ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Мюнхен и Манчестър ще бъдат разтърсени с реваншите в Шампионска лига

0
Ерлинг Халанд и Антонио Рюдигер
Реал Мадрид - Манчестър Сити, Ерлинг Халанд и Антонио Рюдигер (Снимка: БТА)

Направихме първата крачка към ½-финалите на Шампионската лига, след като вече знаем кои са и първите два отбора на тази фаза на турнира. Във вторник вечер видяхме страхотните победи на Борусия Дортмунд с 4:2 над Атлетико Мадрид и на Пари Сен Жермен срещу Барселона с 4:1 насред каталунската столица.

Време е обаче да разберем и кои ще бъдат останалите полуфиналисти в тазгодишното издание на надпреварата. В сряда предстоящ реваншите между Байерн Мюнхен – Арсенал (2:2) и Манчестър Сити – Реал Мадрид (3:3). Първите мачове предложиха истинска драма и зрелище, но без победител, така че сега очакваме от същото и всичко ще трябва да се реши днес.

Може ли Байерн отново да бъде „черната котка“ за Арсенал?

Не бива да бъде изпускана и минута от срещата в Бавария в сряда, когато Байерн Мюнхен посреща Арсенал на „Алианц Арена“ за реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига. Доста фенове на баварците притръпнаха, когато отборът на Томас Тухел изостана в резултата на „Емиратс“ преди седмица, но предпазливите гости впечатлиха и принудиха „артилеристите“ на свой ред да ги догонват през второто полувреме, за да се стигне до крайното 2:2.

Уикендът не беше много приятен за Арсенал, който претърпя първото си поражение във Висшата лига за 2024-а година, след като момчетата на Микел Артета бяха победени с 2:0 у дома от Астън Вила в неделя. Германските гиганти междувременно победиха Кьолн, но последвалият успех на Байер Леверкузен означаваше, че Байерн най-накрая предаде короната си в Бундеслигата. По този начин единственият възможен трофей остана само Шампионската лига, където баварците ще впрегнат всички сили. Арсенал пък преследва исторически резултат в сряда, след като са печелили само веднъж на „Алианц Арена“ и ще опитат да стигнат до полуфиналите в турнира за първи път от 2009-а година.

Домакините ще бъдат без наказания Алфонсо Дейвис, който получи третия си жълт картон през кампанията в Шампионската лига в северен Лондон. Канадецът вероятно ще бъде заменен от Рафаел Герейро. Аут за Байерн ще бъдат още Саша Боеи, Буна Сар, както крилата Серж Гнабри и Кингсли Коман поради контузии, но Лерой Сане се очаква да бъде във форма, въпреки че пропусна съботната победа над Кьолн. Хари Кейн пък отново ще води атаката, като Томас Мюлер ще запази мястото си зад капитана на Англия.

Арсенал няма сериозни кадрови проблеми, въпреки че има леко безпокойство относно състоянието на капитана Мартин Йодегор, след като той беше сменен принудително срещу Вила по неясни причини. Въпреки това, би било голяма изненада да видим норвежеца да пропусне мача в сряда, особено след като се върна към тренировки във вторник преди полета за Бавария. Юриен Тимбер би трябвало да е единственият отсъстващ играч за „топчиите“, като Габриел Мартинели, Жоржиньо и Такехиро Томиясу могат да получат и място в титулярния състав при определени обстоятелства.

Вероятен състав на Байерн Мюнхен (4-2-3-1): Мануел Нойер – Йосуа Кимих, Матайс де Лихт, Ерик Дайър, Нусаир Мазрауи – Конрад Лаймер, Леон Горецка – Лерой Сане, Томас Мюлер, Джамал Мусиала – Хари Кейн

Вероятен състав на Арсенал (4-3-3): Давид Рая – Такехиро Томиясу, Габриел Магаляеш, Уилям Салиба, Бенджамин Уайт – Кай Хавертц, Деклан Райс, Мартин Йодегор – Габриел Мартинели, Габриел Жезус, Букайо Сака

Натискът ще бъде върху Байерн, като се има предвид, че те ще играят пред собствена публика. Тази динамика може да бъде угодна за Арсенал, като Микел Артета вероятно ще се задоволи с това противникът да държи топката, а неговия тим да използва скоростта на контраатака. Габриел Мартинели може да има голяма роля в сряда, но бразилецът е в лоша форма, откакто се възстанови от проблем с крака. Той беше липсващото звено, когато Арсенал удържа Манчестър Сити в края на март.

И двата отбора ще изиграят нов напрегнат мач. Въпреки това, начинът, по който Арсенал избледня през второто полувреме в неделя срещу Вила, е повод за безпокойство, което повдига въпроса дали могат да удържат Байерн, който рядко не успява да спечели на собствен терен в Шампионската лига? Още повече, че в последните четири елиминационни сблъсъка между двата тима, победители винаги излизаха баварците.

