Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Висша лига се завръща с цели осем здрави сблъсъка

0
Андре Онана и Скот Мактоминей
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Андре Онана и Скот Мактоменей (Снимка: БТА)

Големият футбол е отново тук! След две седмици пауза заради международните е време отново да се завърнем по местните първенства, а там определено изпъква английската Висша лига. През уикенда ще се изиграят поредните десет мача от новия 30-и кръг. Навлизаме в решителната фаза от сезона, където всяка малка грешка може да се окаже фатална.

В съботния ден ще наблюдаваме цели осем двубоя от първенството, като участие ще вземат отбори като Нюкасъл, Уест Хем, Тотнъм, Челси, Астън Вила и Манчестър Юнайтед. В неделя програмата ще продължи с още две срещи, когато на сцената излизат трите претендента за титлата – Ливърпул, Манчестър Сити и Арсенал, като последните два тима играят един срещу друг на „Етихад“, което определено може да се нарече и мач №1 на уикенда.

Всичко по реда си, а сега е време да видим какви ни очаква първо в събота!

Нюкасъл Юнайтед – Уест Хем Юнайтед, 14:30 часа

Действията във Висшата лига се подновяват след международната пауза през март със здрав сблъсъка между Нюкасъл и Уест Хем. И двата отбора се опитват да си осигурят участие в европейските клубни турнири за следващия сезон.

„Свраките“, които бяха засегнати от тежки контузии през последните две седмици, правят доста по-разочароваща кампания, спрямо предната и са на десето място с десет оставащи мача до края. Уест Хем е в по-силна позиция, когато става въпрос за класиране за Лига Европа, като е седми и само на три точки зад шестия Манчестър Юнайтед.

Нюкасъл беше ударен от контузии през целия сезон и не изглежда краят да е близо. Международната пауза наложи Свен Ботман да се подложи на операция за възстановяване на увредена предна кръстна връзка, което означава, че нидерландският защитник ще отсъства между шест и девет месеца, докато Луис Майли вероятно ще бъде аут около шест седмици, след като има проблем с гърба си. Жоелнтино, Калъм Уилсън и Ник Поуп все още са далеч от възстановяването си, докато Тино Ливраменто и Харви Барнс има шанс да се завърнат поне в групата. Същото важи и за Киърън Трипиър, които дори може да се завърне в титулярния състав.

Мениджърът на „чуковете“ – Дейвид Мойс, все още не знае дали ще разчита на Мохамед Кудус, който има проблем с коляното и пропусна мачовете на Гана. Максуел Корне потенциално може да се възстанови от проблема си в подколянното сухожилие, докато има опасения и за състоянието на Емерсън Палмиери. Бившият защитник на Челси обаче трябва да бъде наличен. Единственият със сигурност отсъстващ за Уест Хем този уикенд е мексиканският полузащитник Едсон Алварес, който е наказан.

Тъй като и двата отбора все още се борят за нещо във Висшата лига, има потенциал това да бъде забавен сблъсък в английския североизток. „Свраките“ продължават да „куцат“ както на терена, така и извън него заради многото травми. Това да шанс на отбора Дейвид Мойс да окаже натиск върху домакините от самото начало и предвид сериозните им проблеми, лондончани може посегнат и към трите точки. Нюкасъл обаче няма да се даде лесно, така че с очакват няколко гола и страхотна атмосфера на „Сейнт Джеймсис Парк“.

„Джордитата“ са фаворити в сблъсъка, според букмейкъра WinBet, който им дава коефициент за победа от 1.83, докато този за „чуковете“ е 3.95. Равенството бива оценено на 4.15. Добра опция тук изглежда да се играе и гол/гол с коефициент от 1.53.

Тотнъм Хотспър – Лутън Таун, 17:00 часа

Битката на Тотнъм за класиране в Шампионската лига продължава в събота следобед, когато те приемат застрашения от изпадане Лутън Таун. Отборът на Ангелос Постекоглу загуби тежко с 0:3 от Фулъм преди международната пауза през март, като това бе едно най-лошите му представяния за сезона, но все още може да се изравни по точки с опонента си за Топ 4 Астън Вила с победа над „шапкарите“.

