ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Моментът настъпи! Всички маски в Бундеслигата падат днес

0
Унион Берлин
Унион Берлин (Снимка: БТА)

Време е да приключим със сезон 2023/2024 в германската Първа Бундеслига! Няма спор, че това беше една изключителна кампания, която ще бъде помнена дълги години. Големият шампион Байер Леверкузен е пред възможността да завърши сезона без нито една загуба, но в последния ден ще обърнем повече внимание на директните битки за европейските клубни турнири и за изпадане.

Всички срещи започват по едно и също време – в 16:30 часа, а не са един или два замесените отбори. Затова нека направо започваме и да видим какво ни очаква по германските терени в събота за един последен път!

За първата порция от мачове през кръга може да видите ТУК!

Унион Берлин – Фрайбург

Стартираме с директен сблъсък между отбор, борещ се за своето оцеляване и такъв, който гони европейско участие догодина.

Унион е на ръба, тъй като заема плейофната 16-а позиция и има само три точки преднина през първия под чертата Кьолн. Излишно е да казваме, че и точка ще бъде нужна на отбора на Марко Гроте, за да си осигури елитния статут догодина, но лошата форма от седем поредни мача без успех не е добра предпоставка. Все пак, берлинчани играят у дома и феновете ще застанат плътно зад любимците си в този критичен момент.

На стадиона на старото лесничейство пристига Фрайбург, който ще играе освен за трите точки, които могат да им осигурят място в Лига на конференциите, но и за своя треньор Кристиан Щрайх, който ще напусне поста си след днешния двубой. В момента Фрайбург изостава само с точка от заветната седма позиция, на която се намира Хофенхайм. Футболистите на гостите ще искат да направят един страхотен подарък за Щрайх с класиране за Европа, но за тази цел трябва да се надяват и на Хофе да не спечели срещу Байерн Мюнхен.

За домакините този двубой ще пропуснат наказаният Рани Кедира, както още Якоб Буск и Жером Русийон поради травми, докато Кевин Фогт ще бъде под въпрос. Фрайбург пък ще бъде без Матиас Гинтер, Мануел Гулде, Даниел-Кофи Киере, Филип Линхарт, Мерлин Рьол заради контузии, без Кенет Шмид, който беше със стомашно неразположение и без наказания Килиан Сидия.

Волфсбург – Майнц 05

„Вълците“ няма да играят за нищо повече от своята чест, след като вече си осигуриха оцеляването, а в същото време нямат шанс да стигнат до Европа. Отборът на Ралф Хазенхютъл натрупа три поредни успеха, с които си подсигури оставането в елита, преди миналия кръг да загуби от Байерн. Въпреки това, Волфсбург остава 12-и и има реален шанс да завърши в Топ 10, ако спечели днес и мачовете на отборите около него се развият благоприятно.

Майнц направи една чудесна серия от осем поредни мача без поражение, която не само извади тима от дъното, но дори го постави на място за директно спасение. Тимът на Бо Хенриксен в момента заема 15-ата позиция с две точки пред Унион Берлин на мястото за плейоф, но столичани имат и по-лоша голова разлика от Майнц. Така, Унион ще се надява освен да победи Фрайбург, но и на загуба на отбора от карнавалния град в същото време, тъй като Майнц ще се спаси директно и само с точка от Волфсбург.

Ралф Хазенхютъл ще трябва да реди състава си без контузените Лукас Нмеча, Дженан Пейчинович, Рожерио, Матиас Сванберг и Яник Герхард, докато Астер Вранкс е под въпрос. Бо Хенриксен пък няма да може да разчита на Щефан Бел и Максим Лайч за последния мач от сезона, като Карим Онисиво също „виси“ със своето участие.

Айнтрахт Франкфурт – РБ Лайпциг

Това се очертава да бъде един от най-вълнуващите двубои, макар че и двата отбора вече са си осигурили участие в Европа през следващия сезон.

Айнтрахт има запазено място минимум за Лигата на конференциите, след като заема шестата позиция с 46 точки и при това положение ще играе в Лига Европа. Седмият Хофенхайм, обаче, е с три точки по-малко и с три гола по-лоша разлика, спрямо „орлите“. Най-лошият сценарий за отбора на Дино Топмьолер, който няма успех в последните си три мача, е да загуби днес, а Хофе да вземе трите точки в домакинството си на Байерн. Тогава Айнтрахт ще остане седми на позицията за ЛК.

