Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Байерн ще пълни нова кошница и ключови битки за Европа в Бундеслигата

0
Байерн Мюнхен
Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

Петък е, а това означава, че днес стартира новият кръг в германската Първа Бундеслига. 26-ото завъртане ще предложи поредните девет страхотни сблъсъка и с наближаването на края на сезона всяка грешна стъпка може да бъде фатална.

Десет точки е разликата към момента между първия Байер Леверкузен и втория Байерн Мюнхен. Ако можем да предложим, че за първи от 11 години ще имаме нов шампион и битката за титлата е приключила, имайки обаче едно наум, то борбата за участие в европейските клубни турнири и за оцеляване в елита продължават с пълна сила.

Нека видим какво ни предстои този уикенд по терените в Германия!

Кьолн – РБ Лайпциг (петък, 15 март, 21:30 часа)

Кръгът стартира с двубой между борещия се за мястото си в елита Кьолн и РБ Лайпциг, който продължава да атакува участие в Топ 4. През октомври миналата година „червените бикове“ отнесоха този съперник с 6:0 на „Ред Бул Арена“

„Козлите“ се намират на 16-ата позиция понастоящем, която дава право бараж за оставане, но възпитаниците на Тимо Шулц имат само две точки аванс пред първия под чертата Майнц 05, докато седем пункта пък е разликата от 15-ото място. Домакините се нуждаят точки, но трудно стигат победи, като имат едва една такава през тази година, както и общо в последните си 12 мача. Това не е изненада и на фона на това, че Кьолн е отборът с най-слаба атака в Бундеслигата през кампанията до този момент.

РБ Лайпциг пък изостава само с точка от четвъртата позиция, на която в момента е Борусия Дортмунд и по всичко личи, че борбата за Топ 4 ще продължи до самия край на кампанията. Възпитаниците на Марко Розе не са най-убедителния тим от началото на годината, но след като отпаднаха от Шампионската лига, те ще хвърлят всички сили в първенството. „Червените бикове“ са в серия от две поредни победи в шампионата, като до този момент два пъти са стигали до три поредни успеха в Бундеслигата през сезона.

В днешния сблъсък участие за Кьолн няма да вземат контузените Лука Валдшмид, Джъстин Дил и Марк Ут, докато Ян Тилман и Тим Хюберс са наказани. В последния момент ще се решава състоянието на Деян Любичич и Линтън Майна. За гостите от Лайпциг единственият отсъстващ ще бъде Лукас Клостерман, който все още лекува травма.

Букмейкърът Winbet дава предимство на РБ Лайпциг за победа с коефициент от 1.51 срещу 6.00 за Кьолн. Равенството пък се оценява на 4.50.

Унион Берлин – Вердер Бремен (събота, 16 март, 16:30 часа)

Столичани са един от тимовете, които са близо до опасната зона, но все пак заемат 14-ата позиция с 25 точки, колкото имат още Волфсбург и Бохум, и седем преднина пред 16-ия Кьолн. Отборът на Ненад Биелица навлезе в неприятна форма от три поредни мача без успех (последните два бяха загуби), с което заличиха доброто представяне и двете поредни победи, които ги отдалечиха от дъното.

Сега на пътя им застава Вердер, който може да диша спокойно, след като е в средата на таблицата, на десето място, като има аванс от цели 12 точки пред Кьолн и може да бъде спокоен за оставането си. „Бременските музиканти“ дори са по-близо до зона Европа, която е на десет точки към момента. Тимът на Оле Вернер също обаче навлезе в серия от три поредни двубоя без успех, така че се очаква здрава битка за точки в Берлин.

Тук Унион получава лек превес от букмейкъра Winbet за победа с коефициент от 2.07, докато този за Вердер е 3.65. За „хикс“ ставката е 3.50.

Волфсбург – Аугсбург (събота, 16 март, 16:30 часа)

„Вълците“ са още един от отборите, които имат седем точки преднина пред мястото за плейоф. Притеснителна обаче е формата на отбора на Нико Ковач, който е под сериозно напрежение и вече няколко седмици се говори за неговото уволнение. Волфсбург няма победа от началото на календарната година, а серията им без успех се простира във вече десет двубоя. В последните си два двубоя „вълците“ загубиха от тимовете в челото Щутгарт и Байер Леверкузен.

