ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Юрген Клоп отново направи Ливърпул „ментално чудовище“ на терена

0
Ливърпул - Фулъм
Снимка: БТА / BTA

Ливърпул направи важна крачка към участието си на първи финал за сезона. В сряда вечер момчетата на Юрген Клоп надиграха с 2:1 на „Анфийлд“ коравия тим на Фулъм в първия ½-финал за Карабао Къп. Успехът дойде вече „любимия“ начин на „червените“ – след обрат и то само за три минути. Рекордьорът по титли в надпреварата (9) за пореден път показа страхотния си характер, за който и германският мениджър поздрави отбора след двубоя.

За статистиката – това беше седмият път, в който Ливърпул печели мач, въпреки че допуска първия гол в него във всички турнири този сезон. Най-много от всеки отбор в четирите най-добри нива на Англия през 2023/2024. Сериозна устойчивост, определено.

Мърсисайдци изоставаха в резултата на почивката, след като Уилиан откри в 19-ата минута, но с попадения на Къртис Джоунс в 68-ата и на Коди Гакпо в 71-ата минута Ливърпул обърна резултата в своя полза. И двете асистенции за головете на „червените“ направи критикуваният Дарвин Нунес, за когото ще споменем колко е той за отбора след малко.

Преди да се впуснем в по-обширен анализ на видяното снощи, ще отбележим два любопитни факта. Първо, с попадението снощи Гакпо пренаписа част от историята на „червените“. Нидерландецът стана първият играч на Ливърпул, който бележи в четири последователни кръга от турнира след легендата Иън Ръш през вече далечния сезон 1983/1984.

Второ, статистиката е красноречива, че резервите на Ливърпул са допринесли с 15 гола и 15 асистенции във всички турнири този сезон. Общо 12 повече от всеки друг отбор от Висшата лига, а Нунес е отговорен за три гола и четири асистенции. Доста сериозен показател.

Време е да погледнем няколко важни точки от победата на Ливърпул над Фулъм, с които ще си обясним основни въпросителни около отбора на Клоп:

Факторът „контузии“

Определено това е първото нещо, което всеки привърженик ще си каже. Ливърпул трябваше да се изправи срещу Фулъм без няколко основни играчи. Мохамед Салах е с Египет на Купата на Африканските нации, Трент Александър-Арнолд има проблем с коляното, Доминик Собослай също има неразположение в сухожилието си, а Анди Робъртсън се възстановява от операция на рамото. Така отборът остана без четиримата най-креативни играчи в състава.

И това е преди да споменем как Уатару Ендо е на Купата на Азия, оставяйки тима без опорен полузащитник. Или как липсата на Костантинос Цимикас поради контузия не оставя чисти леви бекове на Клоп.

Трябва обаче да отбележим и отличната игра на 20-годишния Конър Брадли, който застана на десния бек в отсъствието на Трент. Младокът не изигра перфектен двубой, но се представи доста по-силно, отколкото мнозина очакваха. Това е добра новина за мениджъра, който може би намери отлична алтернатива на „незаменимия“ Алесандър-Арнолд в тази зона.

Ливърпул - Фулъм

Като цяло „червените“ ги очаква труден период през януари. Въпреки това, първите два теста бяха взети с почти пълно отличие – 2:0 като гост на Арсенал в третия кръг на ФА Къп и успеха над Фулъм в сряда.


Мудната игра на Ливърпул през първото полувреме срещу „котиджърс“

Ливърпул просто не можеше да намери своя ритъм през първите 45 минути. Фулъм дори не трябваше да се защитава прекалено яростно срещу играчите на домакините, честно казано. Остана чувството, че мърсисайдци играеха прекалено търпеливо и не знаеха към кого да се обърнат, за да измисли пробива в атака. Несъмнено със Салах и Александър-Арнолд на терена щеше да е друго…

Това обаче е показателно с какво трябва да се справя Ливърпул през следващите седмици. Тимът трябва да влиза в срещите си по-бързо, защото вече се доказа като царя на обратите, но това няма как да се случва във всеки един мач. Особено срещу по-класен съперник от Фулъм.


Смените на Клоп свършиха чудесна работа, за пореден път!

