбол. Той беше назначен през 2012-а година след разочароващото представяне на Световно първенство в Южна Африка две години по-рано. Да, той беше благословен с изключителни играчи, но успя отново да превърне „петлите“ в отбор, от който всички да се страхуват.

Неговият манталитет на победител е изкован от изключително успешна кариера на играч, в която спечели Шампионската лига два пъти с Олимпик Марсилия и Ювентус, преди да вдигне световната титла през 1998-а година като капитан на националния отбор.

Истински лидер на терена и сега отново като треньор, той изведе Франция до финали на Световното първенство в два последователни турнира, като го спечели през 2018-а, а четири години по-късно завърши като подгласник след невероятна драма с дузпи срщу Аржентина през 2022-а година. Той също така спечели Лигата на нациите през 2021-а и достигна до финала на Европейското първенство през 2016-а година, което беше загубено от Португалия след продължения.

Дидие Дешан и Килиан Мбапе
Селекционерът на Франция Дидие Дешан с капитана Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Франция се превърна в безмилостно ефективен отбор на големи турнири, като Дешан не се притеснява да сменя тактиката по време на даден мач, ако обстоятелствата го налагат. Точно така се случи преди последното Световно първенство, където се отказа от схемата 3-4-1-2 в полза на по-на 4-3-3. Наскоро той каза пред френския вестник Le Parisien, че „бързата адаптация“ на отбора му е неговото оръжие.

Той е треньор, който има изключителна вяра в играчите си, които не са го разочаровали никога, като Оливие Жиру и Антоан Гризман, и не се страхува от трудни или неочаквани решения. Изненадващото завръщане на Н’Голо Канте в отбора, въпреки че сега играе в Саудитската професионална лига, е нагледен пример.

Европейското първенство, което той спечели като играч през 2000-а година е последният трофей, който му убягва като треньор на международната сцена. Имайки предвид силата на Франция сега, трудно ще кажем, че Дешан няма да попълни колекцията си в Берлин на 14 юли.

Изгряващата звезда: Уорън Заир-Емери

Френският отбор не се е развил кой знае колко много през 18-те месеца след Световното първенство, но има някои забележителни промени. Вратарят е един. Майк Мейнян прекара международната си кариера в сянката на бившия капитан Юго Лорис, но последният вече се оттегли от националния отбор. На 28 години стражът на Милан трябва да бъде №1 за Франция на този турнир.

Има и нови лица като Брадли Баркола. 21-годишното крило се разви бързо в Олимпик Лион, а през изминалия сезон се превърне във водещ играч на Пари Сен Жермен, убеждавайки Дешан да го вземе в състава, макар че не беше играл за мъжкия тим преди това.

Но името, което всички очакват да изгрее на голямата сцена е това на неговия съотборник на „Парк де Пренс“ – Уорън Заир-Емери. 18-годишният полузащитник стана най-младият играч на ПСЖ и направи фантастичен сезон.

Той се превърна в основна част за отбора на Луис Енрике и опроверга всички въпреки крехката си възраст, комбинирайки успешно сила и изящество, като същевременно доказа, че не се притеснява от напрежението в ПСЖ. Той стана третият най-млад играч дебютирал за Франция и вторият най-млад голмайстор в края на миналата година и изглежда готов за дълга международна кариера.

Силните страни на Франция

Франция е просто страховита и това беше подчертано по време на квалификациите. Те отбелязаха 29 гола, допуснаха едва три и спечелиха всички седем от осемте си мача. И това беше последният такъв като гост на Гърция, равенство 2:2, след като вече си бяха осигурили участие на финалите в Германия.

Един от основните фактори за успехите им се крие в дълбочината на състава има. Дешан може да разчита на толкова много играчи, че дори да заложи само на тези, които са контузени или оставени извън настоящия и пак да спечели турнира. Те ще включват Люка Ернандес, Жан-Клер Тодибо, Кристофър Нкунку, Матео Гуендузи, Майкъл Олисе и Муса Диаби. В лицето на Килиан Мбапе те имат, може би, най-добрият играч в света в момента.

