Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Време е! Голямото дерби на Манчестър ще разтърси футболния свят

0
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед
Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед (Снимка: Twitter.com/Premier League)

Английската висша лига предложи седем здрави двубоя в събота, в които видяхме драматични победи за Ливърпул и Астън Вила, а Тотнъм направи обрат в градското дерби с Кристъл Палас. В друг лондонски сблъсък Челси не успя да победи Брентфорд.

В неделя обаче предстои нещо голямо на „Етихад“. Шампионът Манчестър Сити приема Манчестър Юнайтед в опит да намали изоставането от лидера Ливърпул. Междувременно, Юнайтед все още таи надежди за класиране в Топ 4, въпреки загубата от Фулъм преди седмица.

Определено дербито на Манчестър е мачът не само на деня, но и на уикенда, днес има още една среща, на която трябва обърнем внимание – Бърнли, който отчаяно се нуждае от точки, посреща коравия тим на Борнемут.

Кръгът завършва в понеделник вечер, когато последният в класирането Шефилд Юнайтед посреща вдъхновения Арсенал.

Бърнли – Борнемут, 15:00 часа

Андони Ираола записа първата си победа във Висшата лига като наставник на Борнемут чак в десетия двубой начело на „черешките“ именно срещу Бърнли. Очевидно сега испанецът ще се надява на нови три точки срещу тима на Венсан Компани, тъй като Борнемут няма успех досега през 2024-а година в шестте си мача в първенството. Тази лоша форма върна отбора към дъното, като отборът от южния бряг е на осем точки от опасната зона.

Въпреки това, Бърнли продължава да се бори през целия сезон. Новаците записаха само пет точки у дома през кампанията, което е най-лошият показател в дивизията по отношение на домакинските двубои. Последната победа за Компани и компания бе на 23 декември миналата година, като те заемат предпоследната 19-а позиция, на цели 11 точки от спасението, което вече започва да изглежда като мираж.

Букмейкърът Betano не смята да си прави експерименти и залага за победа на Борнемут с коефициент от 2.05, докато този за Бърнли е 3.60. Равенството е оценено на 3.50.

Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед, 17:30 часа

Манчестър Сити ще се опита да направи нова важна крачка в битката за титлата във Висшата лига, когато приеме своя голям градски съперник Манчестър Юнайтед в неделя на „Етихад“. Една от най-големите срещи всеки сезон в първенството ще бъде гледано от милиони по целия свят, като шансовете за успех на домакините са доста по-големи.

И двата отбора участваха в екшъна за ФА Къп в средата на седмицата, като Манчестър Сити разби Лутън Таун с 6:2, а Манчестър Юнайтед се нуждаеше от късен победен гол, за да надвие Нотингам Форест. „Червените дяволи“ не могат да си позволят много грешки в шампионата, ако искат да се класират за Шампионската лига, но отборът на Ерик тен Хаг отново е засегнат от контузии на ключови играчи. Победата на Сити с 3:0 на „Олд Трафорд“ по-рано този сезон не беше нищо друго освен разходка в парка за „гражданите“ и е очевидна голямата разлика между двата клуба от Манчестър.

Мениджърът на гостите Ерик тен Хаг определено трябва да промени курса след поражението у дома от Фулъм миналата седмица, ако неговият тим иска да избегне още една загуба днес. Тимът му заема шестата позиция към момента и изостава с 11 от четвъртия Астън Вила. Отборът на Хосеп Гуардиола пък премина през своите трудности по-рано през сезона, но сега отново започна да реди победа след победа, макар че в последните си три двубоя във Висшата лига вкара само три попадения. Разгромът на Лутън в средата на седмицата обаче беше напомняне за това какво могат да направят „гражданите“, когато са в настроение. Докато Юнайтед би се задоволил с равенството, Сити се нуждае от три точки, за да гарантира, че ще поддържа темпото на Ливърпул преди решаващото си гостуване на „Анфийлд“ следващата неделя. В момента разликата е четири точки между двата отбора на върха в полза на „червените“.

Пред Гуардиола има само две въпросителни преди дербито. Джак Грийлиш отново получи контузия при успеха над Лутън, след като току-що се бе завърнал след проблем със слабините. Едва ли английският национал ще може да играе срещу Манчестър Юнайтед, докато Йошко Гвардиол остава под въпрос. Въпреки че хърватинът тренира със своите съотборници в дните преди срещата, очакванията са, че един измежду Мануел Аканджи и Нейтън Аке ще стартира като ляв бек.

Много по-сериозни са проблемите за Тен Хаг, чийто отбор бе ударен от редица контузии. „Червените дяволи“ ще гостуват на „Етихад“ без Лисандро Мартинес, Люк Шоу, Аарън Уан-Бисака, Антони Марсиал, Мейсън Маунт, Тайрел Маласия и Расмус Хойлунд. При успеха над Нотингам през седмицата Бруно Фернандеш бе видян да накуцва, но едва ли това ще му попречи да изведе отбора в неделя следобед. Предвид проблемите на дясното крило с Антони и Амад Диало, които не са във форма, Тен Хаг може да избере схема от 4-3-3, което означава, че ще видим именно Фернандес отдясно.

