ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Без изненада – Тухел си тръгва от Байерн! Кой ще бъде избраният да поправи баварската машина?

0
Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел (Снимка: БТА)

Най-очакваната раздяла в последните дни беше обявена официално. Байерн Мюнхен ще има нов треньор, след като настоящият такъв Томас Тухел ще напусне поста си в края на сезона след поредицата от лоши резултати в последно време, обявиха официално от германския шампион.

„В един открит, добър диалог стигнахме до решението да прекратим сътрудничеството си по взаимно съгласие през лятото. Нашата цел е да реорганизираме тима с нов треньор за сезон 2024/25. Дотогава всеки човек в клуба е изрично призован да постигне максималното възможно в Шампионската лига и Бундеслигата. Изрично държа и отбора отговорен в това отношение. По-специално в Шампионската лига сме убедени, че след 0:1 в първия мач на Лацио Рим, ще достигнем до четвъртфиналите във втория мач на препълнената „Алианц Арена“ с нашите фенове зад гърба ни“, гласеше изявлението на президента на баварците Ян-Кристиан Дреезен.

Вече писахме, че най-логичното в настоящата ситуация e големите промени в Байерн да настъпят през лятото, а сега да завършат сезона с Тухел. Най-вече и заради факта, че на „Алианц Арена“ трудно биха намерили треньор, който да поеме нещата в разгара на сезона. Както Дреезен отбеляза, играчите също трябва да носят отговорност и не бива да им се дава отново оправдание с незабавна смяна на треньора, като през лятото представянето на много от фигурите в клуба ще бъдат анализирано и оценявано, като редица футболисти определено разочароваха с изявите си.

„Разбрахме се, че ще прекратим работните си отношения в края на този сезон. До този момент, разбира се, ще продължа да правя всичко възможно заедно с моя треньорски щаб, за да постигнем максимален успех“, каза пък самият Тухел пред сайта на клуба след обявяването на новината за раздялата.

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел (Снимка: БТА)

Бившият треньор на Борусия Дортмунд, Пари Сен Жермен и Челси беше назначен в Байерн през март 2023-а година, заменяйки настоящия селекционер на националния отбор на Германия Юлиан Нагелсман. Той спечели първа титла от Бундеслигата в кариерата си в последния ден от миналата кампания, когато Байерн победи Кьолн с 2:1, а съперникът им Борусия Дортмунд се подхлъзна с равенство 2:2 срещу Майнц.

Този сезон Тухел успешно изведе Байерн до елиминационните фаза на Шампионската лига, като оглави група А в компанията на Копенхаген, Галатасарай и Манчестър Юнайтед. Баварците обаче отстъпиха с 0:1 в първия 1/8-финал в гостуването на Лацио. Отборът изпитва сериозни трудности и във вътрешните турнири, като загуби Суперкупата от РБ Лайпциг през август и отпадна във втория кръг на Купата на Германия от третодивизионния Заарбрюкен през ноември.

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел (Снимка: БТА)

Отборът е изправен пред сериозната угроза да завърши сезона без трофей за първи път от 2012-а година, тъй като се намира на осем точки зад лидера Байер Леверкузен в Бундеслигата, от когото загуби с 0:3 на „БайАрена“. След това дойде поражението от Лацио, преди през укинеда Байерн отстъпи с 2:3 от непретенциозния Бохум. Поражението беше четвърто за сезона в Лигата и общо седмо през кампанията.

Тухел спечели 22 от 32-те мача на Байерн във всички турнири през тази кампания. В 44 двубоя, откакто пое баварците, 50-годишният треньор записа общо 28 победи, 5 равенства и 11 загуби, което прави средно по 2.02 точки на двубой. Следващият двубой на Байерн е домакинство на тежък опонент в лицето на РБ Лайпциг в събота вечер.

Защо Байерн и Тухел взеха това решение?

От една страна решението изглежда закъсняло, ако следваме начина, по който беше уволнен Юлиан Нагелсман. Тогава, на 24 март 2023-а година, Байерн изоставаше с една точка от лидера тогава Борусия Дортмунд, а също така предстояха четвъртфинали в Шампионската лига, макар и срещу бъдещия шампион Манчестър Сити, който ги отстрани впоследствие, и такъв за Купата на Германия срещу Фрайбург.

Сета ситуацията дори е още по-фрапантна – осем точки изоставане от лидера, ранно отпадане от Купата и гол пасив за преодоляване на 1/8-финалите в Шампионската лига. Може би Тухел просто имаше лошия късмет да поеме отбора точно в неизбежния залез на историческия период на господство. Байерн вече показа, че е достатъчно слаб, за да не спечели първенствот през миналия сезон, но някак Дортмунд за пореден път си направи убийствено харакири, за да прати в екстаз цяла Бавария, колкото и незаслужено да беше.

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел (Снимка: БТА)

Вътрешните проблеми на „Алианц Арена“ също са налице. Наблюдава се загуба на форма и увереност в доста от основните играчи в тима през последните седмици, което още веднъж подчертава ролята на Тухел. Той не успя да установи кой знае каква връзка с повечето играчи, след като се смята, че той поставя под съмнение техните качества в много случаи. Както са открили безброй мениджъри преди него, тактическите умения нямат значение, ако не можеш да задържиш съблекалнята на своя страна.

Кой може да бъде наследникът на Тухел в Байерн?

