Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Голяма събота във ВЛ: Ливърпул, Арсенал, Тотнъм и супермач на „Етихад“

0
Манчестър Сити
Манчестър Сити (Снимка: БТА)

Време е отново да се пренесем в света на най-гледаното футболно първенство – английската Висша лига! Този уикенд е отреден за новия 25-и кръг, в който предстоят поредни десет вълнуващи и изпълнени с много емоции и попадения двубоя.

Съботният ден ни предлага седем любопитни срещи, като ще видим в действие лидерът Ливърпул, гонещият го Арсенал, както още Тотнъм, Нюкасъл и Астън Вила в следобедните часове. Вечерта обаче е запазена за голямото дерби на кръга на „Етихад“ между шампиона Манчестър Сити и Челси.

Нека сега разгледаме какво ни очаква във Висшата лига в събота!

Брентфорд – Ливърпул, 14:30 часа

Временният лидер Ливърпул ще има честта да открие кръга в Премиърлийг, когато гостува на Брентфорд в съботния ранен старт. „Пчеличките“ на Томас Франк не правят никак добър сезон до момента и заемат едва 14-ото чясто, въпреки че победата при последния път срещу Уулвърхемптън ги отдалечи на шест точки от зоната на изпадащите. „Червените“ остават начело на таблицата, с две точки пред Манчестър Сити, които са изиграли мач повече, но се върнаха към победите миналата седмица, когато победиха Бърнли на „Анфийлд“.

Преминаването на Брентфорд към формация в защита с трима играчи първоначално не успя да сложи край на серията им без победа, но успехите срещу Нотингам Форест и Уулвс облекчиха някои от притесненията им. Лондончани обаче остават без някои важни играчи на отбора. Нападателт Браян Мбемо не се очаква да се върне до март, докато Аарън Хики и Кевин Шаде също няма играят до края на месеца. Рико Хенри е дългосрочно отсъстващ. Вероятно Томас Франк ще заложи на същата стартова 11-ка като при победата над „вълците“. Все пак се очаква в отбора да се завърнат Йоан Виса и Франк Ониека от Купата на африканските нации.

Мохамед Салах е голямото име, което се завръща за Ливърпул, след като получи контузия в подколянното сухожилие на КАН. Лошите новини са свързани с отсъствията на Трент Александър-Арнолд, който дори ще пропусне финала за Карабао Къп срещу Челси по-късно през февруари заради контузия в коляното, докато Доминик Собослай и Тиаго Алкантара също са аут поради различни проблеми. Аут за съботното гостуване е и вратарят Алисон заради разтежение. Добрите новини обаче са свързани с Конър Брадли, Ибрахима Конате и Джо Гомес, които ще бъдат на линия.

Ливърпул преследва първа победа на „ДжиТех Комюнити Стейдиъм“, след като остана без успех в двата мача в Брентфорд в Лондон след промоцията им през 2021-а година. Брентфорд затрудни на моменти Манчестър Сити при последното си домакинство и ще се надява да се възползва от контузиите, с които „червените“ ще трябва да се справят в събота следобед. Въпреки това, гостите печелят повечето си мачове, без винаги да изглеждат убедителни и може да го направят отново и в английската столица, увеличавайки преднината си пред своите съперници на върха на Висшата лига.

Букмейкърът Palms Bet изглежда вярва в победата на Ливърпул и му дава коефициент от 1.68 срещу 5.07 за Брентфорд. Равенството пък е оценено на 4.77. Тук се очаква да има попадения, така че коефициента от 1.41 за над 2.5 гола изглежда като отлична опция.

Бърнли – Арсенал, 17:00 часа

Арсенал ще се опита да продължи отличната си форма, когато се изправи срещу Бърнли на „Търф Мор“ във Висшата лига в събота следобед. „Артилеристите“ показаха едно от най-добрите си представяния за сезона, когато победиха Уест Хем с 6:0 миналия уикенд като гост ще се надяват да вкарат още няколко гола срещу „виненочервените“, докато се стремят да останат в борбата за титлата. Отборът на Венсан Компани изглежда се е запътил обратно към Чемпиъншип, като последната им победа в първенството датира от два дни преди Коледа в края на 2023-а година и в момента изостава със седем от спасителната зона.

Новото попълнение Максим Естев бе принуден да напусне срещу Ливърпул миналия уикенд с контузия, но все още се очаква да бъде достатъчно здрав, за да се изправи срещу Арсенал. За съжаление на Компани обаче се очаква Нейтън Редмънд, Лука Колеошо и Лайл Фостър да пропуснат сблъсъка. Джордан Бейер също има контузия на бедрото, която може да го извади от игра, но Чарли Тейлър трябва да е възстановен от проблема си в рамото.

