ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Дер Класикер приковава погледите на футболна Европа

0
Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд
Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд (Снимка: Twitter.com/SKOR.id)

Международната пауза ни даде глътка свеж въздух, с който да презаредим батериите за финалните мачове от сезона в клубните първенства. С други думи германската Първа Бундеслига също се завръща с двубоите от новия 27-и кръг.

Този път обаче ще имаме малко отклонение от традицията, тъй като в петък няма да наблюдаваме мач от шампионата, но за сметка на това в събота и неделя ще се насладим на здрави сблъсъци.

Без допълнителни уговорки, най-чаканият мач е този в съботната вечер, когато Байерн Мюнхен посреща големия си опонент Борусия Дортмунд в поредното издание на Дер Класикер. За разлика от други пъти, този мач няма да бъде с цената на титла.

Какво обаче ни очаква по терените в Германия през уикенда, нека разберем!

РБ Лайпциг – Майнц 05 (събота, 30 март, 16:30 часа)

Задачата пред „червените бикове“ е ясна – класиране за Топ 4. Към момента тимът на Марко Розе е пети в таблицата, като изостава само с точка от четвъртия Борусия Дортмунд. Домакините ще влязат в сблъсъка определено мотивирани на гърба на трите поредни победи в първенството, но място за отпускане няма. Преди паузата Лайпциг разби друг борещ се за оцеляването си тим в лицето на Кьолн с 5:1.

Сета на „Ред Бул Арена“ пристига Майнц, който към момента заема 16-ата позиция, която дава право на плейоф за оставане. Разликата с първия под чертата Кьолн обаче е само точка. От началото на новата година тимът на Бо Хенриксен записа едва две победи, които дойдоха именно под ръководството на датчанина, като в последния кръг бе надигран Бохум с 2:0, така че повод за лек оптимизъм ще има и в лагера на гостите.

Кадровите проблеми за Марко Розе преди сблъсъка са свързани единствено с Амаду Хайдара, който е наказан за натрупани жълти картони. Под въпрос е Лукас Клостерман, но се очаква поне да попадне в групата. По-сериозни са липсите в състава на Майнц, където Хенриксен няма да може да разчита на контузените Нелсон Вайпер и Максим Лайч, както още на наказания Доминик Кор и на Щефан Бел, който е болен.

Фаворит в сблъсъка си е РБ Лайпциг, който получава от букмейкъра Palms Bet коефициент за победа от 1.41, докато този за Майнц е 7.50. Равенството е оценено на 5.00.

Байер Леверкузен – Хофенхайм (събота, 30 март, 16:30 часа)

Устремен към първа историческа титла от Бундеслигата, Леверкузен приема коравия тим на Хофенхайм. Момчетата на Шаби Алонсо обаче са истински доминант през този сезон и продължават борбата си на три фронта, а серията му от двубои без загуба вече набъбнаха до 38! „Аспирините“ имат повече от комфортен аванс от 10 точки пред Байерн на върха и с всеки изминал кръг изглежда, че само някакво свръхестествено чудо ще им отнеме голямата мечта. В последните часове се появиха информации и, че самият Алонсо ще откаже предложенията на баварците и Ливърпул, за да остане в Леверкузен и през следващия сезон.

Нека да кажем обаче малко и за Хофенхайм, който таи надежда, че може да стигне до европейски футбол. Понастоящем тимът на Пелегрино Матарацо е осми и изостава със седем точки от шестия Айнтрахт Франкфурт. „Сините“ обаче не са в добра форма, като от началото на годината записаха едва две победи, а в момента са в серия от две поредни загуби. А гостуване на „БайАрена“ в този момент изглежда като един от най-лошите сценарии в момента за Хофе.

Шаби Алонсо няма да може да разчита за тази среща на контузените Артур и Есикиел Паласиос, докато Виктор Бонифейс и Йонас Хофман ще бъдат под въпрос. В състава на Матарацо пък Мергим Бериша и Марко Джон лекуват травми, а Джон Антъни Брукс е наказан. Състоянието на Гриша Прьомел и Денис Гайгер пък ще се решава в последния момент.

Тук букмейкърът Palms Bet залага на сигурното – победа за Байер Леверкузен с коефициент от 1.25 срещу 10.00 за Хофенхайм. Ставката за „хикс“ е определена на 7.00.

