ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Голямата криза в Байерн е налице! Кой е виновен и как може да се излезе от нея?

0
Хари Кейн
Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн реагира при загубата с 2:3 от Бохум (Снимка: БТА)

Байерн Мюнхен преживя осем мрачни и кошмарни дни. Поражението от Лацио в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига беше поставено между две загуби в Бундеслигата, оставяйки ги на осем точки зад лидера Байер Леверкузен в битката за сребърната „Салатиера“. Всичко това постави под голям натиск старши треньорът Томас Тухел, като мнозина от привържениците искаха 50-годишният специалист да напусне клуба. Въпреки това, ръководството на Байерн е готово да даде на Тухел шанс до края на сезона, за да обърне съдбата си.


Сега с осем точки изоставане от все още непобедения през сезона Байер Леверкузен, този странен отбор на Байерн не изглежда така, сякаш може да се справи с перфектните „аспирини“ на Шаби Алонсо. Бъдещето им в Шампионската лига също виси на косъм след загубата с 0:1 като гост срещу Лацио миналия вторник.

Тухел се показа като смел човек след последната загуба с 2:3 в гостуването на Бопум в неделя. За разлика от пътуването до Леверкузен (поражение с 0:3) и Рим, той смяташе, че неговият отбор не е заслужавал да си тръгне с празни ръце от Бохум, който започна деня само на шест точки от зоната на изпадащите и беше победен със 7:0 от Байерн в първия мач през септември.

„Това беше законът на Мърфи – всичко вървеше срещу нас“, каза Тухел във връзка с изгонването на защитника Даю Упамекано за втори път в рамките на пет дни. „Днес не мога да обвинявам играчите си. Ако трябваше да играем този мач отново, щяхме да имаме голяма вероятност да го спечелим“. Показателна е цифрата за очакваните голове (xG) на Байерн от 3,35 – баварците отправиха 27 удара срещу 10 на Бохум и имаха повече от две трети от притежанието на топката.

Статистиката от двубоя Бохум - Байерн Мюнхен
Статистиката от двубоя Бохум - Байерн Мюнхен (Снимка: Twitter.com/Opta Analyst)

Но в Мюнхен успехът не се определя само в хипотези. Ако бяха изтръгнали равенство срещу Бохум или дори драматична късна победа, това нямаше да направи ситуацията им много по-малко тревожно. Оценката на полузащитника Леон Горецка беше доста точна: „Това са индивидуални грешки, които правим – и то твърде много от тях. В момента мисля, че трябва да поставим под въпрос всичко“, каза той пред DAZN след двубоя. Запитан дали все още вярва, че Байерн може да спечели Бундеслигата този сезон, той беше доста искрен в отговора си: „Не точно сега“.

Томас Тухел и Леон Горецка
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел в разговор с полузащитика Леон Горецка (Снимка: БТА)

За сетен път от началото на ерата на Тухел преди 11 месеца отборът беше посредствена смесица от някои добри периоди на магия и такъв на изключително крехкост. Това прочуто ДНК на Байерн, дълбоко вкоренена вяра в собствената им перфектност, изглежда безвъзвратно погребано под грозно петно от колективни грешки. Вместо да направят чувството от серията от 11 поредни титли в Бундеслигата, тези играчи изглеждат обхванати от страха да не станат отборът, който ще сложи край на тази златна ера.

Байерн Мюнхен
Разочарованите футболисти на Байерн Мюнхен след загубата с 2:3 от Бохум (Снимка: БТА)

Байерн вече се показа като достатъчно слаб отбор, за да не спечели Лигата през миналия сезон, но някак си Борусия Дортмунд за пореден път сам си попречи да спре още тогава хегемонията на големия си съперник с огромна издънка срещу Майнц в последния ден от кампанията.