В тима на Микел Артета изглежда малко вероятно Олександър Зинченко да е готов за игра срещу Бърнли, след като също пропусна и мача с Уест Хем. Такехиро Томиясу не се появи срещу „чуковете“, но може да запише участие от пейката в събота. Габриел Жезус и Емил Смит Роу не се очаква да стартират от първата минута зарази физически проблеми, докато Юриен Тимбер, Томас Партей и Фабио Виейра остават дълготрайно аут. Тъй като не се очаква Жезус да е титуляр, Леандро Тросар отново ще води атаката на лондончани, а не Еди Нкетия.

Има всички основания да вярваме, че Арсенал очаква нова наистина голяма победа тук. След като разби Уест Хем с шест гола, Бърнли може би се страхува какво ли ще ги очаква в събота следобед. Въпреки че се наблюдава известно подобрение в играта на „виненочервените“ след пристигането на няколко нови човека през януари, този уверен отбор на Арсенал няма да отстъпи нито сантиметър на домакините и може отново да бъде безмилостен. Очакванията са за още едно добро представяне от страна на отбора на Артета и такова, което може да увеличи още повече головата им разлика.

Победата на Арсенал се оценява на 1.32 от букмейкъра Palms Bet, докато ставката за Бърнли е 9.50. Коефициентът за равенство пък е определен на 5.66. На „Търф Мор“ попаденията също няма да бъдат мираж, така че ставката от 1.61 за над 2.5 гола изглежда доста примамлива.

Тотнъм Хотспър – Уулвърхемптън Уондърърс, 17:00 часа

Тотнъм се изправя срещу Уулвс в северен Лондон в събота следобед, надявайки се да си отмъсти за поражението в първия мач срещу „вълците“. Лондончани се виждаха победители през ноември месец в Мидландс, преди домакините да ударят на два пъти в добавеното вреве, за да откраднат и трите точки. Това поражение започна неприятен период за „шпорите“, от който те обаче се възстановиха.

Отборът на Анге Постекоглу със сигурност не показа най-добрия си футбол през последния месец, въпреки че няколко ключови играчи се завърнаха след контузии. Все пак, те остават в силна позиция в контекста на надпреварата за Топ 4. „Вълците“, междувременно, надминават очакванията под ръководството на Гари О’Нийл и заемат отличната за тях 11-а позиция. Те смаяха с добрите си изяви срещу големите отбори този сезон, но бяха победени с 0:2 от Брентфорд на „Молиню“ миналия уикенд.

Хюн-мин Сон, Ив Бисума и Папе Матар Сар се завърнаха от международните си задължения, като последният вкара един от головете за Тотнъм при победата над Брайтън миналия уикенд. Очаква се и тримата да стартира от първата минута в събота. Проблемите с контузии за лондончани намаляха значително през последния месец, като в състава ще се завърнат още Джовани Ло Селсо и Манор Соломон, но аут остава Райън Сесеньон.

Уулвс получиха тежък удар миналия уикенд, когато Матеуш Куня получи контузия на подколянното сухожилие. След това О’Нийл описа травмата като „сериозна“, което означава, че нападателят ще пропусне голяма част от остатъка от сезона. В стартовия състав обаче ще се завърне Хий-чан Хуанг, който ще замени именно Куня.

Прагматикът О’Нийл със сигурност ще се стреми да отбележи ранен гол в събота, като пресира високо и отнема притежанието на топката от играчите на Тотнъм. И Евертън, и Брайтън постигнаха частични успехи срещу „шпорите“ по този начин. „Вълците“ също ще бъдат опасни от статичти ситуации, като един ранен гол наистина ще бъде ключов за шансовете им да си тръгнат с положителен резултат от Лондон.

Тотнъм обаче ще разполага с най-силния си състав, като завръщането на капитана Сон е от ключово значение. Постекоглу ще иска да види от своя отбор представяне, което ще позволи на домакините да контролират и доминират в срещата. Този тим на „шпорите“ обаче рядко прави нещата по лесния начин и може да бъде принуден да измъкне трудно нови три точки у дома.

Тотнъм си остава фаворит в двубоя с коефициент от 1.55 срещу 5.33 за Уулвърхемптън от букмейкъра Palms Bet. Равенството е оценено на 4.75.

Нюкасъл Юнайтед – Борнемут, 17:00 часа

Нюкасъл ще продължи тежката си битка за Шампионската лига в събота с домакински мач срещу коварния отбор на Борнемут, който се бори за класиране в горната половина на Висшата лига. Отборът на Еди Хау не прави страхотен сезон в сравнение с предишния, но това е част от развитието на отбор, който има амбициите постоянно да завършва в Топ 4. „Свраките“ спечелиха два и направиха равен в последните си три мача в Лигата и заемат седмото място, с 11 точки по-малко от четвъртия Тотнъм.