Отнемането на четири точки от актива на Нотингам Форест постави Лутън в по-добра позиция в борбата им за оцеляването в елита. Тимът ва Роб Едуардс обаче е само на една точка над опасната зона и трябва да свърши много работа преди края на кампанията.

Голямото притеснение на Постекоглу е контузията на Мики ван де Вен, който пропусна загубата от Фулъм и международните срещи през март. Въпреки това, бързоногият нидерландски защитник може да бъде готов за игра в събота следобед. Вратарят Фрейзър Форстър, Райън Сесеньон и Манор Соломон обаче остават аут, но Ричарлисън може да се завърне сред титулярите, след като влезе от пейката срещу „котиджърс“ и остана неизползвана резерва за Бразилия по време на мачовете срещу Англия и Испания.

Борбата на Лутън срещу изпадането обаче става все по-трудна заради контузиите, които започват да се трупат една след друга. Пели Ръдок Мпанзу все още не е готов, след като се контузи срещу Нотингам, докато участието на Алфи Даути също е под въпрос. Чидози Огбене получи контузия по време на мачовете на Ирландия, но степента на проблема все още не е ясна. Състоянията на Мадс Андерсен, Алберт Самби Локонга и Габриел Ошо ще се решават в навечерието на мача, докато Марвелос Накамба, Джейкъб Браун, Том Локиър, Джо Джонсън, Елайджа Адебайо, Дант Потс и Арами’и Бел са аут.

Непостоянството на Тотнъм трябва да бъде изкоренено, ако иска да изпревари Вила и Манчестър Юнайтед и да се класира за Шампионската лига. „Шпорите“ загубиха тежко срещу Фулъм, но Постекоглу имаше много време с доста голяма част от отбора си в опит да го върне на победния път. Лутън е способен да разочарова всеки отбор във Висшата лига, но контузиите, с които Едуардс трябва да се справя, е трудно да си представим, че „шапкарите“ ще успеят да вземат нещо от този мач. Тотнъм има твърде много класа в сравнение със своите гости.

Букмейкърът WinBet залага на сигурното и дава коефициент за победа на Тотнъм от 1.23 срещу 10.50 за Лутън. Ставката за „хикс“ е отбелязана на 7.75. В Лондон се очакват попадения, така че добър вариант за залог е и над 2.5 гола с коефициент от 1.22.

Шефилд Юнайтед – Фулъм, 17:00 часа

Фулъм пътува до „Брамал Лейн“, за да се изправи срещу Шефилд Юнайтед с ясната идея за нова победа. Отборът на Марко Силва е на 12-ото място във Висшата лига след няколко впечатляващи успеха в последно време над Манчестър Юнайтед и Тотнъм, като се очаква да надвие и последния в класирането Шефилд. „Остриетата“ все повече се запътват към Чемпиъншип, като към момента спасението е на седем точки.

Най-големите проблеми за отбора на Крис Уайлдър са свързани с домакинските мачове, след като отборът вече получи шест гола от Арсенал, пет от Брайтън, пет от Астън Вила и осем от Нюкасъл по-рано през сезона на „Брамал Лейн“. В кадрови план нещата също не са добре, тъй като аут за днешния сблъсък са Крис Башъм, Райън Брюстър, Даниел Джебисън, Джон Игън, Макс Льов и Рийс Норингтън-Дейвис. Под въпрос остават Камерън Арчър, Джордж Балдок и Енис Слиман.

Първоначално имаше известно безпокойство относно това дали Калвин Баси, който се завърна към тренировки за Фулъм по средата на международната пауза, ще бъде готов за игра, но по всичко личи, че няма да има проблем. Така Марко Силва ще може да разчита на оптимален състав за двубоя. Отново се очаква Родриго Муниз да повече атаката на лондончани, след като е в отлична форма от февруари насам – седем гола в последните седем мача в лигата.

