ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

ЦСКА тръгна на първа предавка

0
Филип Филипов
Снимка: БТА

След оглушителния тътен в загубения бараж и последвалото информационно затъмнение, ЦСКА се раздвижи. „Червените“ претърпяха тежка катастрофа срещу ЦСКА 1948 в плейофния мач за Европа – 0:2, фенско нахлуване на терена и изпуснали си нервите ръководители. Управленците Филип Филипов и Стоян Орманджиев обещаха мерки на злощастния 31 май и такива вече се осъществяват. Макар и с бавен темп, макар и на час по лъжичка.

От загубения мач с противника от Бистрица мина точно седмица. За това време столичният гранд обяви нов треньор и двама нови шефове – технически директор и главен скаут. Томислав Стипич е новият треньор, Михаил Александров ще е технически шеф, а Иван Славов поема скаутското звено. Последните двама бяха чисто формално обявени. Смята се, че Александров и Славов работят за „червените“ от около месец.

Треньорският пост

Томислав Стипич със сигурност не е името, което очакваха „червените“ фенове. В представите на привържениците има само два профила треньор за ЦСКА – местна легенда и именит чужденец. Уви, Стипич не е нито едно от двете. Хърватинът с германски паспорт няма грандове зад гърба си като Владимир Ивич или Сергей Якирович, няма и обичта на „червена“ България по примера на Любослав Пенев например. Ще трябва сам да си спечели любовта на привържениците, ще трябва и да докаже, че става за гранд. Досега Стипич не е водил отбор от такъв калибър. Това заяви за Nostrabet и сънародникът му Тончи Кукоч, който е бивш футболист на ЦСКА и един от най-обичаните чужденци в последните години.

Германският възпитаник Стипич не заварва лесна ситуация. Той ще трябва да борави с чисто нов отбор и полуразбита съблекалня. Стипич има за задача да върне настроението във футболистите на ЦСКА, които ще останат от сезон 23/24. Те са тотално обезверени, ялови в движението си и с манталитет на загубеняци след 9-те пролетни поражения.

Промяната започва отвън навътре и на Стипич вероятно му предстоят много разговори, целящи да променят мисленето на играчите. На негова страна е фактът, че ЦСКА ще играе единствено на родната сцена, където нивото не е дори средноевропейско. Колкото и да е неприемлива липсата на Европа за 31-кратния шампион, това ще донесе поне седмица повече за подготовка. За сработката между Стипич и състава на ЦСКА една седмица е от изключително значение.

Техническият директор

Постът технически директор зае Михаил Александров. Юношата на „армейците“ ще съчетава няколко задължения в любимия си клуб, но не и свързани със спортните решения. Александров е от малцината завършили програмата MIP на УЕФА – друг българин не може да се похвали с такова постижение.

Програмата се асоциира с тясна специализация във футболната инфраструктура. Със строително-монтажни дейности е свързана и мечта №1 на феновете на „червените“ – стадион „Българска армия“. Назначението на Александров означава, че той става човек №1 за бъдещата арена на ЦСКА, но повече подробности изглежда ще се дадат на 10 юни.

На практика няма друга позиция технически директор в България. Странно или не. Съществуват названия като изпълнителен директор, спортно-технически директор, административен директор и няколко подобни. Сега Александров заема обособена позиция, която не сее раздор и размиване на отговорност с изпълнителните директори Филипов и Орманджиев.

Главният скаут

Иван Славов е новият главен скаут на ЦСКА, както стана ясно от последното прессъобщение на столичани. От комюникето на клуба става ясно, че Славов има готов бекграунд, с който ще работи. Вероятно скоро ще стане ясно дали под формата на алгоритми, платформи, свои доверени хора или каквото и да е друго.

Досега главен скаут в Борисовата градина също нямаше дълги години наред. За този пост претендираха няколко души, един от които сам се обяви за главен скаут в свое интервю. Другата кандидатура беше на бившия главен мениджър в ЦСКА и спортен директор в Литекс.

За Славов предстои една от най-тежките възможни задачи. Бившият скаут на ОФИ Крит и АПОЕЛ Никозия ще е началната спирка на всяко потенциално ново попълнение на ЦСКА.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.