ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

България удари Полша, а сега какво ни трябва за класиране?

0
Младежкият национален отбор на България U21
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam

Младежкият национален отбор на България до 21 години победи фаворита Полша на негов терен с 1:0 в мач от квалификациите за Европейското първенство. Съперникът ни е лидер в група D, но „лъвчетата“ не се стъписаха и изнесоха солиден футболен урок на по-скъпата селекция.

Голът за нашите вкара Марин Петков в 58-ата минута с красив изстрел от дистанция. Коментар на колегата Георги Колев за младата звезда на Левски.

Така младежите вече имат 12 точки и са на три зад поляците. Лидерът Германия е с 16, след като изненадващо завърши наравно с Косово (0:0).

Александър Димитров
Александър Димитров (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Какво ни очаква?

До края имаме три мача. Сега наред е домакинство на поляците (10 септември). След това е тежкото гостуване на Германия (11 октомври) и визита на последния в групата Израел (15 октомври).

Класиране:

1. Германия 16 т. (мач по-малко) г.р. +11

2. Полша 15 т. (г.р. +8)

3. България 12 т. (г.р. +7)

4. Косово 9 т. (г.р. -2)

5. Естония 1 т. (мач по-малко) г.р. -17

6. Израел 0 т. (два мача по-малко) г.р. -7

Младежкият национален отбор на България U21
Младежкият национален отбор на България (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Какво ни трябва?

Ще е много трудно да се преборим с германците за първото място, което би ни класирало директно на Европейското първенство в Словакия догодина. Три от най-добрите втори отбора обаче също получават билет за шампионата. Останалите шест от тях ще участват на решителни баражи. 

„Лъвчетата“ могат спокойно да мислят за победа над Израел, но по-сложното е преди това. Предвид огромната класа в бундестима, в чийто състав личат титуляри във водещи отбори от Бундеслигата, то и точка в Германия може да се приеме като успех. По-важно е да победим Полша и в София. Така бихме се изравнили по-точки, но и ще имаме предимство в директните сблъсъци.

В ключов за класиране на ЕВРО 2025 мач се очертава този с поляците на 10 септември. При поражение младежите обаче ще загубят шансове и това крие опасност да се появи напрежение в съблекалнята. Тук идва и отговорността на селекционера Александър Димитров, който не трябва да го допуска.

Радост след гола на Марин Петков
Радост след гола на Марин Петков (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Отборът е силен, защото момчетата играят редовно

Селекцията на България до 21 години за разлика от минали години разполага с футболисти, които получават достатъчно игрово време в отборите си. Стига се до там, че титулярният вратар на Левски Пламен Андреев е резерва при „лъвчетата“. Същото можем да кажем за представящия се отлично в Ботев Пловдив – Атанас Чернев.

Почти всички от титулярите са основни играчи в Първа лига, като само ще щрихираме имената Християн Петров, Марин Петков, Станислав Шопов, Георги Николов, Мартин Сораков, Емил Ценов, защото са достатъчно разпознаваеми.

Най-после родните отбори започнаха да налагат талантливи млади футболисти и това веднага се отрази на U21 селекцията.

Марин Петков с младежкия национален отбор на Българуя U21
Марин Петков донесе победата на "лъвчетата" (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)

Отзиви след победата

След всичко това за финал ще разгледаме и какво сподели националният селекционер на „лъвчетата“ Александър Димитров:

„Всички положихме много работа. Винаги съм казвал, че за мен е огромно удоволствие, че работя с тези момчета. Има доверие между нас. Те дадоха максимума от своите възможности. Всички видяха, че техните възможности са големи и заслужават много повече от това, което получават в момента.“

„Много бягане и взаимопомощ. Днес го направиха и показаха класа и самочувствие. Този отбор е направен от първия квалификационен мач и израства с всеки един мач. Благодарение на тяхната отдаденост в тренировъчния процес бързо се върнаха на това ниво, на което бяха. От мача с Естония надградихме още повече. Радвам се, че техният труд се възнагради“.

Изказване и от голмайстора Марин Петков:

„Емоциите са много хубави, винаги когато играеш за България и побеждаваш. С всеки гол добавям все повече и повече самочувствие, особено чисто игрово. Всеки един в отбора искаше тази победа, поздравявам всички за успеха. Не мисля, че това, че играя напоследък в Левски, ми дава самочувствие, давам всичко от себе си и то се получава.“

„Трябва да си вдъхнем увереност. Тази победа, защото беше изстрадана, ще ни сплоти още повече. Също така ще ни помогне да се класираме за Европейското първенство“.

Радост след гола на Марин Петков
Радост след гола на Марин Петков (Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.