Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Вълнуваща неделя с два големи мача в челото на Висшата лига

0
Манчестър Юнайтед
Футболистът на Манчестър Юнайтед Алехандро Гарначо празнува заедно със съотборниците си Расмус Хойлунд и Коби Мейно първия си гол при победата с 3:0 над Уест Хем Юнайтед (Снимка: БТА)

Кръгът във Висшата ще продължи в неделя с два големи мача с отбори от горната половина на таблицата, които очакваме с нетърпение в неделя следобед.

След съботните седем двубоя от първенството, в неделя четири тима, които се борят за Европа, се изправят един срещу друг – Арсенал и Манчестър Юнайтед са замесени в трудни мачове като гост съответно срещу Уест Хем Юнайтед и Астън Вила.

За финал на кръга пък ни се предоставя лондонско дерби между Кристъл Палас и Челси в понеделник вечер.

Уест Хем Юнайтед – Арсенал, 16:00 часа

Арсенал трябва да е натрупал сериозна инерция след победата с 3:1 над един от основните си съперници за титлата Ливърпул миналия уикенд. Този успех ги върна обратно в борбата за титлата, но „балонът ще се спука“, ако си тръгнат от „Лондон Стейдиъм“ с нещо по-малко от три точки в неделя следобед. „Топчиите“ са фаворити, като се има предвид и слабата форма на Уест Хем напоследък, въпреки че „чуковете“ вече победиха Арсенал с 2:0 на „Емиратс“ в края на 2023-а година и ги елиминираха от Карабао Къп.

Арсенал може да се изравни с Манчестър Сити на втора място с по 52 точки, ако победи Уест Хем, след като и „гражданите“, и Ливърпул спечелиха двубоите си в събота. „Чуковете“ пък може се изкачат с две опозиции до шестата, ако се поздравят с трите точки.

Двамата основни отсъстващи за Уест Хем в момента са Михаил Антонио и Лукас Пакета, като особено вторият е сериозна липса в средата на терена, след като Калвин Филипс все още не може да впечатли след трансфера си под наем от Манчестър Сити. Вратарят Алфонс Ареола също може пропусне срещата, след като беше изваден на полувремето срещу Ман Юнайтед.

Юриен Тимбър, Томас Партей и Фабио Виейра ще пропуснат двубоя за Арсенал, докато Олександър Зинченко и Габриел Жезус остават под въпрос до последно. Първият беше смесен принудително срещу Ливърпул, докато вторият има нов проблем в коляното. Такехиро Томиясу се завърна от Купата на Азия след елиминирането на Япония в четвъртфиналната фаза, но не е сигурно, че може да стартира от първата минута, за разлика от Букайо Сака.

Очевидно е, че на Уест Хем е трудно да печелят напоследък. „Чуковете“ загубиха част от искрата си и изглежда се борят с липсата на дълбочина в състава си, но сега се изправят срещу отбора на Арсенал, който победиха по-рано този сезон. Трудно е обаче да си представим, че ще повторят този подвиг в неделя. „Артилеристите“ ще бъдат пълни с увереност и решителност след победата над Ливърпул миналия уикенд, вдъхвайки нов живот на битката за титлата.

Арсенал е фаворит на букмейкъра Inbet с коефициент за победа от 1.51 срещу 6.55 за Уест Хем. Ставката за равенство е определена на 4.60. На „Лондон Стейдиъм“ се очакват попадения, така че коефициент от 1.70 за над 2.5 гола изглежда като добра опция.

Астън Вила – Манчестър Юнайтед, 18:30 часа

Манчестър Юнайтед отново започна да печели под ръководството на Ерик тен Хаг след няколко добри представяния, но е изправен пред трудно гостуване на Астън Вила в неделя. „Червените дяволи“ се справиха спокойно с Уест Хем на „Олд Трафорд“ миналия уикенд, печелейки с 3:0, а преди това взеха и драматично трите точки от гостуването си на Уулвърхемптън, което кара феновете им отново да се вълнуват.

Ман Юнайтед изглежда е във форма, след като спечели четири от петте си мача през 2024-а година досега във ФА Къп и Висшата лига. Играта им в атака е по-сплотена и защитата изглежда по-солидна, но сезонът им дотук показа, че всичко добро може да се сгромоляса след само един нов лош мач.

Невероятната домакинска форма на Астън Вила беше спряна от Нюкасъл, но това не означава, че Ман Юнайтед лесно ще стигне до трите точки в Бирмингам. Факт е, че формата на отбора на Унай Емери спадна в сравнение с началото на сезона, а доказателство за това и загубата с 1:3 от Челси на „Вила Парк“ в средата на седмицата. Показателно е, че спечелиха само два от последните си пет мача в Лигата.

