Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ман Юнайтед, Ман Сити и Арсенал ще ни предложат страхотна събота с Висшата лига

0
Манчестър Юнайтед - Астън Вила
Манчестър Юнайтед - Астън Вила (Снимка: БТА)

Нищо не е по-вълнуващо от уикенд изпълнен с красивия и резултатен футбол на английската Висша лига. Ето, че дойде време за новия 26-и кръг в елитната дивизия на Англия, а този уикенд ни очаква дори и финал в турнира за Карабао Къп между Ливърпул и Челси.

Именно поради тази причина и двубоят на „червените“ от кръга беше изместен за по-рано през седмицата, когато тимът на Юрген Клоп обърна на своя „Анфийлд“ новака Лутън Таун.

Сега в събота ни предстоят нови шест срещи, а в главните роли ще видим отборите на Астън Вила, Манчестър Юнайтед, Брайтън, Манчестър Сити и Арсенал. Последните два двубоя от кръга са в неделя и понеделник, а утре ще разберем и кой ще вдигне първия трофей в английския футбол за този сезон във финала за Купата на лигата.

Ливърпул разби Лутън Таун след обрат за едно полувреме

Както вече стана ясно, кръгът в Англия стартира малко по-рано, а в сряда Ливърпул поведе с четири точки на върха в класирането на Висшата лига, след като победи Лутън с 4:1 у дома. Разкъсваният от проблеми с контузени играчи тим на мърсисайдци имаше проблеми срещу новака в елита през първото полувреме, но след почивката отвя своя съперник и грабна трите точки.

Чиедозие Огбене даде преднина на гостите още в 12-та минута, но играчите на Роб Едурдс не издържаха на вихрения натиск на домакините през второто полувреме. В рамките на 15 минути Върджил ван Дайк, Коди Гакпо и Луис Диаз направиха пълен обрат, а Харви Елиът подпечата успеха за „червените“ в 90-ата минута.

По този начин Ливърпул вече има 60 точки, четири повече от втория Манчестър Сити, който е изиграл мач по-малко. Лутън е в зоната на изпадащите с актив от 20 точки, колкото има и 17-ят Евертън.


Манчестър Юнайтед – Фулъм, 17:00 часа

Манчестър Юнайтед ще се опита да продължи отличната си форма във Висшата лига в събота следобед, когато приема Фулъм на „Олд Трафорд“. Отборът на Ерик тен Хаг е обратно в битката за Топ 4, след като спечели последните си четири мача в Лигата, кат последният успех дойде миналия уикенд 2:1 като гост на новака Лутън. „Червените дяволи“ са шести и само на пет от четвъртия Астън Вила.

Обещаващият сезон на Фулъм се превърна в доста безличен заради слабите скорошни резултати. „Котиджърс“ на Марко Силва са на 12-о място, на девет точки над опасната зона, след като постигнаха само една победа в последните си пет мача в първенството.

В лагера на Ман Юнайтед обаче получиха тежък удар, след като стана ясно, че Люк Шоу почти сигурно няма ди играе повече до края на сезона. Лисандро Мартинес също е аут след краткото си завръщане в отбора, докато Тайрел Маласия също продължава да отсъства. Аарън Уан-Бисака няма да разположение отново, което прави Диого Далот единственият здрав краен защитник в отбора, докато Мейсън Маунт и Антони Марсиал също са все още контузени. Само ден преди мача пъкбеше потвърдено, че Расмус Хойлунд е получил мускулна контузия, която ще го извади от игра за две-три седмици.

Основният полузащитник на Фулъм – Жоао Палиня, е наказан за пътуването до „Олд Трафорд“, след като получи десетия си картон в Лигата за сезона при поражението от Астън Вила последния път. Очаква се Саша Лукич да замени португалския национал в халфовата линия на лондончани. Малко вероятно е Раул Хименес да се завърне след контузия навреме за двубоя, така че Родриго Мунис трябва отново да води атаката, въпреки че взетият под наем нападател от Челси Армандо Броя също е опция за мениджъра Силва.