Този сезон баварците обаче на хартия изглеждат по-добър отбор от миналогодишния – по-стабилни в защита и по-ефективни в предни позиции, благодарение на новото попълнение Хари Кейн, но все още склонни да изчезва във важните моменти, което може да остави и него, и Байерн без трофей. 25 гола само в 22 мача – това е рекорд за 61 години в Бундеслигата! Въпреки това, Кейн също е едно от лицата на кризата. Като чуждо тяло в ужасното поражение в Леверкузен или като човек, който с лекота пропускаше възможности в Рим и Бохум. Капитанът на Англия изглежда, че все повече губи опора в един напълно объркан отбор.

Преди мача в неделя Тухел настоя, че Кейн е „недоволен“ от състоянието на отбора. И като се има предвид, че 30-годишният нападател отправи едва един удар към вратата срещу Байер Леверкузен, нелогичната му форма се затвърди в мача срещу Бохум. Бившият футболист на Тотнъм вкара един гол в мача, но също така пропусна няколко страхотни положения.

Кейн получи чудесен шанс да направи 2:0 в 18-ата минута, когато Джамал Мусиала го намери с прекрасен с външната страна на крака през сърцето на защитата на Бохум. Така го остави сам срещу вратаря, но той стреля над напречната греда. В 92-ата минута нападателят пропусна още по-добър шанс. Кейн бе намерен напълно непокрит от Матис Тел на задната греда с центриране, но заби топката в земята и тя попадна след това право във вратаря със слаб изстрел с глава.

Хари Кейн
Нападателят на Байерн Мюнхен Хари Кейн реагира след един от пропуските си при загубата с 2:3 от Бохум (Снимка: БТА)

В последните дни усилено се заговори за твърде много големи вътрешни проблеми, което неминуемо води до загуба на форма у всеки един играч. Вижда се липса на увереност, което още веднъж подчертава ролята на Тухел. 50-годишният бивш треньор на Борусия Дортмунд, Пари Сен Жермен и Челси така и не успя да установи кой знае каква връзка с повечето от играчите в съблекалнята, след като поставяше под съмнение техните качества в доста случаи. „Той подкопа всички“, е казал пред The Athletic служител в клуба, който е пожелал да запази анонимност поради нестабилата ситуацията в клуба.

Както са открили безброй мениджъри преди него, тактическите умения нямат значение, ако не можеш да задържиш съблекалнята на своя страна. В неделя вечер видяхме поредните признаци за този факт, когато халфът Йошуа Кимих, който беше заменен през второто полувреме, размени няколко думи на висок тон с помощник-треньора Жолт Лоу. „Това е нормално нещо, стига да не стигне твърде далеч, което не се е случило“, каза Тухел за този инцидент.

Йосуа Кимих
Поузащитникът на Байерн Мюнхен Йосуа Кимих в действие при загубата с 2:3 от Бохум (Снимка: БТА)

Нещата между него и отбора обаче са достатъчно зле, за да могат шефовете на клуба да смятат ситуацията за необратима. Единственият истински въпрос е дали резултатите ще позволят на Тухел да изкара до края на сезона. От Байерн вече са потърсили бившия си треньор Ханс-Дитер Флик като временен заместник, но някои ръководни фактори в клуба не са сигурни дали 58-годишният специалист може да повтори тази невероятна серия от 2020-а и началото на 2021-а година, когато спечели шест трофея, след като записа някои ужасяващи резултати с германския национален отбор, който включваше половин дузина играчи на Байерн.

Какъв би бил смисълът обаче да се уволнява Тухел при сегашната ситуация? Байерн отдавна бяха елиминирани от Купата на Германия, Бундеслигата пък почти приключи за тях, защото отборът на Леверкузен вероятно може и да не загуби нито един мач до края на сезона. А в Шампионската лига? Този „разглезен“ и изпитващ затруднения в момента отбор вероятно би трябвало да може да намери поне малко мотивация за реванша пред собствената си публика срещу Лацио. Така че няма значение дали Томас Тухел, Ханзи Флик, Жозе Моуриньо, Оле Гунар Солскяер или Господ ще бъде начело на баварците.