Айнтрахт Франкфурт – Унион Берлин (събота, 30 март, 16:30 часа)

Вече доста дълго време „орлите“ са се закрепили на шестата позиция и не я пускат. Естествено, тя дава право на участие в турнира Лига на конференциите догодина, а кандидати за тази позиция ен липсват. Най-близко до Айнтрахт в момента е Аугсбург, който изостава с пет точки, така че възпитаниците на Дино Топмьолер имат задача да удържат мястото си до края на кампанията. „Орлите“ бяха в серия от пет поредни мача без поражение, преди да отстъпят с 1:3 в гостуването си Борусия Дортмунд точно преди паузата.

Унион пък прекара този сезон в долната половина на таблицата, като дори на моменти беше и в дъното. След идването на Ненад Биелица резултатите на столичани се подобриха и те изковаха добър аванс от девет точки пред 16-ия Майнц, така че мога да дишат една идея по-спокойно. Това обаче не бива да ги залъгва и ще бъдат пределно мотивирани да завършат силно разочароващата кампания, в която играха за първи път в историята си в групите на Шампионска лига. Преди пауата Унион удари Вердер с 2:1 у дома.

Топмьолер ще трябва да прави известни промени по състава заради отсъствието на ключови футболисти. Жан Баоя, Саша Калайджич, Мехди Лун и капитанът Себастиан Роде са контузени, а Аурелио Бута е наказан. В тима на гостите от Берлин аут за тази среща ще бъдат лекуващите травма Якоб Буск и Яник Хаберер, докато Андраш Шафер ще пропусне двубоя заради натрупани картони.

Айнтрахт получава доверието на букмейкъра Palms Bet, а коефициентът за негова победа е 2.05, докато този за Унион е 3.75. Равенството тук се оценява на 3.50.

Борусия Мьонхенгладбах – Фрайбург (събота, 30 март, 16:30 часа)

Това е един от сблъсъците, който противопоставя два от отборите в средата на класирането. Гладбах е 12-и и с девет точки преднина пред 16-ия Майнц, докато Фрайбург е девети и има все още шансове да се добере до зона Европа, след като шестия Айнтрахт е на седем пункта към момента.

„Жребчетата“ не правят много запомняща се кампания, като резултатите под ръководството на Херардо Сеоне го показват. От началото на тази година отборът има едва два успеха от десет мача, като в последните си три няма победа.

Фрайбург също не е във форма. Тимът на Кристиан Щрайх, който обяви, че ще напусне поста на старши треньор след края на сезона, отпадна от Лига Европа след тежка загуба с 0:5 от Уест Хем, а точно преди паузата отстъпи и с 2:3 от Леверкузен. От лятото новия наставник на отбора ще бъде 38-годишният Юлиан Шустер, който игра във Фрайбург между 2008-а и 2018-а година, като дори беше и капитан на тима.

Под въпрос за срещата в събота за Борусия са Томаш Чванчара и Алесан Плеа, докато за гостите Ноа Вайсхаупт и Даниел-Кофи Киере лекуват травми, а Кенет Шмидт е с коремно неразположение.

Леко предимство с коефициент за победа от 2.33 от букмейкъра Palms Bet тук получава Гладбах. Ставката за успех на Фрайбург е 3.00, а за равенство – 3.60.

Вердер Бремен – Волфсбург (събота, 30 март, 16:30 часа)

Един срещу друг се изправят два от отборите в най-лоша моментна форма. Вердер влиза в този сблъсък от десетата позиция, на гърба на три поредни загуби и общо четири мача без успех. Това обаче е нищо в сравнение с техния опонент.

Волфсбург пък е един от двата отбора, заедно с последния Дармщат, които нямат победа от началото на 2024-а година. Последният успех за тима от „Фолксваген Арена“ датира от 16 декември, след който негативната серия на „вълците“ наброява вече 11 двубоя, включително и три поредни загуби. Това, съвсем естествено, доведе и до уволнението на Нико Ковач, който по време на паузата бе заменен от бившия треньор на РБ Лайпциг и Саутхемптън Ралф Хазенхютъл. В момента отборът е на 14-о място и има преднина от само шест точки пред зоната за плейоф.

Треньорът на „бременските музиканти“ – Оле Вернер, има доста кадрови проблеми за решаване. Контузени са Давид Ковнацки, Марко Фридъл и Никлас Щарк, докато наказани са Мичел Вайзер, Сене Лайнен и Йенс Стаге. За „вълците“ аут за сблъсъка са Лукас Нмеча заради разтежение и Патрик Вимер, който е санкциониран заради натрупани жълти картони.

Букмейкърът Palms Bet определя този сблъсък като най-оспорвания за съботния ден и затова коефициентите са така изравнени. Този за победа на Вердер е 2.85, а за Волфсбург – 2.42. „Хиксът“ тук се оценява на 3.60.