Не е тайна, че Лисандро Мартинес и Люк Шоу бяха от основно значение за подема във формата на Манчестър Юнайтед и тимът може да има някои проблеми без английския ляв бек при гостуването на Фулъм. Въпреки това, много други играчи на „червените дяволи“ започнаха да показват по-добри игри напоследък. Отсъствието на Расмус Хойлунд ще се усети, но играчи като Маркъс Рашфорд, Бруно Фернандеш и Алехандро Гарначо изглеждат уверени и готови да поведат отбора. Този отбор на Фулъм е стабилен, но мачът си очаква да завърши с комфортна победа за домакините.

Това се потвърждава и от коефициента за победа на букмейкъра Inbet от 1.65 срещу 4.75 за Фулъм. Равенството е оценено на 4.33. Попаденията тук едва ли ще са мираж, така че опцията за над 2.5 гола с коефициент 1.53 изглежда като чудесна опция.

Астън Вила – Нотингам Форест, 17:00 часа

Астън Вила все още се бори за място в Шампионската лига и може да затвърди тези си амбиции с победа над Нотингам Форест в събота. Към момента те имат две точки аванс пред петия Тотнъм на четвъртата позиция. Отборът на Унай Емери беше доста стабилен у дома, но загуби последните си три мача на „Вила Парк“, отстъпвайки на Нюкасъл и Манчестър Юнайтед във Висшата лига и от Челси във ФА Къп. Бирмингамци направиха обрат до 2:1 срещу Фулъм миналата събота и ще се стремят да пренесат добрата си игра срещу Форест, който надигра в последния кръг неубедителния в последно време Уест Хем, побеждавайки лондончани с 2:0.

Имаше нужда от време, но мениджърът на Нотингам Нуно Еспирито Санто изглежда намира формула и отборът му показва все по-голямо израстване. Гостуването на засегнатия от контузии Вила предлага възможност да повишат надеждите си за оцеляване, но домакините остават с добър баланс от девет победи от 12 мача у дома в първенството. Нотингам заема 16-ата позиция понастоящем, само с четири точки пред зоната на изпадащите.

Унай Емери няма да може да разчита на редица играчи за днешната среща, включително на Бубакар Камара, Емилиано Буендия, Тйрон Мингс, Джон Дюран, Диего Карлос и Езри Конса. В лагера на гостите пък не се очакват промени в стартовите 11, които победиха Уест Хем. Крис Ууд и Гонсало Монтиел остават извън строя, а опциите пред Нуно Санто се увеличиха след завръщането на Уили Боли, Ола Аина и Ибрахим Сангаре от Купата на африканските нации.

Домакините от Астън Вила влизат като фаворити в двубоя с коефициент за победа от 1.60 от букмейкъра Inbet, докато този за Нотингам е 5.50. Ставката за равенство е 4.33.

Брайтън & Хоув Албиън – Евертън, 17:00 часа

Евертън се измъкна от опасната зона във Висшата лига след равенството от 1:1 срещу Кристъл Палас, а сега им предстои трудно гостуване в Брайтън в събота. „Карамелите“ обаче имат добри показатели в гостуванията си този сезон, като 17 от техните 30 спечелени точки (редуцирани на 20 заради наказанието му от 10 точки) дойдоха далеч от „Гудисън Парк“. Напоследък обаче те успяха да спечелят само една точка от последните си четири мача навън. Тимът на Шон Дайш е 17-и, като същия актив от точки има и 18-ия Лутън.

Брайтън, междувременно, загуби само веднъж на „Амекс Стейдиъм“ този сезон и ще се опита да надгради над победата с 5:0 срещу последния в таблицата Шефилд Юнайтед миналата неделя. Отборът на Роберто Де Дезрби е седми, с 11 точки зад четвъртия Астън Вила.

„Чайките“ ще бъдат без Соли Марч, Джак Хиншелуд, Жоао Педро, Хулио Енсисо и Джеймс Милнър за срещата днес. Евертън пък няма да може да разчита на Арнаут Данжума, който лекува контузия на глезена, както още за Андре Гомес, който има проблем с прасеца и Деле Али, докато под въпрос е Виталий Миколенко.

Брайтън получава предимство от букмейкъра Inbet с коефициент за победа от 1.85 срещу 4.15 за Евертън. За хикс ставката е отбелязана на 3.95.