Наистина, задачата за „орлите“ пък да спечелят няма да е лесна, защото на „Дойче Банк Парк“ пристига един от отборите в най-добра форма – РБ Лайпциг, който е в серия от десет поредни мача без поражение, която им подсигури четвъртото място и участие в Шампионската лига догодина. Тимът на Марко Розе нито може да бъде изместен от петия Борусия Дортмунд, който изостава с четири точки, нито може да се придвижи до третото място, където Щутгарт има аванс от шест пункта. „Червените бикове“, обаче, са един от най-добрите гостуващи отбори този сезон, като пред тях по този показател са само четири тима – шампионът Байер Леверкузен, Щутгарт, Борусия Д и Байерн.

Тук, обаче, идва един тънък момент, тъй като Германия може да има цели шест представителя в Шампионска лига през следващия сезон. Бундеслигата вече спечели пет квоти след страхотното представяне на местните отбори в евротурнирите през този сезон. Ако, обаче, Борусия Дортмунд, който ще завърши пети в първенството, спечели Турнира на богатите, то завършилият на шеста позиция ще получи място в ШЛ през следващия сезон. А това към момента е именно Айнтрахт, така че „орлите“ определено ще имат за какво да играят днес.

Топмьолер няма да може да разчита за решителния сблъсък на контузените Намди Колинс, Саша Калайджич, Мехди Лун и Дони ван де Беек, докато Марио Гьотце и Робин Кох бяха болни през седмицата и остават несигурни. За отбора на Марко Розе срещата ще пропуснат Кристофър Ленц и Ксавер Шлагер. С проблеми в последните дни бяха също Кевин Кампъл, Дани Олмо и Давид Раум, които все пак се очаква да бъдат налични.

Хофенхайм – Байерн Мюнхен

Тимът от Зинсхайм има голям шанс да се завърне в Европа. Възпитаниците на Пелегрино Матарацо заемат седмата позиция с 43 точки, но имат аванс само от точка пред осмия Фрайбург, като в същото време изостават с три от шестия Айнтрахт. Една победа над Байерн ще подсигури мястото на Хофенхайм в Лига на конференциите, а при определени обстоятелства може да стигне дори до Лига Европа, но за тази цел „орлите“ трябва да загубят от Лайпциг с няколко гола разлика.

Байерн пък не играе за нищо, освен да запази втората си позиция. Отборът на Томас Тухел, който в петък потвърди, че ще си тръгне от „Алианц Арена“, въпреки слуховете за евентуалното си оставане, има аванс от две точки пред третия Щутгарт, като и точка срещу Хофе ще им свърши работа.

Кадровите проблеми за „сините“ от Зинсхайм са свързани с отсъствието на контузените Мергим Бериша, Денис Гайгер, Марко Джон и Стенли Нсоки.

При Байерн нещата изглеждат доста по-сериозни, защото Хари Кейн, Лерой Сане, Джамал Мусиала и Кингсли Коман няма да бъдат в състава. Ерик Максим Чупо-Мотинг е болен, докато Ким-мин Дже, Рафаел Герейро, Серж Гнабри и Буна Сар са контузени. Саша Боеи пък ще отсъства по лични причини.

Хайденхайм – Кьолн

За финал през този сезон ще разгледаме мача между новака Хайденхайм и борещия се за спасение Кьолн.

Хайденхайм може да бъде горд от представянето си в дебютната си кампания в Бундеслигата, след като има почти сигурно ще завърши в Топ 10. Тимът на Франк Шмидт, който постигна някои впечатляващи резултати, включително две равенства срещу Борусия Дортмунд и страхотен обрат от 0:2 срещу Байерн, е девети с 39 точки, като би могъл да остане само на точка от европейските места.

Кьолн пък няма да се откаже до последния момент да се пребори за бараж за оцеляване. „Козлите“ са на предпоследната 17-а позиция и имат три точки пасив, спрямо 16-ия Унион Берлин, който победиха с 3:2 миналия кръг. Една победа над Хайденхайм в комбинация със загуба на столичани от Фрайбург, би им разменило местата, като така Унион ще изпадне директно заедно с Дармщат. Към момента Кьолн има и три гола по-лоша разлика от берлинчани, така че отборът на Тимо Шулц ще се надява или на своя изразителна победа, или на по-тежко поражение за Унион.

Програма за мачовете от последния 34-и кръг в германската Първа Бундеслига:

Събота, 18 май:

16:30 часа | Борусия Дортмунд – Дармщат

16:30 часа | Унион Берлин – Фрайбург

16:30 часа | Байер Леверкузен – Аугсбург

16:30 часа | Волфсбург – Майнц 05

16:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – РБ Лайпциг

16:30 часа | Хофенхайм – Байерн Мюнхен

16:30 часа | Вердер Бремен – Бохум

16:30 часа | Щутгарт – Борусия Мьонхенгладбах

16:30 часа | Хайденхайм – Кьолн

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.