Дер Класикер: Байерн Мюнхен – Борусия Дортмунд (събота, 30 март, 19:30 часа)

Време е за голямото дерби на Германия! Тази събота Байерн Мюнхен приема Борусия Дортмунд на „Алианц Арена“. Въпреки това, за разлика от последните сезони, този сблъсък не изглежда да носи същото очакване и вълнение.

С Байер Леверкузен на десет точки пред баварците на върха в таблицата на Бундеслигата и забележителните 20 точки пред „жълто-черните“ за първи път от много време, това ще бъде един по-различен мач. Залогът обаче е също толкова голям и за двата състава, най-вече за честта на двата гранда.

Докато Байерн и Дортмунд не успяха да се справят с Леверкузен през сезона, в Шампионската лига и двата тима летят високо, след като се класираха за четвъртфиналите на надпреварата. Заради добрата форма им в турнира се очаква Бундеслигата да получи допълнително пето за догодина в Шампионската лига.

Това е отлична новина за Дортмунд, който почти сигурно ще се класира отново за надпреварата, намирайки се с десет точки пред Айнтрахт Франкфурт на шестото място. Това обаче не е нещо, на което те ще искат да разчитат. Ето защо за „жълто-черните“ всеки мач от сега до края на сезона е задължителен за победа, тъй като имат само точка пред РБ Лайпциг. Въпреки това, с три поредни победи в лигата, „вестфалци“ изглежда намират своята форма и ще се опитат да я продължат и в Бавария.

Старши треньорът Един Терзич няма да може да разчита за този сблъсък на наказания Марсел Забитцер, както и на контузения Рами Бенсебайни. Под въпрос остават вратарят Грегор Кобел, който е болен, и нападателят Себастиан Алер.

В Байерн, както стана ясно, не остана кой знае за какво да се борят освен в Шампионската лига. Все пак, докато има шанс и за Бундеслигата, баварците няма да се предадат. Очаква се Леон Горецка, да заеме мястото на болния Александър Павлович, който остава под въпрос за двубоя поради възпаление на сливиците.

Малко вероятно е обаче Мануел Нойер да бъде на разположение на Томас Тухел, което означава, че Свен Улрайх ще получи шанс да бъде титуляр за първи път от края на октомври. Освен това се очаква Йошуа Кимич отново да играе на десния бек, след като Саша Бое все още се възстановява от разкъсване на сухожилието. Въпреки това, като по-положителна новина за Байерн ще бъде наличието на Кингсли Коман и Нусаир Мазрауи, които ще се върнат на пейката за сблъсъка в събота вечерта.

Може би, като най-голям проблем, може да бъде отсъствието на голмайстора Хари Кейн, който се включи само в части от тренировката на Байерн, след като нарани глезена си при победата над Дармщад с 5:2 на 16 март. Така и той ще бъде под въпрос до последно.

Байерн обаче ще има необходимия арсенал, за да търси успешен развой на мача. Мюнхенският гранд е реализирал 27 гола в последните си седем срещи с този съперник и не е губил дербито от 2019-а година в мач за Суперкупата на Германия. Борусия за последно спечели двубой от Бундеслигата на стадион „Алианц Арена“ през 2014-а година, когато начело на двата тима бяха Хосеп Гуардиола и Юрген Клоп, но отборът от Дортмунд също се нуждае от трите точки заради битката за място в топ 4, която дава право на участие в групите на Шампионската лига през следващия сезон.

Байерн влиза като фаворит в сблъсъка, а коефициентът за негова победа е 1.44, определен от букмейкъра Palms Bet. Ставката за успех на Борусия Дортмунд е 6.00, а за равенство – 5.50. Както обичайно, попадения в това дерби не липсват, така че опцията за залог от над 3.5 гола с коефициент от 1.62 не е за изпускане.

Програма за мачовете от 27-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Събота, 30 януари:

16:30 часа | РБ Лайпциг – Майнц 05

16:30 часа | Байер Леверкузен – Хофенхайм

16:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – Унион Берлин

16:30 часа | Борусия Мьонхенгладбах – Фрайбург

16:30 часа | Вердер Бремен – Волфсбург

19:30 часа | Байерн Мюнхен – Борусия Дортмунд

Неделя, 31 март:

16:30 часа | Аугсбург – Кьолн

18:30 часа | Щутгарт – Хайденхайм

20:30 часа | Бохум – Дармщат

Очаквайте в неделя превю и за последните три мача от кръга в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.