Кристъл Палас – Бърнли, 17:00 часа

Тази събота започва нова ера за Кристъл Палас, когато Оливър Гласнер ще изведе отбора в първия му мач начело у дома срещу Бърнли. Рой Ходжсън сложи край на треньорската си кариера по-рано тази седмица поради здравословни проблеми, като остави „орлите“ на само на пет точки пред зоната на изпадащите, докато гостите Бърнли са в разгара на битката на дъното и заемат предпоследната 19-а позиция със седем точки пасив от 17-ия Евертън. И двата отбора гледат на днешната среща като на „задължителен за победа“.

Със сигурност е голямо вълнението на „Селхърст Парк“ след пристигането на Оливър Гласнер като техния нов мениджър. Австриецът вече се радва на добра репутация, след като изведе Айнтрахт Франкфурт до титлата в Лига Европа през сезон 2021/2022, а година по-късно загуби финала в Купата на Германия. И през цялата си кариера досега, която включва отброите на Рийд, ЛАСК Линц в родината му, както още Волфсбург и Айнтрахт в Германия, Гласнер може да се похвали с 48,69% процент победи и 651 отбелязани гола в 382 мача.

Рой Ходжсън се справи блестящо със стабилизирането на Палас след завръщането си в клуба, но това беше до голяма степен изградено върху солидна дефанзивна структура и той разчиташе на талантливи играчи като Еберечи Езе и Майкъл Олисе. Но сега лондончани имат далновиден треньор, който обеща, че неговият тим ще търси головете.

„Философията е лесна -вкарване на голове. Както казвам на играчите – затова играем футбол. Никой не е излизал на терена, когато е бил малък, за да се защитава. Феновете искат да ни видят как се борим и играем заедно, за да отбележим гол. След това, разбира се, мислим как да се защитаваме, дали висока преса или нисък блок, но философията е да отбелязваме голове. Искаме да вземем колкото се може повече точки и победи. Много е важно да играем по същия начин на „Селхърст Парк“ и в мачовете като гост. Винаги трябва да вярваме в себе си, в съотборниците си и в това, което правим. Това не е спринт или маратон. Убеден съм, че ще постигнем целта си и, че можем да се подобрим както всеки индивидуално, така и като обор“, заяви Гласнер на пресконференцията си преди двубоя.

Проблем за австрийския мениджър обаче ще бъде липсата на ключови играчи като Майкъл Олизе, Еберечи Езе и Марк Гехи. Извън строя са още Шейк Дукуре, Роб Холдинг и Джесеуран Рак-Сакий, докато Уил Хюз е под въпрос, след като получи травма срещу Евертън. Венсан Компани пък няма да може да разчита на контузените Лайл Фостър, Лука Колеошо, Джордан Байер, Аарън Рамзи и Нейтън Редмънд.

Букмейкърът Inbet вярва в дебютната победа на Гласнер начело на Кристъл Палас с коефициент от 2.00, докато този за Бърнли е 4.00. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за хикс от 3.50.

Борнемут – Манчестър Сити, 19:30 часа

Актуалният шампион Манчестър Сити ще продължи да преследва Ливърпул на върха в таблицата, а в събота вечер „гражданите“ гостуват на Борнемут. Отборът на Хосеп Гуардиола ще е изиграл същия брой мачове в Лигата като отбора на Юрген Клоп в края на деня и ще изостава само с една точка от „червените“, ако си тръгнат с победата от южния бряг.

Формата на Борнемут през 2024-а година далеч не е впечатляваща, въпреки че си остава положителното усещане от представянето им през целия сезон до момента. „Черешките“ заемат 13-ата позиция и имат аванс от осем пред опасната зона, но ще е нужно нещо специално, ако искат да спрат Ман Сити на „Вайталити Стейдиъм“.

Филип Билинг, който вкара при победите над Бърнли и Манчестър Юнайтед този сезон, ще пропусне мача поради наказание. Тайлър Адамс, Райън Фредерикс, Ромен Файвър, Макс Арънс и Джеймс Хил обаче няма да бъдат на разположение на мениджъра Андони Ареола за този двубой. Кевин Де Бройне пък не игра при победата в средата на седмицата срещу Брентфорд, като Гуардиола разкри, че белгиецът е имал физически проблем. Остава да видим дали тази почивка ще бъде достатъчна за плеймейкъра да започне в събота вечер, докато Джак Грийлиш и Йошко Гвардиол със сигурност ще бъдат аут за сблъсъка.

