ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Време е в ЦСКА да спрат с извиненията

0
Тобиас Хайнц ЦСКА
Снимка: Владимир Шоков/БТА (ПБ)

„Истинска история. В началото на сезон 2009 година на бейзболния отбор Минесота Туинс мениджърът Рон Гардинхайър открива на бюрото си бележка от своя първи бейзман, звездата Джъстин Морно. В нея пише: „Гарди, вчера след тренировката забравих да пробягам спринтовете; глобявам се.“ До бележката лежи стодоларова банкнота.“, из книгата „Без повече извинения“ на Сам Силвърстайн.

След вчерашната загуба на ЦСКА от Сепси (0:2) беше хубаво Иван Турицов да бъде смирен. Реакцията му е неадекватна. Вероятно той никога не се е самоглобявал със 100 лева, подобно на Джъстин Морно. Но пък е скачал на обиждащи го „червени“ фенове. Да, те не постъпват правилно като изливат гнева си към собствен играч, но капитанът на ЦСКА няма право да губи нервите си и да скача на публиката. 

Последва извинение в социалните мрежи. Малко като в детската градина – буташ другарчето в локвата и след това обявяваш пред възпитателката: „Не беше нарочно!“, а това автоматично оневинява извършеното от теб. Щеше да е хубаво Иван да се самоглоби, но манталитетът у нас е друг. Малко след изпуснатата от него дузпа срещу ЦСКА 1948 (1:1) го видяхме на море с играч именно на този отбор и друг негов колега от Лудогорец. Смееше се и позираше от някой роден тузарски плаж. През това време привържениците на ЦСКА още преживявяха изпуснатата титла, а със сигурност някои все още не са я преглътнали.

ЦСКА Тибо Вион Брадли де Нойер Иван Турицов Амос Юга

Преди време Иван си изкара червен картон срещу Зоря Луганкс в Запорожие, а тъкмо „червените“ бяха в подем и редяха ситуациите си за гол. Излишно е да припомняме мача с Рома на „Олимпико“ (1:5), където всяко нападение на „вълците“ минаваше през неговата зона. По резултата съдим, че е било доста успешна стратегия. Е, Турицов не греши за първи път у нас или в Европа, но пък повечето фенове свикнаха да му прощават лесно… защото е единственият българин в състава и е „наше момче“. Едно извинение във „Фейсбук“ и всичко е постарому. При изпуснатата дузпа напрежението било повече, преди това просто не сме имали ден. 

Турицов обаче далеч не е единственият „цар на извиненията“ в ЦСКА.

Примерът отдавна е даден от началниците, като преди време Стойчо Стоилов след всеки мач обясняваше как заговорът между съдии, БФС и останалите отбори е виновен на „червените“. Да, имало е скандални отсъждания, но пусти извинения… С подобна реторика говореше и Стойчо Младенов, за когото първо беше въпросният заговор, после яйцата не ставаха да се направи омлет, а пък преди това кратък бил периодът за адаптация. Все космосът е крив.

Излишно е да изреждаме всички извинения, които се чуха последните години в Борисовата градина. На всякакви теми. Няма ли да е по-добре веднъж завинаги просто да се поеме отговорност? Нека се започне със самоглобяването като Джъстин Морно. Образно казано. Когато има грешка, да се вземе бележка. Прошка ще има, „червеният“ фен се е нагледал на какво ли не през годините.

цска сепси
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.