Нещата възпитаниците на Ковач няма да стават по-лесни, защото на „Фолксваген Арена“ пристига стабилният отбор на Аугсбург, който е девети с 32 пункта и дори гледа смело към шестата позиция, която е на осем точки пред тях и дава право на участие в Лигата на конференциите. Тимът на Йес Труп е в добра форма, след като записа три поредни победи, включително разгромна такава с 6:0 като гост на последния Дармщат.

Волфсбург изглежда по-близо до победата с коефициент от 2.10 срещу 3.40 за Аугсбург, а ставката за равенство е оценена на 3.60.

Майнц 05 – Бохум (събота, 16 март, 16:30 часа)

Отново се връщаме към опашката в класирането, където ще видим два отбора в доста незадоволителна форма. Майнц все още се отърсва от унизителното поражение с 1:8 от шампиона Байерн Мюнхен миналия кръг, като по този начин тимът на Бо Хенриксен няма успех в последните си три двубоя, макар че стартира с победа под ръководството на датския си треньор. Отборът се намира в опасната зона, на 17-ата позиция, като изостава с две от 16-ия Кьолн и всяка спечелена точка до края на сезона може да бъде решаваща за съдбата му.

Бохум пък е третият отбор, който има 25 точки и седем преднина пред „козлите“. След страхотната си победа над Байерн преди близо месец, отборът на Томас Леч регистрира три поредни поражения, в които допусна цели 11 попадения. Успех в Майнц обаче би донесъл глътка въздух за тима в борбата му да запази елитния си статут и догодина.

Двубоят се очаква да бъде доста завързан, както и беше в първата среща между двата отбора през сезона, когато завършиха наравно 2:2.

Тук Майнц влиза с по-ниската ставка за победа от 1.81, докато тази за Бохум е 4.33. За „хикс“ коефициентът е 3.85.

Хайденхайм – Борусия Мьонхенгладбах (събота, 16 март, 16:30 часа)

Едва ли мнозина са смятали, че новакът в Бундеслигата Хайденхайм ще направи такъв силен сезон още в първата си кампания в елита. Ето, че скромният отбор на Франк Шмидт го доказа и по всичко личи, че ще го наблюдаваме и догодина при най-добрите в Германия. Тимът е в средата на таблицата, на 11-а позиция, и с десет точки преднина пред мястото за плейоф за оцеляване. През кампанията Хайденхайм записа някои страхотни резултати, като надви третия в класирането Щутгарт, а също не загуби в нито един от двата си мача срещу Борусия Дортмунд. Отборът дори беше в серия от осем поредни двубоя без поражение в шампионата, макар че в момента няма успех в последните си четири срещи. Нищо обаче не може да отнеме от приятния футбол, който практикува симпатичния тим от провинция Баден-Вюртемберг.

Сега техен опонент ще бъде колебливия Борусия Мьнохнегладбах, който ще заличава спомените от тежката загуба от третодивизионния Заарбрюкен в ¼-финалите за Купата на Германия. „Жребчетата“ допуснаха обрат до 2:1 в продължението на двубоя и така се простиха с шанса си за трофей през този така или иначе слаб сезон. Отборът на Херардо Сеаоне е 12-и в класирането с девет преднина пред зоната за плейоф, като няма победа в последните си два двубоя в първенството. Разочароващото за феновете на отбора е да гледат как любимият им тим, който преди няколко години се бореше за челните позиции и дори игра в групите на Шампионската лига, прекарва по-голямата част от сезона в долната половина, а дори в един момент беше близо и до зоната на изпадащите.

Това изглежда като най-оспорвания двубой в събота и затова коефициентите са доста изравнени. Ставката за победа на Хайденхайм е 2.48, а тази за Гладбах – 2.75. Равенството тук се оценява на 3.60.


Дармщат – Байерн Мюнхен (събота, 16 март, 16:30 часа)

Без съмнение предстои пореден тежък мач за последния в класирането Дармщат. Отборът на Торстен Либернехт държи твърдо 18-ата позиция и с всеки изминал кръг се приближава до завръщане във Втора Бундеслига. Понастоящем той е с пет точки зад 16-ия Кьолн и все още таи крехка надежда, че може да направи велико измъкване, но за тази цел са нужни точки и победи. А такава Дармщат няма от началото на месец октомври, когато постигна и два последователни успеха, които си остават единствените през сезона им до момента.

