ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Защо софийският елит се разграничи от кандидатурата на Гонзо?

0
БФС пресконференция Георги Иванов
Снимка: БТА / BTA

Легендата на Левски – Георги Иванов, е един от седмината кандидатирани за шеф на БФС. Конгресът за креслото в Бояна е след точно 8 дни – на 15 март. Мястото, на което ще бъде определен новият предводител на футбола ни пък е хотел Маринела в столицата София.

Кандидатурата на Гонзо, както е известен някогашният нападател, бе издигната от аматьорски клуб от бургаска област. Впоследствие около този избор се обединиха още 4-5 тима, най-известният от които е втородивизионният Добруджа. Феновете на тима обаче се възпротивиха сериозно на този ход. Сред обявилите първоначална подкрепа за Гонзо е и един женски тим, което е любопитен факт.

На 6 март, вчера, Иванов инициира една от малкото си срещи с представители на клубовете в страната. Тя се състоя в София. Припомняме, че първата среща на Гонзо – тази в Бургас, бе белязана от доста комични моменти. Журналисти от местни медии бяха оставени извън залата, а така и никой от присъствалите не се осмели да каже как е протекло мероприятието. И след вчерашната среща в столицата думите бяха малко. Иванов за пореден път стана за смях с опитите си да обясни как е наредил няколко дипломи за средно и висше образование, при положение че в телевизионни интервюта признава как е учил едва до 7-8 клас. В края на миналия век, както и сега, осми клас е гимназиален етап на обучение. Успешното завършване гарантира единствено диплома за ОСНОВНО образование.

Георги Иванов - Гонзо
Георги Иванов-Гонзо (Снимка: БТА)

Огромен интерес привлече друг акцент от псевдосрещата на Гонзо със софийските клубове, организирана от зоналните съвети по думите на техническия директор на БФС. Няма елитен или втородивизионен клуб от столицата, присъствал на събитието. Левски, чиято легенда е Гонзо, ЦСКА, Славия, Локомотив София, ЦСКА 1948, Септември….никой не се е отзовал на поканата на Иванов (или зоналния съвет на столицата).

Какво може да означава това? Гонзо ще разчита само на аматьорски клубове? Някой крие, че ще гласува за него и не желае да се асоциира до конгреса? Бившият нападател на Рен няма шансове?

Никой софийски клуб няма да гласува за Гонзо

Подобен развой, в който никой столичен клуб не присъства на срещата на Гонзо говори само едно. Нито един от шестте възможни гласа на конгреса няма да отиде при Иванов. Подобна развръзка има доста логика. Славия има свой кандидат в лицето на Михаил Касабов, ЦСКА 1948 може да подкрепи близкия до клуба Петьо Костадинов. Септември, Локомотив София, ЦСКА и Левски още не са обявили фаворитите си, но феновете на последните три споменати тима желаят моментална промяна в управлението на българския футбол. Феновете не гласуват, ще кажат някои и са прави. В много случаи, за разлика от този в Добрич, привържениците навигират посоката на избора от клуба за шефове на професионални лиги и други управленски постове.

фенове на Добруджа с плакат за Гонзо
фенове на Добруджа с плакат за Гонзо (Снимка: Facebook)

ЦСКА има ясен фаворит, Левски не

Ситуацията с двата гранда е колкото интересна, толкова и почти ясна по отношение на Георги Иванов. В един идеален свят „сини“ и „червени“ ще имат много по-голяма тежест при избора на президент, но със сегашната система „1 клуб = 1 глас“ това е невъзможно. Разбира се, тежестта на двата родни колоса е огромна, както и на феновете им, и това кара и други клубове да се прикрепят към идеите от „Герена“ и „Армията“. Това обаче статистически не води до огромна промяна по посока никой от кандидатите.

Към момента изглежда, че ЦСКА ще подкрепи Димитър Бербатов за втори пореден път. Глас за Георги Иванов от 31-кратния шампион изглежда невъзможен. „Армейците“ не са дали ясни послания до написването на този текст, но може би още в следващите дни ще обявят официално своя фаворит за БФС.

Димитър Бербатов
Димитър Бербатов (Снимка: LAP.bg)

От Левски на няколко пъти заявиха, че ще изчакат всички кандидати и ще се запознаят с програмите им – едва след това ще дадат подкрепа. Вече са налице всички възможни изходи от вота на 15 март, но „сините“ не са обявили кого ще подкрепят и дали това ще е легендата на клуба Гонзо. Феновете на тима отдавна желаят промяна на ръководно ниво във футбола, но са разделени в мнението си за почти всички кандидати, включително техническия директор на БФС. Наскоро Иванов участва в специален клип за 110-ата годишнина на Левски, което може да бъде счетено за известен знак. Знак обаче е и отсъствието на Левски от срещата на Гонзо на 6 март.

Георги Иванов Гонзо
Георги Иванов Гонзо

Левски ще обърне вота си по подобие на октомври 2021 година

Дали в Левски са взели решение кого ще подкрепят на конгреса е мистерия. Дали Гонзо е скритият фаворит в синьо също. При последния избор през октомври 2021 година мажоритарният собственик на клуба Наско Сираков обяви своя глас на влизане в НДК (там се проведе конгресът тогава).

Сега също е възможен сходен сценарий, който да прехвърли вот към даден кандидат. До 12 октомври 2021 година от „синия“ лагер даваха послания, че търсят промяна в родната футболна централа. 40-годишното приятелство между Сираков и Борислав Михайлов обаче предопредели вота на 26-кратния шампион.

Наско Сираков
Наско Сираков (Снимка: LAP.bg)

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.