Емери ще може да разчита на новото попълнение Морган Роджърс, докато дългоочакваното завръщане на Емилиано Буендиа е близо, но няма да се случи срещу Ман Юнайтед. Тайрън Мингс, Кортни Хауз и Джон Дюран също са аут. Люка Дин е все по-близо до завръщане, което би било добра новина, докато Николо Дзаниоло се появи от пейката срещу Челси и отново е опция за испанския мениджър. Като цяло няма да е изненада да видим промени в състава на Вила след колебливата им форма напоследък.

Докато завръщането на важни играчи през последните седмици помогна на Манчестър Юнайтед да намери отново формата си, мениджърът Ерик тен Хаг получи нов сериозен удар след победата на Уест Хем. По време на двубоя Лисандро Мартинес получи нова контузия, която ще го извади от игра за около два месеца. Аут за днешния сблъсък са още Тайрел Маласия, Антъни Марсиал и Мейсън Маунт. Има шанс Аарън Уан-Бисака да се завърне за този мач, въпреки че изглежда малко вероятно да започне като титуляр предвид формата на Диого Далот.

Това ще бъде наистина интересен мач между два отбора, които искат едно и също нещо; четвърто място във Висшата лига. Вила летяха, когато спечелиха с 2:0 на Олд Трафорд на „Боксинг дей“, но някак успяха да загубят мача с 2:3. Това прави срещата в неделя трудна за прогнозиране.

Букмейкърът Inbet дава предимство на домакините от Астън Вила с коефициент от 2.18, докато този за успех на Ман Юнайтед е 3.10. Равенството е оценено на 3.90. Вариант тук е и гол/гол с коефициент от 1.42.

Кристъл Палас – Челси (понеделник, 12 февруари, 22:00 часа)

Челси ще се стреми да надгради над успешното си пътуване в средата на седмицата на „Вила Парк“, когато гостува на Кристъл Палас във Висшата лига в понеделник вечер. „Сините“ се реваншираха на феновете си за тежките поражения от Ливърпул и Уулвърхемптън с впечатляващо представяне при победа с 3:1 над Астън Вила в сряда, когато отборът на Маурисио Почетино си осигури място в петия кръг на ФА Къп. Въпреки това, както и при Ман Юнайтед този сезон, постоянството е голям проблем за Челси, който трябва покаже същото желание, което показа в Мидландс преди няколко дни.

Кристъл Палас също допусна четири гола във Висшата лига миналия уикенд, претърпявайки унизително поражение в дербито срещу Брайтън и Хоув Албиън. Постът на мениджъра Рой Ходжсън виси на косъм.

Той няма да може да разчита на тримата си най-важни играчи за сблъсъка този понеделник, като Майкъл Олисе, Еберечи Езе и Марк Гехи са аут. Шейк Дукуре също е дългосрочно извън игра, а в лазарета са още Роб Холдинг и Джесуран Рак-Сакий. Джоел Уорд би трябвало да е готов да се върне в титулярния състав, макар че не е играл от средата на декември.

Мениджърът на Челси – Маурисио Почетино, също има доста кадрови проблеми, с които да се оправя. Марк Кукурея, Рийс Джеймс, Уесли Фофана, Ромео Лавиа и Лесли Угочукву са контузени, докато вратарят Роберт Санчес е все по-близо до завръщане, но Джордже Петрович ще продължи да бъде първи избор между гредите, докато Леви Колуил и Трево Чалоба също имат шанс да попаднат в състава за сблъсъка с „орлите“. Беноа Бадиашил беше заменен принудително срещу Вила в средата на седмицата и е малко вероятно да е готов за понеделник вечер.

„Сините“ имаха нужда от побезен гол в самия край на „Стамфорд Бридж“, когато надвиха Палас с 2:1 и въпреки впечатляващия резултат в средата на седмицата, е труно да прогнозираме кой Челси ще видим в двубоя. Въпреки това, с качеството на отбора им, лошата форма на Палас и факта, че „сините“ спечелиха последните си 13 срещи срещу „орлите“, момчетата на Почетино влизат като фаворит.

Това се потвърждава и от коефициента за победа на букмейкъра Inbet1.77 за Челси, докато този за Кристъл Палас е 4.50. Ставката за равенство е определена на 3.90.

Програма и резултати от мачовете от 24-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 10 февруари:

Манчестър Сити – Евертън 2:0

Уулвърхемптън Уондърърс – Брентфорд 0:2

Тотнъм Хотспър – Брайтън & Хоув Албиън 2:1

Лутън Таун – Шефилд Юнайтед 1:3

Ливърпул – Бърнли 3:1

Фулъм – Борнемут 3:1

Нотингам Форест – Нюкасъл Юнайтед 2:3

Неделя, 11 февруари:

16:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Арсенал

18:30 часа | Астън Вила – Манчестър Юнайтед

Понеделник, 12.02:

22:00 часа | Кристъл Палас – Челси

Очаквайте във вторник подробен анализ на двубоите от 24-ия кръг във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.