Манчестър Сити стигна до победа с 3:0 на „Олд Трафорд“ по-рано през кампанията и показа моща си срещу Лутън преди няколко дни. Манчестър Юнайтед е в много по-добро положение сега, отколкото беше при загубата през октомври, но контузиите може да окажат влияние в борбата им за място в Топ 4. С отсъствието на ключови играчи и с факта, че някои футболисти ще играят не нетипични за тях позиции, днешния мач може да се окаже лесна задача за отбора на Гуардиола. Шампионите са почти в пълен състав и би трябвало да се възползват максимално от неприятната ситуация при съперника.

Няма да е изненада да кажем, че букмейкърът Betano е сигурен в победата на Ман Сити с коефициент от 1.30 срещу 9.25 за Ман Юнайтед. Ставката за равенство пък е от 5.80. Попадения тук едва ли ще липсват, така че коефициентът от 1.37 за над 2.5 гола е доста привлекателен.

Шефилд Юнайтед – Арсенал (понеделник, 4 март, 22:00 часа)

Запътилият се обратно към Чемпиъншип Шефилд Юнайтед приема претендентът за титлата Арсенал в понеделник вечер, с което ще бъде сложен край на 27-ия кръг във Висшата лига.

Разликата между двата клуба по отношение на резултати и ресурси е толкова голяма, че мениджърът на „остриетата“ Крис Уайлдър призна: „Опитваме се да си представим като мач за Купата”. Това може да не е най-добрият съвет за отбор, който беше изхвърлен от Карабао Къп от третодивизионния Линкълн Сити, но Уайлдър определено трябва да опита нещо различно.

Разликата в момента до спасителното зона е 11 точки и спасението изглежда почти невъзможно. Може само да отбележим, че Шефилд е получил повече червени картони (четири), отколкото победи (три) е постигнал през сезона до момента. За сравнение Арсенал направи безупречен старт в първенството през 2024-а година, като спечели всичките си шест мача с впечатляваща голова разлика от 25:3.

Крис Уалдър има доста проблеми преди двубоя по отношение на състава. Мейсън Холгейт получи червен картон при тежката загуба с 0:5 от Брайтън преди два двубоя, за което бе наказа за три срещи, което автоматично го изключва за сблъсъка с „артилеристите“. Аут до края на сезона пък са Макс Лоу и Рийс Норингтън-Дейвис. Джон Игън се е близо до завръщане, но това няма да се случи срещу Арсенал, докато Крис Башам все още се възстановява, след като счупи глезена си през октомври. Камерън Арчър едва ли ще се появи отново на терена преди международната пауза през март, а Енис Бен Слиман все още има проблем в бедрото. Лъч светлина обаче може да бъде завръщането на Бен Бреретон Диас и Джордж Балдок.

Мениджърът на лондончани Микел Артета разкри, че Томас Партей ще бъде част от състава за мача в понделник. Националът на Гана беше извън терена заради проблем с подколянното сухожилие от октомври, но се върна към тренировки миналия месец. И двамата крайни защитници Олександър Зинченко и Такехиро Томиясу обаче не са на 100% сигурни, че ще бъдат готови за тази среща. Украинецът се бореше с контузия на прасеца през последния месец, докато Томиясу все още не е е играл за „топчиите“ след завръщането си от задълженията с родината си Япония на Купата на Азия по-рано тази година. Юриен Тимбер пък постепенно се приближава към завръщането си, но все още е в ранен етап от възстановяването си от тежката си контузия в коляното, получена още в първия ден на сезона.

Арсенал е вкарал повече голове във Висшата лига през тази календарна година (25), отколкото Шефилд Юнайтед е отбелязал през цялата кампания до момента (22). „Остриетата“ лесно допускат голове у дома, като в последните два домакински двубоя в първенството допуснаха безответните десет попадения. Ще бъде интересно дали Шефилд ще може да удържи за дълго време отборът в най-добра форма в Европа за цели 90 минути, което едва ли обаче ще бъде по силите на Уайлдър и компания. Ако „остриетата“ се пропукат рано, това може да е още една болезнена за тях вечер.

Определено Шефилд е абсолютен аутсайдер в този двубой, което се потвърждава и от коефициента на букмейкъра Betano15.50, докато този за Арсенал е едва 1.19. Равенството е оценено на 7.10. Попаденията и тук няма да бъдат мираж, макар и те да бъдат почти сигурно само в едната врата, така че коефициентът от 1.45 за над 2.5 гола е чудесна опция.

Програма и резултати на мачовете от 27-ия кръг на английската Висша лига:

Събота, 2 март:

Тотнъм Хотспър – Кристъл Палас 3:1

Нотингам Форест – Ливърпул 0:1

Нюкасъл Юнайтед – Уулвърхемптън Уондърърс 3:0

Фулъм – Брайтън & Хоув Албиън 3:0

Евертън – Уест Хем Юнайтед 1:3

Брнтфорд – Челси 2:2

Лутън Таун – Астън Вила 2:3

Неделя, 3 март:

15:00 часа | Бърнли – Борнемут

17:30 часа | Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед

Понеделник, 4 март:

22:00 часа | Шефилд Юнайтед – Арсенал

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.