ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Как Ливърпул може да се справи без „незаменимия“ Трент Александър-Арнолд?

0
Трент Александър-Арнолд
Снимка: БТА / BTA

Ливърпул изигра мач почти като по учебник в гостуването си на Арсенал за ФА Къп през уикенда в неделя, след като мърсисайдци надделяха с 2:0. Успехът беше още по-забележителен, тъй като „червените“ бяха без основни футболисти, сред които Доминик Собослай, но най-вече без Мохамед Салах и Уатаро Ендо, които ще участват съответно с Египет и Южна Корея на Купата на Африканските нации и Купата на Азия.

Сега за „червените“ предстои първия полуфинал срещу Фулъм за Карабо Къп в сряда вечер, който ще се играе на „Анфийлд“ от 22:00 часа. Мениджърът Юрген Клоп обаче поучи нов тежък удар, след като стана ясно, че десният бек Трент Александър-Арнолд ще бъде извън игра за близо месец. Това неминуемо ще се отрази на играта на Ливърпул, защото английският национал бе с решаваща роля във всички мачове и беше този, който създаваше постоянно ситуации от дълбочина и даде на отбора голяма гъвкавост. Определено Трент ще бъде голяма липса за 19-кратните шампиони на Англия.

Трент Александър-Арнолд

След мача срещу Фулъм, „червените“ имат 11-дневна почивка преди да подновят ангажиментите си във Висшата лига срещу Борнемут на 21 януари. След това идва реваншът от полуфиналите на Карабао Къп като гост на Фулъм (24 януари) и двубоят от четвъртия кръг на ФА Къп срещу Норич или Бристол Роувърс на 27 януари. В най-добрия случай Александър-Арнолд може да се завърне за домакинството на Челси в първенството на 31 януари.

Затова ще разгледаме пет начина как Ливърпул би подредил защитата си за тези решаващи мачове в негово отсъствие!


1. Конър Брадли – Ибрахима Конате – Върджил ван Дайк – Джо Гомес

Този вариант изглежда като най-възможния в настоящия момент, защото отбраната ще запази почти изцяло ядрото си, като повечето играчи ще запазят позициите си.

Конър Брадли очевидно е високо ценен от Юрген Клоп, който го използваше доста по време на предсезонната подготовка преди контузията му. Германецът също не показа никакво колебание да го пусне на „Емиратс“ за около 20 минути игрово време на мача миналата неделя.

20-годишният футболист, който изпъкна по време на наема си в Болтън Уондърърс миналата година, показа отлична игра в битката си един на един с Габриел Мартинели. В нападение също се отчете с добри отигравания. Може би единственият проблем е, че той вероятно все още не е готов да играе пълни 90 минути във Висшата лига.


2. Гомес – Конате – Ван Дайк – Люк Чеймбърс

Друг вариант би бил Ливърул да се възползва от гъвкавостта на Джо Гомес и да го върне обратно в отдясно на защитата. Въпреки това, тъй като Андрю Робъртсън и Костантинос Цимикас няма да играят още няколко седмици, това ще остави огромна празнина отляво в отбраната.

Така в картинката ще се впише 19-годишният Люк Чеймбърс, който имаше няколко епизодични изяви този сезон, като последно игра при загубата с 1:2 като гост от Унион Сен Жилоа в Лига Европа. Алтернатива също е и младият Оуен Бек, който наскоро беше привикан обратно от наема му в шотландския Дънди Юнайтед.



3. Къртис Джаунс – Конате – Ван Дайк – Гомес

За мнозина името на Къртис Джоунс може да изглежда изненадващо в подобна конфигурация, но младежкият национал на Англия стартира като титуляр в мача за Карабао Къп срещу Лестър Сити (3:1) като десен бек и със сигурност би бил по-естествен заместник на Александър-Арнолд в тази роля.

Въпреки това, отъствието на Ендо в средата на терена, както и контузията на Собослай, Джоунс най-вероятно ще запази мястото си в полузащитата.

Къртис Джоунс


4. Конате – Джарел Куанса – Ван Дайк – Гомес

Определено Ибрахима Конате не е десен бек. Но, ако се вгледаме до-детайлно в действията му в защита и фактът, че Александър-Арнолд покриваше и част от центъра, французинът все повече е въвлечен в битките един на един в дясната страна на защитата, играейки повече от убедително срещу някои от най-добрите крила в Лигата.

Хубаво е да се отбележи, че Конате играеше в германския РБ Лайпциг като дясностоящ бранител във формация с трима централни защитници, така че тази позиция не е чак толкова непозната за него.

Трент Александър-Арнолд и Ибрахима Конате


5. Куанса – Конате – Ван Дайк – Гомес

Въпреки че е предимно централен защитник, Джарел Куанса е играл и като краен защитник, макар и само при юношите. 20-годишният англичанин все повече се доказва като доста агресивен в играта и е отлична опция за заместник на някой от титулярите в лицето на Ван Дайк и Конате.

Да, едва ли обаче той би бил най-удачния вариант за десния бек, защото „червените“ биха загубили голяма част от скоростта и креативността в атакуващ план на десния фланг, но въпреки това той си остава опция при настоящите обстоятелства.



В заключение можем да кажем, че начинът, по който Александър-Арнолд играе в момента, е практически незаменим. Още повече, че Юрген Клоп не разполага с почти никакви негови алтернативи поради многобройните контузии в момента. Следователно следващите няколко мача ще бъдат ключови за това Ливърпул да покаже, че може да се справя и без своя вице-капитан. Ето защо е много вероятно Конър Брадли да получи шанс да покаже, че има нужните качества и да се превърне в отлична алтернатива на Александър-Арнолд.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.