С оглед на домакинската си форма, Шефилд закономерно получава от букмейкъра WinBet по-високия коефициент за победа – 4.50, докато този за Фулъм е 1.73. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 4.15.

Нотингам Форест – Кристъл Палас, 17:00 часа

Домакините бяха попарени в началото на международната пауза, когато ФА ги наказа с отнемане на четири точки от актива им заради нарушаване на правилата за доходност и устойчивост във Висшата лига. По този начин отборът на Нуно Еспирито Санто се свлече в опасната зона, на 18-а позиция, но остава само на точка от спасението. Формата на отбора обаче остава притеснителна – пет поредни мача без успех във всички турнири, четири, от които в шампионата. В последния кръг възпитаниците на Санто измъкнаха точка от гостуването си на Лутън.

Кристъл Палас продължава изкачването си при новия мениджър Оливер Глазнер, като лондончани са 14-и с 29 точки. „Орлите“ не трябва да се отпускат, защото остават само на осем точки от „червената зона“ и ще търсят положителен резултат на „Сити Граунд“ в събота следобед. До този момент Галзнер записа по една победа, равенство и загуба в първите си три двубоя начело на отбора.

Санто няма да може да разчита за днешния двубой на контузените Гонсало Монтиел и Нуно Тавареш, докато Тайво Авонии, Ола Аина, Вили Боли и Крис Ууд са под въпрос.

Доста по-сериозни са проблемите на Глазнер в кадрови план. Аут за двубоя са Марк Гехи, Шейк Докуре, Матеуш Франса, Майкъл Олисе, Джерусан Рак-Сакий, Роб Холдинг и вратарят Сам Джонстън, който най-вероятно ще пропусне и предстоящото Европейско първенство. Шанс да запише минути в двубоя има Джефри Шлуп.

Букмейкърът WinBet смята, че Нотингам е по-близо до победата с коефициент 2.25 срещу 3.45 за Палас. „Хиксът“ тук се оценява на 3.30.

Челси – Бърнли, 17:00 часа

Челси е домакин на Бърнли, като и двата отбора ще искат да забравят по-бързо този сезон, в който не успяха да постигнат целите си във Висшата лига. „Сините“ на Маурисио Почетино са далеч от зона Европа, но пък победиха Нюкасъл с 3:2 в последния си мач в лигата, преди да изхвърлят Лестър Сити от ФА Къп на ¼-финалите. „Виненочервените“ пък остават на предпоследната 19-а позиция, с пет точки пасив от спасителната зона. Отборът беше в ужасна форма, но успя да спечели така важна победа срещу Брентфорд точно преди международната пауза.

Челси страда от проблеми с контузии през целия сезон. Ромео Лавия пропусна по-голямата част от кампанията, откакто подписа от Саутхемптън през лятото и преди няколко дни стана ясно, че ще се завърне чак за новата кампания. В лазарета остават още Уесли Фофана, Кристофър Нкунку, Рийс Джеймс, Лесли Угочукву, Леви Колуил, Карни Чукумека, Роберт Санчес и Трево Чалоба. Бен Чилуел получи контузия в коляното по време на мача в Англия и състоянието му ще се преценява преди началото на мача, докато има притеснения и относно Мало Густо, след като беше болен.

Мениджърът на Бърнли – Венсан Компани, също има някои проблеми за разрешаване около състава, тъй като Аарън Рамзи, Лука Колеошо, Давид Датро Фофана и Нейтън Редмънд са аут. Джордан Бейер и Амин Ал-Дакхил пък са под въпрос. Нападателят Давид Датро Фофана също няма да играе, тъй като е преотстъпен именно от Челси.

