ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Юнайтед може да си изпати тежко срещу Уигън

0
Шефилд Юнайтед - Манчестър Юнайтед
Снимка: БТА / BTA

Манчестър Юнайтед определено не прави запомнящ се сезона към момента. Отборът на Ерик тен Хаг е едва осми във Висшата лига, като е допуснал цели девет загуби от 20 двубоя, а още по-голямото разочарование дойде в Шампионската лига, където „червените дяволи“ бяха унизени, след като завършиха на последната позиция в групата си и отпаднаха изцяло от европейските клубни турнири. Юнайтед загуби общо 21 мача във всички турнири през 2023-а, което е най-големият брой поражения в историята на клуба за една календарна година от 1972-а насам.

Тен Хаг беше разкъсван от непрестанни критики в последните седмици и сериозно се заговори за неговото уволнение. С влизането на сър Джим Ратклиф и неговата компания INEOS в управлението на Ман Юнайтед се очаква да бъдат направени сериозни промени в структурата и работата на клуба, но по-скоро те ще случат през лятото, което означава, че и нидерландският мениджър сигурно ще запази поста си поне до края на сезона.

Сега за 20-кратния шампион на Англия предстои мач от третия кръг на турнира за Купата на Английската асоциация, който може поне малко да разсее напрежението и проблемите в отбора. „Червените дяволи“ гостуват на наглед лесен противник – заемащият 18-о място в Лига 1 (третото ниво на английския футбол) Уигън Атлетик. Мачът е в понеделник вечер от 22:15 часа, с който се слага край на основните срещи от третия кръг на ФА Къп, тъй като някои отбори ще трябва да преиграват двубоите си.

В исторически план Манчестър Юнайтед имат добър баланс срещу Уигън, след като са спечелили последните 18 от последните си 19 срещи срещу „латикс“. Единственият успех за Уигън дойде през април 2012-а година, когато точен беше Шон Малоуни. Дванадесет години вече бившето 40-годишното крило отново ще го видим тази вечер в действие, но този път край страничната линия, тъй като е мениджър именно на третодивизионния отбор.

Определено Манчестър Юнайтед е фаворит в срещата, което се потвърждава и от коефициента за победа от 1.22, който букмейкърът Palmas Bet дава на „червените дяволи“. Това обаче е турнирен мач и такъв във ФА Къп, където знаем, че много често се случват изненади и като нищо може да се стигне и до преиграване. По тази причина ставката за равенство е определена на 6.50.

Какво трябва да напрани Ман Юнайтед, за да избегне ново разочарование още в първия си мач за 2024-а година?

През седмицата отборът от „Олд Трафорд“ обяви, че удължава догорите на играчи като Виктор Линдельоф, Аарън Уан-Бисака и Ханибал Мейбри, но имаше и някои любопитни отсъстващи от списъка. Докато съдбата на Антони Марсиал отдавна е неясна, то към него сега се приъседини и сънародникът му Рафаел Варан, който има още 18 месеца от настоящия си контракт.

Несигурната ситуация обаче не трябва да отвлича вниманието от важното значение на Варан за отбора. След като се завърна от контузия, французинът беше една от малкото фигури на Юнайтед, които вдъхнаха някакво чувство на увереност заради представянето си през последните седмици. Изглежда едва ли не задължително Варан да играе, дори ако мениджърът Тен Хаг има достатъчно други опции в защита.

„Ясно е, че не сме последователни. Всеки път, когато казвам, че няма значение с какъв състав ще излезем, ние трябва да спечелим, но проблемът идва оттам, че всеки път трябва да правим рокади. Футболът е бърз, така че комуникацията трябва да става за част от секундата“, оплака се Тен Хаг след загубата с 1:2 от Нотингам Форест в края на миналата година.

Въпреки това, нидерландецът „сляпо“ се придържа към едни и същи играчи с надеждата за различни резултати. Това определено е лудост. Нагледен пример за това бразилското крило Антони, който има 23 последователни мача за Юнайтед във всички турнири без да вкара или асистира за попадение. Последният път, когато Антони повлия на резултата далеч от „Олд Трафорд“, беше в средата на април 2023-а година.

Антони

Обещаващото младо крило на Юнайтед Амад Диало най-накрая се завърна от контузия и замени Антони през второто полувреме при поражението от Форест и малко или много раздвижи атаката на отбора. Очакванията са, че ще бъде на линия и за мача тази вечер, като дори може да започне от първата минута.

Статичните положения са голям проблем за Ман Юнайтед този сезон

В рамките на четири минути на първото полувреме „червените дяволи“ бързо допусна от две статични ситуации два гола срещу Астън Вила на „Боксинг Дей“. Домакините изглеждаха объркани от необичайното позициониране на играчите без топка в крака на бирмингамци, но като цяло това е неприятна тенденция за Юнайтед през целия сезон. Отборът е допуснал седем гола от статични ситуации само във Висшата лига.

Мениджърът на Уитън Шон Малоуни отговаряше именно за тези положения, когато работеше като асистент на Роберто Мартинес с белгийския национален отбор. Това сега си ли проличава ясно сега и в работата му на „DW Стейдиъм“, след като само три отбора от Лига 1 са отбелязали повече голове от статични положения този сезон от Уигън (десет). Може би именно за тази част от играта Юнайтед трябва да внимава най-много.

Уигън ще се опита да наложи своето темпо на игра

Въпреки че Малоуни и Мартинес не бяха на едно и също мнение относно важността на т.нар. „мъртви топки“, испанският треньор твърдеше, че статичните положения са 50% от работата при завършващия удар, който вече идва от игрова ситуация.

Уигън имат свой собствен стил на игра в Лига 1. Те задържат топката за дълги периоди и търпеливо си проправят път в последната третина на терена, умишлено избягвайки всякакви свободни пространства за пробив. И все пак, Уигън не пресира високо, за да си върне притежанието още в последната третина на половината на съперника.

В началото на сезона темпото на Ман Юнайтед бе доста хаотично, а Тен Хаг опита да го промени като намали скоростта в движението на футболистите си, но това пък превърна играта на отбора в доста мудна и бавна.

Непредвидимият подход на Уигън е предпоставка за изненади от страна на „латикс“, но Юнайтед е в най-добра позиция, когато нападателят им получи пространство, което да превземе при транзицията. Ще бъде интересно да видим какъв подход ще предприеме този път Тен Хаг, за да може този път да се поздрави с положителен резултат.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.