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел по време на загубата с 2:3 от Бохум (Снимка: БТА)

Най-логично би било на „Алианц Арена“ да използват времето до лятото, за да изберат правилното голямо име, което ще дойде и ще обнови целия отбор за следващия сезон. Треньорът на Леверкузен Алонсо, който е бивш футболист на Байерн от 2014-а до отказването си от футбола през 2017-а година, се счита за техния мечтан кандидат. Английският Ливърпул обаче също е силно свързан със своя бивш футболист, тъй като Юрген Клоп обяви миналия месец, че напуска „Анфийлд“ през лятото.

По-скоро отговорните лица в Байерн трябва да си зададат въпроса: Кой от настоящите играчи в отбора наистина заслужава да носи фланелката на германския рекордьор по титли през следващия сезон и кой не. Кой заслужава да получава такава огромна заплата при подобно посредствено представяне? През последните години Байерн изглежда се превърна като оазис за добро настроение за играчите, отколкото в работно място…

Съставът се нуждае от радикална промяна от лятото. На твърде много играчи им е писнало, не могат да понасят критики и предизвикват смут в отбора, когато бъдат заменени, влязат твърде късно или изобщо не са пуснати в игра. Не Тухел, но голяма част от отбора от години създава образ, който не отговаря на клуба, който някога беше описван като изключително уверен и добре структуриран отбор.

Джамал Мусиала и Байерн Мюнхен
Футболистите на Байерн Мюнхен празнуват откриващото попадение срещу Бохум на Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

Тухел не е проблемът на Байерн, но той е отчасти отговорен за настоящата криза. Той така и не успява да стабилизира защитата, а Хари Кейн все още не може да се впише така добре в отбора, въпреки головете си, защото играта на Байерн не е съобразена с него. Както е известно, този отбор не може да търпи изненадващи промени в системата си на игра, което се доказа при загубата от Леверкузен (б.р. – тогава Тухел реши да заложи на трима играчи в защита, което се оказа пълна катастрофа). Тухел обаче продължава да експериментира на моменти. Знаем, че Нико Ковач вече се провали именно заради това, а и отчасти уволнението на Юлиан Нагелсман беше продиктувано по тази причина.

Междувременно, Тухел е в безопасност….поне до следващия мач. Главният изпълнителен директор Ян-Кристиан Дрийсен потвърди пред репортери в Бохум, че Тухел „естествено“ ще бъде на пейката за домакинския мач срещу РБ Лайпциг следващата събота. Четвърто поредно поражение обаче може да принуди борда да дръпне шалтера, дори и без готов заместник. За последно Байерн загуби четири последователни мача през април и май 2015-а година, но този отбор, воден тогава от Хосеп Гуардиола, вече беше спечели титлата.

Хората коментираха, че сезонът в Бундеслигата обикновено вече е приключил през март, когато се знае кой е шампион. Е, тази година, може да отнеме малко повече време. Години наред Байерн гледаше със задоволство към Дортмунд, тъй като „вестфалци“ си стъпваха манталитета на победител и по този начин сами се предаваха в борбата за титлата. Спечелената „Салатиера“ в последната минута през май миналата година, като че ли потвърди тезата още веднъж: когато се стигне до подобен сценарий, „Mia san mia“ побеждава всичко. Но единадесетата поредна титла беше измамна, защото само показа падението като клуб и прикри дефицитите по отношение на устойчивостта в отбора.

Едно нещо може да се нарече „оптимистично“ в настоящата ситуация: ако говорите с някои играчи неофициално, ще чуете за първи път от много време, че не само треньорът е критикуван. Много играчи отдавна са осъзнали, че този отбор изостава от изискванията. Че те или техните съотборници, топ изпълнители, вече не се представят на ниво.

Остатъкът от този объркан сезон трябва да се използва за безмилостен анализ. От март месец бъдещият спортен директор Макс Еберл трябва да получи огромна власт в Байерн, която е необходима, за да се осигури истинска промяна през лятото. В най-добрия случай съгласувано с треньор, който трябва да може да остане на поста повече от две години. Никой обаче не успя да направи това, откакто Пеп Гуардиола напусна през 2016-а година…

Томас Тухел
Старши треньорът на Байерн Мюнхен Томас Тухел по време на загубата с 2:3 от Бохум (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.