ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Властелинът в „жълто-черната“ защита е Атанас Чернев

0
Атанас Чернев
Снимка: Facebook.com/BotevPlovdiv

През този сезон турбуленциите в Ботев Пловдив бяха много, а константите малко. Една от постоянните величини в „жълто-черния“ състав се оказа младият бранител Атанас Чернев.

21-годишният футболист започна кампанията на пейката, когато треньор бе Станислав Генчев за кратко. С идването на Душан Керкез името на Чернев непрестанно се споменава в титулярния състав. За налагането на младежкия национал спомогнаха и няколкото контузии в центъра на ариергарда, ала бранителят успя да улови шанса си и се утвърди като първи избор. Чернев набързо натрупа увереност, която резултира в 16 мача във всички турнири до момента. Освен двубоите, които продължават да растат, защитникът записа и един гол на сметката си – във вратата на Етър при победата с 2:0 преди около месец.

Въпреки стабилните си изяви, Чернев все още не е хванал окото на грандовете Левски и ЦСКА, че дори и Лудогорец, където по традиция не разчитат на подобен тип млади футболисти, школувани в България. Не се говори и за интерес към Чернев от чужбина. А самият играч непонятно как не е титуляр и в младежкия национален отбор, заслужил похвали за победата над връстниците си от Полша. Дотук с лиричните отклонения – за липсата на интерес от трети страни са отговорни всички без Ботев и Чернев.

Рано или късно някой ще почука на вратата на Ботев и единственият въпрос е колко точно ще струва Чернев? С подобни представяния – със сигурност много. Ако пловдивчани са решили да градят силен отбор и да атакуват призовите места догодина, Чернев ще е от огромна полза и лишаване от услугите му не е добра идея. Вероятно и със само един силен сезон също не е добра идея да се втурва към нови предизвикателства. Справка е краткият му наем в дубъла на Хетафе през сезон 2020/21. Какво обаче е бъдещето пред Чернев е рано да се говори. За младока е най-важно да завърши подобаващо много добрата си кампания.

Силни страни

В Испания Атанас е придобил известен и различен опит, видял е как се работи в Западна Европа. Също е опознал нова и модерна методика – немного състезатели могат да се похвалят с такъв „стаж“. Сега наученото от мадридските предградия се прилага в защитата на Ботев със сериозна вещина за неособено голямата му възраст. Дори вече се говори за защитника като за лидер.

Чернев е доста интересен тип защитник, каквито редовно се намират в ниските дивизия на Испания и далеч по-рядко тук. Бранителят на Ботев е изключително висок, с голяма крачка и добро позициониране. Не се страхува да играе и един на един, което му носи и доста физически сблъсъци по време на срещите на „канарчетата“.

Ръстът от 195 сантиметра го прави и изключително опасен при статични положения за противника. В обратния вариант и пред собствената врата, близо двуметровият бранител дава сериозна сигурност за вратата на „жълто-черните“. Играта с глава е сред силните черти на Чернев и той често обира високите топки при статични ситуации. С тези си характеристики Чернев е предпочитан партньор както за защитници с по-едри габарити почти като него, така и за идея по-дребни и повратливи. 

Наред с всичките изброени позитиви, трябва да се каже, че играта на Чернев не е съпътствана от грубости. За 16-те си мача с пълни 90 минути защитникът има едва три жълти картона.

Слаби страни

Слабостите в играта на Чернев са свързани с неговата експлозивност и скоростта на по-къси разстояния. Линейната му скорост е налична, тъй като с големия си ръст отваря и сериозна крачка. При по-късите спринтове обаче Чернев изпитва затруднения, както и в някои случаи, в които трябва да се обърне по-рязко – било то в малко пространство или в по-широк периметър.

По-бавното обръщане не го притеснява да се надиграва един на един, а това със сигурност е крачка в правилната посока и показва желание за надграждане. В щаба на Ботев трябва доста да работят над тези „черни точки“ в играта на Чернев и може още през следващия сезон да имат почти завършен централен защитник.

Защо не и бъдещ национал на България?! Родните „трикольори“ в момента не се радват на най-доброто възможно поколение и поле за изява има. Илиан Илиев също е доказал, че обича да дава шанс на по-млади играчи, така че всичко е в Чернев и желанието му да се усъвършенства.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.