ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Любимец на Сектор Г: Стипич разбира футбола, свърши добра работа в Хърватия

0
Тончи Кукоч
Снимка: Facebook/ЦСКА София

Преди броени часове ЦСКА обяви новия си старши треньор Томислав Стипич. Томислав е роден в Томиславград през 1979-а година, намиращ се в днешна Босна и Херцеговина, недалеч от границата с Хърватия. Назначаването на Стипич събуди различни мнения сред „червените“ фенове. Някои очакваха познато българско име като Любослав Пенев или Александър Томаш, други пък се надяваха на чужденец с по-богата визитка ала Владимир Ивич и Сергей Якирович.

Изборът на ръководството е Стипич, който получи договор за 1+1 години. В зависимост от резултатите, ще стане ясно дали хърватинът с германски паспорт ще изпълни целия мащаб на контракта си.

Nostrabet веднага проучи хърватския наставник, допитвайки се до един негов сънародник – Тончи Кукоч. Левият краен защитник игра преди около десетилетие на „Българска армия“ и остана безспорен любимец на феновете. Често дава и мнението си за „армейците“ в социалните мрежи, а също и за любимия си хърватски Хайдук Сплит. Малцина са класните леви бекове от чужбина, които ЦСКА е взимал в последните години, а Кукоч бе именно един от тях.

Тончи Кукоч
Тончи Кукоч

В момента бившият футболист на ЦСКА е на 34 години и защитава цветовете на хърватския нискодивизионен Сегеста Сисак. Преди година Тончи даде интервю за Nostrabet, докато беше футболист на Опатия – тим с над 110-годишна история.

Левичарят познава отлично почти всички футболисти, наставници и мениджъри, излезли или работили в родината му, и винаги е интересен събеседник. Преди около година Стипич е близо до треньорския пост на Хайдук според няколко хърватски медии. Кукоч, като бивш играч именно на „белите“, следи процесите в крайморския клуб отблизо и е запознат отлично с визитката на треньора от Томиславград.

Левият бек с бомбен шут не спестява нищо никому, въпреки че мнението му често не се харесва. Бившият младежки национал на Хърватия обаче похвали работата на Стипич в неговата родина. Между 2019-а и 2021-ва треньорът работи в един от традиционните местни клубове – Славен Белупо. И в двете години Славен завършва на седмата позиция в шампионата – много над зоната на изпадащите в хърватския елит от 10 отбора. 

„Стипич работеше предимно в чужбина, клубът му в Хърватия беше Славен Белупо и там свърши добра работа. Знаеш, че когато чужд треньор спечели трофей, това означава, че разбира от футбол. Но в нито един клуб, в който е бил, ги няма напрежението и тежестта, които има в ЦСКА“, започна хърватският ляв бранител.

„Трябва да видим как ще се получи. Ръководството – хората, които са го довели, трябва да застанат зад него, ако дойдат трудни моменти. ЦСКА не е бил шампион от 2008 г. и се сменяваха много треньори, така че невинаги проблемът е в наставниците. Играчите трябва да дават всичко от себе си, а това, което се случи този сезон, трябва да го забравим и да започнем истинска работа с дисциплина. Без тях няма как да има успех“, сподели Тончи Кукоч ексклузивно за Nostrabet.

Тончи Кукоч
Тончи Кукоч

И визитката на Стипич наистина показва, че той не е водил голям клуб като ЦСКА, както казва Тончи. Не и в такива мащаби и на това ниво.

С латвийския Рига хърватинът с германски паспорт остава на една точка от титлата преди няколко месеца. В края на сезон 2023 златото в Латвия печели РФС, воден от бившия футболист на ЦСКА – Викторс Моросз. Дни преди да загуби титлата от големия си конкурент, Рига печели Купата на страната.

Стипич всъщност е двукратен носител на този трофей в прибалтийската страна. През 2022-ра година наставникът с германски паспорт носи първи трофей във витрината на Ауда именно в турнирната надпревара. По това време част от състава е и българският национал Георги Минчев, към когото ЦСКА има интерес в последните няколко дни.

Томислав Стипич
Томислав Стипич (Снимка: facebook.com/rigafootballclub)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.