Що се отнася до Борнемут, „черешките“ в крайна сметка направиха много по-добър сезон от очакваното и имат наистина шансове да завършат в Топ 10. Това ще им коства обаче доста усилия и силен финален щурм, като ще трябва да спечелят някои мачове като този като гост на Нюкасъл, за да постигнат целта си.

Нюкасъл може да се окаже без чист нападател за този мач, след като беше потвърдено, че Калъм Уилсън е претърпял операция заради проблем в гърдите. Александър Исак също е под сериозна въпросителна, тъй като се възстановява от контузия в слабините. Джо Уилок и Елиът Андерсън са близо до завръщането си след контузия и може да са на пейката в събота, но вратарят Ник Поуп, Мат Таргет и Сандро Тонали си отсъстват дългосрочно. Аут ще бъде и Жоелинтон, докато Антъни Гордън и Харви Барнс се очаква да са на линия и да стартират от първата минута.

В тима на Борнемут също има проблеми с контузени играчи, сред които Тайлър Адамс, Макс Арънс, Райън Фредерикс, Джеймс Хил и Дарън Рандолф, но пък Филип Билинг се завръща след наказание. Атаката се очаква да поведе голмайсторът на „черешките“ Доминик Соланке.

Това не е най-лесният мач за прогнозиране, като се има предвид, че и двете страни могат да бъдат опасни и да бележат голове. Борнемут победи Нюкасъл в първия двубой между двата тима този сезон, но спадът във формата им от началото на 2024-а година означава, че трябва да се разглеждат като аутсайдери на „Сейнт Джеймсис Парк“. Нюкасъл ще бъде по-увереният от двата отбора, а и имат по-добър състав, дори като се вземат предвид контузиите. Няма да е лесно, но домакините се очаква да са една идея по-близо до трите точки.

Нюкасъл получава предимство от букмейкъра Palms Bet с коефициент за победа от 2.00, докато този за Борнемут е 3.33. Ставката за равенство е оценена на 4.20. Не е сигурно, че тук ще паднат много попадения, като вариантът за под 3.5 гола с коефициент от 1.68 със сигурност може да бъде изпробван.

Фулъм – Астън Вила, 17:00 часа

Фулъм и Астън Вила обещават доста интригуващ и напрегнат двубой. Миналата седмица „котиджърс“ постигнаха едва втората си победа в последните си осем мача в Лигата, докато Вила претърпя нов неуспех, губейки у дома от Манчестър Юнайтед.

Лондончани заемат 12-ото място в таблицата, но резултатът от миналата седмица беше огромен за тяхното самочувствие, тъй като сложи край на поредица от шест мача без победа във всички турнири. Вила започна сезона във фантастична домакинска форма, като спечели девет и завърши наравно в един от първите си 10 мача в първенството на своя „Вила Парк“. Сега обаче те загубиха три поредни мача във Висшата лига и ФА Къп пред собствените си фенове. Бирмингамци надделяха с 5:0 срещу Шефилд Юнайтед в последния си мач като гост и ще се опитват да се върнат към победите, след като изостават с точка от Тотнъм в надпреварата за класиране в Топ 4.

Хари Уилсън и Раул Химинес ще пропуснат сблъсъка за Фулъм заради контузии, докато Иса Диоп остава под въпрос. Адама Траоре все още е извън игра, но Калвин Баси, Фоде Бало-Туре и Алекс Иуоби се завръщат в състава след Купата на африканските нации.

Вила ще бъде без Джон Дюран, Бубакар Камара и Езри Конса поради контузии, докато Диего Карлос има проблем с подколянното сухожилие. Пау Торес обаче може да направи първия си старт от два месеца насам, докато Люка Дин се завърна в игра срещу Манчестър Юнайтед. Емилиано Буендиа и Тайрон Мингс са дългосрочно отсъстващи.

Труден за прогнозиране мач, като букмейкърът Palms Bet все пак дава леко предимство на гостите от Астън Вила с коефициент за победа от 2.42 срещу 2.85 за Фулъм. За да няма победител в двубоя, трябва ставката от 3.60 за равенство да бъде изпълнена.

Нотингам Форест – Уест Хем Юнайтед, 17:00 часа

Нотингам Форест продължава битката си за оцеляване във Висшата лига, но може домакинството на Уест Хем да бъде възможност за важна победа на „Сити Граунд“ в събота. Отборът на Нуно Еспирито Санто е има преднина от само две точки пред първия под чертата Евертън и все още няма победа в първенството от 30 декември миналата година, когато беше победен Манчестър Юнайтед.