Липсата на увереност и в двата отбора е видна, но това не променя желанието им за точки, тъй като наближава решаващия етап от сезона във Висшата лига. Постоянството беше основен проблем за Челси през цялата кампания, но те са непобедени в четири мача във всички турнири и постигнаха една от най-убедителните си победи за сезона, когато надиграха Бърнли с 4:1 на „Търф Мор“ по-рано през кампанията. Гостите пък ще се надяват лондончани отново да покажат някои от слабостите си на „Стамфорд Бридж“, ако иска да измъкнат нещо, но домакините си остават твърд фаворит за успеха.

Това се затвърждава и от коефициента за победа на „сините“ от букмейкъра WinBet1.31, докато този за Бърнли е 9.00. За да има равенство, трябва да бъде изпълнена ставка от 6.00. Възможно е в западен Лондон да видим попадения, така че залог за над 2.5 гола с коефициент 1.44 може спокойно да се пробва.

Борнемут – Евертън, 17:00 часа

„Черешките“ срещу „карамели“ изглежда като доста сладък следобед във Висшата лига. Възпитаниците на Андони Ареола успяха да се върнат към добрите игри, след като навлязоха в неприятна серия, но през март записаха две победи и равенство. По този начин Борнемут има 35 точки на 13-ата позиция и може да бъде спокоен за своето оцеляване.

Евертън гостува на южния бряг на фона на неубедителната си форма, тъй като „карамелите“ са без победа от 11 кръга насам в първенството или от 16 декември миналата година. Следователно хората на Шон Дайш ще се стремят да се върнат на правилния път още днес. Тимът е 16-и в таблицата и с четири точки преднина пред 18-ия Нотингам Форест и не може да си позволи повече загуба на точки. Излишно е да казваме, че мачът срещу Борнемут ще бъде много важен за тях.

В кадрово отношение Ареола няма да може да разчита на Луис Синистера, Райън Фредерикс и Джеймс Хил. До последно под въпрос ще са Макс Аарънс, Лойд Кели и Маркос Сенеси. За гостите тази среща ще пропуснат Деле Али, Арнаут Данжума и Люис Добън поради травми. Шон Дайш обаче ще се надява халфът Идриса Гай да успее да бъде готов за сблъсъка.

„Единицата“ за Борнемут се оценява на 2.25 от букмейкъра WinBet, а „двойката“ за Евертън е 3.10. Равенството е определено на 3.70.

Астън Вила – Уулвърхемптън Уондърърс, 19:30 часа

Астън Вила ще продължи борбата си за класиране в Топ 4 с домакинство на коравия Уулвърхемптън на „Вила Парк“ в събота вечер. Бирмингамци не успяха да победят в последния кръг Уест Хем и срещата в Лондон завърши наравно 1:1, като са в мини-серия от два поредни двубоя без успех в Лигата. Отборът към момента е четвърти, но има само три точки преднина пред петия Тотнъм, който е с мач по-малко спрямо „виланите“.

„Вълците“ на Гари О’Нийл „хапят“ тежко през този сезон и заемат отличната девета позиция и изостават само три точки от седмия Уест Хем, който дори е с мач повече. Уулвс обаче ще трябва да преглътне изненадващата домакинска загуба с 2:3 от втородивизионния Ковънтри Сити на ¼-финалите във ФА Къп точно преди паузата. Сега отбора от Мидландс обаче ще насочи всичките си усилия към вътрешния шампионат и ще се бори за европейско участие догодина.

Мениджърът на Вила Унай Емери отново ще избере схема 4-4-1-1 и може да направи няколко промени в стартовите единадесет, като Тим Ироегбунам и Муса Диаби се очаква да получат шанс от първата минута. Отсъстващи за сблъсъка ще бъдат Емилиано Буендия, Бубакар Камара, Джон МакГин и Тайрон Мингс. Участието на Мати Кеш и Джейкъб Рамзи пък остава под въпрос.

Немалко са кадровите проблеми и пред О’Нийл, след като Педро Нето и Хи-Чан Хуан са твърдо аут, докато Крейг Доусън, Матеуш Куня и Жан-Рикньор Белгард също не са сигурни за двубоя.

