ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

“Змията“ Интер знае как да хапе отровно и още изводи от дербито в Италия

0
Интер
Снимка: БТА

Интер спечели голямото дерби на Италия след триумф с 1:0 над Ювентус. С победата, дошла след автогол на Федерико Гати, „нерадзурите“ дръпнаха с 4 точки на върха в Серия А на първия си преследвач. „Змията“ има и мач по-малко от „Старата госпожа“ заради завоюваната през януари Суперкупа.

Дерби д`Италия всъщност далеч не доближи стандартите си и вината за това е в полето на Ювентус. Там основно бе и играта на „Джузепе Меаца“ в късната неделна вечер.

19-кратният първенец на Италия Интер наложи висока преса по целия терен и много често тройката централни защитници бе на около 40 метра от вратата си. Играчите на Симоне Индзаги не изневериха на стила си и с физика и комбинативност направиха ребуса за Юве почти нерешим.

С оглед липсите в състава на торинци (наказанията на смятаните за сигурни титуляри Николо Фаджоли и Пол Погба), доминацията на Интер в средата на терена не бе особено учудваща. Там „нерадзурите“ разполагат с някои от най-добрите играчи на позициите си като Николо Барела и Хакан Чалханоглу, плюс неостаряващия Хенрих Мхитарян.

Интер спечели мача и на още няколко места. Водачът в Серия А в нито един момент не бе истински заплашен от изравняване, а какви са причините за това – ще отговаря Масимилиано Алегри.

Атаката на Юве остана изолирана с единствен чист нападател Душан Влахович. Халфовата линия бе надиграна от тризъбеца Мхитарян-Барела-Чалханоглу. Защитата се пропука под напора на Лаутаро Мартинес и Маркус Тюрам и какво още…причини Интер на Юве.

Физическото присъствие на Маркус Тюрам

Маркус Тюрам вече е един от лидерите в състава на Интер, въпреки че акостира в Милано преди 6-7 месеца. Френският национал се превърна в пълноправен партньор на Лаутаро Мартинес на върха на атаката за кратко време. Срещу Юве Тюрам за пореден път демонстрира и че е готов за битки на най-високо ниво. Сблъсъкът с „бианконерите“ е поредният дерби мач, в който нападателят се представя много солидно.

Световният вицешампион бе с изключително силно физическо присъствие в наказателното поле и не само. 26-годишният Тюрам бе като скала в сблъсъците с по-лекия Данило и двете скали Федерико Гати и Глейсон Бремер. Рейдовете на Тюрам с топката неведнъж спечелиха много метри за Интер, а в комбинация с тях французинът спечели и много индивидуални сблъсъци с триото в отбрана на Юве. Експолизвността и мощта на сина на Лилиан Тюрам донесоха десетки беди за „черно-бялата“ отбрана.

Именно Тюрам спомогна и за автогола на Федерико Гати. Секунда преди топката да се отклони в тялото на италианеца, Бенжамен Павар опита акробатично изпълнение. Оттам насетне последва опитът на Тюрам да играе с топката – неуспешен. С доза късмет обаче кълбото се отклони в маркиралия гърба му Гати и влезе във вратата на Войчех Шчесни за 1:0. А този епизод реши и мача на практика.

Маркус Тюрам, Франческо Ачерби, Интер
Маркус Тюрам, Франческо Ачерби, Интер, (Снимка: БТА)

Блестящят Алесандро Бастони

Италианският национал Алесандро Бастони се превръща в негласния лидер на „черно-синята“ отбрана. Въпреки че е най-неопитният от триото с Франческо Ачерби и Бенжамен Павар, Бастони играе със самочувствието на европейския шампион от 2021 година и световния такъв от 2018. Тримата се допълват отлично, а през този сезон изглежда, че двамата крайни бранители в тройката на Интер – Бастони и Павар, са дори още по-освободени в предни позиции.

Усеща се вещината, с която Бастони и играе и доверието, което му се гласува от съотборници и треньори. Левичарят се справи отлично с набезите на торинския съперник и не позволи никакви опасности пред вратата на Ян Зомер. У Бастони я има необходимата за италиански защитник емоция, но е акумулирана в точните моменти. Такъв нюанс дойде в 83-ата минута – Бастони се намеси край тъчлинията и изкрещя към трибуната с фенове на Интер, обирайки овациите на целия стадион.

На трибуните на „Меаца“ бе и националният селекционер на Италия – Лучано Спалети. Гологлавият специалист със сигурност е видял блестящото представление от Бастони и се е усмихнал ехидно. Защото Евро 2024 чука на вратата, а Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи ги няма. На картата обаче е Алесандро Бастони.

Алесандро Бастони, Душан Влахович, Интер - Ювентус
Алесандро Бастони, Душан Влахович, Интер - Ювентус (Снимка: БТА)

Халфбековете на Интер взеха голям превес

Интер, Симоне Индзаги и 3-5-2 са най-хомогенната смес в Италия. Вероятно и в Европа интеристите не отстъпват почти никому. Е, миналия сезон само на Манчестър Сити.

За халфбековете в тази схема на Индзаги се е изписало и изговорило най-много. Федерико Димарко и Матео Дармиан се радваха на доверието на наставник в голямото италианско дерби на 4 февруари и определено не разочароваха. Двамата бяха изправени срещу доста различни опоненти в лицето на Андреа Камбиазо и Филип Костич. Но италианците от състава на Интер се справиха срещу сръбско-италианските си колеги от Юве.

Димарко бе активен, както обичайно. Левичарят отправи няколко хубави центрирания и дълги подавания, но уви, те не се увенчаха с гол за негово съжаление. От другата страна Дармиан тотално неутрализира Филип Костич. С изключение на 3-4 минути в началото на втората част сърбинът почти не се забелязваше на терена.

Матео Дармиан, Интер
Матео Дармиан, Интер (Снимка: БТА)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.