Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Голям мач на „Анфийлд“ и стари сметки за уреждане във Висшата лига в сряда

0
Ливърпул - Челси
Дарвин Нунес от Ливърпул и Рахийм Стърлинг от Челси (Снимка: Twitter.com/Presdoo🇬🇭)

От 50-те години на миналия век в Англия срядата е смятана за „най-критичния ден“ от работната седмица, но в Швеция този ден служи като малък празник. Скандинавска традиция гласи, че срядата може да бъде наречена „Lillordag“ или „Малката събота“ – момент за кратка почивка по средата на дългото чакане на уикенда.

Е, днес графикът на Висшата лига сервира три интригуващи мача, в които да се потопим по време на тази „пауза“. Ще видим познати лица да се срещат отново, лондонско дерби и най-чакания мач за целия кръг. И всичко това по средата на седмицата!

Ето какви срещи може да очакваме в „Малката събота“:

Стари приятели, но и нови врагове – Манчестър Сити vs. Бърнли, 21:30 часа

Бърнли се наслади, или не, в зависимост от това кого питате, на 19-дневната си почивка през януари с един единствен мач – противоречивото равенство 1:1 с Лутън Таун в дербито на новаците в елита. Мениджърът на „виненочервените“ – Венсан Компани обаче не беше напълно убеден, че почивката ще има положително въздействие. „Играчите имаха шанса да си починат малко и, надявам се, да презаредят това, от което се нуждаят“, каза той.

Каквато и да е почивка няма да гарантира, че Бърнли отива на стадион „Етихад“ като нещо различно от аутсайдер. Отборът загуби последните си шест мача като гост на Манчестър Сити с голова разлика от 0:28! Последният път, когато Бърнли спечели срещу Сити, където и да е било, беше през 2015-а година, а Компани носеше екипа на „гражданите“.

Сега той отново ще се изправи срещу своя стар познайник и бивш треньор на „Етихад“ – Хосеп Гуардиола. Това ще бъде трета среща между двамата край страничната линия, като до този момент испанецът има пълно превъзходство – два успеха при голова разлика от 9:0. Време ли е Компани да покаже, че се е учил от един от най-добрите в професията и да го изненада, чакаме да разберем тази вечер.

В класирането шампионите са трети с 43 точки, на пет от лидера Ливърпул, но имат и мач в запас, докато Бърнли е на предпоследното 19-о място и изостава със седем от спасителния бряг, като всяка спечелена точка може да има огромно значение за съдбата и на двата отбора.

Определено Ман Сити влиза като тотален фаворит в двубоя, като букмейкърът inbet дава коефициент от едва 1.12 за успех на „гражданите“ срещу 21.00 за Бърнли. Ставката за равенство е оценена на 10.00. Попаденията между двата отбора не са мираж и като нищо отново ще има доста, така че коефициентът от 1.33 за над 2.5 гола изглежда доста привлекателен.

Лондонско дерби – Тотнъм Хотспър vs. Брентфорд, 21:30 часа

Ерата на Ангелос Постекоглу в Тотнъм започна с равенство 2:2 срещу Брентфорд през август. Отне само 11 минути на публиката обаче да започне да пее името на австралиеца, който направи „шпорите“ един от най-атрактивно играещите отбори във Висшата лига.

Голямата звезда на „пчеличките“ – Айвън Тони, пък се завърна след наказанието, което получи през миналия май заради нерегламентирани залози при победата над Нотингам Форест в миналия кръг, когато дори отбеляза попадение. Интересно бе, че първият мач от осеммесечното наказание на Тони беше гостуване на Брентфорд именно на Тотнъм, когато неговият отбор спечели с 3:1.

В класирането Тотнъм е пети, като е на три точки от четвъртия Астън Вила, докато Брентфорд е едва 15-и със само четири точки аванс от първия под чертата Евертън и ще има какво да подобрява, ако иска да стигне отново до деветата позиция, на която завърши миналия сезон.

Победата за Тотнъм е оценявана на 1.70 от букмейкъра inbet, докато тази за Брентфорд е с коефициент от 4.75. Ставката за равенство е определена на 4.50. Тук също се очаква резултатен двубой, така че коефициентът от 1.50 за над 2.5 гола в двубоя е напълно постижим.