„Чуковете“ бяха разбити с 0:6 на собствения си стадион от Арсенал миналата неделя, а в комбинация с отпадането от втородивизионния Бристол Бристол Сити за ФА Къп, напрежението върху отбора и мениджъра Дейвис Мойс се увеличи сериозно. Лондончани претърпяха поражение с 0:3 от Ман Юнайтед преди това, като все още нямат победа през новата 2024-а година., така че се очаква отговор от тяхна страна, когато пътуват до източен Мидландс този уикенд.

Крис Ууд все още липсва за Нотингам Форест поради проблем с подколянното сухожилие, докато Гонсало Монтиел ще бъде под въпрос. В състава обаче се завръща триото Ола Аина, Уили Боли и Ибрахим Сангаре, след като спечели КАН с Кот Д’Ивоар. Единствените отсъстващи за Уест Хем пък ще бъдат Лукас Пакета и Махаил Антонио, но Мойс може да направи няколко промени след разгрома с 0:6 от Арсенал.

С оглед на последните резултати, букмейкърът Palms Bet дава гласа си за успех на Нотингам с коефициент от 2.37, докато този за Уест Хем е 3.00. Ставката за равенство е оценена на 3.60.

Манчестър Сити – Челси, 19:30 часа

Най-големият мач за 25-ия кръг във Висшата лига със сигурност ще бъде на „Етихад“, където шампионът Манчестър Сити посреща Челси в събота вечер.

Манчестър Сити е в зашеметяващата форма, след като спечели последните си 11 мача във всички турнири и изглежда отново е в настроение да последва требъла от миналия сезон с още трофеи тази година след завръщането на Ерлинг Халанд и Кевин Де Бройне. Челси спечели последните си две срещи срещу Астън Вила и Кристъл Палас далеч от дома, но липсата им на постоянство е сериозен проблем и феновете на „сините“ имат правото да се страхуват от тежка загуба тук.

„Гражданите“ успяха да запазят повечето от звездите си здрави, с изключение на Халанд и Де Бройне, които пропуснаха сериозен период от сезона преди Коледа. Въпреки това, и двамата отново са налични на мениджъра Хосеп Гуардиола. Все пак, Йошко Гвардиол е аут за няколко седмици със съмнения за проблем със връзките на глезена, докато има големи въпросителни относно състоянието още на Джак Грийлиш и Бернардо Силва, след като двамата получиха травми при победата над Копенхаген в Шампионската лига във вторник. Серхио Гомес също остава аут, докато Матео Ковачич се завърна към тренировки с отбора.

Що се отнася до Челси, списъкът с контузени е дълъг през целия сезон. Мениджърът Маурисио Почетино ще бъде без Тиаго Силва, който беше заменен принудително при победата с 3:1 над Кристъл Палас в понеделник вечерта. Вратарят Роберт Санчес обаче може да се върне на резервната скамейка, след като отново третира с тима. Уесли Фофана, Лесли Угочукву, Марк Кукурея, Рийс Джеймс, Ромео Лавиа и Беноа Бадиашил обаче остават аут.

Страхотното равенство от 4:4, което двата отбора направиха по-рано през сезона, показва, че Челси има способността да нарани Ман Сити, но очакванията за днешния сблъсък са, че по-скоро ще видим един доминиращ отбор на „Етихад“ в лицето на домакините. Отборът на Пеп Гуардиола е в безмилостна форма в момента, а „сините“ изглеждат крехки напоследък. Това означава, че гостите ще трябва да се представят на изключително ниво, за да си тръгнат с нещо повече от поражение.

Определено и букмейкърът Palms Bet определя, че Манчестър Сити ще стигне до победата с коефициент от 1.40 срещу 8.18 за Челси. За равенство пък оценката е 6.00. На „Етихад“ се очакват и попадения, като офертата за над 2.5 гола с коефициент 1.44 изглежда като добър вариант.

Програма на мачовете от 25-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 17 февруари:

14:30 часа | Брентфорд – Ливърпул

17:00 часа | Тотнъм Хотспър – Уулвърхемптън Уондърърс

17:00 часа | Нотингам Форест – Уест Хем Юнайтед

17:00 часа | Нюкасъл Юнайтед – Борнемут

17:00 часа | Фулъм – Астън Вила

17:00 часа | Бърнли – Арсенал

19:30 часа | Манчестър Сити – Челси

Неделя, 18 февруари:

16:00 часа | Шефилд Юнайтед – Брайтън & Хоув Албиън

18:30 часа | Лутън Таун – Манчестър Юнайтед

Понеделник, 19 февруари:

22:00 часа | Евертън – Кристъл Палас

Очаквайте в неделя превю и за последните три мача от кръга във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.