Килиан Мбапе
Капитанът на Франция Килиан Мбапе ще поведе "петлите" на Европейското първенство в Германия (Снимка: БТА)

Но ключовият фактор, който издига силата на този отбор на друго ниво, е техният опит. В състава от 25 човека, избран от Дешан (един по-малко от разрешеното), 18 са достигнали до финал на Световното първенство и седем са го печелил, докато само петима все още нямат участие на голям турнир. Именно това ниво на ноу-хау във футбола ще бъде от сериозно предимство.

Има ли слабости този отбор на „петлите“?

Трудно е да изтъкнем нещо наистина слабо, но, за да обърнем и другата страна на палачинката, можем да кажем евентуалните притеснения от контузии, които могат да попречат на отбора. В състава са включени играчи като Кингсли Коман, Менян и Орелиен Чуамени, които лекуваха травми в края на клубния сезон.

Полузащитата вече не изглежда да е повод за безпокойство, както преди Световното първенство през 2022-а година и завръщането на Канте, който сега е на 33 години, но е „възвърнал всичките си физически способности“, според Дешан. Въпросителни имаше по-рано през годината и около позицията на десния бек, но Жонатан Клаус и особено Жул Кунде възвърнаха формата си в последните седмици.

В началото на турнира Дешан ще иска да гарантира, че липсата на пълни 90-минутни изяви на Мбапе за ПСЖ в края на сезона (само три пъти в последните им 14 мача в Лига 1) няма да повлияе на формата му. Същото важи и за Рандал Коло Муани, който трудно се адаптира на „Парк де Пренс“, но все пак получи повиквателна.

Целта: нищо по-малко от спечелването на трофея

Не е изненадващо, че като се има предвид силата на отбора и последните им успехи, очакванията към Франция са големи. „Петлите“ ще получат и доста сериозна подкрепа от феновете си, след като всичките 29 000 билета, предоставени им за трите мача от груповата фаза срещу Австрия, Нидерландия и Полша бяха разграбени за броени часове още през декември миналата година.

Франция има богата история в големи турнири и това може само да бъде в тяхна полза. Да, имаше някои известни проблеми с феновете преди години, но сега всичко е много по-спокойна и националният отбор има силна връзка с публиката. Поговорката, че Франция или върви добре, или се прибира рано, започва да избледнява. Като се има предвид тяхната ефективност, подчертана от почти безупречната им квалификационна кампания, трудно е да си представим Франция да не се бори за трофея.

Германия - Франция
Франция (Снимка: БТА)

Французите спечелиха Европейските първенства през 1984-а и 2000-а година, така че сега се стремят да се изравнят с Италия и Германия, като вдигнат третата си титла.

Какво има да се каже повече? Франция има най-добрия футболист в света, треньор, който е видял и спечелил всичко, и отбор, пълен с играчи, които са изпитали всички възможни емоции както на клубно, ката и национално ниво. Ако можем да заключим с няколко думи – целта е нищо по-малко от спечелване на трофея в Германия, защото всичко друго ще се приема като провал.

Състав на Франция за ЕВРО 2024 в Германия:

Вратари: Алфонс Ареола (Уест Хем Юнайтед, Майк Менян (Милан), Брис Самба (Ланс);

Защитници: Жул Кунде (Барселона), Жонатан Клаус (Олимпик Марсилия), Бенжамен Павар (Интер), Ибрахима Конате (Ливърпул), Уилям Салиба (Арсенал), Даю Упамекано (Байерн Мюнхен), Тео Ернандес (Милан), Ферлан Менди (Реал Мадрид);

Полузащитници: Юсуф Фофана (Монако), Адриен Рабио (Ювентус), Уорън Заир-Емери (Пари Сен Жермен), Орелиен Чуамени (Реал Мадрид), Антоан Гризман (Атлетико Мадрид), Н’Голо Канте (Ал-Итихад), Едуардо Камавинга (Реал Мадрид);

Нападатели: Брадли Баркола (Пари Сен Жермен), Усман Дембеле (Пари Сен Жермен), Кингсли Коман (Байерн Мюнхен), Оливие Жиру (Лос Анджелис ФК), Рандал Коло Муани (Пари Сен Жермен), Килиан Мбапе (Реал Мадрид), Маркъс Тюрам (Интер).

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.