Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Вълшебникът от Берое показа как се прави

0
Берое
Снимка: БТА

Отборът на Берое спечели първата си победа като гост през тази година, надделявайки с 1:0 над ЦСКА 1948 в Бистрица и тези три точки несъмнено ще повишат увереността и самочувствието на играчите на Хосе Луис Ачиари преди оставащите четири тежки мача от редовния сезон.

В тях беройци приемат двата пловдивски тима Ботев и Локомотив и гостуват в столицата на Локомотив и Левски, но след като са само на 5 точки от шестия и на четири от седмия, те вече имат възможност да постигнат нещо повече през това първенство, а не само да се стремят да завършат във втората четворка и да доиграят спокойно първенството с плейофите в нея.

Себастиан Вия
Себастиан Вия (Снимка: БТА)

За да финишира обаче Берое колкото се може по-нагоре, се иска постоянство в игрите и резултатите, но при всички случаи по-предно класиране за заралии не би трябвало да бъде мираж, особено, след като имат в състава си играч от калибъра на Себастиан Вия.

Дали той ще бъде определян като футболен магьосник, вълшебник или маестро, това е само една незначителна подробност, тъй като по-важното е, че предвид страхотните си качества колумбиецът закономерно започва да има и огромно влияние върху съотборниците си, въпреки че тази пролет не бе играл една година и още не си е върнал игровата практика.

И ако приемем, че Себастиан в момента е на 60-70 процента готов, представете си какво ще демонстрира, когато си върне оптималната форма.

Всъщност той загатна какво да очакваме от него с майсторските си отигравания срещу ЦСКА 1948, четири от които в рамките на около 15 минути – между 73-тата и 88-ата бяха наслада за окото и достойни за всеки футболен буквар.

Първо Вия на два пъти проби по изкусен начин отляво и достави страхотни пасове на съиграчи, но те не успяха да улучат вратата от добри позиции.

Впоследствие Себастиан отново се измъкна елегантно до тъча и след като счупи кръста на Реян Даскалов и бе фаулиран, само реферът си знае защо не изгони с втори жълт картон футболиста на домакините.

Шоуто на Вия обаче продължи. С елегантно поемане на топката той се освободи от „своя човек“ Даскалов, дръпна мощно и изведе Франсиско Политино на скорост сам срещу вратаря, за да последва победния гол.

Разбира се, през останалото време също Вия също блестеше с всяко докосване на топката, но аз давам тези четири ситуации за пример, за да стане ясно колко важно е за един отбор да разполага с такъв класен играч и лидер, какъвто без съмнение е Себастиан.

Берое
Берое (Снимка: Фейсбук, Берое)

Защото именно футболисти като него могат да решават мачове само с едно отиграване, да правят разликата и да накланят везните в полза на своя тим в хода на срещите, след като Господ е бил щедър към тях и им е дал футболен интелект и дарба, каквито много други нямат.

Себастиан Вия е от тези, специалните играчи, които са в състояние да накарат всеки съперник да се чувства неудобно на терена, при други обстоятелства щях да кажа, че около него Берое може да изгражда отбор за бъдещето. Виждайки обаче, че през всеки трансферен прозорец собственикът продава всеки, за който получи прилична оферта, че и дори за по-малко пари, отколкото може да вземе, за да погасява дългове, няма как да говоря за перспектива.

В момента, дори и на хората, които имат елементарна представа от футбол, им е ясно, че при таково голямо текучество след всеки полусезон боеспособен отбор, който да си постави и да преследва по-високи цели, няма как да бъде направен. Освен, разбира се, ако Ернан Банато не промени стила си на работа през лятото, но това няма как да го предположим и затова е редно на този етап да коментираме единствено факти.

В този ред на мисли, ако към днешна дата има нещо нещо сигурно, то е, че докато Себастиан Вия играе за Берое, не само феновете на клуба, но и естетите и неутралните любители на футбола ще изпитват удоволствие от неговите футболни спектакли и ще са доволни, че такъв квалитетен чужденец се подвизава на зеления правоъгълник в слабото ни иначе първенство.

Берое
Берое (Снимка: БТА)

А между впрочем край Вия цената си могат да повишат и други офанзивни футболисти, тъй като Себастиан не е егоист, а напротив, алтруист, и създава положения за съиграчите си.

Един от тях например – Вини Трибуле, също би тръгнал нагоре и би повишил цената си, тъй като е експлозивен и бърз, и подаванията на Вия към него биха му позволили да изпъква и да излиза на чисти позиции.

Само че и срещу шестия камерунецът не се включи като резерва със страст и хъс, и по всичко изглежда, че играе последните си мачове за заралии и раздялата е необратим процес. Очевидно е, че до чудо няма да се стигне и след като Вини не иска да подпише нов контракт, когато настоящия му изтече през лятото, ще напусне като свободен агент.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.