Време е Ливърпул и Челси да направят истинско зрелище, 22:15 часа

Ливърпул и Челси се изправят в сряда вечер в прелюдия към финала на Карабо Къп. Първият мач на Маурисио Почетино начело на „сините“ именно срещу мърсисайдци на „Стамфорд Бридж“ още в първия уикенд на сезона във Висшата лига, когато срещата завърши наравно 1:1. Най-важният им мач обаче до момента през кампанията ще дойде в края на февруари под арката на „Уембли“ за сблъсъка за трофея от Купата на Лигата.

Въпреки това, двубоят в първенството тази вечер също може да бъде от огромно значение. Челси се стреми да осигури четвъртата си поредна победа във Висшата лига и да продължи да се изкачва в класирането, докато Ливърпул се стреми да си върне буфера от пет точки на върха. И двата отбора има срещи от ФА Къп през уикенда, като Астън Вила принуди Челси да преиграват двубоя си след нулево равенство в Лондон, докато момчетата на Юрген Клоп преодоляха Норич Сити с 5:2.

В момента Ливърпул и Челси са разделени от девет места и 17 точки във Висшата лига, но напоследък няма нищо, което да раздели двата клуба на терена. Последните седем мача между двата гранда завършиха наравно – най-дългата подобна поредица в историята на дивизията.

Маурисио Почетино вече потвърди, че неговият отбор ще се опита да прекъсне тази серия на „Анфийлд“. „Не знам какво си мислят хората, но ние искаме да спечелим“, настоя аржентинецът. „Сините“ обаче не са печели мач от Висшата лига като гост на Ливърпул, с важното уточнение пред фенове, откакто Жозе Моуриньо беше мениджър на лондончани през 2014-а година.

Египет на Мохамед Салах отпадна от Купата на Африканските нации, но контузията на крилото означава, че той ще пропусне мача в сряда, както и дербито с Арсенал на „Емиратс“ в неделя. Междувременно Уатару Ендо също е далеч от завръщането си, след като Япония тепърва ще играе мача си от 1/8-финалите за Купата на Азия.

Все пак има положителни новини относно контузените в състава на Ливърпул. Доминик Собослай, Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън вече взеха участие в двубоя срещу Норич и очакванията са да стартират срещу „сините“. Тиаго Алкантара също се завърна към тренировки, но няма да се прибързва с неговото пускане в игра. Трайно контузени остават Жоел Матип, Константинос Цимикас и Стефан Байчетич.

В лагера на Челси пък се очаква Николас Джаксън скоро да бъде обратно при своите съотборници, след като Сенегал отпадна от Купата на африканските нации. Почти сигурно обаче Армандо Броя вероятно ще поведе атаката на „сините“ тази вечер на „Анфийлд“. Рийс Джеймс, Лесли Угочукву, Уесли Фофана, Роберт Санчес, Марк Кукурея, Ромео Лавиа и Трево Чалоба остават извън строя заради контузии. Кристофър Нкунку и Мало Густо обаче се завърнаха към към тренировки през седмицата и най-малкото ще бъдат на пейката. Леви Колуил обаче също е аут, след като получи травма в сухожилието преди двубоя с Астън Вила миналия петък.

Челси се радва на най-добрата си серия в ерата на Почетино, а гостуването на „Анфийлд“ може да лакмус за напредъка им под ръководството на аржентинеца. „Сините несъмнено се подобряват, но все още трябва да покажат постоянство и зрялост срещу големите отбори, тъй като последните им победи бяха са срещу тимове, през които да минават с лекота. Про-рано през кампанията лондончани обаче се провалиха в гостуванията си на Манчестър Юнайтед и Нюкасъл.

„Анфийлд“ пък ще бъде истински емоционален „звяр“ до края на кампанията, след като мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп обяви, че ще напусне в края на сезона. Мърсисайдци ще бъдат безкрайно мотивирани да завършат кампанията не с един, а с няколко трофея, а двубоят с Челси е само едно от препятствията по пътя им. Завръщането на няколко ключови играчи също е важен аспект за евентуалния изход от срещата. Всичко това е предпоставка за зрелищна битка между Ливърпул и Челси!

„Червените“ влизат в сблъсъка като фаворит, което се потвърждава и от коефициента на букмейкъра inbet от 1.55 за тяхна победа, докато този за „сините“ от Лондон е 5.25. Равенството бива оценено на 4.75. Време е двата отбора да направят и резултатен двубой, така че ставката от 1.43 за над 2.5 гола е удачен вариант.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.