Домакините от Астън Вила получават доверието на букмейкъра WinBet, който оценява тяхната победа с коефициент от 1.64 срещу 5.00 за Уулвърхемптън. „Хиксът“ е оценен на 4.33.

Брентфорд – Манчестър Юнайтед, 22:00 часа

Манчестър Юнайтед се завръща в игра след международната пауза през март със сблъсък от Висшата лига срещу изпитващия затруднения Брентфорд в събота вечер. Отборът на Ерик тен Хаг не е играл от драматичната победа с 4:3 на ¼-финалите за ФА Къп срещу Ливърпул и настроението им ще бъде приповдигнато, тъй като „червените дяволи“ се стремят да запазят надеждите си за класиране в Шампионската лига. В момента отборът е шести в таблицата и изостава с девет точки от четвъртия Астън Вила.

Брентфорд влиза в този мач в ужасна форма, след като загуби пет от последните си шест мача във Висшата лига. Поражението от Бърнли преди международната допълнително утежни така или иначе напрегнатата обстановка, като „пчеличките“ се приближават все стремглаво към опасната зона, която е вече само на пет точки.

Наказаният Серхио Регилон няма да се изправи срещу отбора, за който игра през първия полусезон след червения си картон срещу Бърнли. Очаква се Кийн Луис-Потър да заеме неговото място на левия бек. Испанецът е един от многото отсъстващи ключови играчи на Брентфорд, като в лазарета са още Кевин Шаде, Бен Мий, Рико Хенри, Джош Дасилва и Аарън Хики. Мениджърът омас Франк ще трепери до последно още за Кристиан Норгаард и Итън Пинок.

Амад Диало беше голямата звезда преди паузата, когато вкара победния гол срещу Ливърпул в 121-ата минута, но му беше показан втори жълт картон, след като свали фланелката си по време на празненствата и е наказан за днешната среща. Люк Шоу, Антони Марсиал и Тайрел Маласия със сигурност остават извън строя, докато в последния момент ще се взима решение за играчи като Хари Магуайър, Каземиро, Лисандро Мартинес, Джони Еванс и вратаря Алтай Байъндър. Ако Каземиро е аут, Скот Мактоминей се очаква да започне заедно с Коби Мейно в средата на терена.

Манчестър Юнайтед трябва да извлече максимума от победата над Ливърпул, която несъмнено воже да вдъхне повече увереност на играчите на Ерик тен Хаг, които са фаворит да вземат трите точки днес. Брентфорд изглежда далеч от най-добрите си възможности и отборът върви само в една посока – надолу. Макар че „червените дяволи“ показват голямо непостоянство в изявите си през сезона, не би трябвало да очакваме нещо различно от победа за тях, макар и тя да дойде по-трудно от очакваното.

Букмейкърът WinBet е избрал доста атрактивни и зравнени коефициенти за този сблъсък. Победата за Манчестър Юнайтед е оценена на 2.50, докато тази за Брентфорд – на 2.80. Равенството получава ставка от 3.95. И тук не е за изпускане опцията за над 2.5 гола с коефициент от 1.44.

Програма за мачовете от 30-ия кръг на английската Висша лига:

Събота, 30 март:

14:30 часа | Нюкасъл Юнайтед – Уест Хем Юнайтед

17:00 часа | Тотнъм Хотспър – Лутън Таун

17:00 часа | Шефилд Юнайтед – Фулъм

17:00 часа | Нотингам Форест – Кристъл Палас

17:00 часа | Челси – Бърнли

17:00 часа | Борнемут – Евертън

19:30 часа | Астън Вила – Уулвърхемптън Уондърърс

22:00 часа | Брентфорд – Манчестър Юнйтед

Неделя, 31 март:

16:00 часа | Ливърпул – Брайтън & Хоув Албиън

18:30 часа | Манчестър Сити – Арсенал

Очаквайте в неделя превю и за последните два мача от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.