ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Започва нова ера в Арда

0
Станислав Иванов
Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda

Отборът на Арда се раздели със старши треньора Александър Тунчев, като причината не бе официално съобщена, но не е трудно да се предположи, че това са слабите резултати.

Кърджалийци започнаха пролетния полусезон с две загуби от Локомотив Пловдив у дома и от Левски в София, което означава, че вече са в серия от три поредни поражения в елита, след като отстъпиха и пред ЦСКА 1948 в Бистрица в последния си есенен мач.

Тези неудачи не само започнаха да отдалечават Арда от първите шест отбора, но го свалиха и на осмо място в класирането, след като бе изпреварен от Ботев Пловдив.

Така че предвид целите на клуба от Кърджали – класиране за плейофите в топ 6 или седмо място и участие в бараж за Лига на конференциите, раздялата сякаш изглежда неизбежна.

Остава впечатление, че Тунчев изглежда изчерпан за Арда и е много вероятно да е изпуснал и контрола в съблекалнята, щом отборът изведнъж се срина.

Александър Тунчев
Александър Тунчев

Фактите обаче показват, че Тунчев e имал сравнително успешен престой в Арда, който води в периода май 2022/февруари 2024.

Той води тима в 64 шампионатни мача, в които записа 29 победи, 14 равенства и 21 загуби, и спечели средно по 1.58 точки на мач.

През сезон 2022/2023 Сашо класира Арда на седмо място, което е второ най-добро клубно постижение в групата на майсторите.

Това позволи на Арда за първи път да играе бараж за Европа, който изгуби с 0:2 от Левски на стадион „Георги Аспарухов“.

По време на престоя на Тунчев в Кърджали, отборът реализира и впечатляващи трансфери, като продаде Лъчезар Котев и Светослав Ковачев съответно на руските елитна Химки и Ахмат Грозни и Химки.

През тази зима път Преслав Боруков бе трансфериран за солидна сума в португалския Маритимо, Мартин Стойчев, който бе взет под наем от Септември по настояване на Тунчев през миналото лято, премина в ЦСКА, а защитникът Умар Сако бе преотстъпен на руския елитен Ростов с опция за закупуване през лятото в договора.

Тунчев бе и този, който върна в България от САЩ един от най-големите ни таланти – Станислав Иванов, и след като нападателят заигра редовно при кърджалийци, не само стигна до националния отбор, но и повиши с пъти цената си и съвсем скоро се очаква Арда да го продаде срещу сериозна дума.

Станислав Иванов и Ангел Лясков
Футболистът на Арда Станислав Иванов в битка с Ангел Лясков от Локомотив Пловдив (Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda)

Наред обаче с тези позитиви за треньора, има и негативи, и те са свързани с резултатите срещу водещите клубове у нас.

Под ръководството на Александър Тунчев Арда така и не успя да постигне победа над Лудогорец, ЦСКА и Левски, а в 23-те мача, в които той води кърджалийци срещу отборите от първата шестица, те записаха само един успех и няколко престижни равенства.

Ето и баланса:

2002/2003: Лудогорец – Арда 1:1, Арда – Лудогорец 1:2, ЦСКА – Арда 3:0, Арда – ЦСКА 1:3, Левски – Арда 2:0 Арда – Левски 0:3, Арда – ЦСКА 1948 0:1, ЦСКА 1948 – Арда 1:0, Локомотив Пловдив – Арда 1:0, Арда – Локомотив Пловдив 5:0, Черно море – Арда 1:1, Арда – Черно море 2:2, Левски – Арда 2:0

2023/2024: Арда – Черно море 3:3у Черно море – Арда 1:0, Локомотив Пловдив – Арда 1:0, Арда – Локомотив Пловдив 1:2, Арда – Лудогорец 0:0, ЦСКА – Арда 0:0, Арда – Левски 0:0, Левски – Арда 4:0, Арда – ЦСКА 1948 0:3, ЦСКА 1948 – Арда 1:0

Сега след своевременната реакция на ръководството, която остави ерата на Тунчев в Арда приключи, ще се търси негов заместник, който да даде нещо по-различно на клуба.

Джалал Хюсеинов
Защитникът на Арда Джалал Хюсеинов в действие срещу Локомотив Пловдив (Снимка: Facebook.com/ПФК Арда / PFC Arda)

Той трябва по най-бързия начин да свали създалото се напрежение в отбора и да възстанови психологическата устойчивост, увереноста и самочувствието на играчите, за да ги върне на победния път, докато не е станало късно и кърджалийци не се загубили всички шансове за постигане на целите си през този сезон.

При положение че Арда е обезпечен във всяко едно отношение, шефовете едва ли ще бъдат затруднени с намирането на нов специалист, но все пак те са изправени пред тежък избор, тъй като от една страна времето ги притиска, а от друга не могат да си позволят да допуснат грешка и просто да назначат треньор, за да има Арда такъв.

Хубаво ще бъде, ако новият треньор има опит и визитка, с които да дава гаранции, че може да отговори на очакванията и да свърши работа.

Този двубой се явява и рубикон за кърджалийци, защото ако спечелят, те могат да доближат само на три точки шестия ЦСКА 1948, който има тежко гостуване на Лудогорец в Разград, и да покажат, че в тима няма миникриза.

Пирин, макар че 14-ти, е коварен съперник, тъй като стартира добре напролет, и след като затрудни максимално Левски, успя да спечели във Враца срещу пряк опонент в битката за оцеляване.

Но Арда пък ревъзхожда благоевградските „орлета“ с индивидуален и отборен потенциал, а и ще има подкрепата на своята публика, така че единствено от представянето на домакините ще зависи какъв ще бъде крайния изход от срещата.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.