Германецът промени изцяло посоката на двубоя в 56-та минута с единствените си две смени. Тогава Харви Елиът и Райън Гревенберх бяха заменени от Коди Гакпо и Дарвин Нунез. Това се отрази веднага на терена.

Ливърпул - Фулъм

Ливърпул незабавно притисна Фулъм в наказателното му поле, главно заради енергията на Нунес. Технически той даде асистенцията за гола на Къртис Джоунс, който дойде и след рикошет, въпреки че Диого Жота заслужава по-големите похвали при самото изграждане на атаката.

Победният гол пък падна след комбинация именно между двете резерви Нунес и Гакпо. Уругваецът направи превъзходно центриране отляво, което Гакпо засече на първа греда. Разликата в Ливърпул преди и след смените беше огромна.

Ливърпул - Фулъм

Спокойно можем да кажем, че Дарвин Нунес е новият герой на Ливърпул. Той записа 34 минути за мърсисайдци на терена, но статистиката му е повече от фантастична за това кратко време. Трябва да се отбележи, че Клоп не спира да разчита на Нунес, въпреки че уругваецът е често критикуван заради липсата си на голове. Това обаче не означава, че не върши перфектна работа за отбора. Той е изключително полезен при започването на атаката и в наказателното поле, като винаги е на точната позиция и с лице към вратата е убийствен. Единствено, ако добави малко повече голове на сметката си и спре да изпуска положения, то тогава уругваецът ще се превърне в незаменим за отбора.

„Въпреки че влезе в игра чак в 56-ата минута, Дарвин Нунес имаше най-много очаквани голове (0,76), най-много тъчове в противниковото поле (12), завърши най-много дрибли (3) и имаше най-много удари (4) от всички играчи на Ливърпул тази вечер, както и асистенция за двата гола“, гласеше туит на статистическата компания Opta.

Това обобщава всичко. С Нунес на терена Ливърпул направи много повече и уругваецът беше в основата за обрата и победата. Без значение какво мислят много хора за неговия завършващ удар, то „червените“ са наистина заплашително опасни със своя №9 на терена.

Ливърпул - Фулъм


Неубедителното представяне на Райън Гравенберх може да е проблем

Нидерландецът беше титуляр за Ливърпул, но не успя да се представи много добре, ако трябва да сме откровени. Полузащитникът не се вписа в играта на отбора, ообено що се отнася до битката в средата на терена.

Като цяло той загуби 10 от своите 11 единоборства в първите 45 минути. Съчетано с неспособността да се създаде нещо по-опасно в предно позиции, определено това не беше вечерта на Гравенберх.

Това е доста разочароващо, тъй като е висок халф с фантастични технически способности. Няма основателна причина да не печели физическата битка в средата на терена и да я преобразува в истинска сила за Ливърпул. Но може би това е просто още един знак, че Гравенберх е много млад и незавършен играч. Талантът и качествата му са налице, но мърсисайдци трябва да му помогнат той да сглоби всичко в едно.

Тук ще вметнем само едно изречение за Къртис Джоунс, който остава леко встрани от картинката, но през този сезон показва страхотно израстване. Това може да се окаже „проблем“ за Юрген Клоп, който ще има огромна дилема на кого да разчита в халфовата линия, когато Ендо, Собослай, Тиаго Алкантара и Стефан Байчетич се завърнат в отбора. Дали не е време и селекционерът на Англия – Гарет Саутгейт, да помисли върху възможността да вземе Джоунс на Европейското първенство през лятото в Германия?

Ливърпул - Фулъм


След снощния мач мнозина определят Ливърпул като фаворит за спечелването на Карабао Къп. Разбира се, реваншът остава отворен, тъй като разликата е един гол, а в реванша мърсисайдци гостуват на Фулъм, който е способен да изненада всеки на свой терен. „Червените“ пък наистина трябва да преодолеят слабото си представяне от първото полувреме на „Анфийлд“, за да стигнат до финала. Загубата на Челси от Мидълсбро пък отваря вратата и за отбор от Чемпиъншип за достигането на финала, ако Боро успее да удържи „сините“ на „Стамфорд Бридж“ в реванша на другия полуфинал.

Ливърпул - Фулъм

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.