Както беше съобщено по-рано, старши треньорът на Байер Леверкузен Шаби Алонсо е цел номер едно на Байерн, а след останалите споменавани имена са тези на Хан-Дитер Флик и Зинедин Зидан. Независимо от това, сега се очаква ръководството на баварците да използват времето от сега до лятото, за да намерят точния човек и да се подготвят напълно за следващия сезон и да гарантират, че отново ще си върнат короната в Германия. Показатален е обаче фактът, че средно един треньор се задържа начело на Байерн около 18 месеца, като за последно Хосеп Гуардиола остана пълни три сезона в периода 2013-а и 2016-а година.

Проблемът за баварците е, че привличането на Алонсо няма да е лесно, тъй като от Леверкузен твърдо настояват, че испанецът ще остане в клуба, а не трябва да забравяме интереса и на Ливърпул, който е считан за фаворит за подписа му.

През последните години баварците са безмилостни към своите треньори, като перфектния пример е именно Нагелсман, който беше взет в дългосрочен план, но изкара по-малко от два сезона. Това означава, че работата в Байерн ще бъде доста по-натоварваща в сравнение с тази в Ливърпул ца Алонсо. Ако Леверкузен също спечели титлата в Бундеслигата и Купата на Германия, то каква ще бъде мотивацията на Алонсо да остане в Бундеслигата, особено с Байерн. Също така е възможно Алонсо да почувства, че има недовършена работа в Леверкузен и да реши да остане за още един сезон.

Шаби Алонсо и Томас Тухел
Старши треньорът на Байер Леверкузен Шаби Алонсо привестсва наставникът на Байерн Мюнхен Томас Тухел преди сблъсъка помежду им, спечелен с 3:0 от "аспирините" (Снимка: БТА)

Колкото до останалите кандидати – Ханзи Флик и Зидан. Първият се ползва с голямо уважение на „Алианц Арена“, след като спечели шест трофея през 2020-а и 2021-а година, включително требъл. Притеснението обаче идва от факта, че като селекционер на Германия той се провали напълно, при положение, че в състава тогава имаше поне дузина играчи на Байерн. Според трансферния гуру Фабрицио Романо, пък Флик изглежда има ясната амбиция да поеме Барселона, тъй като желае да опита ново предизвикателство в чужбина.

Ханзи Флик
Ханзи Флик

Редица клубове пък бяха свързвани със Зидан, след като напусна Реал Мадрид през 2021-а година. Има логика обаче французинът да е човекът, от когото сегашният Байерн има нужда. Наскоро Томас Мюлер намекна за желанието си отборът да се отдалечи от строгите принципи на позиционна игра, които някога бяха обожавани в Мюнхен, докато Хосеп Гуардиола беше треньор. Е, Зидан със сигурност ще улесни това и макар да не е новатор, нито тактически магьосник като Нагелсман и Тухел, неговият блясък се крие в някои аспектите на управлението, които често остават скрити. Той имаше невероятен отбор в Мадрид по време на трите им последователни титли в Шампионската лига, но не само големият талант и качество на играчите беше в основата на триумфите. Спокойствието и способността на Зидан да укротява егото на футболистите позволиха на Реал да достигне до тези безпрецедентни висоти.

Зинедин Зидан
Зинедин Зидан

Може да споменем още две интересни имена – безработният в момента Антонио Конте и наставникът на друга сензация през сезона в Бундеслигата Щутгарт – Себастиан Хьонес.

Хари Кейн със сигурност ще приветства пристигането на Конте, като се има предвид колко добре се представи с италианеца начело в Тотнъм. Въпреки това, останалата част от отбора на Байерн може да не е толкова доволна. Конте изглежда като треньор за някои от по-старите отбори на Байерн, като се има предвид неговият тактически усет и прецизно внимание към детайла. Егото на мениджъра е изградено за клуб като Байерн, който обаче може да се радва на краткотраен успех под ръководството на италианеца през първата година. Ще бъде интригуващо да видим как прагматичните и много италиански идеали на Конте биха са пренесли в Бундеслигата. Това партньорство може да направи чудеса на терена, но отношенията на Конте с взискателното ръководство на Байерн със сигурност ще доведат до проблеми още при първите признаци на неуспех.

антонио конте тотнъм
антонио конте тотнъм

Доста хора биха се учудили, ако Хьонес получи работата, но пък това ще означава, че в Байерн ценят високо работата му в Щутгарт. Племенникът на бившия играч на баварците и почетен президент Ули Хьонес, направи чудеса в югозапада като треньор на отбора до 19 години и втория тим на Байерн. Двете му години в Хофенхайм бяха стабилни, макар че допусна и тежко поражение именно от Байерн с 1:4 през септември 2020-а година. В Щутгарт Хьонес превърна отбора, който се бореше за оцеляване, до претендент за участие в Шампионската лига през следващия сезон. Тактически гъвкав с утвърдените си връзки в Байерн, Хьонес е един от кандидатите в сянка за поста на „Алианц Арена“.

Себастиан Хьонес
Старши треньорът на Щутгарт Себастиан Хьонес (Снимка: БТА)

Що се отнася до Тухел, има някои индикации какво може да се появи на хоризонта. Нагелсман подписа краткосрочен договор начело на Германия до края на Европейското първенство през лятото и определено тази позиция може да се хареса на 50-годишния специалист.

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.