Може да се оказа малко по-трудно от очакваното за Манчестър Сити да победи Брентфорд, но действащите шампиони спечелиха точките, от които се нуждаеха, и са фаворити за още един успех, този път в Южна Англия. Дори ако Де Бройне не играе, Сити има други изключително талантливи атакуващи играчи, с които да го замени, а Борнемут няма да може да се справи с това, особено предвид липсата на увереност, която имат в момента.

Определено Ман Сити си изглежда като изявен фаворит с коефициент за победа от 1.40, според букмейкъра Inbet. Ставката за успех на Борнемут е 7.25, а за равенство – 5.25. И тук се очакват попадения, така че ставката от 1.45 за над 2.5 гола не е за изпускане.

Арсенал – Нюкасъл Юнайтед, 22:00 часа

Арсенал ще се опита да се възстанови от загубата си с 0:1 в гостуването си на Порто в Шампионската лига, когато приема Нюкасъл в събота вечер. „Артилеристите“ допуснаха гол дълбоко в добавеното време на „Ещадио до Драгао“, но формата им Висшата лига е нещо съвсем различно и остават твърдо в битката за титлата с лидера Ливърпул и действащия шампион Манчестър Сити. Тимът на Микел Артета е трети с пет точки изоставане от мърсисайдци на върха.

Що се отнася до Нюкасъл, мястото в челната четворка изглежда се отдалечава, но все пак могат да гарантират, че и догодина ще играят в някой от европейските клубни турнири. „Свраките“ са осми към момента и изостават с 12 точки от четвъртия Астън Вила. Очаква се страхотна атмосфера на „Сейнт Джеймсис Парк“, тъй като феновете на Арсенал знаят, че още едно поражение може да се окаже фатално относно шансовете им за титлата.

В състава на Арсенал получиха добри новини относно завръщането на Фабио Виейра срещу Порто, така че той ще бъде опция за Микел Артета от пейката. Томас Партей едва ли ще бъде в групата, но добрата новина е, че се завърна към тренировките. Триото Габриел Жезус, Такехиро Томиясу и Олександър Зинченко пропуснаха пътуването до Португалия и не се очаква да са готови за сблъсъка с Нюкасъл, докато Юриен Тимбер също остава извън игра. Халфовата линия може да бъде освежена с включването на Жоржиньо от първата минута.

Нюкасъл ще бъде без нападателя Калъм Уилсън през следващите 12 седмици заради операцията, на която се подложи, а Александър Исак също остава аут, но се приближава до завръщането си в игра. Има шанс обаче бившият полузащитник на Арсенал Джо Уилок за бъде на разположение на мениджъра Еди Хау. Защитникът Фабиан Шар ще бъде в групата, но до последно ще бъде под въпрос относно това дали да стартира то първата минута. Вратарят Ник Поуп, Елиът Андерсън, Мат Таргет, Жоелинтън и Сандро Тонали си остават дългосрочно аут.

Разочароващият резултат на Арсенал в Шампионската лига със сигурност ще предизвика известно безпокойство сред феновете, особено след като това беше първи мач от две години насам без отбелязан гол, но няма много причини да се смята, че това би трябвало да окаже голямо влияние върху тяхната форма във Висшата лига. „Артилеристите“ имат големи успехи през последните седмици и ще бъдат много по-уверени от този отбор на Нюкасъл, който изглежда разколебан.

Букмейкърът Inbet не очаква големи изненади и залага на сигурна победа за Арсенал с коефициент от 1.63 срещу 8.25 за Нюкасъл. Равенството бива оценено на 5.50. Отново може да се пробва и опцията за над 2.5 гола, като ставката за нея е доста прилична – 1.48.

Програма за мачовете от 26-ия кръг в английската Висша лига:

Сряда, 21 февруари:

Ливърпул – Лутън Таун 4:1

Събота, 24 февруари:

17:00 часа | Манчестър Юнайтед – Фулъм

17:00 часа | Астън Вила – Нотингам Форест

17:00 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Евертън

17:00 часа | Кристъл Палас – Бърнли

19:30 часа | Борнемут – Манчестър Сити

22:00 часа | Арсенал – Нюкасъл Юнайтед

Неделя, 25 февруари:

15:30 часа | Уулвърхемптън Уондърърс – Шефилд Юнайтед

Понеделник, 26 февруари:

22:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Брентфорд

В неделя очаквайте превю за последните два мача от кръга, както и за финала на Карабао Къп между Ливърпул и Челси.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.