Определено срещата ще бъде доста оспорвана и затова букмейкърът WinBet е поизравнил коефициентите. Този за победа на Байерн е 2.50, докато този за Арсенал е 2.77. Равенството, което ще означава най-малко продължения, се оценява на 3.65. Напълно възможно двата отбора да повторят случилото се в първия мач, така че гол/гол със ставка от 1.53 също е добър вариант за залог.

Зрелището отново е гарантирано на „Етихад“

Реал Мадрид и Манчестър Сити изиграха пореден трилър в испанската столица, като мачът завърши при невероятното 3:3. Автогол на Рубен Диаш и попадение на Родриго неутрализираха ранния гол на Бернардо Силва, но Федерико Валверде донесе крайния резултат през второто полувреме, след като Фил Фодън и Йошко Гвардиол на свой ред донесоха обрат за гостите. „Гражданите“ несъмнено си тръгнаха „Сантиаго Бернабеу“ по-щастливи от съперника си, но домакините днес знаят много добре на какво са способни „Лос бланкос“ в това състезание.

Рекордьорът по титли в Шампионската лига все още има добри шансове да продължи, макар че статистиката е срещу тях, когато играят на „Етихад“ – три последователни гостувания и три загуби. Поражението от миналия сезон с 0:4 в Манчестър пък все още е прясно в паметта на мадридчани, които ще се опитат да избегнат подобен сценарий и на свой ред да търсят реванш.

Наградата за победителя от двойката ще бъде място на полуфиналите в ШЛ. Ман Сити гони безпрецедентен втори пореден требъл и могат да се чувстват комфортно на своя „Етихад“. Отборът на Хосеп Гуардиола е непобеден през 2024-а година и се върна на върха в таблицата на Висшата лига през уикенда след пораженията на Ливърпул и Арсенал.

Реал Мадрид също води в класирането на Ла Лига, запазвайки своя аванс от осем точки пред Барселона преди „Ел Класико“ идната неделя, след като победи Майорка през уикенда. Въпреки очакваната титла в Испания, мнозина ще сметнат кампанията за разочароваща, ако отпанат от Шампионската лига още на този етап.

Наскоро Гуардиола имаше малка криза с контузени играчи в защита, но ситуацията се подобри значително преди реванша. Кайл Уокър и Нейтън Аке бяха на пейката през уикенда, като първият се очаква да се завърне в титулярния състав в сряда. Вратарят Едерсон също се върна в игра срещу Лутън, след като пропусна предишния един месец поради мускулна контузия. Родри, Джак Грийлиш, Бернардо Силва и Фил Фодън получиха почивката и бяха запазени свежи за гостуването на Реал.

Орелиен Чуамени, който отбеляза единствения гол при победата на „Лос бланкос“ Майорка, е наказан за мача тази вечер. Очаква се пък капитанът Начо Фернандес да си партнира с Антонио Рюдигер като централен защитник, тъй като Едер Милитао не е готов да започне в мача от първата минута, след като наскоро се завърна от контузия. Столичани остават също без дълготрайно контузените Тибо Куртоа и Дейвид Алаба.

Вероятен състав на Манчестър Сити (4-1-4-1): Едерсон – Кайл Уокър, Рубен Диаш, Мануел Аканджи, Йошко Гвардиол – Родри – Бернардо Силва, Кевин Де Бройне, Фил Фодън, Джак Грийлиш – Ерлинг Халанд

Вероятен състав на Реал Мадрид (4-3-1-2): Андрий Лунин – Ферлан Менди, Антонио Рюдигер, Начо Фернандес, Даниел Карвахал – Едуардо Камавинга, Тони Кроос, Федерико Валверде – Джуд Белингам – Винисиус Жуниор, Родриго

Както беше в полуфинала от миналия сезон, преобладаващо е усещането, че Реал Мадрид трябваше да спечели домакинския си мач, за да има шанс да преодолее мощта на отбора на Гуардиола. Докато съставът на Карло Анчелоти остава твърдо в сблъсъка, фактът, че реваншът е на „Етихад“, намалява шансовете му да стигнат до крайния успех.

Сити преодоля голямо препятствие, като победи Реал в Манчестър по пътя си към требъла миналата година и ще бъдат напълно уверени, че ще могат да го повторят и в сряда. Завръщането на Кайл Уокър е огромна новина за Гуардиола, който определено знае, неговият отбор е по-добра позиция да триумфират и да стигнат до полуфиналите.

Манчестър Сити влиза като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.64 срещу 5.00 за Реал Мадрид. Това е според букмейкъра WinBet, който е определил и ставка за равенство от 4.50. Попадения тук определено ще има отново, така че е резонно да се пусне на опцията над 2.5 гола с коефициент от 1.50.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.