Сега те посрещат все още актуалния шампион Байерн, който започна да се отърсва от тежката серия и натрупа четири поредни двубоя във всички турнири без загуба. В предишния кръг баварците унижиха друг борещ се за оцеляване тим в лицето на Майнц с 8:1, но въпреки това остават с десет точки зад лидера Байер Леверкузен. Целта пред гранда сега е да печели всичките си мачове до края на сезон и да се надява „аспирините“ да направят няколко грешни стъпки в заключителната част от кампанията.

Тимът на Томас Тухел продължава и към ¼-финалите в Шампионската лига, където жребият отреди да се изправи срещу стар познайник в лицето на Арсенал. При неговото отстраняване пък е възможен сблъсък с Реал Мадрид или Манчестър Сити.

Треньорът на Дармщат има доста кадрови проблеми в състава си и няма да може да разчита на контузените Матиас Бадер, Марвин Мелем, Фабиан Нюрнбергер, Клеменс Ридел, Фрейзър Хорнби и Фабиан Шнелхард, докато Матей Маглица и Брейдън Марнив Ману са под въпрос. Томас Тухел, който ще напусне баварския колос след края на кампанията, обяви на пресконференцията си в петък, че аут за срещата са Кингсли Коман, Нусаир Мазрауи, Буна Сар и Тарек Бухман.

По-рано през сезона Байерн вкара осем безответни гола на „Алианц Арена“ срещу Дармщат и, макар че едва ли ще видим отново такъв разгром, победата с няколко гола разлика за баварците си остава изключително възможна.

Байерн си е твърд фаворит с коефициент за победа от 1.16, определен от букмейкъра Winbet. Този за успех на Дармщат е 15.00, докато ставката за „хикс“ е определена на 8.50. Попадения ще има, така че коефициентът за над 2.5 гола от 1.30 е отлична опция за залог.

Хофенхайм – Щутгарт (събота, 16 март, 19:30 часа)

За финал на съботния ден в Бундеслигата ще гледаме два отбора, които гонят европейско участие през следващия сезон. Хофенхайм спря серията си от осем поредни двубоя без успех с две хубави победи над Борусия Дортмунд като гост и срещу Вердер у дома, но в последния кръг допусна поражение с 1:3 от директния съперник за Европа Айнтрахт Франкфурт, но трябва да се отбележи, че тимът на Пелегрино Матарацо завърши срещата с двама човека по-малко. Понастоящем Хофе е седми с 33 точки, колкото има и Фрайбург, като изостава със седем от шестия Айнтрахт.

Щутгарт определено е една от най-приятните изненади за сезона. Показателно е как Себастиан Хьонес взе отбора, който се спаси едва-едва през миналия сезон, а сега дори е напът да го класира за участие в Шампионската лига. „Швабите“ са в чудесна форма от седем поредни мача без поражение (6 победи и 1 равенство) и заемат третото място и шест точки преднина пред четвъртия Борусия Дортмунд.

Матарацо няма да може да разчита за тази среща на редица футболисти, като контузени са Мергим Бериша, Денис Гайгер, Марко Джон и Гриша Промел, докато Джон Брукс и Озан Кабак са наказани. Антон Щах и Умут Тохумджу има шанс да попаднат в групата, но и да го сторят едва ли ще бъдат титуляри. По-малко са кадровите проблеми за Хьонес, който ще трябва да реди състава си без Николас Нартей, Антони Руо, Дан-Аксел Загаду и Самуеле ди Бенедето, които лекуват различни травми.

По-рано през кампанията обаче Хофенхайм взе победата в Щутгарт, надигравайки отбора на Хьонес с 3:2 и сега „швабите“ ще търсят срещу този съперник.

Щутгарт влиза като фаворит за победата с коефициент от 1.88 срещу 3.75 за Хофенхайм от букмейкъра Winbet. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 4.10.

Програма за мачовете от 26-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Петък, 15 март:

21:30 часа | Кьолн – РБ Лайпциг

Събота, 16 март:

16:30 часа | Унион Берлин – Вердер Бремен

16:30 часа | Волфсбург – Аугсбург

16:30 часа | Майнц 05 – Бохум

16:30 часа | Хайденхайм – Борусия Мьонхенгладбах

16:30 часа | Дармщат – Байерн Мюнхен

19:30 часа | Хофенхайм – Щутгарт

Неделя, 17 март:

16:30 часа | Фрайбург – Байер Леверкузен

18:30 часа | Борусия Дортмунд – Айнтрахт Франкфурт

Очаквайте в неделя превюта и за последните два двубоя от кръга в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.